Смекни!
smekni.com

Ранньофеодальна станово-представницька та абсолютна монархія в країнах Західної Європи (стр. 7 из 10)

У різний час монарх займався освітою асизів: Великого асизу, асизу про смерть попередника, асизи про нові захоплення. На всіх мова йшла про землю. Після Великого асизу зацікавлена сторона мала право перенести свій позов про вільне володіння з місцевого суду, заплативши при цьому, в королівську курію. Асизами Генріха II з сеньйориальної юрисдикції були виключені всі карні справи, також частина позовів про земельну власність, що було ударом по привілеях феодальних магнатів. Послугами королівських судів могли користуватися всі вільні люди. Він, хоч і був платним, але мав переваги. У ньому практикували інквизиційний судоустрій (попереднє розслідування справи) на відміну від звичайних судів, де встановлення істини проводилося за допомогою ордалій.

Королівська курія, що стала постійно діючим верховним судовим органом, засідала в складі п'яти юристів. На початку XIII ст. королівська курія розділилася на суд королівської лави, що займається карними справами і розбором апеляцій, і суд загальних тяжб, що розглядає справи загального характеру. В другій половині XII ст. з'явився інститут роз'їзних суддів. Спочатку вони представляли комісії з баронів і прилатів, яким поручалося розслідувати обвинувачення проти шерифів. А з кінця ХII ст. в їх компетенцію були включені карні справи, справи, пов'язані з скликанням ополчення. Наступним кроком було введення інституту присяжних обвинувачувачів. У кожній сотні призначалися 12 повноправних людей і 4 вільних людини з кожного села, які під присягою вказували шерифу всіх розбійників, грабіжників, вбивць, що знаходяться в межах даної сотні.

Військова реформа, проведена у другій половині XII ст., забезпечила ще більшу незалежність корони від феодальних дружин і ополчень, що сприяло централізації держави. Суть цієї реформи була і в тому, що для феодалів, що не бажали особисто служити, замість військової служби був встановлений податок, так звані «щитові гроші». На ці гроші утримувалося наймане рицарське військо і відновлене, що прийшло в занепад, народне ополчення. З асизу про озброєння все вільне населення зобов'язувалося обзавестися зброєю. Її заборонялося продавати. Озброєння ставало як би невідчужуваним спадковим майном.

У 1164 році була спроба скасувати привілеї духовенства в сфері юрисдикції. Заміщення вакантних церковних посад повинне було проходити під контролем королівського двора внаслідок виборів з декількох кандидатів. Остаточне твердження належало королеві. Монарх оголосив себе верховним суддею у справах церковних судів. Без його згоди єпіскопи надалі не могли нікого відлучати від церкви. Самі ж повинні були беззаперечно бути в суді короля. Проти цих конституцій виступив глава англійської церкви Томас Беккер, якого надалі вбили за наказом Генріха. Опозиція церкви і підтримка Папи римського істотно скоротила державні підсумки реформи.

Велика хартія вільності. У XIII ст. в Англії загострилася політична боротьба. Королівській владі протистояли стани, що сформувалися. Противниками сильної королівської влади були феодальні магнати. При Іоані Безземельному (1199-1216) боротьба баронів набула національного характеру. В країні утворився антикоролівський фронт, очолюваний баронами і вищим духовенством.

Ситуація загострилася в зв'язку з невдалою внутрішньою і зовнішньою політикою. Невдоволення викликали і численні побори. У таких умовах барони примусили Іоана Безземельного підписати Велику хартію вільності. Зразком для неї послужила Хартія вільності Генріха I. Центральне місце в Хартії займали статті, що виражали інтереси баронів. Лени баронів оголошувалися вільно успадкованими володіннями. Король не мав права вимагати від барона платежу - рельєфу, що вступав в спадщину, і обіцяв не зловживати правом опіки над неповнолітніми васалами.

Хартія відновила деякі сеньйориальні права баронів: заборонялося переносити за королівським наказом позови про власність з курії барона в королівську курію. Тільки в трьох випадках барони були зобов'язані давати королеві грошову допомогу:

· при викупі короля з полону;

· при посвяченні в рицарі його старшого сина;

· на весілля старшої дочки першого шлюбу.

Ще деякі постанови захищали інтереси інших учасників руху: підтверджувалися привілеї і свободи церкви і духовенства, зокрема, свобода церковних виборів.

