Смекни!
smekni.com

Система органів управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України (стр. 2 из 4)

В основі діяльності місцевих державних адміністрацій у відповідності із положеннями ст. 2 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 9 квітня 1999 року лежить виконання завдань щодо забезпечення в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці виконання положень Конституції України, Законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня з питань охорони довкілля; забезпечення екологічної безпеки; законності та правопорядку в сфері екології та природокористування, додержання екологічних прав громадян; забезпечення виконання державних екологічних програм; забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування з питань забезпечення екологічної безпеки.

Із урахуванням вищевикладених завдань та у відповідності до положень ст. 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», на думку дисертантки, можна визначити повноваження місцевих державних адміністрацій в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.

Зокрема, місцеві державні адміністрації розробляють та подають на затвердження відповідних рад регіональні екологічні програми, в яких містяться, зокрема, заходи спрямовані на забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України, а також забезпечують їх виконання і звітують перед відповідною радою про результати; вживають заходи щодо відшкодування шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону довкілля та забезпечення екологічної безпеки підприємствами, установами, організаціями і громадянами; інформують населення про стан довкілля, а також про заходи, які вживаються для його поліпшення; сприяють розвиткові міжнародного співробітництва у галузі екологічної безпеки, в тому числі і екологічної безпеки у плануванні та забудові міст нашої держави.

На місцеві державні адміністрації згідно із положеннями ст. 20 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» покладене здійснення також загально-регулятивних повноважень в галузі містобудування, які, на думку дисертантки, мають важливе значення для забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.

Зокрема, можна виділити наступні повноваження місцевих державних адміністрацій у досліджуваній нами сфері: здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням архітектурно-будівельних норм, правил і стандартів; подання відповідній раді висновків щодо доцільності розміщення на території відповідних міст нових підприємств та інших об’єктів незалежно від форм власності; участь у розробці та затвердженні відповідної містобудівної документації; моніторинг забудови та іншого використання територій відповідних міст України.

По-друге, на думку дисертантки, наявні підстави виділити органи спеціального державного управління в галузі забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України, до яких слід віднести органи надвідомчого управління і контролю, зокрема, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та Міністерство охорони здоров’я України; а також органи спеціалізованого галузевого управління, а саме, Міністерство регіонального розвитку та будівництва України.

На сьогоднішній день основним органом спеціального державного управління, що наділений повноваженнями в сфері забезпечення екологічної безпеки, в тому числі і при плануванні і забудові міст, є Міністерство охорони навколишнього природного середовища. У відповідності до Положення про нього, що було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 року №1524 зі змінами від 4 квітня 2007 року дане Міністерство є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади України з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України.

Діяльність Мінприроди України базується на виконанні передбачених п. 3 зазначеного положення основних завдань, а саме забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки, здійснення комплексного управління та регулювання у сфері забезпечення екологічної безпеки;здійснення державного контролю за додержанням вимог екологічного законодавства, в тому числі, законодавства про екологічну безпеку тощо.

Виконання покладених на нього завдань передбачає, на наш погляд, здійснення Мінприроди України наступних повноважень в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України: підготовки пропозиції щодо формування та реалізації державної екологічної політики; прийняття участі у розробленні проектів Державної програми економічного і соціального розвитку України, складовою якої є забезпечення екологічної безпеки; організація розроблення та реалізації загальнодержавних програм з охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки; сприяння розробленню регіональних екологічних програм та координації їх виконання.

Зауважимо, що у відповідності із п. 4 Положення про Міністерство охорони навколишнього природного середовища одним із ключових повноважень Мінприроди України у досліджуваній сфері є координаціядіяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки, в тому числі і при плануванні та забудові міст нашої держави. Така координація здійснюється Мінприроди наступним чином: залученням спеціалістів центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств установ та організацій до розгляду питань, які належать до його компетенції; виданням у разі потреби разом з іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади спільних актів; заслуховуванням відповідних звітів посадових осіб центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також підприємств, установ та організацій; наданням керівникам підприємств, установ та організацій обов’язкових для виконання приписів щодо усунення виявлених порушень законодавства з питань екологічної безпеки при плануванні та забудові міст України тощо.

Крім того, Мінприроди України наділене повноваженнями в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст, які мають запобіжно-контрольний характер. Зокрема, мова йде про організацію і здійснення державного контролю за додержанням вимог екологічної безпеки, в тому числі і при плануванні та забудові міст України, державної екологічної експертизи містобудівної документації, моніторингу навколишнього природного середовища у містах.

Дисертантка має підстави виокремити серед повноважень Мінприроди України й інформаційно-облікові повноваження, здійснення яких створює необхідні передумови для забезпечення екологічної безпеки при плануванні і забудові міст України. На нього, зокрема,покладено: реалізація єдиної науково-технічної політики у сфері забезпечення екологічної безпеки. Дане міністерство організовує та координує розроблення та реалізацію загальнодержавних наукових та науково-технічних програм, спрямованих на планомірне, комплексне вивчення стану навколишнього природного середовища, відповідне картографування території України, здійснення топографо-геодезичної діяльності в екологічній сфері, щорічна підготовка спільно з іншими органами виконавчої влади та подання в установленому законом порядку Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища України.

Важливими є повноваження щодо нормативно-правового забезпечення екологічної безпеки при плануванні та забудові міст України, які передбачають затвердження Мінприроди України в установленому законом порядку норм і правил з охорони навколишнього природного середовища і екологічної безпеки, а також участь зазначеного Міністерства у роботі із проведення стандартизації в досліджуваній сфері.

Реалізація повноважень Мінприроди України в сфері забезпечення екологічної безпеки, зокрема, у плануванні та забудові міст України, здійснюються спеціально створеними структурними підрозділами цього міністерства, зокрема, департаментом екологічної безпеки, в якому функціонує відділ екологічної безпеки, а також відділ державної екологічної експертизи та контролю.

В контексті досліджуваної дисертанткою теми привертають увагу повноваження урядового органу державного екологічного управління в складі Мінприроди України, яким є Державна екологічна інспекція, що діє на підставі положення про неї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2001 року №152.

Зокрема, у відповідності із покладеними на неї повноваженнями, Державна екологічна інспекція організовує і здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про екологічну безпеку центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами і організаціями, громадянами; за додержанням правил, нормативів, стандартів у сфері екологічної безпеки; за виконанням вимог висновків державної екологічної експертизи.

Зауважимо, що насьогодні в Україні діють Державна екологічна інспекція Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з екології та природних ресурсів, державні екологічні інспекції державних управлінь охорони навколишнього природного середовища в областях, державна екологічна інспекція в місті Києві, Державна екологічна інспекція в місті Севастополі, які, на думку дисертантки, наділені повноваженнями щодо здійснення державного екологічного контролю в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.