Смекни!
smekni.com

Теорія держави і права як наука та навчальна дисципліна (стр. 2 из 5)

Більшість учених визнає, що виникнення і розвиток держави і права не залежить від волі і свідомості людей, а є закономірно процесами, що удосконалюються в суспільстві. Ці закономірності стають предметом наукового пізнання, що становить особливу область суспільного познания.2 Теорія держави і права вивчає не всі закони розвитку держави і права, а лише загальні, основні, визначаючі державно-правову надбудову в цілому. Такими є:

- закономірності виникнення держави і права, зміни їх історичних типів;

- розвиток єства і зміст держави і права;

- механізм, внутрішні і зовнішні функції держави;

- призначення апарату публічної влади, ознаки держави і права;

- основні закономірності побудови системи державних органів;

- загальні принципи демократії (ст.3. Конституції РФ), законності і правопорядку;

- призначення і функції права, межі правового регулювання.

Загальні закономірності – це такі необхідні, причинно-обумовлені зв'язки і відносини, які визначають розвиток держави і права. Проте, ці закономірності специфічно представляються в кожному їх типі, в той же час кожному історичному типу властиві власні загальні закономірності, які теж є предметом розгляду теорії держави і права. Аналіз інших приватних закономірностей є предмет інших спеціальних юридичних наук.

Соціально-класова природа держави і права динамічна. Тому при дослідженні важливо розкрити не тільки специфічні властивості, але і механізми дії законів (п.2.,ст.4. Конституції РФ), що лежать в основі змін, що відбуваються в державі і праві, і характеризуючих ці інститути в процесі розвитку.[1][5]

Отже, предметом загальної теорії держави і права є вивчення системи загальних закономірностей виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ.

Держава і право існують в системі взаємодіючих в суспільстві явищ, якими виступають економічні і витікаючі з них класові відносини, політика, ідеологічні переконання, філософія, мораль і інші сфери культури.[1][6]

Всі вони в тому або іншому ступені роблять вплив на державу і право, і у свою чергу самі випробовують їх вплив на собі. Всі ці явища об'єктивного світу по своїй взаємодії на державу і право не рівнозначні. Перед істориками, політиками, соціологами, які вивчали соціальні процеси, керуючись вільним суб'єктивним розсудом, але не володіли науковим методом пізнання, ця взаємодія представала як хаотичне нагромадження різноманітного по своєму характеру, суперечливого матеріалу. Перевага віддавалася тому або іншому залежно від переконань дослідника, хоча задача одна: відобразити в поняттях логіку історичного розвитку державно-правових явищ, розглядаючи їх в загальному складному процесі взаємодії, як нерівнозначних по своїй ролі і впливу на державу і право і тому підлягаючі певній систематизації, класифікації.

У теорії держави і права одним з класифікаційних критеріїв виступає економічний базис суспільства. У результаті все багате різноманіття були в історії конкретних форм державності і права предстає абсолютно в іншому вигляді. Стало очевидним, що є конкретні типи держави змінюючі один одного, відповідно існують і типи права. Процес зміни одного типу держави і права іншим не залежить від волі і свідомості людей, є історично закономірним явищем.

Таким чином, теорія держави і права з'ясовує об'єктивні закони суспільного розвитку. Відображені в державі і праві їх соціально-політичні цілі, розкриває весь механізм державно-правового регулювання суспільних відносин і тенденцій його розвитку.

Проте зв'язок держави і права з суспільними, перш за все з економічними, відносинами не так проста. Далебі, не є простий зліпок з економічних відносин. Останні відображаються в свідомості політичних сил, що стоять біля влади, формують у них певні політичні і правові переконання, на основі яких потім формуються державна воля, виражена як закон. Тому теорія держави і права вивчає також і політичні відносини, вплив правової ідеології на розвиток даних інститутів. Нарешті, вона вивчає правові відносини, через які право впливає на суспільні відносини.[7]

Предмет теорії держави і права, як і всякої науки, не залишається незмінним. Соціальна практика в нашій країні і за рубежем ставить перед наукою всі нові і нові питання, що вимагають теоретичного осмислення і рішення на основі політичного узагальнення і практики.2 В першу чергу повинні бути досліджені наступні проблеми:

- закономірності формування і розвитку апарату влади і управління, шляху підвищення його відповідальності;

- шляхи розвитку демократії, вдосконалення представницької системи;

- шляхи вдосконалення системи права і розробка основ систематизації законодавства, практики його реалізації;

- аналіз проблеми реалізації законності як невід'ємний компонент способу життя російського суспільства;

- роль права як регулятора суспільних відносин в період науково-технічної революції;

- межі дії держави і права на суспільні відносини

- функції права і інші.

