Смекни!
smekni.com

Британська монархія (стр. 6 из 6)

Цей сюжет з англійської історії дає можливість розглянути процес затвердження у Великобританії ліберальної демократії. У статті "Британська конституція" Маркс писав, що і після 1832 року "загальне управління, у всіх його деталях, навіть виконавчий орган законодавчої влади, тобтосаме "роблення законів" в обох палатах парламенту, буде закріплено за земельною аристократією. Буржуазія в 1830 році віддала перевагу новий компроміс із земельною аристократією, компромісу з масою англійського народу ". І тим не менш, багато авторів вважають, "що тільки така реформа могла бути схвалена без крайнього загострення класових пристрастей і гарантувати мирний - щось більш цінне, ніж демократія, - шлях розвитку в напрямі утвердження політичної рівності". Дійсно, реформа 1832 року давши представництво промисловим містам "ввела в лоно конституції середні класи, буржуазію". У висновку хотілося б навести думку відомого політолога М. Острогорського, який, як нам здається, дуже точно і ємко оцінив значення реформи: "... парламентська реформа спричинила за собою наслідки, які виходили далеко за межі законодавчих змін, нею запроваджених, хоча і позначилися не відразу. Вона не тільки створила нову атмосферу політичну, але надала владою незалежна громадська думка, повідомила імпульс соціальним і політичним інформаторам, суспільним підйомом нею викликаним;вона не тільки встановила в державі нове співвідношення суспільних сил, але ввела, правда несвідомо і непомітно, нові політичні принципи, які повинні були в кінець зруйнувати весь старий конституційний лад, переробити, як в організмі, всі тканини його".


Список використаної літератури

1. Збірник документів, Нова в документах і матеріалах / / Под ред. Лукіна Н. М., Далина В. М. - М., 1934.

2. Збірник документів з історії нового часу. Буржуазні революції XVII - XVIII ст. / / За ред. Сироткіна. - М., 1990.

3. Збірник Конституції та законодавчі акти буржуазних держав XVII - XIX ст. - М., 1957.

4. Збірник Документи і матеріали з історії держави і права нового і новітнього часу. - М., 1994.

5. К. Маркс, Ф. Енгельс. Статті. / / Соч. 2-е вид. - Т.8, 9,11.

6. Тексти: Акту про зміну народного представництва в Англії і Уельсі (1832), Закону про робочі коаліціях, Законодавства англійської революції.

7. Хрестоматія з нової історії / / За ред. Губера А. А. Єфімова О. В. - Т. 2.

8. Pax Britannica: Актуальні проблеми соціально-економічної та політичної історії Великобританії в нове і новітнє час. -Ч. 2. - Уфа, 1991.

9. Кертман Л.Є. Географія, історія та культура Англії. - М., 1979.

10. Колмаков С.А. Ідеологія і політика ліберальної партії Великобританії в 80-і рр.. XIX ст. - М., 1985.

11. Курні М.М. Артур Уеллслі герцог Веллінгтон (1769-1852) / / Нова і новітня історія. - 1995. - № 6.

12. Согрин В. В. Історія партійно-політичної системи у Великобританії, аналіз немарксистських концепцій / / Нова і новітня історія. - 1988. - № 5.