Смекни!
smekni.com

Сутність сонетів Вільяма Шекспіра (стр. 4 из 7)

У сонетах, як і в поемах, окремі випадки є приводом для широких узагальнень, що стосується всього життя. Іноді здається, що мова йде про щось чисто особисте, скороминущий настрій, але поет неодмінно зв'язує його з чимось великим, що знаходиться поза ним. У драмах Шекспіра й особливо в його трагедіях ми зіштовхуємося з таким ж сполученням приватного і загального.

Поети Відродження, і особливо Шекспір, дуже гостро відчували протиріччя життя. Вони бачили їх і в зовнішньому світі й у душі людини. "Сонети" розкривають перед нами діалектику щиросердечних переживань, зв'язаних з почуттям любові, що виявляється не тільки джерелом найвищих радощів, але і причиною важких мук.

Коли були створені "Сонети"? Більшість дослідників вважає, що "Сонети" були написані Шекспіром між 1592 і 1598 роками. Саме ці роки є періодом найвищого розквіту сонетної поезії в англійській літературі епохи Відродження. Поштовх цьому дало опублікування в 1591 році циклу сонетів Пилипа Сидні "Астрофил і Стелла" (написані вони були раніш, близько 1580 року). З цього часу сонет став самою модною формою лірики. Поети состязались один з одним в обробці цієї важкої віршованої форми і створили велику кількість сонетних циклів. У 1592 році Семюел Деньел опублікував цикл сонетів "Делия"; у 1593 році з'явилися: "Сльози уяви" Томаса Уотсона, "Парфенофил і Парфенона" Барнеби Барнса, "Филлида" Томаса Лоджа, "Лисия" Джайлза Флетчера; у 1594 році - "Діана" Генрі Констебла, "Сонети до Селии" Вільяма Перси, "Зерцало Ідеї" Майкла Драйтена й анонімний цикл "Зефирия"; у 1595 році - знамениті "Аморетти" найбільшого поета англійського Відродження Едмунда Спенсера, "Цинтия" Ричарда Барнфилда, "Сто духовних сонетів" Барнеби Барнса, "Альцилия" невідомого автора; у 1596 році - "Фидесса" Бартоломью Гриффина і "Хлориду" Вільяма Смита; у 1597 році - "Сто християнських пристрастей" Генрі Поки, "Лаура" Роберта Тофта, "Древо любовних хитрувань" Николаса Бретона; у 1598 році - "Альба" Роберта Тофта. Після 1598 року потік сонетної поезії відразу обривається, і в наступні кілька років не виходить ні однієї книги сонетів, поки в 1609 році видавець Т.Торп не випустив у світло "Сонети" Шекспіра.

Шекспір завжди був чуйний до запитів і інтересів свого часу. Його драматургія свідчить про це з достатньою ясністю. Коли написання сонетів стало модою, Шекспір також звернувся до цієї поетичної форми.

За те, що "Сонети" були створені між 1592-1598 роками, говорить також їхня стильова близькість до інших добутків, написаним Шекспіром у ці роки. Ряд тим і мотивів "Сонетів" перегукується з деякими строфами його поем "Венера й Адоніс" (1593) і "Лукреция" (1594). Виявлено подібність між поетичними вираженнями, образами і порівняннями, що зустрічаються в "Сонетах" і в драматичних добутках, написаних Шекспіром у ці роки. Особливо наочні паралелі між "Сонетами" і окремими місцями таких п'єс, як "Два веронца", "Марні зусилля любові", "Ромео і Джульетта", що були створені Шекспіром у 1594-1595 роках.

Але хоча основна маса сонетів була написана між 1592 і 1598 роками, не виключена можливість, що окремі вірші, що ввійшли в збірник, були створені раніш, а інші - пізніше цього років.

У звичаї поетів епохи Відродження було писати сонети так, щоб вони складалися в цикли, внутрішньо зв'язані з визначеною темою і ліричним сюжетом. "Сонети" Шекспіра близькі до цього.

В основному "Сонети" складаються в ліричну повість про жагучу дружбу поета з прекрасним юнаком і не менш жагучої любові до некрасивого, але чарівній жінці.

"На радость и печаль, по воле Рока,

Два друга, две любви владеют мной:

Мужчина светлокудрый, светлоокий

И женщина, в чьих взорах мрак ночной".

Далі ми довідаємося, що друг і кохана поета зблизилися й обоє, таким чином, змінили йому. Але це не убило в ньому ні прихильності до друга, ні пристрасті до коханої.

Єдність циклу Сонетів не стільки сюжетне, скільки ідейно-емоційне. Воно визначається особистістю їхнього ліричного героя - того, від чийого імені написані всі ці вірші.

У драмі, що розгортається перед нами в "Сонетах", три персонажі: Друг, Смаглява дама і Поет. Перших двох ми бачимо очима поета. Його відношення до них перетерплює зміни, і з описів почуттів поета стосовно цим двох обличчям перед нами виникає великий і складний образ головного ліричного героя "Сонетів".

Не можна прямо ототожнювати ліричного героя "Сонетів" із самим Шекспіром. Звичайно, в образ ліричного героя ввійшло чимало особистого. Але це не автопортрет, а художній образ людини, такий же життєво правдивий і реальний, як образи героїв шекспірівських драм.

Оскільки порядок, у якому дійшли до нас "Сонети", трохи переплутаний, зміст їх ясніше всего розкривається, якщо згрупувати вірша по тематичних ознаках. У цілому вони розпадаються на дві великі групи: перші 126 сонетів присвячені другу, сонети 127-154 - коханої.

