Смекни!
smekni.com

Поліцейський менеджмент в Швеції (стр. 3 из 4)

Для працівників поліції, які мають обмежений досвід діяльності у поліції, але які демонструють потенціал для швидкого зростання до рівня інспектор та вище, запроваджений курс прискореного просування. Для того, щоб бути відібраним до цього курсу, кандидат повинен мати ранг сержанта або принаймні складений іспит від констебля до сержанта, демонструвати високу здатність навчатися, високу енергію, адаптивність, готовність навчатися, здатність виконувати вимоги курсу, сприймати ці вимоги, а також потенціал для досягнення старшого рангу.

За кожним із учасників, що просуваються по службі, закріплюється наставник, який надає постійну підтримку та допомогу. Звичайно, наставник не є безпосереднім лінійним керівником і має поліцейський ранг, який на два ранги перевищує ранг учасника.

Професійна підготовка учасників здійснюється за індивідуальним планом професійного розвитку. План може включати виконання додаткових обов'язків, навчання на курсах, подальшу освіту, відрядження, обмін досвідом тощо. Передбачається також відвідування курсу прискореного просування в Поліцейській академії.

Якщо кандидат не виконує план професійного розвитку, він може бути відрахований.

Головна мета цієї системи є такою: по-перше, визначення потенційних, обдарованих службовців ще на ранній стадії їх кар'єри та використання форм, що сприяють більш швидкому їх просуванню і, по-друге, сприяння підвищенню загальноосвітнього рівня службовців, що подають надію.

Стратегічні командні курси для старших офіцерів поліції, які претендують на ключові керівні посади. Ці курси входять до системи Національної підготовки поліції. За весь період свого існування курси зазнали певних еволюційних змін. Спочатку вони функціонували як Програма розвитку керівництва, набули назви Командних курсів. Програма їх була значно перероблена і її оновлений варіант відомий тепер як міжнародна програма з підготовки командного складу. Курси відкриті для старших офіцерів поліції, службовців зарубіжної поліції, цивільних осіб поліції та членів збройних сил.

Закінчення Командних курсів, курсу головних офіцерів та програми стратегічного розвитку лідерства дає можливість досягти так званих високих рангів.

Відповідно до ст. 36 Поліцейського акту Національної служби поліції Швеції визначається роль Національної поліцейської академії.

“Національна поліцейська академія є незалежною установою. Ця установа надає базову освіту поліцейським практикам із загальних питань поліцейської діяльності і здійснює перепідготовку та навчання професійних поліцейських.

Національна поліцейська академія здійснює дослідження у сфері діяльності поліції та надає дорадчу допомогу органам влади з приводу поліцейської діяльності”.

На базі цієї Академії, як зазначалося вище, були розроблені і на даний момент проводяться професійні курси для професійних поліцейських, менеджерів або керівників департаментів служби поліції, а також курси підвищення кваліфікації.

Сучасний курс кримінально-правового менеджменту підкреслює кількість суттєвих напрямів, таких як джерела менеджменту, службові стосунки, програма розвитку, внутрішній вплив на громадське управління й організаційні зміни. Однак підхід взагалі береться на макрорівні і узгоджується з теорією академічних досліджень. І поки навчальний досвід корисний, застосування інформації, набутої під час навчання, у роботі залишає бажати кращого.

Як результат, управління поліцейською службою широко чи вузько стає продовженням навчання для начальників поліції. Однак найважливіші уроки спеціалізуються на управлінні малим підрозділом й укладаються в декількох принципах:

– перешкоди здійснення управління;

– зміни важкі для їх застосування і часто небажані;

– повсякденна політика;

– начальник поліції громадська фігура;

– простота і можливість ідеї розвитку поняття “моє місто”;

–умалому підрозділі обсяг роботи може бути неймовірно тяжким;

– робота може бути все ще забавною.

У напіввійськовому світі діяльність правоохоронних органів заснована на роботі тільки одного начальника. Та в малих підрозділах, де існує більшість тісних особистих стосунків між начальником і службовцем, зазвичай існують рішення щодо кожного, які призводять до тяжких та емоціональних проблем. Роки навчання поліцейській діяльності готували керівників до тактичних і стратегічних проблем та прийняття рішень. Як результат, багато начальників поліції знають, що прийняття рішень які стосуються життя чи смерті, легше ніж ініціативні процедури, які можуть коштувати офіцерам їх звань, зарплатні чи роботи.

На додаток до цього начальник поліції повинен мати досвід командування, при цьому мати правильні мотиви й оцінювати ситуацію безпомилково. Деякі службовці можуть взяти на себе деяке планування і діяти з моральними якостями керівника з метою їхньої інтеграції на керівну посаду. Й особливо як результат прийняття рішень щодо персоналу, дії начальника можуть розглядатися як неправильні. Деякі службовці можуть вважати, що дисципліна або надто сувора, або надто слабка, покарання не відповідає злочину і те, що правопорушники покарані недостатньою мірою.

