Смекни!
smekni.com

Провадження по забезпеченню безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві (стр. 3 из 3)

Як конститутивні критерії, виступають: конкретні завдання і функції, властиві тільки одній стадії; система юридичних фактів, що безпосередньо забезпечують перехід з однієї стадії в іншу; специфічність правового положення учасників провадження; специфічність чинимих операцій і характер юридичних наслідків; особливості закріплених у відповідному процесуальному акті (документі) кінцевих матеріально-правових результатів.

Поряд із цим у кожній окремій стадії провадження можуть бути виявлені факультативні ознаки, які підкреслюють автономність стадій і їхній специфічний прояв у межах адміністративного провадження. Цей перелік критеріїв не є вичерпним при визначенні самостійних стадій провадження, але з їх допомогою можна встановити межі кожної окремої стадії адміністративного провадження й більш правильне їхнє виокремлення. Тому кожне адміністративне провадження характеризується своєю певною кількістю стадій, серед яких можна виділити обов’язкові та факультативні стадії.

Обов’язкова стадія провадження – це така стадія, проходження якої є обов’язковим для досягнення цілей і завдань, поставлених перед провадженням. Наприклад, у провадженні оскарження однією з обов’язкових стадій завжди виступає стадія розгляду і ухвалення рішення за скаргою.

Факультативна стадія провадження – це така стадія, проходження якої не завжди є обов’язковим для досягнення загальних цілей і завдань провадження. Так, у п. 4 ст. 22 Закону України “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві” передбачено, що “орган, який здійснює заходи безпеки, і особа, яка береться під захист, можуть укласти договір про умови застосування цих заходів та відповідальність сторін”. У контексті даного дослідження є всі підстави вважати дану стадію факультативною.

Кожна стадія провадження складається з певної кількості етапів. Етапи адміністративного провадження – це сукупність дій, що переслідують якусь проміжну мету.

З’ясувавши теоретичні аспекти, можна переходити до безпосереднього практичного аналізу стадій провадження по забезпеченню безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві. Схематично основні стадії даного провадження можна визначити так.Аналіз ситуації як перша стадія складається з декількох етапів:1) ухвалення рішення про застосування заходів безпеки уповноваженим органом;2) прийняття рішення про застосування заходів безпеки до виконання органом, який здійснює заходи безпеки;3) вивчення рішення і розробка плану-розрахунку заходів безпеки;Ухвалення рішення органом, який здійснює заходи безпеки, – це друга стадія, що включає такі етапи:4) узгодження і затвердження плану-розрахунку обраних заходів безпеки;

5) інформування органу, який прийняв рішення про застосування заходів безпеки;

6) інформування заявника.Виконання рішення – це третя і найбільш тривала стадія, що складається з наступних етапів:7) зміна обраних заходів безпеки;8) продовження строків застосування заходів безпеки;9) скасування заходів безпеки.Виділивши основні стадії та етапи провадження по забезпеченню безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, можна приступати до характеристики безпосередніх дій підрозділів судової міліції.1. Ухвалення рішення про застосування заходів безпеки уповноваженим органом. Дана процедура має безпосереднє практичне значення, оскільки дотримання процесуального порядку є однією з гарантій забезпечення ефективності названих заходів. Насамперед, застосування заходів забезпечення безпеки можливо лише за наявності приводів і підстав. Законодавство встановлює три види таких джерел: а) заява учасника кримінального судочинства, члена його сім’ї або близького родича; б) звернення керівника відповідного державного органу; в) отримання оперативної та іншої інформації про наявність загрози життю, здоров’ю, житлу і майну зазначених осіб (ч. 2 ст. 20 Закону “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві”). Усі ці аспекти детально врегульовані КПК України, відповідними законами, висвітлені в юридичній літературі [1].Треба лише зауважити, що судова міліція на цьому етапі участі не бере, а отримує вже винесене рішення (постанову, ухвалу) для виконання.процесуальний провадження кримінальне судочинство
Література

1. Усенко О.В. Проблема захисту учасників кримінального процесу / О.В. Усенко // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика) – 2003. – № 7. – Режим доступу: http://mndc.naiau.kiev.ua/Gurnal/7text/g7_20.htm – Назва з титул. екрану.

2. Никифорчук Д. Особливості боротьби ОВС з тероризмом та бандитизмом / Д. Никифорчук // Львівський ін-т внутрішніх справ. Вісник. – Львів, 2000. – №1 (12). – C.225–230.

3. Пентєгов В. Міжнародний досвід у сфері забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у виявленні, попередженні, припиненні або розкритті злочинів / В.Пентєгов, Л.Щербина. // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – № 10. – С.131–134.

4. Солодовников С.А. Терроризм и организованная преступность: Монография/ С.А. Солодовников. – М., ЮНИТИ–ДАНА. – 2007. – 172 с.

5. Сизоненко А. Актуальні проблеми забезпечення безпеки свідків вбивств, скоєних на замовлення / А. Сизоненко // Економіка. Фінанси. Право. – 2001. – № 3. – С. 29–31.

6. Дьоменко С.В. Вимагання: кримінально-правовий та кримінологічний аналіз: дис... канд. юрид. наук / Запорізький національний ун-т. – Запоріжжя, 2005. – 237арк. 12.00.08.

7. Шехавцов Р.М. Форми та способи протидії розслідуванню злочинів і засоби їх подолання (за матеріалами кримінальних справ про вимагання, вчинені організованими групами, злочинними організаціями): Дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Луганська академія внутрішніх справ ім. 10-річчя незалежності України. – Луганськ, 2003. – 246 арк.