Смекни!
smekni.com

Договір дарування за російським законодавством (стр. 5 из 7)

Встановлення обов'язки з використання майна в загальнокорисних цілях серйозно обмежує права обдарованого щодо цього майна. Так, відчуження майна, обтяженого обов'язком його використання в загальнокорисних цілях, можливо тільки за умови, що його набувач візьме на себе виконання відповідних обов'язків. Користування таким майном у власних інтересах обдарованого можливе лише в тій мірі, в якій це не перешкоджає його використанню в загальнокорисних цілях. Останнє правило не дотримується, якщо пропозицію звернене до невизначеного кола осіб, а в зібраних засобах не можна виділити майно конкретних жертводавців.

2.3 Відповідальність за договором дарування

Відповідальність за договором дарування Відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов'язання за договором дарування будується на загальних підставах, врегульованих главою 25 ГК РФ. Однак, враховуючи безплатний характер цього договору, закон передбачив із загальних правил ряд вилучень, обмежують відповідальність сторін договору. Так, відповідальність за збитки, завдані дарувальнику відмовою обдарованого від прийняття дарунка, обмежена відшкодуванням реального шкоди, якщо до того ж відповідний договір дарування був укладений у письмовій формі (п.3 ст.573 ГК РФ). Шкода, заподіяна життю, здоров'ю або майну обдарованого громадянина внаслідок недоліків подарованої речі, підлягає відшкодуванню дарувальником відповідно до норм глави 59 ЦК РФ (тобто відповідальність тут конструюється по позадоговірної моделі). Загальні підстави деліктної відповідальності в даному випадку конкретизується вказівкою на те, що дарувальник відповідає за недоліки речі, якщо вони виникли до передачі речі обдарованому, не належать до числа явних і якщо дарувальник знав про них, але не попередив обдарованого (ст.580 ГК РФ). Таким чином, відповідальність будується на засадах провини. Недоліки речі за змістом ст.580 ГК РФ охоплюють поряд з власне фізичними вадами (конструктивними та іншими) і юридичні дефекти речей, наприклад, невідомі раніше обтяження речі правами третіх осіб або ущербність титулу. І хоча юридичні дефекти речі зазвичай не можуть заподіяти шкоди життю або здоров'ю обдарованого, їх негативний вплив на майнову сферу може бути відчутно. Правило ст.580 ГК РФ доцільно застосувати і до випадків, коли предметом дарування виступають майнові права або звільнення від обов'язку. У цьому випадку єдино можливий недолік дару може укладатися лише у його юридичної ущербності.

2.4 Припинення договору дарування

Припинення договору дарування Реальний договір дарування звичайно не породжує зобов'язання, виступаючи лише як підстава виникнення прав на стороні обдарованого. На відміну від нього консенсуальної договір дарування в своєму розвитку проходить як мінімум два етапи: спочатку він породжує відповідне зобов'язання, а потім виконання цього зобов'язання призводить до виникнення у обдарованого речових чи інших прав щодо дару. На першому етапі (зобов'язальне) етапі дарування може бути припинено так само, як і будь-який інший договір цивільного права (9, С.339), тобто на загальних підставах, передбачених главою 26 ГК РФ і ст.450, 451 ЦК РФ, а так само з підстав, властивим лише даруванню, - п.1 ст.573 і пп.1 і 2 ст.577 ГК РФ. Але після того, як зобов'язання виконано, припинити його вже неможливо, оскільки договір зіграв свою роль. Проте у ряді випадків закон допускає скасування вже виконаного договору дарування, тобто фактично анулює договір як факт, що спричинив юридичні наслідки. Перелік таких підстав встановлено ст.578 і п.5 ст.582 ГК РФ і є вичерпним. Дарувальник має право скасувати або зажадати в суді скасування дарування (за винятком пожертвувань - п.6 ст.582 ГК РФ і звичайних подарунків невеличкий вартості - ст.579 ГК РФ) в наступних випадках:

1) якщо обдарований вчинив замах на життя дарувальника, кого-небудь з членів його сім'ї або близьких родичів або зумисне завдав дарувальнику тілесні ушкодження,

2) якщо обдарований звертається з подарованої річчю (що представляє для дарувальника велику немайнову цінність) неналежним чином, що створює загрозу її втрати. При скасуванні дарування з цієї причини необхідно довести, що обдарованому відомо, яку цінність представляє для дарувальника предмет договору, що зобов'язує обдарованого дбайливо ставиться до дару і забезпечувати його збереження.3) якщо дарувальник пережив обдарованого, за умови, що така підстава скасування дарування було передбачено договором. Зацікавлена особа може вимагати судового скасування договорів дарування (крім пожертвувань і дарування звичайних подарунків невеличкий вартості), скоєних індивідуальним підприємцем або юридичною особою, оголошеним банкрутом, протягом шести місяців, що передували оголошенню про банкрутство, якщо таке дарування вироблялося за рахунок коштів, пов'язаних з підприємницькою діяльністю дарувальника, і порушувало положення закону про неспроможність. Скасування пожертвування можлива за позовом дарувальника або його правонаступника в єдиному випадку, коли пожертвуване майно використовується не у відповідності із зазначеним дарувальником призначенням, а якщо таке призначення не визначено - то не у відповідності з загальнокорисних цілями. У разі скасування дарування обдарований зобов'язаний повернути подаровану річ, якщо вона до моменту скасування збереглась у натурі (п.5 ст.578 ГК РФ). Аналогічним чином слід вчинити і з майновим правом, коли воно було предметом договору дарування. Якщо обдарований справив відчуження речі чи права з метою уникнути їх повернення або навмисно зробив інші дії, що роблять повернення неможливим (наприклад, знищив дар), до нього може бути пред'явлена вимога про відшкодування шкоди за нормами глави 59 ЦК РФ.