Більш інформовані керівники вірять, що одна з початкових ролей, особливо коли, по-перше, це стосується організації, це діяльність зміни управлінь. Однак необхідно зазначити, що зміни в організації завжди важкі й за більшістю обставин існують службовці, які недостатньою мірою це сприймуть. Зміни потребують регулювання, яке у свою чергу призводить до стресових ситуацій. Отже, начальник поліції керується тим, що:

– поведінку дорослого змінити важко;

– цілі, які деталізують зміни, не повинні перевищувати норми і мають бути сумісні з можливостями службовців, а не з бажаннями керівників;

– керівник повинен правильно оцінювати підлеглого. Це необхідно для департаментів поліції, де присутній професіоналізм начальника може бути помилковим до особистих якостей підлеглого;

– це є суттєвим, коли начальники поліції іноді вірять, що менеджмент може бути чудовим для підлеглих.

Додатково, важкість організаційних змін не зводиться тільки до проблем службових відносин. За межами керування агентствами часто існує дещо різне бачення про необхідність змін. Вони можуть також стосуватися нестачі розуміння професійних потреб, ролей і напрямів діяльності сучасних правоохоронних служб. Для начальника поліції результатом зриву його планів є особливий намір, коли конфлікт знаходиться навколо покращення професіоналізму та навчання персоналу департаменту.

Дарел Штефен, виконавчий директор Поліцейського Виконавчого Наукового форуму, зазначає: “Найкращими обставинами є: боротьба начальників поліції за успішний розвиток і необхідної підтримки від суспільства, мерії міста, місцевої адміністрації та і від самих офіцерів. Також і великі спроби можуть бути невдатними, коли є зміни, але нема спільної згоди серед зазначених груп, що повинно бути зроблено або найкращий шлях вирішення даної проблеми”.

Висновком щодо змін у департаменті є те, що не всі службовці бажають змін в управлінні. Багато з них, з одного боку, можуть надавати перевагу статусу КВО, інші можуть бажати повернення до попереднього стилю управління. В інших випадках деякі службовці можуть бути каменем спотикання до змін, можуть протистояти особистим інтересам і впливу, вимагаючи сучасне правоохоронне управління.

З іншого боку, значні зміни можуть часто прогресувати набагато швидше у малому департаменті. Із сильним керівництвом начальника поліції у малому департаменті не вистачає розповсюдження бюрократизму. Як результат, зміни можуть бути досягнуті тільки на основі часу.

Багато керівників правоохоронних органів пишаються своїм професіоналізмом і як факт, політика не перешкоджає їхньому керівництву або прийняттю ними рішень. Однак, у реальності, всі рішення є політичними за своєю природою. На додаток, у порядку начальників поліції тримати належним чином свою роботу, вони повинні мати повагу, розуміння і погоджуватися з політичною природою правоохоронної діяльності.

У малих департаментах політика може грати сильну роль. Часто резиденції малих міст мають більш прямий інтерес і вплив щодо поліцейських питань і можуть швидше забезпечувати зворотній зв’язок щодо департаменту, керуючого радою чи комісією. Де члени ради і групи, які мають особливий інтерес, підтримують громадські зустрічі, цей зворотній зв’язок може стати сильніше, та тісно зв’язані громади прямо впливають на політику правоохоронної діяльності.

У багатьох суспільствах громадяни дивляться на посадових осіб, які турбуються за місцеві проблеми, в яких є час вислухати людину, і який може виступати як громадський лідер. Особливо у малих містах і районах начальники поліції виступають у ролі громадського діяча. Призначений на посаду начальника поліції, він наділяється владними повноваженнями, впливом і повагою. Однак з цією посадою він також набуває і високу відповідальність. Насправді начальник поліції підпадає під вищий рівень підзвітності, ніж інші громадські посадові особи і відповідно високий стандарт недоторканності.

Простота і можливість ідеї розвитку поняття “моє місто”

У малих суспільствах більшість начальників поліції широко відомі, вони добре сприймаються діловою громадою і громадянами. Як результат, багато начальників поліції розвивають сенс особистої гордості у своїх суспільствах, чого часто не вистачає у великих департаментах. Ця особиста гордість часто супроводжується сенсом особистої власності, з позитивним ставленням і спостереженням за суспільством, керування місцевими громадянами стає особистим обов’язком.

Із-за причини нестачі у малому департаменті бюджету, кадрів та матеріально-технічного забезпечення може скласти труднощі служби начальника поліції. Великі служби дозволяють проводити більші стратегії з менеджменту і керівництва для більшої підтримки персоналу в сфері планування та бюджетування і для альтернативної розробки програм для управлінського персоналу.