Смекни!
smekni.com

Система органів управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України (стр. 3 из 4)

Окрім Мінприроди України, на рівні органів надвідомчого управління та контролю в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України відповідними повноваженнями наділено Міністерство охорони здоров’я України, що діє у відповідності із положенням про нього, яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 року №1542. До завдань даного Міністерства, зокрема, належить забезпечення реалізації державної політики у сферах охорони здоров'я та санітарно-епідемічного благополуччя населення.

Як зазначалося дисертанткою вище, забезпечення санітарно-епідемічної безпеки є передумовою забезпечення екологічної безпеки, в тому числі і при плануванні та забудові міст нашої держави. Отже, на нашу думку, здійснення повноваження Міністерством охорони здоров’я України, покладених на нього повноважень має важливе значення для забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст нашої держави.

Дане Міністерство наділене координаційними повноваженнями, а отже здійснює координацію діяльності органів, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби.

Міністерство охорони здоров’я України виконує ряд запобіжно-контрольних повноважень в галузі забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Зокрема, мова йде про здійснення ним контролю і нагляду за додержанням санітарного законодавства, державних стандартів, критеріїв та вимог, спрямованих на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, в тому числі, і при здійсненні планування та забудови міст, а також забезпечення відповідно до законодавства проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи, в тому числі і містобудівної документації.

У відповідності із чинним законодавством України Міністерство охорони здоров’я наділене інформаційно-обліковими повноваженнями. На думку дисертантки, здійснення вищеназваних повноважень дає можливість даному органу надвідомчого управління в галузі забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст Українививчати, аналізувати і прогнозувати показники стану здоров'я населення залежно від стану середовища життєдіяльності людей в містах та приймати участь у розробці заходів, спрямованих на недопущення шкідливого впливу факторів довкілля на здоров'я людини.

Важливе значення в досліджуваній дисертанткою сфері мають повноваження Міністерства охорони здоров’я України щодо нормативно-правового забезпечення санітарно-епідеміологічної безпеки як передумови забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. Мова йде про затвердження відповідно до законодавства державних санітарних норм, правил, гігієнічних нормативів, а також погодження в установленому законодавством порядку всіх державних стандартів, іншої нормативно-технічної документації об'єктів, які можуть мати шкідливий вплив на здоров'я населення.

Реалізація Міністерством охорони здоров’я України вищевикладених повноважень відбувається при його взаємодії з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, з місцевими органами виконавчої влади та з органами місцевого самоврядування. Для цього Міністерство охорони здоров’я України має право одержувати в установленому законодавством порядку від цих органів, а також від підприємств, установ та організацій інформацію, документи і матеріали, необхідні для виконання покладених на Міністерство завдань, залучати спеціалістів та скликати в установленому порядку наради для розгляду питань, що належать до його компетенції.

Згідно із обраною нами класифікацією наступною ланкою спеціального державного управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України виступають органи спеціалізованого галузевого управління. Таким органом в галузі містобудування є Міністерство регіонального розвитку та будівництва України. Правовий статус даного органу державного управління визначений в положенні «Про Міністерство регіонального розвитку та будівництва України», яке було затверджене постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2007 року №750.

Отже, дане Міністерство є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної регіональної політики і політики у сфері будівництва, архітектури та містобудування, удосконалення адміністративно-територіального устрою України. Видається за необхідне проаналізувати лише ті повноваження Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, які за своїм характером мають екологічну спрямованість або ж є такими, що відносяться до забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України.

Насамперед зауважимо, що Мінрегіонбуд України готує пропозиції щодо формування державної, в тому числі і екологічної, політики у сфері містобудування, а також бере участь у розробленні Програми діяльності Кабінету Міністрів України, Державної програми економічного та соціального розвитку України, складовою якої, як зазначалося нами вище, є забезпечення екологічної безпеки взагалі та екологічної безпеки у плануванні та забудові міст, зокрема. Крім того, дане Міністерство забезпечує в межах своїх повноважень розроблення проектів державних та галузевих програм у сфері містобудування.

Як і інші центральні органи виконавчої влади України, повноваження яких досліджувалися дисертанткою вище, Міністерство регіонального розвитку та будівництва України наділене повноваженнями, що носять координаційно-погоджувальний характер. Зокрема, на Мінрегіонбуд України покладено здійснення координації наукових досліджень з питань нормування, стандартизації, метрології та підтвердження відповідності у сфері містобудування, а також здійснення в межах наданих йому повноважень координації науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у сфері містобудування і з питань збереження традиційного характеру середовища. Погоджувальні повноваження Міністерства регіонального розвитку та будівництва України виявляються у погодженні ним проектів нормативно-правових актів з питань, що належать до його компетенції в досліджуваній дисертанткою галузі, а також регіональних правил забудови Автономної Республіки Крим і областей України.

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України виконує ряд запобіжно-контрольних повноважень в галузі забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України. А саме, мається на увазі, здійснення ним відповідно до законодавства заходів щодо реалізації Генеральної схеми планування території України, вживання заходів з підвищення архітектурно-планувального та інженерно-технічного рівня забудови і благоустрою населених пунктів, в тому числі, міст, а також організація проведення експертизи, в тому числі і екологічної, схем планування територій на загальнодержавному та регіональному рівні (крім схем планування територій районів), генеральних планів міст Києва, Севастополя, обласних центрів.

Крім того, Мінрегіонбуд України бере участь у здійсненні архітектурно-будівельного контролю, державного контролю за плануванням, забудовою та іншим використанням територій міст. Запобіжний характер щодо попередження екологічної небезпеки при плануванні та забудові міст України мають повноваження даного Міністерства, які полягають у забезпеченні створення, функціонування і вдосконалення системи інженерно-сейсмометричних спостережень на відповідних об’єктах у сейсмічних районах України та здійсненні ним заходів щодо інженерного захисту територій міст від небезпечних процесів техногенного та природного характеру, прогнозування і запобігання розвитку таких процесів.

Важливими є повноваження щодо нормативно-правового забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України, які здійснюються Міністерством регіонального розвитку та будівництва України шляхом розроблення та затвердження типових регіональних правил забудови, які містять вимоги екологічної безпеки; розроблення і внесення в установленому порядку проектів нормативно-правових актів з питань містобудування та участі у розробленні нормативно-правових актів з питань сейсмічного районування, впорядкування промислової забудови та захисту навколишнього природного середовища; забезпечення розроблення державних будівельних норм, затвердження їх та здійснення реєстрації цих норм; організації розроблення, схвалення, перегляду і зміни стандартів, порядків, норм і правил з питань містобудування та їх затвердження.

Зауважимо, що Міністерство регіонального розвитку та будівництва України наділене нормативно-методичнимиповноваженнями, що мають відношення до забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст нашої держави. А саме, дані повноваження полягають у здійсненні Мінрегіонбудом України нормативно-методичного забезпечення проектування, будівництва та експлуатації об’єктів у складних інженерно-геологічних умовах, розроблення та вдосконалення методів і засобів інженерного захисту територій, будівель та споруд від впливу небезпечних процесів техногенного і природного характеру та нормативно-методичного забезпечення ведення містобудівних кадастрів міст України.

Реалізація Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, проаналізованих вище дисертанткою повноважень в сфері забезпечення екологічної безпеки у плануванні та забудові міст України здійснюється за умови взаємодії з іншими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування України.