Смекни!
smekni.com

Первісні суспільства сучасності: саамі (стр. 4 из 4)

Серед саамів є і сучасні політики — перший президент Норвезького саамського парламенту і перший голова Постійного форуму з питань корінних народів приООНОлє Генрік Маґґата перший саамі-міністр у норвезькому урядіХельґа Педерсенщо обіймає посаду міністра рибальства і прибережних питань.

Саамське коріння по материнській лінії має відомаголлівудськаактрисаРене Зельвегер.

СпівачкаMari Boineвідома своїми музичними творами що поєднуютьджаз,роктайойк.

У країнах Скандинавії здійснено низку заходів зі збереження і головне — розвитку сучасної культури саамів.

1) У галузіЗМІ — у Норвегії, Швеції та Фінляндії нателебаченні(національні канали) щоденнотранслюютьсявипуски новин саамською, постійно виходять дитячі телепрограми; працюють саамські радіостанції; виходять друком два саамські тижневикиMin Áigi, Áššu, інші часописи тощо.

2) У сфері освіти — навчання у початковій школі саамською провадиться як у Скандинавії, так і в Росії; вищу освіту саамською можна здобути уSami University College(Каутокейно,Норвегія), саамські студії організовані також у ряді інших університетів регіону, зокрема в Університеті містаТромсьо саамська вивчається не як іноземна, а як рідна.

3) У галузі культури — діють два саамських національних театритеатр Beaivvášу норвезькому містіКаутокейнота саамська театральна трупа в містіКіруна(Швеція); видаються збірки прози і поезії авторів різними діалектами саамської мови; функціонують національні музичні і фольклорні колективи, виступи яких з успіхом проходять і поза межами Скандинавії.

4) Останнім часом у регіоні проживання саамів активно розвиваєтьсятуризм. Цьому сприяє також проведення численних національно-культурних і фольклорних фестивалів і свят. Найвідоміший із них — музичнийРідду-Рідду у Олммайваґґі, в МуніціпіїҐайвуотна в Норвегії. Серед найпопулярніших такожвеликоднісвяткування, що відбуваються у Каутокейно, та урочистості з нагоди весняної міграції оленів до узбережжя уКарасьйок. Ці фестивалі поєднують як традиційну культуру, так і сучасні тенденції, як наприклад, перегони наснігоходах.

саамі народ християнство культурний


Список використаної літератури

Керт Г.М., Зайков П.М. Образцы саамской речи, Петрозаводск, 1988

Косменко А.П. Народное изобразительное искусство саамов Кольского полуострова XIX - ХХ веков: Этнографический очерк., Петрозаводск, 1993

Лукьянченко Т.В. Материальная культура саамов (лопарей) Кольского полуострова конца XIX - ХХ в., М., 1971

Народы мира. Историко-этнографический справочник, М.: "Советская энциклопедия", 1988, стор. 389-390 (стаття "Саамы")

Петрухин В. Мифы финно-угров., М.: «Астрель АСТ Транзиткнига»// Саамская мифология, стор. 154-194

Хомич Л.В. Саамы, Санкт-Петербург, 1999