Смекни!
smekni.com

Сорти рослин й породи тварин як об’єкти інтелектуальної власності (стр. 4 из 4)

• приймання в установленому порядку нормативно-правових актів у межах своїх повноважень;

• організація інформаційної та видавничої діяльності у сфері охорони прав на сорти;

• виконання інших функцій відповідно до Положення про неї, затвердженого в установленому порядку.

Фінансування діяльності Установи провадиться за рахунок коштів Державного бюджету України.

10. Захист прав на сорт

Відповідно до ст. 53 Закону України «Про захист прав на сорти рослин», привласнення авторства є порушенням особистих немайновихправ інтелектуальної власності на сорт рослин. Вчинення без дозволу особи, яка має майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, будь-яких дій по відношенню до цього сорту, що потребують дозволу згідно закону, вважаються порушенням майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин. Особа, право якої на сорт порушено, може звернутися до суду за захистом цього права.

Вимагати поновлення порушених прав власника сорту може також особа, яка має право на використання сорту за ліцензійним договором, якщо інше не передбачено цим договором. Особа, яка порушила права на сорт, зобов'язана на вимогу особи, якій належать ці права, припинити порушення права і відшкодувати завдані збитки. Суд може постановити рішення про накладення на порушника штрафу у розмірі 10 відсотків суми, присудженої судом на користь позивача. Сума штрафів передається у встановленому порядку до Державного бюджету України.


Висновок

Об'єктами права інтелектуальної власності на селекційні досягнення є: сорт рослин і порода тварин. Сорт — це окрема група рослин у межах нижчого з відомих ботанічних таксонів, яку, незалежно від того, задовольняє вона повністю або ні умови надання правової охорони, можна розглядати як єдине ціле з погляду її придатності для відтворення в незмінному вигляді цілих рослин сорту. Категоріями сорту є клон, гібрид, лінія та популяція.

Заявка про видачу патенту на сорт подається до ДДІВ. Експертизу на патентоспроможність сорту проводить Державна комісія України з випробовування та охорони сортів рослин Міністерства аграрної політики України.

Порода тварин — створена людиною чисельна група тварин загального походження, яка має генеалогічну структуру та властивості, що дають змогу відрізнити її від інших тварин цього самого виду і кількісно достатні для розмноження як однієї породи.

Заявка на нову породу подається до Міністерства аграрної політики України, де вона підлягає експертизі. Якщо експертиза підтверджує патентоспроможність породи, то видається правоохоронний документ.

Право інтелектуальної власності на сорт рослин і породу тварин становлять: особисті немайнові права, засвідчені державною реєстрацією; майнові права інтелектуальної власності, засвідчені патентом; майнове право інтелектуальної власності, засвідчене державною реєстрацією.

ЦК України встановлює такі строки чинності майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин і породу тварин: 30 років, починаючи з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації; 35 років — для дерев та винограду починаючи з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації.

Список використаної літератури

1. Цивільний кодекс України. Книга четверта. Право інтелектуальної власності.

2. Науково-практичний коментар до Цивільного кодексу України / За ред. Є.О. Харитонова. – К. - 2007. 690с.

3. Орлюк О.П., Андрощук Г.О., Бутнік-Сіверський О.Б. та ін. Право інтелектуальної власності: Академічний курс: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. Орлюк О.П., Святоцького О.Д. - К.: Видавничій дім "Ін Юре", 2007. - 696 с.

4. Підопригора О. А. Захист прав інтелектуальної власності в Україні: удосконалення правового регулювання // Право України. – 2003. - № 3, с.42-47

5. Підопригора О.А. Цивільне право: підручник для студентів юрид. вузів та факультетів. — К.: Вентурі., 1997. — 480 с.

6. Стефанчук P.О. Цивільне право України Навчальний посібник. - Київ: Прецедент. - 2005.

7. www.vuzlib.net - Экономико-правовая библиотека

8. www.sops.gov.ua - Державна служба з охорони прав на сорти рослин

9. www.zakon1.rada.gov.ua - Головна сторiнка сайту "Законодавство України"

10. www.zakony.com.ua