договір дарування російське законодавство

Розділ 3. Форма договору дарування

Форма договору дарування визначається його предметом, суб'єктним складом і ціною. Відповідно до п.3 ст.574 та ст.131 ЦК РФ всі договори дарування нерухомого майна (і реальні, і консенсуальні) повинні укладатися в письмовій формі і підлягають обов'язковій державній реєстрації (1, ст.4). Але поки закон про реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним ще не прийнятий. Тому в силу прямої вказівки ст.6 і 7 Федерального закону від 26 січня 1996 р. "Про введення в дію частини другої Цивільного кодексу Російської Федерації" щодо договору дарування нерухомості зберігають силу раніше прийняті норми про обов'язкове нотаріальне посвідчення договору, і застосовується існуючий порядок реєстрації угод з нерухомим майном.

Правила, що визначають форму договору дарування рухомого майна (абз.1 п.2 ст.574 ГК РФ). У письмову форму під страхом недійсності повинні наділятися все консенсуальні договори дарування (дарчі обіцянки), а також реальні договори на суму більше 5 МРОТ, в яких дарувальником виступає юридична особа.

Всі інші реальні договори дарування можуть укладатися в усній формі, в тому числі і шляхом здійснення сторонами конклюдентних дій.

Спеціальні вимоги до форми договору дарування прав по відношенню до третіх осіб (поступка вимогам), а також дарування у вигляді звільнення від обов'язку перед третіми особами шляхом перекладу боргу встановлено пп.1 і 2 ст.389 і п.2 ст.391 ЦК РФ.

Передача дару може бути здійснена усно, укладається як його вручення, символічної передачі або вручення правовстановлюючих документів.

Договір дарування повинен бути укладений у письмовій формі, якщо:

Дарувальником є юридична особа й вартість дарунка перевищує 5 МРОТ;

Договір містить обіцянку дарування в майбутньому.

Договір дарування нерухомості підлягає державній реєстрації, яка є єдиним доказом існування права.

Відповідно до ст.575 ГК дарування не допускається за винятком звичайних подарунків, вартість яких не перевищує 5 МРОТ:

Від імені малолітніх та недієздатних громадян їх законними представниками;

Працівникам лікувальних, виховних закладів соціального захисту та інших аналогічних установ громадянами, що перебувають у них на лікуванні, змісті або вихованні, чоловіками й родичами цих громадян;

Державним службовцям та службовцям органів муніципальних утворень у зв'язку з їх посадовим становищем або у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків;

У відносинах між комерційними організаціями.

Юридична особа, якій річ належить на праві

господарського відання або оперативного управління, має право подарувати її за згодою власника, якщо законом не передбачено інше.

Довіреність на вчинення дарування представником, в якій не названий обдарований та не вказаний предмет дарування, незначна (п.5 ст.576 ЦК).

Висновки

Отже, розглянувши і проаналізувавши договір дарування, можна зробити наступні висновки. Предмет договору дарування, може включати речі, майнові права і звільнення від обов'язків. Але, можливо, в якості предмета дарування можуть виступати й інші об'єкти цивільних прав, наприклад, роботи, послуги? Ні, таке розширення предмета дарування не грунтується на законі і суперечить самій природі таких об'єктів. Так, предметом договору дарування може виступати річ, виготовлена ​​в результаті роботи підрядчика. Але важко уявити собі дарування самого процесу роботи, виготовлення речі. Це тим більше справедливо і щодо послуг, вся корисність яких криється у самої діяльності виконавця. Сторонами договору дарування - дарувальником і обдарованим - можуть бути громадяни, юридичні особи і держава. За договором дарування одна сторона (дарувальник) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (обдарованому) річ у власність або майнове право (вимога) до себе чи третій особі або звільняє або зобов'язується звільнити її від майнового обов'язку перед собою або перед третьою особою. При наявності зустрічної передачі речі або права або зустрічного зобов'язання договір не визнається даруванням. Головним обов'язком дарувальника є передача дару. Право відмови від виконання консенсуального договору дарування - одне з найважливіших прав дарувальника, закріплене ст.577 ГК РФ. Право на отримання дару випливає з самого предмета договору дарування. Його зміст визначається змістом відповідної обов'язки дарувальника. Обдарований має право відмовитися від прийняття дарунка (п.1 ст.573 ГК РФ). Це право може бути здійснено в будь-який момент до передачі дару і навіть не обумовлено наявністю будь-яких поважних причин. У цьому випадку договір дарування вважається розірваним. Якщо договір дарування укладений у письмовій формі, відмова від дару повинен бути укладений у письмовій формі. У випадку, коли договір дарування зареєстрований, відмова від прийняття дарунка підлягає державній реєстрації. Якщо договір дарування був укладений у письмовій формі, дарувальник має право вимагати від обдарованого відшкодування реальних збитків, завданих відмовою прийняти дар. За деякими винятками, перерахованими вище і як це передбачено в ГК РФ, договір дарування може бути укладений в усній формі. У суворо визначених випадках, передбачених законом, дарувальник має право відмовитися від виконання договору, що містить обіцянку передати в майбутньому обдарованому річ або право. Там же визначаються і правила скасовують дарування. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов'язання за договором дарування будується на загальних підставах, врегульованих главою 25 ГК РФ. На першому етапі (зобов'язальне) етапі дарування може бути припинено так само, як і будь-який інший договір цивільного права. Форма договору дарування визначається його предметом, суб'єктним складом і ціною.