Відносно рицарів передбачена обіцянка баронів не брати зі своїх васалів зборів без їх згоди, крім звичайних феодальних посібників. Хартія підтверджувала іншу вільність Лондона і інших міст, а також права купців вільно виїжджати з Англії і в'їжджати в неї, встановлена необхідна для торгівлі єдність мір і ваги. Вільним селянам було обіцяно, що їх не будуть обтяжувати непосильними поборами. Велику роль зіграли стст. 12 і 14. У ст. 12 указано: «Ні «щитові гроші», ні яка-небудь інша допомога не повинна братися інакше, як за загальною радою королівства». Ст. 14 визначала склад цієї ради. У нього входили архієпіскопи, єпіскопи, абати, графи і старші барони. Збиралися вони листами «…кожного окремо і, крім того, накажемо покликати огулом, через шерифів всіх тих, хто тримає від нас безпосередньо». Таким чином, рада королівства - це збори всіх королівських васалів.

Велика хартія вільності була прологом в історії англійського парламенту. Велика увага приділялася стст 39 і 40. Хартії. Ст. 39: «Жодна вільна людинане буде затримана або ув'язнена, або позбавлена майна інакше, як по законному вироку». Однак надалі під «вільною людиною» формально стали розуміти будь-якого вільного жителя Англії. Ст. 40: «Нікому не можна продавати справедливість і правосуддя». Іоани Безземельний згодом відмовився від Хартії. Знов почалася озброєна боротьба, але смерть Іоана перешкодила довести її до певного результату.

Станово-представницька монархія в Англії. У другій половині XIII у. в Англії сформувалася станово-представницька монархія, коли в умовах недостатньої централізації і слабкості державної адміністрації корона залучала до співучасті у владі і в управлінні представників пануючих станів у вигляді суспільно-державних інститутів. Передумовою до цього послужило оформлення феодальних станів. Дворянство вже в XIII ст. грало велику роль в економічному і політичному житті країни. Інтереси дворян - рицарів і джентрі- зблизилися з інтересами міської верхівки і дрібних сільських власників. Боротьба феодальних станів проти короля привела до особливої напруженості в 50-60-ті роки XIII ст.

Політика Генріха III спричинила посилення опозиції. Мотивом до виступу послужило скликання Великої ради в 1258 році, на якій король зажадав від станів величезних фінансових витрат. 11 червня 1258 року в Оксфорді озброєні барони, на «скаженому парламенті», пред'явили петицію з 29 пунктів. Проект перебудови державного управління був прийнятий парламентом і названий «Оксфордські провізії». Цей акт передавав всю владу в руки 15 баронів, що повністю контролювали короля і всіх вищих посадових осіб, що призначалися. Три рази в рік скликався парламент, де вирішувалися питання соціально-державного характеру, політичні, економічні питання і т.д.

Отже, в 1258 році пануючою ланкою влади стають барони. Це викликало невдоволення рицарів і городян. У противагу вони зібралися в Вестмінстері і проголосили «Вестмінстерські провізії». Цей документ встановлював гарантії на права дрібних васалів і передбачав деякі поліпшення діяльності місцевих органів. Між королем і баронами почалася громадянська війна (1258-1267).

Симон де Монфор очолив військо баронів. Отримавши верх над королем, він зізвав в 1265 році становий парламент. У парламент входили по два рицарі від кожного графства і по два представники від кожного міста. Але військові дії поновилися, і Монфор загинув. Корона повела неухильну боротьбу за розширення своїх реальних прав в умовах нових установ і інститутів. Незважаючи на військові успіхи, король все-таки пішов на компроміс, результатом чого стало затвердження парламенту.

З середини XIV ст. парламент ділився на палату лордів і палату общин. У XV ст. палата лордів формується із спадкових перів, палата общин - із представників дворянства і міської верхівки. Найважливішою функцією парламенту було розв'язання фінансових питань. У статуті «Про не накладання податків» зокрема говорилося: «…обкладення прямими податками не може мати місця без згоди парламенту».

Функції парламенту поступово розширялися. У XIV-XV стст. сформувалася законодавча ініціатива парламенту. Незабаром встановився порядок, по якому постанови (статути), прийняті обома палатами і королем, не могли бути змінені або відмінені без згоди обох палат. Статути стали вищим актом державної влади (законом). Англійський парламент досяг значних успіхів і став найбільш активним серед станово-представницьких органів європейських держав.

Основною властивістю затвердження і розквіту абсолютної монархії в Англії було зосередження в інституті королівської влади основних законодавчих, адміністративних і судових державних повноважень. Становлення абсолютизму співпало зі сходженням на престол Генріха VII (1457-1509), який був першим представником династії Тюдоров. Довга міжусобна війна Червоної і Білої троянди ослабили королівську владу. Сталося відособлення окремих територій, розвивається місцеве самоврядування.

Подальший розвиток економіки тісно пов'язаний з торгівлею, що привело до зростання ролі дворянства, інтереси якого по значенню були близькі інтересам буржуазії (джентрі). Генріх VII значно укріпив королівську владу. Була створена Зоряна палата (1488) як особливий королівський суд з членів Постійної ради, що займалася політичними справами. У 1540 році він отримав і права королівської загальної карної юстиції.