Смекни!
smekni.com

Британська монархія (стр. 5 из 6)

У грудні 1831 року парламент знову відкрив свої засідання. Опозиції вдалося затягнути вотирование білля палатою громад до березня 1832 року, коли він, нарешті, був прийнятий більшістю в 116 голосів (355 проти 239).

Для прийняття білля через палату лордів Грей запропонував створити додаткове число перів, лояльно відносяться до реформи парламенту. Торийских члени парламенту поставилися негативно до цієї ідеї, вважаючи цей захід неконституційною. Король вагався. Отже, як можна зрозуміти з огляду напруженої політичної боротьби в парламенті, уряд вважав, що після перемоги в нижній палаті головними умовами, покликаними забезпечити успіх у верхній палаті, були 2:

1) заручитися підтримкою групи "коливаються торі" на чолі з лордом Уорнкліффом і піти їм на поступки;

2) створити в палаті лордів додаткове число лояльних до білля перів, для чого необхідна згода короля.

Оскільки король виявляв нерішучість, прем'єр-міністр запропонував ультиматум - або створення додаткового числа перів у верхній палаті або відставка його кабінету. Після тривалих дебатів палата лордів 14 квітня 1832 прийняла білль більшістю в 9 голосів, маючи намір провалити його в комісії своєї палати. Проте, коли лорди вдавалися до цього засобу, Грей подав у відставку. Так почалася урядова криза відомий як "травневі дні". Веллінгтон намагався сформувати новий уряд, але перед обличчям зростаючого тиску мало не всієї нації його спроба не зустріла підтримки навіть у його власній партії. У ці дні по всій країні пронеслася буря демонстрацій і мітингів, спрямованих проти Веллінгтона. Ряд англійських істориків вважають, що "протягом десяти днів видатного кризи" після відставки Грея "революція була дуже серйозною можливістю". Король змушений був знову закликати до влади Грея, який тепер наполягає на наданні йому права призначити у разі необхідності таке число нових перів, щоб провести білль через палату лордів; 18 травня король у своєму посланні Грею заявив, що уповноважує прем'єр-міністра на створення такої кількості перів, яка необхідна для прийняття білля. Веллінгтон, Ліндхерет та інші торі представили необхідні гарантії. Після цього лорди і партія торі відмовилися від боротьби, і білль, нарешті, 4 червня було ухвалено в палаті лордів в третьому читанні: 106 проти 22. 7 червня він був затверджений королем і став законом. Так закінчилася багаторічна боротьба за реформу парламенту, яка велася не тільки всередині парламенту, а й на рівні масової свідомості.Говорячи про підсумки, Маркс справедливо зауважив: "Мабуть ніколи ще таке могутнє і, по всій видимості, успішне народний рух не зводилося до таких нікчемним і показним результатами". "Акт про реформу" чи "Акт про зміну народного представництва в Англії та Уельсі" із захопленням зустріли у народі: "... радість охопило всі класи суспільства", навіть діти в школах влаштовували між уроками ходи і кричали "білль пройшов, білль пройшов!" У Бірмінгемі, залишалася остаточно центром агітації за реформу, в день одержання повідомлення про затвердження білля відбувся експромтом мітинг, на який зібралося до 50000 чоловік. Головуючого місце зайняв Аттвуд ... Зустрінутий захопленими оплесками, він сказав, звертаючись до присутніх: "Дорогі друзі! Я сповнений нескінченної подяки до всемогутнього Бога за те, що ми уникли жахливої революції".

"Акт про народне представництво 1832р. "Покликаний був запобігти" різні зловживання, які довго мали місце при обранні депутатів до палати громад парламенту, позбавити безліч незначільних містечок права посилати депутатів до парламенту; надати таку привілеї великим, густонаселеним і багатим містах; поширити право участі у виборах на багатьох підданих його величності, які до цього не користувалися таким, і зменшити витрати на виборчі компанії ". Відповідно до біллем більшість" гнилих " і " кишенькових "містечок ліквідувалося. У ньому вказувалося:

1."Всяке з містечок, перелічених у списку під літерою" А "(всього 56), від і після закінчення повноважень цього парламенту припиняє посилати депутатів до парламенту.

2. Кожне містечко, перераховане у списку "В" (всього 30), посилає лише по одному депутату.

3.Кожне містечко, назване в списку "С" (всього 22), буде посилати двох депутатів до парламенту.

3. Кожне містечко, назване в списку "D" (всього 20), буде посилати одного депутата до парламенту.

Суттєвим моментом були міста списку "С", в якому на першому місці йшли Манчестер, Бірмінгем, Ліді, Шеффілд і інші.

