Смекни!
smekni.com

Організація діяльності юридичної служби по захисту інтересів митних органів у випадку порушення договірних зобов’язань (стр. 4 из 5)

Начальники структурних підрозділів митниці відповідають за якісну підготовку і своєчасну передачу до юридичного відділу матеріалів, необхідних для пред'явлення претензій та позовів.

До претензійно - позовної роботи відноситься:

- підготовка, одержання та складання документів, необхідних для пред'явлення і розгляду претензій та позовів;

- пред'явлення і розгляд претензій та підготовка позовів;

- підготовка відповідей (відзивів) та заяв про перегляд рішень, ухвал, постанов суду в порядку нагляду;

- захист інтересів митниці при розгляді майнових, переддоговірних та інших спорів у судах загальної юрисдикції;

- здійснення організаційно-технічних заходів (реєстрація, облік, зберігання та відправка претензійно-позовиих матеріалів);

- забезпечення контролю за претензійно-позовним провадженням;

- розгляд, аналіз, узагальнення результатів претензійно-позовної роботи.

Розподіл претензійно-позовної роботи між структурними підрозділами митниці такий:

· структурні підрозділи, на які покладено контроль за виконанням договорів,готують та перевіряють претензійні та позовні документи, що підтверджують невиконання договірних зобов'язань, відповідно до їх функцій та згідно цього Порядку;

· відділ бухобліку та звітностіготує та подає до юридичного відділу матеріали про стягнення дебіторської та кредиторської заборгованості за неналежним чином проведені розрахункові операції при невиконанні договірних зобов'язань; про стягнення штрафу, пені за невиконання робіт у визначені строки, а також про стягнення штрафу, пені та збитків, заподіяних у зв'язку з порушенням строку поставки та недопоставкою товарів.

3.2Порядок розгляду претензій

Начальник митниці або особа, яка виконує його обов'язки, у разі надходження претензій, розглядає їх та передає на перевірку відповідному структурному підрозділу та юридичному відділу для виконання.

При перевірці матеріалів претензії слід з'ясувати такі обставини:

- наявність всіх документів, що підтверджують обґрунтованість претензії;

- правильність складання розрахунку;

- наявність правових підстав для задоволення чи відхилення претензії.

Якщо до претензії не додані всі документи, необхідні для її розгляду, вони витребуються у заявника із зазначенням строку їх подання, який не може бути менше п'яти днів, не враховуючи часу поштового обігу.

Витребувані додаткові документи повинні бути такими, що дійсно необхідні для розгляду претензії і відсутні в митниці. Якщо в установлений строк документи не одержані, претензія розглядається за наявними документами.

Структурний підрозділ, який отримав претензійні матеріали,повинен у п'ятиденний строк перевірити їх та надати письмовий висновок до юридичного відділу щодо обґрунтованості претензійних вимог.

У разі необхідності, структурний підрозділ проводить звірку розрахунків, службову перевірку та інші дії, що забезпечують врегулювання спору в досудовому порядку. Висновок повинен бути підтверджений відповідними документами, після чого передається до юридичного відділу, разом з претензійними матеріалами. Юридичний відділ з урахуванням висновку готує проект відповіді про відхилення або визнання претензії.

У відповіді про відмову(повну або часткову) в задоволенні претензії повинні бути вказані мотиви, з яких претензія відхиляється, з посиланням на відповідні нормативні акти. У необхідних випадках, до відповіді додаються документи, що спростовують претензійні вимоги.

При відмові в задоволенні претензії, заявнику повертаються додані до неї оригінали документів.

У відповіді про визнання (повне або часткове) претензії визначається строк і спосіб її задоволення (перерахування суми заборгованості та ін.). Керівнику митниці надається письмовий висновок структурного підрозділу, який перевіряв претензію та необхідні документи, що підтверджують підстави задоволення претензійних вимог.

Відповідь на претензію повинна містити: найменування та адресу митниці, найменування та адресу підприємства, якому надається відповідь, дата і номер претензії, на яку надається відповідь. Відповідь на претензію візується начальником структурного підрозділу, головним бухгалтером та начальником юридичного відділу і підписується начальником митниці або особою, яка виконує його обов'язки.

Відповідь на претензію надсилається рекомендованим або цінним листом чи вручається під розписку.

Відділ бухобліку та звітності у триденний термін надає юридичному відділу копію платіжного доручення про перерахування заборгованості, а відповідний структурний підрозділ - копію документа про відправлення матеріальних цінностей в залежності від способу задоволення претензійних вимог.

