Смекни!
smekni.com

Помилка та її значення в кримінальному праві (стр. 5 из 5)

Окрім розглянутих в теорії кримінального права виділяються і інші види помилок. Це помилки в кваліфікуючих ознаках злочину і помилки в засобах скоєння злочину. Помилка першого виду полягає в помилковому уявленні винного про відсутність кваліфікуючих ознак здійснюваного діяння, коли вони є, або, навпаки, про їх наявність, коли вони фактично відсутні. У таких випадках відповідальність визначається змістом і спрямованістю умислу.

Автори, що пропонують виділяти як підвид фактичної помилки помилку в кваліфікуючих ознаках діяння, вважають, що помилка особи відносно відсутності кваліфікуючих ознак, тоді як вони є, повинна виключати кваліфікацію скоєного як кваліфікованого складу злочину, оскільки ці ознаки не охоплюються свідомістю винного, і тягнуть відповідальність за закінчений злочин без кваліфікуючих ознак. У тих же випадках, коли особа помилково вважає, що скоює злочин з кваліфікуючими ознаками, а вони фактично відсутні, діяння, на думку цих учених, повинне кваліфікуватися або як замах на злочин з кваліфікуючими ознаками, або як такий же закінчений злочин, залежно від співвідношенняі кваліфікуючих ознак і специфіки їх усвідомленняі винним.

Помилка другого виду полягає у використанні іншого,ніж був визначений, засобу скоєння злочину. Ці помилки можуть полягати: 1) у використанні засобу, що викликав тяжчі наслідки, ніж передбачав винний; 2) у використанні засобу, який виявився непридатним в даних конкретних обставинах; 3) використання абсолютно непридатного засобу.

У першому випадку відповідальність повинна наставати за необережне спричинення шкоди, що фактично настала, в другому - за замах на той злочин, який мав намір зробити винен. У третьому випадку відповідальність виключається, оскільки діяння об'єктивно не є суспільно-небезпечним.

Представляється, що помилка в засобах скоєння злочину впливає на кваліфікацію скоєного, якщо стосується таких засобів здійснення злочину, які віднесені законодавцем до обов'язкових елементів складу злочину.


5. Висновки

помилка кримінальний право злочин

Отже, не зважаючи на відсутність закріплення в законодавстві визначення помилки в кримінальному праві, дане поняття є досить дослідженим в доктрині кримінального права, яка вичерпно дає відповіді майже на всі питання, які виникають у процесі застосування даного поняття на практиці.

Помилка як неправильне уявлення особи про фактичні і юридичні ознаки діяння є складовою суб’єктивної сторони злочину і досліджується в цих рамках.

Як свідчить практика, юридична і фактична помилки, поряд із іншими видами помилки є найважливішими.

Помилка в кримінальному має важливе значення для практики правозастосування кримінального закону, оскільки має значний вплив на кваліфікацію злочинів.

Але відсутність законодавчого регулювання цього питання все ж є негативним фактором, оскільки погляди вчених і практиків не є джерелом права в Україні.

Закріплюючи інститут помилки вкримінальному законодавстві, необхідно визначити його місце серед обставин, що виключають злочинність діяння і обставин, що пом’якшують покарання.


6. Список використаних джерел:

Нормативно правові акти:

1. Конституція України// Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 30, ст. 141.2. Кримінальний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 25-26, ст.131Спеціальна наукова література:

3. Алиев З.Г. Ошибка как особое обстоятельство оценки поведения субъекта преступления, и ее уголовно-правовое значение. Автореф. дисс .… канд. юрид. наук: 12.00.08: Москва, 2007. Електронний ресурс: www.iile.ru/library/autoreferat/ar019.rtf

4. Б. Мелих ПОМИЛКА ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ: ІСТОРИЧНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. Серія юрид. 2011. - Випуск 52. - С. 342–350

5. Б. Мелих Кримінально-правове значення юридичної помилки // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. Серія юрид. 2010. – Випуск 50. с. 299-306

6. Вереша Р.

Помилка в кримінальному праві : поняття та основні види // Підприємництво,господарство і право. -2005.- №5. –с.123-126

7. Вапєва Ю.А. Помилка у змісті суб'єктивної сторони складу злочину: Автореф. дис .…. кканд .юрид. наук: 12.00.08 / Ун-т внутрішніх cправ. - Х., 2000. -19 с.

8. Вапєва Ю.А. Класифікація помилок в кримінальному праві : проблеми та значення // Вісник Університету внутрішніх справ -1999.- №5. – с.179-182

9. Кириченко В.Ф. Значение ошибки по советскому уголовному праву. - М.: Изд-во АН СССР, 1952.-96 с.

10. Марітчак Т. М. Помилки у кваліфікації злочинів. Монографія.- К.: Атіка, 2004.- 188 с.

11. Рарог А.И. Вина в советском уголовном праве. - Саратов: Изд-во Саратовского ун-та, 1987.-187 с.

12. Оробець К.М. Розуміння помилки у кримінальному праві України // Митна справа.- 2004.- №2.- с.79-82

13. Р.В. Вереша Кваліфікаційні помилки // Вісник Академії адвокатури України, 2010. № 1(17). – 164-166 с.

14. Р.В. Вереша Помилка в кримінальному законодавстві зарубіжних держав // Вісник Академії адвокатури України, № 1(14) , 2009, - 280-282.

15. Якушин В. А. Ошибка и ее уголовно-правовое значение - Издательство Казанского университета, 1988.- 128 с.

Підручники з кримінального права

16. Kурс уголовного права. Общая часть. Том 1: Учение о преступлении / Под ред. Н. Ф. Кузнецовой, И. М. Тяжковой. - М, 2002. - С. 353.

17. Кримінальне право України : Загальна та Особлива частини: Навч. посіб. / В.О.Кузнєцов, М.П.Стрельбицький, В.К. Гіжевський. – К.: Істина, 2005.- 380с.

18. Кримінальне право України: Заг. частина: Підруч. для студ. Для вищ. Навч. Закл. / Ю.В. Александров, В.А. Клименко. – К.: МАУП, 2004. – 328 с.

19. Матишевський П. С. Кримінальне прано України: Загальна частина. - К., 2001.

20. Шульга А.М., Павликівський В.І.Кримінальне право України : основні питання та відповіді. – Х.: ПП «Берека-Нова», 2007. – 304с.