Смекни!
smekni.com

Львів’яни – лідери Народного Руху України (стр. 3 из 6)

Роль путчу 19—21 серпня 1991 року не треба абсолютизувати. Путч організовувався керівниками тих державних установ, які ставали зайвими після підписання договору. Не можна сумніватися в тому, що путч прискорив розпад СРСР, але рано чи пізно ця подія мусила відбутися й без путчу. Варто зауважити, як поставилася громадськість України до узгодженого керівниками республік проекту Союзного договору. Посилаючись на результати референдуму, комуністичні ортодокси у Верховній Раді вимагали підписати Союзний договір. Натомість Народний рух розгорнув кампанію засудження договору. В результаті Верховна Рада ухвалила рішення повернутися до розгляду Союзного договору 15 вересня 1991 року. Йшлося про відповідність договору Декларації про державний суверенітет. Оскільки невідповідність кидалася в очі, результат обговорення, якби воно відбулося, ставав прогнозованим.

Після путчу Верховна Рада голосами 346 народних депутатів ухвалила Акт проголошення незалежності України. Референдум на підтвердження Акта призначався на 1 грудня 1991 року одночасно з президентськими виборами. Невідомо, що показав би республіканський референдум на підтримку незалежності України, якби він був організований 17 березня замість всесоюзного на підтримку збереження СРСР. Однак у шоковій ситуації після путчу на підтримку Акта проголошення незалежності висловилися 90% громадян, які брали участь у голосуванні.

Це зумовило новий період в історії нашої держави, котрий триває по сьогодні і буде тривати вовіки вік. А тепер розглянемо наскільки активною була діяльність Львівського Руху і як вона вплинула на загальний підсумок діянь Народного Руху за перебудову.

ІІІ. Діяльність Львівського Руху

1.Причини створення Львівського Народного Руху

Львівську регіональну організацію Народного Руху України творили ініціатори дуже відповідально і скрупульозно, усвідомлюючи важливість справи. Конкретна праця із підготовки установчої конференції тривала пів року. Ми ставили перед собою дуже масштабне і нелегке завдання спочатку створити розгалужену мережу груп підтримки Руху, низових осередків, виявити нових сміливих лідерів. Іншою складовою цього завдання був план об’єднати максимально можливу кількість визвольних, опозиційних комуністичному режиму, демократичних середовищ, течій, окремих поважних та авторитетних осіб.

Найзначніша громада українських патріотів та інтелектуалів, що сміливо виявила свою активну суспільну та національну позицію, була тоді зосереджена в осередках Товариства рідної мови ім. Т. Шевченка. Вони і стали основою опорою для створення нової вже суспільно-політичної організації. Серед них були Р.Крип’якевич, З.Мазурик, Р.Зорівчак, В.Репетило, Г.Іваницька, І.Мельник, М.Косів, М.Базилюк, М.Бабій, Я.Петько, В.Іськів.

Спільна участь у підготовці, організації та проведенні мітингів, походів, культурно-національних і протесних акцій 1988-го особливо зблизили нас, активістів товариства рідної мови, із лідерами Української Гельсінської Спілки (УГС). Тісною була співпраця між Всеволодом Іськівим і Михайлом та Богданом Горинями.

Масштаби поширення УГС в Україні були менші ніж, скажімо, досить масові ряди Товариства рідної мови, але відігравали роль авангарду.

Не стояли осторонь визвольного процесу львівські письменники. Велику роботу проводив голова Львівського Товариства рідної мови Р.Іваничук, вагомою була діяльність полум’яного Р.Братуня і Р.Федорова. Разом з патріотичною громадою брали участь у створенні Руху Р. Лубківський, м. Петрененко, В. Романюк. Підвальчик Львівської організації спілки письменників на тодішній вул. Чернишевського став справжнім штабом як Товариства мови, так і осередку перших рухівців. Часто від цього приміщення ключі приходилося брати за конспіративною схемою на квартирі в Р. Лубківського.

Відшуміло перше бурхливе революційне літо 1988-го. Осінь минула без акцій на вулицях Львова. З давалося, що кагебістам і партійним функціонерам вдалося придушити свободу слова. Але це було затишшя перед бурею, а вона винуртовувала. Так, режим вже реально не міг контролювати підпільних священиків і забороняти збиратися греко-католикам, навіть більшими групами, в приватних помешканнях на Богослужіння.

У Львові пильно стежили за перебігом подій, що повіяли свіжим, могутнішим ніж досі, вітром перемін з Києва. Побачивши, що ідея Руху скерована проти всевладдя КПРС, за відродження України, стало зрозумілим – це те що треба. Тому Львів’яни долучилися до письменників і створили спільні групу та розпочали розробку проекту Програми Народного Руху України за перебудову.