Сонетів, присвячених другу, набагато більше, ніж віршів про кохану. Уже це відрізняє цикл Шекспіра від всіх інших сонетних циклів не тільки в англійської, але і у всій європейській поезії епохи Відродження.

Сонети до друга і сонети до коханої - це як би два окремих цикли, між якими є зв'язок. Але в цілому "Сонети" не виглядають як заздалегідь задуманий і планомірно здійснений цикл ліричних віршів.

Саме тому і склалася думка про порушення послідовності сонетів ще в першому виданні 1609 року? Навіть поверхневе ознайомлення приводить до висновку, що логіка ліричного сюжету не скрізь витримана. Так, наприклад, про те, що друг змінив поету з його коханої, ми довідаємося із сонетів 40, 41, 42, причому задовго до того, як довідаємося про те, що в поета була кохана, - про неї нам розповідають сонети, починаючи з 127-го.

Це не єдиний випадок порушення послідовності в розташуванні сонетів. Можливо, що сам Шекспір написав деякі сонети поза циклом, не піклуючись про те, яке місце вони займуть у книзі його "Сонетів".

У зв'язку з цим виникли спроби виправити неточності першодрукованого тексту, визначивши більш логічно послідовний порядок сонетів. Було запропоновано кілька систем їхнього розташування. Деякі з них заслуговують на увагу. Іноді при перестановці місць сонетів виявляється раніше логіка зв'язку, що зауважується не, між окремими віршами. Іноді зближення різних сонетів виявляється довільним, нав'язуючи автору більше, ніж він припускав.

"Сонети" Шекспіра належать до видатного зразкам ліричної поезії. У лірику, як правило, звикли бачити вираження особистих почуттів і переживань поета. У першій половині XIX століття, у пору панування романтизму, коли в поетичній творчості бачили головним чином засіб самовираження автора, затвердився погляд на "Сонети" як на ліричну сповідь Шекспіра. Поет-романтик Вордсворт, відроджуючи форму сонета, що исчезнули в поезії XVIII століття, писав: "Цим ключем Шекспір відкрив своє серце".

Такий погляд одержав широке поширення. Багато дослідників Шекспіра вирішили, що "Сонети" у самому точному змісті автобіографічні. У них стали бачити поетичний документ, у якому Шекспір розповів факти свого особистого життя й особисті переживання. Стали дошукуватися, хто ж ті особи, про які розказано в сонетах, - друг і кохана Шекспіра? Що стосується друга, то, на думку багатьох дослідників, ім'я його зашифроване ініціалами в присвяті, якою відкривається перше видання "Сонетів". Присвята говорить: "Тому єдиному, кому зобов'язані своєю появою нижченаведені сонети, пану W.Н. усякого щастя і вічного життя, обіцяних йому нашим безсмертним поетом, бажає доброзичливець, що ризикнув видати їх. Т.Т.".

Друга особа, яка згадується в "Сонетах", - кохана поета. По імені вона не названа. У ті часи автори сонетів давали дамам, яких вони оспівували, піднесені поетичні імена. У Сидні - це Стелла, у Деньєла - Делія, у Драйтона - Ідея і т.д. Шекспір не подбав навіть дати своїй улюблений умовне поетичне ім'я. З "Сонетів" ми довідаємося тільки, що вона смаглява, чорноволоса і не відрізняється вірністю в любові. За нею затвердилося ім'я "Смаглявої леді Сонетів" (the Dark Lady of the Sonnets).

Не важко представити, скільки праці було витрачено цікавими дослідниками на те, щоб установити особистість Смаглявої леді. Зрештою найбільша кількість прихильників вважає її Елізабет Вірною й особливо Мері Фіттон, а також жвава трактирниця міссіс Давенант з Оксфорда.

Художник завжди збагачує натуру, вносячи багато чого, чого в ній немає. Художник вкладає в зображуване їм свій життєвий досвід, свої почуття, погляди, настрої, що не обов'язково і не безпосередньо відносяться саме до даної моделі. Тому можна доручитися, що і друг і кохана, оспівані Шекспіром, минулого іншими, чим вони з'являються в "Сонетах". Ми бачимо їх очима Шекспіра, а поет бачить, почуває інакше, більше, глибше, тонше, ніж звичайні люди. У лірику особливо важливий погляд саме самого поета, його бачення і почуття. Тому більше всього "Сонети" говорять нам не стільки про ті обличчя, що збудили емоції автора, скільки про нього самому, і, отже, помилково розуміти буквально все сказане поетом, зв'язавши це безпосередньо з його біографією. Творчість піднімає поета над ним самим, яким він є в повсякденному житті.

Окремі сонети, не зв'язані ні з темою дружби, ні з темою любові. Це просто ліричні міркування поета про різні життєві питання. Ці сонети здаються більш глибокими і більш зрілими, чим ті, котрі присвячені оспівуванню юного друга. Є в них думки, що перегукуються з трагедіями, написаними Шекспіром у перші роки XVII століття. Особливо цікавий у цьому відношенні 66-й сонет, близький по думках до знаменитого монологу Гамлета " чиБути не бути...".

У сонетах Шекспіра є внутрішня подвійність. Ідеальне і реальне співіснують у сонетах Шекспіра в складному сполученні, як і в його драматургії. Шекспір з'являється тут те як поет, що віддає борг піднесеній і ілюзорній романтиці аристократичної поезії, те як поет-реаліст, що вкладає в традиційну форму сонета глибоко життєвий зміст, що часом вимагає образів, далеких від галантності. Хоча в "Сонетах" Шекспіра багато реального, не можна сказати, що тут він з'являється винятково як поет-реаліст. Боротьба реального з ідеальним тут не увінчалася повним торжеством реального.