Погляд на державу і право як історично закономірні інститути людського суспільства є логічним висновком вчення про суспільство.

Карл Маркс зумів затвердити матеріалістично погляд на людську історію, побачив в історії суспільства закономірну зміну суспільно-економічних формацій, яка скоювалася як природно-історичний процес, незалежно від волі і свідомості людей.

Теорія держави і права вивчає державно-правові явища не ізольований від інших фактів цивілізованого суспільства, а в тісному і не розривному зв'язку з ними. Особливий вплив на них роблять виникнення і розвиток класів і класової боротьби, реалізація загальних інтересів власників, основних засобів виробництва і так далі. Держава і право не є, проте, пасивним слідством цих процесів, а володіють відносною самостійністю, є активною силою. Вони безпосередньо впливають перш за все на економіку, тим самим надаючи дію на весь хід історії.[1][8]

У сучасних умовах соціально-політичний розвиток у всіх країнах світу характеризується зростанням ролі держави і права в житті суспільства, посиленням державно-правового втручання в різні суспільні процеси.

1.2. Функції теорії держави і права.

Поняття предмету теорії держави і права, особливості цього предмету, розкриваються через ті функції, які виконує наука. Функції науки – це ті напрями її дії, які потрібні і необхідні для вирішення задач, що стоять перед нею. Як і будь-яка наука теорія держави і права виконує ряд функцій, які визначають її значення.

Теорії держави і права, як і будь-якій науці, безумовно, властива теоретико-позновательная (гносеологічна) функція, яка полягає в дослідницькій розробці свого предмету, в його теоретичному освоєнні. На основі реалізації даної функції відбувається становлення теорії держави і має рацію як системи знань. Особливість цієї функції полягає в тому, що вона виконується наукою як би «для себе», для свого розвитку, і в цьому значенні здійснення теоретико-позновательной функції є умова існування науки. Змістовна сторона даної функції визначається специфікою предмету і методологією, що використовується.

Іншою найважливішою функцією теорії держави і права, яка витікає з самої природи цієї науки і обумовлена її місцем в системі юридичних наук, є методологічна функція. Метод в науці – це знання. Знання, що розробляються теорією держави і права, в основному своєму об'ємі використовуються як засіб рішення галузевих теоретичних проблем, бо як в рамках загальної теорії держави, так і загальної теорії права виявляються загальноправові і загальнодержавні закономірності, розробляються загальні поняття і конструкції.

Методологічне значення теорії держави і права обумовлено і тим, що в її рамках розробляються питання методології правознавства в цілому (тобто використовування самих різних областей знання для вирішення теоретичних проблем юриспруденції), будується певна система такої методології.[9]

На рівні загальних закономірностей теорія покликана констатувати, що і як відбувається у сфері держави і права, а потім пояснити, чому це відбувається. Це так звана онтологічна функція, що полягає в розкритті об'єктивно існуючій реальності.[10] Онтологія – наука про суще, «онтос» - по-грецьки «суще», пізнання істоти державно-правових явищ відбувається в рамках вказаної функції.

Основне значення загальної теорії не обмежується пізнанням держави і права. Відповідні розділи цієї науки висловлюються так, щоб вказати засоби перетворення і розвитку соціальних зв'язків. З даної обставини витікають такі функції науки, як політична і ідеологічна.

Не обмежуючись пізнанням державно-правових явищ, теорія держави і права розробляє принципи перетворення права, правових і державних інститутів. Сама держава виступає фокусом політичної боротьби, тому функцією теорії держави і права виступатиме політична функція. Політика означає суспільну діяльність, направлену на завоювання або збереження державної влади, певний напрям і способи діяльності держави усередині країни і у відносинах з іноземними державами і так далі. Політичний курс країни відображається і в правотворчій діяльності, і в чинному законодавстві.2

У тісному зв'язку з політичною функцією існує функція ідеологічна. Ідеологія і ідеологічна функція науки відображають її світоглядну сторону. Ідеологічну функцію не слід розглядати як неминуче «зло», з яким вимушені вважатися. Її не слід тлумачити як обов'язок виправдання того або іншого політичного курсу правлячої партії, як бездумне і некритичне цитування основоположників, претензію науки на істину в останній інстанції і «право повчати» представників інших галузей знання. Ідеологічна функція, що розуміється в розумних межах, є лише визнання того факту, що право і держава грають значну роль в соціально-політичному житті країни, в культурній сфері, в області суспільної свідомості. Ідеологічна функція визнає велику і росте роль правової свідомості, правової культури різних суб'єктів правового життя і свідомого вибору своєї поведінки, усвідомлення ним своїх суб'єктивних прав і обов'язків, свого правового статусу.