2. Намагання діячів створити Львівський Народний Рух

Досі безуспішні намагання кількох ініціативних груп створити у Львові Народний фронт, здається тепер у цій Київській ініціативі почали отримувати новий імпульс та нове спрямування. За постановою цілей це був ніби крок назад, але він мав реальну перспективу масовості і реалізації. Львів’яни почали

активно вже не тільки ідейно-теоретично, а й організаційно розвивати та втілювати цю ініціативу. Вона давно була назрілою. Не будучи ні лібералами, ні «загальними демократами», ні «перебудовниками», а чіткими українськими патріотами, львів’яни сприйняли ідею Руху як свою, і як необхідність такої організації масового політичного руху.

Сама назва організації «Рух», а не Народний фронт не була для галичан новою. Вона як варіант назви вже проговорювалась у Львові влітку 1988 року. В Івано-Франківську діяло гарне культурологічне товариство «Рух». Та й взагалі українцям притаманно використовувати такий термін для означення масових народних зривів, скажімо як рух Хмельницького, рух національного відродження 1917-21 рр., бандерівський рух. Через це він був національною звучною і вдалою назвою.

Справа організаційного творення Народного Руху України найшвидше відгукнулась серед частини львівського активу Товариства рідної мови ім. Т. Шевченка. Першим осередком Руху стала ініціативна група Руху з 8-ми членів Львівської обласної Ради Товариства мови для творення осередків Руху та налагодження їх роботи. Вона була протокольно створена 8 грудня 1988 року на бурхливому засіданні обласної Ради Товариства мови, яке тоді відбувалося у залі Львівського заводу низьковольтних електроламп по вул. Залізничній. У цю ініціативну групу увійшли М.Базилюк, М.Бабій, Я.Путько, Р.Крип’якевич, В.Іськів, І.Мельник, М.Драч, Г.Войтів. Керівником осередку обрали В.Іськіва. Фактично це означало, що він першим має підставити голову під удар. Перспектива бути репресованим тоді була абсолютно реальною. Їх, сміливців, що могли б повести за собою, було тоді зовсім мало. Так на Львівщині почав формуватися новий український варіант зразку Народних фронтів Прибалтійських республік, що вели вперед у визвольній боротьбі за свої законні права.

Надзвичайно важливою громадсько-політичною подією у Львові, та й в Україні стала конференція з питань статусу української мови підготовлена Львівською Радою Товариства рідної мови. Хоч конференція ще тоді мала архілояльну назву, яка викликала роздратування: «В.І.Ленін про розвиток національних мов і культур». Вона відбулася 18 грудня 1988 року у вщент заповненому залі Львівської філармонії, та стала вагомим етапом боротьби за державність нашої мови. В її резолюції передбачалось і незалежний державний статус української мови. І українське громадянство, і обов’язковість знання української мови при його наданні. Підсумкову резолюцію заздалегідь доручено було читати та винести на голосування В.Іськіву. Зал гаряче підтримав. Незважаючи і далі на деякі застереження керівників Товариства, саме цей документ, дещо відредагований і пішов як наша вимога до партійно-урядових чинів у Київ, та в маси нашої громадськості по всій рідній Україні. Ініціативна група створення Руху у Львові збиралась часто. Засідання проводили там де й засідав актив Товариства рідної мови – у підвальчику Львівської організації Спілки письменників. Часом у Пороховій вежі чи в Інституті суспільних наук. Іноді збирались у когось вдома, чи де була нагода. Це був період напружених пошуків однодумців та пропаганди самої ідеї. Ще жодних інших сформованих осередків підтримки Руху не було, але настрої підтримки в суспільстві зростали. Ми намагалися гуртувати до цієї справи кого тільки могли, активно відстежували визвольні процеси, як в Польщі і Прибалтиці, так і в інших республіках. Читали та поширювали самостійні видання як наші, так й інші. Зокрема, все частіше різними шляхами попадали до нас прогресивні громадські видання з Прибалтики.

Обговорення ідеї Руху спочатку давало результат ще далекий від бажаного. Признаючи потребу і рацію такої роботи і такої масштабної організації, усі ніби на щось очікували. Багато боялись. Дехто вважав що не надається до такої роботи, дехто казав що є важливіші справи. Можливо, дехто не довіряв мені, не знаючи глибше «чим дихає» ця людина. Ніхто не кликав до якоїсь ширшої за культурницьку, просвітницьку і системнішої за протестно-мітингову роботу окрім діячів радикальної Гельсінської спілки. Проте її діяльність обмежувалась нечисленним колом безстрашних людей. Адже революційні ідеї та кроки УГС, очолювану колишніми політв’язнями, зустріли фронтову атаку комуністичного режиму, та не готовність суспільства їх підтримати, що не давало їм можливості стати масовою організацією. Настала пора розгортатись значно ширшим, масив масивнішим загалом і організаційно по-новому. Час не ждав.

Потужний ідеологічний центр підготовки рухівської організації був в Інституті суспільних наук у Львові. Тут самовіддано для громади працювали такі учасники процесу національного відродження і творення Руху як Любомир Сеник, Євген Жеребецький, Ганна Войтів, Володимир Парубій, Микола Драч, Богдан Якимович, Марія Хомишин, Всеволод Іськів та деякі інші члени колективу, які правда досить швидко втратили зацікавлення даною справою, або зосередились на інших важливих ділянках національної роботи на благо України.