Претензія з копією відповіді та доказами її відправлення (квитанція про рекомендований або цінний лист чи розписка про вручення) залишаються в юридичному відділі.

Результати розгляду вносяться в журнал обліку претензій, пред'явлених до митниці.

Не допускається залишення претензії без відповіді .

3.3 Порядок пред'явлення претензій

господарський договір претензія позов митниця

Митниця, у разі порушення її прав, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником прав та інтересів звертається до відповідача з письмовою претензією.

При наявності підстав та обґрунтованості вимог для пред'явлення претензії матеріали готує структурний підрозділ митниці, відповідно до його функції та передає до юридичного відділу для підготовки претензії.

Відповідно до ст. 6 Господарського процесуального кодексу України, у претензії зазначаються:

- повне найменування і поштові реквізити заявника претензії - митного органу, а також підприємства, організації, яким претензія пред'являється; дата пред'явлення і номер претензії;

- обставини, на підставі яких пред'явлено претензію; докази, що підтверджують ці обставини; посилання на відповідні нормативні акти;

- вимоги митниці;

- сума претензії та її розрахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці;

- платіжні реквізити митного органу;

- перелік документів, що додаються до претензії, а також інших доказів.

Документи, що підтверджують вимоги митниці, додаються в оригіналах чи належним чином засвідчених копіях. Документи, які є у другої сторони, можуть не додаватись до претензії із зазначенням про це у претензії.

Після правової оцінки, здійсненої юридичним відділом, претензія підписується керівником митниці або особою, яка його заміщує та надсилається адресатові рекомендованим або цінним листом, чи вручається під розписку.

Юридичний відділ реєструє претензію в журналі реєстрації претензій, пред'явлених митницею та здійснює контроль за своєчасним надходженням відповіді на неї.

У разі необхідності, може бути надіслано нагадування про прискорення надання відповіді на претензію, яке підписується в тому ж порядку, що і сама претензія. Претензія митниці має бути розглянута відповідачем у місячний строк, який обчислюється з дня одержання претензії, якщо інше не визначено законодавством. Якщо митницею до претензії не додано всі документи, необхідні для її розгляду, вони витребуються у неї із зазначенням строку їх подання, який не може бути менше п'яти днів, не враховуючи часу поштового обігу. При цьому перебіг строку розгляду претензії зупиняється до одержання витребуваних документів чи закінчення строку їх подання.

Про фактичне виконання претензії митниці юридичний відділ здійснює відповідний запис в журналі реєстрації претензій, пред'явлених митницею. Якщо претензія відповідачем відхилена повністю або частково без належних підстав, залишена без відповіді, претензійні матеріали з висновком та документами, що обґрунтовують безпідставність цього відхилення, передаються відповідними структурними підрозділами до юридичного відділу для підготовки позову до суду. Необхідна кількість примірників документів визначається в кожному окремому випадку залежно від кількості відповідачів та ведення позовного провадження.

3.4 Порядок розгляду позовів

Позовні заяви, отримані митницею реєструються у загальному відділі і в той же день передаються для резолюції начальнику митниці, або особі, яка його заміщує, а потім - до юридичного відділу митниці.

Юридичний відділ реєструє позовну заяву у журналі обліку позовних заяв, пред'явлених до митниці; вивчає вимоги, викладені в позовній заяві, аналізує їх. При необхідності юридичний відділ передає позовну заяву разом із службовою запискою у відповідний структурний підрозділ, який в 3-деннийстрок зобов'язаний надати висновок та необхідні документи по суті позовних вимог.

На основі отриманих документів юридичний відділ готує мотивоване заперечення проти позову або відзив на позовну заяву.

Відзив на позовну заяву підписується керівником митниці або особою, яка виконує його обов'язки.

Відзив на позовну заяву повинен містити:

- найменування позивача і номер справи;

- мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовної вимоги;

- перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву (у тому числі про надіслання копій відзиву і доданих до нього документів позивачеві, іншим відповідачам, прокурору).

3.5 Порядок пред'явлення позовів митницею

Позов до суду пред'являється у випадках безпідставного повного або часткового відхилення претензії або залишення її без відповіді. Юридичний відділ у процесі підготовки позовної заяви отримує від структурних підрозділів матеріали, які є доказами у справі.

Юридичний відділ дає правову оцінку документів, переданих відповідним структурним підрозділом щодо їх обґрунтованості та законності.