Смекни!
smekni.com

Гуманізація соціальної функції української держави (стр. 3 из 6)

Сьогодні, за оцінкою фахівців Кабінету Міністрів України, пільгами користується значна частина населення України. Наприклад, безоплатним або пільговим проїздом у транспорті користується 17,5 млн осіб, безоплатним або пільговим придбанням ліків – 17 млн, звільненням або зменшенням оплати за житло та комунальні послуги – 6,4 млн осіб. Якщо задовольнити всі вимоги й надати ті пільги, які вимагає Верховна Рада України, то сьогодні для цього потрібно кілька річних бюджетів. Таким чином, виняткове та переважне право, що називається пільгами, перетворилося на загальне правило. У зв’язку з цим пільги втрачають своє основне (компенсаційне) призначення – захищати найбільш вразливі верстви населення.

Але поки що пропозиції щодо перегляду чинних пільг ще не мають належного концептуального обґрунтування, надійних критеріїв та необхідної системності у підходах до певних категорій пільговиків. “Валовий” підхід до пошуку пільг, які можна обмежити, є організаційно найпростішим, але з економічної точки зору це не найкращий шлях, а з соціальної – надзвичайно небезпечний напрям спрощено-примітивного розв’язання складної соціальної проблеми.

Система соціально-компенсаційних пільг, що функціонує в Україні регламентована багатьма актами законодавства. Найбільш характерною особливістю є те, що вона не базується на єдиних принципах формування. Крім законів та декретів пільги, що надаються сьогодні населенню, встановлені указами та розпорядженнями Президента України, постановами Кабінету Міністрів України (у тому числі Ради Міністрів колишнього СРСР), наказами галузевих міністерств і відомств, іншими нормативними актами. У зв’язку з цим є потреба прийняття Верховною Радою України Соціального кодексу України у якому мають бути систематизовані та зведені всі закони.

Упорядкування системи пільг можливо також шляхом прийняття Кодексу про пільги, в якому можна було б систематизувати всі пільги, узгоджені із чинним законодавством, щоб не суперечили принципам соціальної справедливості, економічним можливостям держави, та соціальним механізмам їх реалізації. В основі їх призначення мають бути: відповідна межа вартості сукупних доходів громадянина, що надає право на першочергове отримання пільг.

Пільги не можна ототожнювати із таким, ззовні подібним явищем як привілеї. Їх об’єднує те, що вони є винятком із загальних правил, і спрямовані на покращання життя окремим особам, групам людей. Разом з тим, якщо пільга – правомірне явище, що спрямоване на покращання життя нужденних людей і не мають можливості самостійно задовольнити свої найважливіші потреби, то привілеї – негативне відхилення, це – покращання життя окремих груп людей, не встановлене законом, і здебільшого неправомірне, покликане покращити стан справ певних осіб, груп людей із одночасним погіршенням положення інших людей [1, с. 47]. У суспільній свідомості привілеї асоціюються із надмірним отриманням благ начальниками (номенклатурою) в обхід закону.

Тому можна визнати, що система привілеїв, яка існує сьогодні в Україні є рудиментарною і до того ж спотвореною формою адаптації колишньої системи номенклатурно-бюрократичних привілеїв до умов ринкової економіки та процесів розбудови нової незалежної держави. Абсолютна більшість привілеїв у нашій державі поширюється на порівняно незначне коло високопоставлених осіб, переважно державних службовців, які за Законом України “Про державну службу” (1993 р.) віднесені до першої або “вищої” категорії [4].

Особливість сучасних посадових привілеїв полягає у тому, що практика їх надання залишається суспільно непрозорою. Про них, як правило, публічно не згадують; їх обґрунтування неможливо знайти в наукових публікаціях або офіційних документах. Нормативні акти, якими надаються привілеї, як правило, не підлягають гласності, за неписаним кулуарним рішенням. Сьогодні навіть фахівці не мають повної інформації щодо змісту численних різноманітних і багатоманітних підзаконних актів, якими закріплюється і регламентується надання посадових привілеїв: отримання дорогих квартир у престижних районах (собі і своїм дітям, відпочинок, також за державний кошт, що приймаються у межах відомства завжди таємно). У країнах із цивілізованою ринковою економікою саме існування такого явища взагалі неможливо. Саме цю сферу соціальної діяльності держави можна назвати антигуманною, яка поки що має місце у нашому суспільстві.

