Смекни!
smekni.com

Особливості кримінального покарання неповнолітніх (компаративний аспект) (стр. 3 из 5)

Кримінальне законодавство пострадянських держав в частині покарання неповнолітніх в цілому є менш оригінальним, порівняно із законодавством країн Західної Європи, і містить загалом вужчий перелік покарань та інших кримінально-правових заходів, які можуть бути застосовані до цієї категорії осіб. Кримінальне законодавство Литви і Латвії передбачає чотири види покарань, які можуть бути призначені неповнолітнім: штраф, арешт, обов'язкові роботи (в Латвії – примусові) та позбавлення волі на певний строк [6, с.106; 357, с.124]. В Естонії до неповнолітніх можуть бути застосовані ті ж самі основні покарання, що і до дорослих злочинців: за вчинення злочинів – тюремне ув'язнення та грошове стягнення, за умови, що неповнолітній має самостійне джерело доходу; за вчинення проступків – штраф і арешт до одного місяця. Передбачені і додаткові покарання, які мають загальний характер для всіх категорій злочинців (єдина відмінність полягає у тому, що видворення іноземців до неповнолітніх не застосовується) [1].

Своєрідним „еталоном” для кримінального законодавства більшості держав СНД, зокрема і в частині покарання неповнолітніх, є КК РФ 1996 р. [5]. В Росії до неповнолітніх можуть бути застосовані шість покарань: штраф, арешт, позбавлення волі (до 10 років), виправні роботи, обов'язкові роботи та позбавлення права займатися певною діяльністю. Як видно, передбачений ст. 88 КК РФ перелік покарань відрізняється від українського лише наявністю такого покарання, як позбавлення права займатися певною діяльністю (дещо різняться лише строки окремих із цих покарань). В Україні, на відміну від Росії, позбавлення права займатися певною діяльністю може бути призначене неповнолітньому лише як додаткове покарання (ч. 2 ст. 98 КК України). Російські науковці констатують, що реально арешт та обов'язкові роботи в Росії не застосовуються, а тому перелік покарань для неповнолітніх виглядає дуже обмеженим [8, с.295]. В КК Білорусі 1999 р. передбачено такі ж самі шість покарань для неповнолітніх, як і в Росії (ст.ст. 110-115 КК Білорусі). При цьому позбавлення волі не може призначатися неповнолітнім, які вперше вчинили злочин, що не являє великої суспільної небезпеки [3, с.83-87]. В КК України також міститься норма, відповідно до якої позбавлення волі не може бути призначене неповнолітньому, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості (ч. 2 ст. 102 КК України). Схожою є і норма, закріплена в КК Казахстану: не призначається позбавлення волі неповнолітнім віком від 14 до 18 років, які вперше вчинили злочин невеликої тяжкості, а також неповнолітнім, які вперше вчинили злочин середньої тяжкості віком від 14 до 16 років [3, с.53-61]. Ця норма виглядає дещо більш обґрунтованою у порівнянні із ч. 2 ст. 102 КК України, заслуговуючи на увагу. В цілому ж у Казахстані до неповнолітніх можуть бути застосовані ті ж самі види покарань, що і в Росії, а також обмеження волі. В Азербайджані до неповнолітніх можуть бути застосовані чотири покарання: штраф, громадські роботи, виправні роботи та позбавлення волі на певний строк (ст. 85 КК Азербайджану 1999 р.) [8, с.65-71]. КК Вірменії 2003 р. в частині регламентації покарання неповнолітніх також майже повністю побудований за моделлю російського кримінального законодавства і передбачає для неповнолітніх чотири види покарань: штраф, арешт, громадські роботи та позбавлення волі на певний строк [9].

Досить широкий спектр покарань, які можуть бути застосовані до неповнолітніх осіб, передбачає КК Грузії 1999 р. (розділ 5 “Кримінальна відповідальність неповнолітніх”): штраф, позбавлення права займатися певною діяльністю, суспільно корисна праця, виправні роботи, обмеження волі, арешт та позбавлення волі на певний строк (ст. 82) [5, с.148-149]. Згідно зі ст. 88 КК Грузії, максимальний термін позбавлення волі для неповнолітніх становить 10 років, а для неповнолітніх віком від 16 до 18 років – 15 років, але лише у випадку вчинення ними особливо тяжкого злочину.

КК Молдови 2002 р. передбачає, що із загального переліку покарань (штраф, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, безоплатна праця на користь суспільства, арешт, позбавлення волі, довічне ув'язнення) до неповнолітніх не може бути застосоване лише довічне ув'язнення (ч. 3 ст. 71 КК Молдови). Але при цьому арешт та безоплатна праця на користь суспільства не призначаються неповнолітнім до 16 років. Окрім того, згідно із ч. 4 ст. 79 КК Молдови при засудженні осіб, які на момент вчинення злочину не досягли 18 років, за вчинення тяжкого, особливо тяжкого чи надзвичайно тяжкого злочину або у разі рецидиву злочину судова інстанція може призначити покарання нижче нижчої межі передбаченого кримінальним законом, але таке, що становить не менше половини мінімального покарання, передбаченого цим кодексом за вчинений злочин [3, с.47-55].

