Смекни!
smekni.com

Первісні суспільства сучасності: саамі (стр. 3 из 4)

Оригінальним у шлюбі саамів у другій половині ХІХ століття було: церемоніальний викуп за наречену, весільні бенкети і відведення нареченої в сім'ю нареченого. Поряд з цим спостерігалися пережитки більш ранніх шлюбних відносин, як відхід нареченого в дім нареченої і відпрацювання нареченим за дружину в будинку тестя на протязі року. При одноманітною і традиційного життя саамів момент одруження був одним із самих значних і тому до нього готуються як батьки, так і хлопці і дівчата задовго до моменту шлюбу. Наречений шукає наречену, яка була б гарна, здорова, добре справлялася з рукоділлям і багата. Від нареченого потрібні ті ж якості, що і від нареченої, щоб він був і красивий і здоровий і багатий і вмів пасти оленів, ловити рибу, полювати, робити сани, шити збрую і т.д. Головне багатство нареченого і нареченої полягала в належних їм оленях і одязі.

При народженні дитини, якщо це первісток - хлопчик, йому дарується вельшалт, тобто олень на первістка. Коли у дитини проріжеться зуб, то, незалежно від статі, родич,що першим виявив зуб, дарує дитині на зубок оленячу самку, звану "паньальт". Приплід від цих оленів позначається особливою позначкою, йде з синами під час розподілу, з дівчиною - при виході її заміж. Звичай цей був поширений у саамів Росії повсюдно, так само як у скандинавських. Сутність звичаю збереглася і до сьогодні.

Більшість шлюбів влаштовувалося в результаті взаємної симпатії молодят.

Немирович-Данченко повідомляє, що свати називають нареченого мисливцем, батька нареченої - старим ведмедем, старим оленем, якого просять віддати молодого оленя або ведмедицю. Після весілля наречену одягають, вона брикається і б'ється, стрибає і бігає з кутка в куток. Її, як дикого оленя, прив'язують до стовпа і чоловіки замахуються на неї рушницями. Підходить наречений і подає їй хліб, вона починає пеститися до нього. Взагалі повторюється церемонія упокорення дикого оленя. Як тільки наречена стає ручню, її хапають, закутують у хустку із хутра, кидають у сани, прив'язують мотузками, щоб вона не втекла. Сам наречений сідає в інші сани і версту чи дві ці сани їдуть поруч, причому оленя ведуть "богатирі". Від'їхавши від цвинтаря, райда стрімголов кидається вперед; стрільба з рушниць, крики, погрози звучать у повітрі, знаменуючи втеча і погоню, везучи нареченої, що існував колись на всій півночі. Таким чином скажено влітає поїзд у рідне селище, постріли частішають, "богатирі", роблячи вигляд, що вони поранені, виють, наречений знову вистачає наречену за комір, як законну здобич. Але як тільки молоді переступили поріг своєї тупі - все разом змінюється. Наречений відважує нареченій низький уклін."Богатирі" кланяються їй і пестять її, а мати і батько оголошують її повної господинею будинку і передають їй кермо влади своєї сім'ї. Вісім днів наречена залишається закрита хустками та хутром. Кожен, хто бажає подивитися на неї, платить за це гроші. Церковний шлюб вважався вже другорядним обрядом. Його здійснюють через 2-3, іноді 5-6 місяців, коли приїде священик ".

Чим-небудь видатні весільні події викликають безліч розмов, і про них навіть складають пісні.

У весільному обряді саамів особливо виділяється прагнення замаскувати справжній зміст подій і когось обдурити. Наречений і його близькі називаються мисливцями або купцями, наречена - качечкою, ведмедицею а, батько нареченої - ведмедем, добрим молодцем, оленем.

Громадсько-правовий стан саамської жінки було відносно сприятливим. Перш за все не було історичних передумов до приниженню жінки. Саами не знали наступальних війн, не збагачувалися за рахунок переможених і не мали рабів і рабинь. З іншого боку, жінки майже нарівні з чоловіками брали участь у найважливіших галузях господарської діяльності, до того ж не дали особливого переваги в економічному значенні чоловіки.

Табуація від дотику жінки до побутових речей в післяпологовий і менструальний період, мабуть, знаходиться у зв'язку з поняттям гігієни і крові, але аж ніяк не може бути виведена з правового становища жінок. Сучасники, які відвідали саамів в різні історичні періоди, одноголосно відзначають ласкаві й дружні відносини між подружжям. У всіх найважливіших наміри і справах саам радиться з дружиною н нерідко, як мені доводилося спостерігати, ділить з чий суто жіноча праця. По відношенню до своїх дружин саами - зразкові чоловіки, але зате багато мандрівники у дружин знаходять якості зворотні, пояснюючи їх релігійних або гостинним гетеризм і тому подібними пережитками.