Але цілковито ліквідувати існуючу систему привілеїв надзвичайно важко, хоча є можливість кардинально трансформувати її таким чином, щоб вона стимулювала подальший розвиток суспільства і не загострювала політичне напруження в країні. Надзвичайно важливим заходом, що має здійснюватись одночасно з процесом обмеження привілеїв, є відновлення необхідного рівня оплати праці держслужбовців. Обов’язково має бути докорінно переглянута структура привілеїв, насамперед тих, що стосуються відомчих автономних систем надання соціальних послуг (охорони здоров’я, харчування, транспортного обслуговування, забезпечення відпочинку, поліпшення житлових умов тощо). Задоволення цих потреб в умовах ринкових відносин слід забезпечувати за рахунок особистої заробітної плати посадових осіб, тобто на рівноправних з іншими громадянами України засадах.

Щодо забезпечення соціальних прав людини в державному механізмі утворено досить широку мережу державних органів, повноваження яких спрямовані на реалізацію гуманного спрямування соціальної функції української держави. Частково ця проблема розв’язана у дисертаційній роботі присвяченій соціальній функції [6]. Але у цьому дослідженні є потреба більш ґрунтовно зупинитися на аналізі змістовної сторони соціальної функції української держави, що дасть можливість розкрити гуманістичну спрямованість її діяльності, демократичний зміст соціальної функції.

Соціальний захист людини, її соціально-економічних прав виступає в окремих організаційно-правових формах і видах, що пов’язано із специфікою соціального забезпечення окремих категорій громадян.

Умовно державні органи, компетенція яких торкається соціального захисту реалізації соціальної функції української держави, можна поділити на три групи:

Перша група – так звані загальні органи, компетенція яких поширюється на всі найбільш важливі сфери суспільного життя, в тому числі і на соціальну. До них можна віднести – Законодавчий орган Верховна Рада України; Глава держави – Президент України; Виконавчий орган Кабінет Міністрів України, профільні міністерства, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим; – правоохоронні органи, прокуратура; судові органи – суди; органи місцевого самоврядування.

Друга група – органи та громадські організації, компетенція яких пов’язана з соціальним захистом населення, а саме, загальнообов’язкове державне соціальне страхування: фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; фонд страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; фонд загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття; пенсійне забезпечення. Сюди належать також органи, організації, що надають конкретну допомогу населенню (конкретним категоріям громадян): національний фонд соціального захисту матері і дитини (програма – “Україна дітям”); фонд соціального захисту інвалідів; фонд для здійснення заходів щодо ліквідаторів Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення; соціальна служба молоді; органи служби у справах неповнолітніх, на який покладається здійснення соціального захисту і профілактики правопорушень – серед осіб які не досягли вісімнадцятирічного віку та ін.

Третя група – органи, компетенція яких пов’язана із забезпеченням достатнього життєвого рівня населенню: державна служба зайнятості; державний фонд сприяння зайнятості населення; фонд соціальних інвестицій тощо.

Також слід доповнити, що існують органи, утворені при так званих загальних органах, діяльність яких спрямована на захист соціально-економічних прав людини, компетенція яких пов’язана, як з розв’язанням соціальних питань, так із вирішенням питань віднесених до інших сфер суспільного життя. Так, наприклад, функціонують такі інституційні утворення як:

1) комітети Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці; тимчасова слідча комісія Верховної Ради України щодо забезпечення конституційних прав громадян України на отримання заробітної плати, стипендій, пенсій та інших соціальних виплат; Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який також займається вирішенням соціальних проблем, громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

2) комітет при Президенті України – національна рада соціального партнерства; координаційний комітет з питань соціальної переорієнтації трудових ресурсів.

3) комітет при Кабінеті Міністрів України – державна міжвідомча комісія з соціально-економічних питань забезпечення своєчасності і повноти оплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат; рада у справах інвалідів при Кабінеті Міністрів України, Комітет з питань соціального захисту військовослужбовців при Кабінеті Міністрів України [5, с. 64].

За конституційним статусом Кабінет Міністрів України є найвищим органом у системі органів виконавчої влади (ст. 113). Серед основних функцій та повноважень у сфері соціального захисту населення, які покладено на уряд є такі: забезпечення здійснення внутрішньої політики держави, виконання Конституції і законів України, актів Президента України, вжиття заходів щодо забезпечення соціально-економічних прав людини, забезпечення проведення політики у сфері праці, зайнятості, соціального захисту, розроблення і здійснення загальнодержавних соціальних програм (ст. 116). Очолюючи систему органів виконавчої влади, Кабінет Міністрів України спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади у різних сферах життя, спрямований на підвищення добробуту громадян, захисту соціально-економічних прав людини (п. 9 ст. 116). Для виконання зазначеного положення уряд використовує, у межах своєї компетенції різні організаційно-правові форми діяльності. Насамперед, видає постанови та розпорядження, спрямовані на соціальний захист громадян, які мають нормативно-правовий характер і є обов’язковими для виконання (ч. І ст. 117).