Реформа залишала в силі старий ценз для кандидатів у парламент. У графствах бути обраним міг лише землевласник з річною рентою не менше ніж 300 фунтів стерлінгів. Реформа 1932 робила виборцем всякого, хто володів нерухомістю, яка дає не менше 10 фунтів на рік. Ряд статей "акту про народне представництво" містив докладний перерахування вимог, що висуваються до "десятіфунтовікам"

18.Правом обирати лицаря графства в майбутні парламенти користуються лише ті фрігальдери, що володіють землею строком на одну, дві або кілька життів, володіння яких приносять в рік дохід не менше десяти фунтів ...

19.Кожен чоловік, що досяг встановленого законом віку і не вражений в правах, що володіє копігольд або звичайним триманням строком на одну або кілька життів, з доходом не менше 10 фунтів на рік, за вирахуванням всіх належних рент, платежів, також має право обирати лицаря графства.

20.Кожен чоловік, що досяг встановленого законом віку і не вражений в правах, має будь-яку оренду або тримання - будь то фригольд, копігольд або звичайне тримання терміном не менш ніж на шістдесят років, з чистим доходом не менше десяти фунтів, або володіє землею або держателем як орендаря за угодою, зі сплатою річної ренти не менше 50 фунтів ... також має право вибирати в майбутні парламенти лицаря графства ...

27.У містах ..., що посилають одного або декілька депутатів парламенту, правом обрання користується кожен чоловік, що досяг встановленого законом віку, не вражений в правах і є власником або наймачем будинку, що приносить дохід не менше 10 фунтів на рік ...,за умови сплати податку на бідних та інших встановлених податків ... "

Білль про реформу означав серйозну поступку промислової буржуазії, "виборче право було надано в містах кожному жителю, який мав відомим майновим цензом, вся буржуазія отримала до нього доступ, з рук земельної аристократії вирвана була її політична монополія;палата лордів була знищена, корона перетворена на покірного слугу народного, здійснює історичні прерогативи для народу і за вказівкою його представників. Центр політичної ваги був остаточно перенесено до палати громад ".

Прийняття закону 1832р. означало важливий крок у розвитку буржуазно-демократичних інститутів у Великобританії, "буржуазія була, таким чином, визнана і в політичному відношенні панівним класом".


Висновок

Боротьба за парламентську реформу 1832 року стала одним з найважливіших напрямів політичної історії Англії кінця XVIII - першої третини XIX ст. Боротьба за реформу була боротьбою за демократію. У результаті проведеного дослідження ми прийшли до висновку, що незважаючи на видимі успіхи руху за реформу в XVIII ст. здійснення її виявилося неможливим і лише до 30-х років XIX ст. склалася найбільш сприятлива ситуація для проведення парламентської реформи. Представляється, що головна причина полягала в тому, що сформувалася соціальна база для її здійснення; виникли нові форми боротьби: організація масового позапарламентського руху, відповідних громадських структур, масовий народний рух на користь парламентської реформи багато в чому визначило прийняття білля 1832 року й справляло величезний вплив на внутрішньополітичну боротьбу двох буржуазних партій.

Боротьба за парламентську реформу стала важливим етапом у формуванні партійно-політичної системи Великобританії, в діяльності її головних учасників - торі і вігів. До моменту підйому боротьби за реформу віги уникали входу в уряд. Вони сподівалися, що кабінет торі зуміє приборкати демократичний рух, дискредитує себе в очах широкої громадськості і змушений буде поступитися командні пости протиборчої партії. К.Маркс пише: "Лише тоді, коли біля керма правління стоять торі, починається сильний тиск ззовні ... і здійснюються неминучі перетворення. Так, емансипація католиків проходить при міністерстві Веллінгтона; те ж саме можна сказати якщо не з приводу самого білля про парламентську реформу, то, принаймні, з приводу руху за реформу - руху, що мав велике значення, ніж його результати ".

Віги в кінці 20-х років XIX ст.більш гнучко і тверезо сприймали нові процеси в економіці і політиці та більш чуйне ставилися до потреб промислової буржуазії. Це пояснює політичний успіх вігів в 1832 році, що вилився також і в тому, що в 30-50 роки вони перебували при владі майже 20 років, в той час, як їх суперники лише 8 років. Набагато багатше були віги талановитими й популярними особистостями, такими як Пальмерстон, Рассел, Кларендон та ін. Відомий ліберальний історик А. Бріггс, аналізуючи вигский реформи першої половини 30-х років показує, що вони "виявили здатність, уникаючи кровопролиття, чинить великомасштабні зміни" .