Незважаючи на бідність, історично супутню розвитку саамської сім'ї, діти в ній завжди бажане явище і користуються великою любов'ю з боку батьків. У зв'язку з цим дружина, народжувала велика кількість дітей, могла розраховувати і на більше розташування чоловіка, хоч і відсутність дітей не викликало розірвання шлюбів. Нерідко бездітна сім'я (пірас чи піар) брала на виховання дітей, що залишилися без батьків. Турбота про новонародженого починалася з виготовлення художньо прикрашеної люльки. Підставою для люльки служило невелике корито від 40 до 50 см у довжину і до 10 у ширину. Корито обтягувалася замшею і прикрашалося різними вишивками з бісеру і стеклярусу. Поряд з бісером і кольоровими сукнами до люльки в якості оберегів підвішувалися металеві кільця і лосині зуби.

Їжею дитині служило молоко матері і соска, що виготовляється з оленячого сала і цукру, з ягід, бубликів або чорного хліба, посипаного цукром. Через відсутність тваринного молока, дітей годували грудьми до 3 і навіть до 4 років. Одночасно дітям давалися найкращі шматки звичайної їжі дорослих, мозок з ножних кісток оленя, рибні потрухи і т.п.

У відношенні фізично неповноцінною частини населення, як-то: непрацездатні діти, люди похилого віку та хворі, саами проявляють велику дбайливість та увага. Дородовий звичай вбивства і добровільної смерті людей похилого віку не зберігся навіть в якості віддалених спогадів. Однак, пережитки понять, за якими хвороби і смерть приписувалися вселенню в людину демонів чи злої волі ворожих чаклунів, зберігалися тривалий час, супроводжуючись часом неймовірно абсурдними прийомами протидії. Низький культурний рівень саамів в минулому, майже повна відсутність лікарської допомоги і санітарної освіти зумовили такий стан, при якому в народній медицині саамів процвітали не більше-менш раціональні способи лікування хвороб емпіричним шляхом, а магія і чаклунство.

Загальнопоширеним поняттям про причини хвороб було: псування за допомогою наговору або пристріту ворожих чаклунів; виразу "нехороший око", "скривив око", "очі на лоб пішли" в побуті і фольклорі саамів симпатичних зв'язуються з проявом небезпечної для ворогів сили. Досить було навіть незначного приводу, щоб чаклун або чаклунка "розсердилися" та наслали на людину ворожі чари. Більшість хвороб не мають образу, тобто можуть вважатися аморфними, виключаючи лихоманку, яку уявляли в образі оголеної кістлявою жінки.

Саами ховали померлих також, як і всі християни, хоча, як вже сказано, місця для кладовищ вибирали "за водою", переважно на островах. Труна з покійником виносили не через двері, а через вікно, виламуючи для цього раму. За похованні навколо могильного пагорба сокирою обводять рису, яку тією ж сокирою перетинають кілька разів з тією метою, щоб "небіжчик не міг перейти межу і шкодити людям".

Чим далі від нашого часу, тим більше дохристиянських пережитків зустрічається в способах поховань: так, в 1877 році Дергачов пише: "Померлих ховають без трун, у деяких місцях в одязі, а в інших - зовсім голих. Сліди язичницького марновірства видно при похованні поблизу тих місць, де приносили богам своїм жертви. Перш небіжчиків просто клали на землю і обкладали камінням. В даний час заривають у землю, насипають зверху курган і кладуть сани полозами вгору, а під ними трохи їжі і начиння. У могили деяких кладуть знаряддя минулої діяльності: сокири, кресало, весло, вудочки тощо, але все це робиться таємно. Для проводжаючих небіжчика роблять бенкет, та цей звичай рідкісний; велика частина цього не робить. На їздових оленях покійного ніхто не має права їздити ".

За даними Н. Харузіна та інших авторів, у саамів в давнину спостерігалося три типи могил:

1) покійників ховали в природних поглибленнях скель або завалювали в кам'яних осипи;

2) до половини заривали труп в землю, зверху завалювали камінням;

3) рили неглибокі могили, обкладали їх камінням, зверху також викладали звід з каменів.

У голову і в ноги покійника клали великі камені. Є ряд згадок про те, що раніше, при смерті одного з членів сім'ї, інші покидали житло.

Будучи змушені значну частину року проводити в колі сім'ї - на озерах влітку, на самоті на полюванні чи при випасанні оленів, саами люблять використовувати вільний час для спілкування один з одним.

Найбільш поширеною формою спілкування була і є їзда в гості, іноді за 100-200 кілометрів, до родичів і добре знайомих.

При зустрічі цілувалися, торкаючись один одного носами, виспівуючи взаємно хвалебні пісні.

Серед відомих у світі особистостей, які мають саамське походження, варто відзначитиЛарса Леві Лєстаднуса, зачинателя пуританського руху в Скандинавії, і цілу плеяду сучасних норвезьких, фінських і шведських музичних виконавців і митців —музикантів,художників,театральнихікіно-режисерів, акторів тощо, в т. ч. і норвезького кінорежисераНільса Ґопа, номінанта напремію Оскару2008 році. До речі, кар'єру починав Нільс Ґоп у найвідомішому національному саамському театрі, першому (з1981 року) і тривалий час єдиному в своєму роді, —Beaivváš Sámi Theatre.