В кримінальному законодавстві багатьох іноземних держав передбачена певна специфіка призначення покарання та інших заходів неповнолітнім. Наприклад, в ФРН у випадку вчинення неповнолітнім злочину наслідком цього може бути: виховні заходи, примусові заходи, покарання або так звані заходи виправлення і безпеки (поміщення до психіатричної клініки чи виховної установи; встановлення нагляду; вилучення посвідчення водія). При цьому до цієї категорії осіб застосовуються лише два види покарань: позбавлення волі (від 6 місяців до 5 років, а у виключних випадках – до 10 років) та арешт (на один чи два вихідні дні; на два будь-які дні; на 1 – 4 тижні) [4, с.695-700].

Закон ФРН 1953 р. передбачає обов'язкове пом'якшення покарання неповнолітнім порівняно із вчиненням аналогічного злочину дорослим. Так, § 17 цього Закону закріплює найменше покарання – від 6 місяців до 5 років позбавлення волі. Якщо кримінальне законодавство передбачає покарання для дорослих у вигляді тюремного ув'язнення на термін більше 10 років, то для неповнолітніх це покарання не може перевищувати 10 років позбавлення волі. Підставою призначення позбавлення волі є “шкідливі нахили” підлітка і пов'язана із цим безрезультатність призначення йому виховних заходів. У певних випадках суд може не визначати конкретний термін покарання неповнолітньому, якщо “шкідливі нахили неповнолітнього очевидні з його правопорушення”. Окрім того, суд може відмовитись від кримінального покарання неповнолітнього та призначити йому іспитовий термін, якщо за вчинене діяння передбачене покарання у вигляді позбавлення волі до одного року. Тривалість іспитового терміну залежить від поведінки підлітка після вчинення злочину (§ 20). Окрім того, критерієм реалізації кримінальної відповідальності для неповнолітніх є “розуміння”, тобто в кожному випадку вчинення неповнолітнім злочину суд встановлює ступінь його зрілості [20, с.88-90]. Також у ФРН суди у справах неповнолітніх можуть застосувати виховні або виправні заходи. До перших належить: припис про спосіб життя (фіксація місця проживання, відвідування навчального закладу, заборона вживати спиртні напої, палити, не ходити до розважальних закладів тощо); виховний (превентивний) нагляд; поміщення у лікувально-виховну установу; виправне виховання. Примусовими виправними заходами є осуд, покладення виконання особливих обов'язків, юнацький арешт. Останні заходи за терміном носять короткотривалий характер, на відміну від виховних заходів, які можуть тривати аж до досягнення підлітком повноліття. Деякі українські дослідники вважають правовий досвід ФРН щодо примусових заходів впливу на неповнолітніх гідним запозичення, зокрема щодо юнацького арешту [6, с.100], з чим в принципі можна погодитись.

У Франції (ст. 8 Ордонансу 1945 р.) суддя у справах неповнолітніх вживає всіх заходів для досягнення істини та отримання відомостей про особу неповнолітнього та заходи, які можуть сприяти його перевихованню. З цією метою він отримує інформацію про “матеріальну та моральну ситуацію у сім'ї, про характер та минуле неповнолітнього, відвідання школи, його поведінку у школі, про умови, в яких він жив і навчався”. Суддя може обмежитись даванням вказівок, які не вважаються покаранням або ж застосувати один з таких заходів: передати неповнолітнього під нагляд батьків, опікунів або особи, яка заслуговує на довіру; направити до виховної установи або установи професійного навчання; направити до медичного або медико-педагогічного закладу; передати до інтернату для неповнолітніх правопорушників; помістити під судовий захист на термін до п'яти років. В будь-якому випадку такій особі може бути призначений режим обмеженої свободи аж до її повноліття (20 років). Окрім того, неповнолітній делінквент може бути поміщений під електронний нагляд. До неповнолітніх віком від 13 до 16 років трибуналом у справах неповнолітніх можуть бути застосовані такі заходи: передача під нагляд батьків, опікунів або особи, яка заслуговує на довіру; направлення до державного або приватного закладу по вихованню або професійному навчанню; поміщення до медичної або медико-педагогічної установи; поміщення до державної виховної установи з наглядом або до установи виховної корекції (ст. 16 Ордонансу). Однак неповнолітні старше 13 років можуть бути засуджені до будь-якого покарання, якщо обставини справи та особа правопорушника цього вимагають. При цьому стосовно неповнолітніх віком від 16 до 18 років суд може за мотивованим рішенням не застосовувати принцип пом'якшення покарання, виправданого неповноліттям . Н. Кідіна вважає особливістю відображення в законі принципу “виховуваності” той факт, що у Франції в закладах наглядового покарання молоді люди можуть перебувати аж до досягнення ними 28 років. Особливостями покарання неповнолітніх віком від 16 до 18 років у Франції є те, що у випадку вчинення ними кримінального правопорушення можливі три варіанти: 1) неповнолітній звільняється від кримінальної відповідальності в силу презумпції кримінальної невідповідальності та йому призначається певний захід “перевиховання”; 2) неповнолітній притягається до кримінальної відповідальності, однак покарання, передбачене за вчинене діяння, скорочується в силу дії неповноліття як пом'якшуючої обставини; 3) неповнолітній притягається до кримінальної відповідальності на загальних засадах та йому призначається звичайне покарання, передбачене статтею за вчинення цього злочину [8, с.300-305].