Смекни!
smekni.com

Теорія держави і права як наука та навчальна дисципліна (стр. 4 из 5)

У свою чергу теорія держави і права, будучи в порівнянні з вищеназваними науками наукою приватною, виробляє положення і висновки про державно-правові явища, які можуть використовуватися цими науками. Адже останні спеціально не займаються дослідженням державно-правових питань, а певна інформація з цих питань їм необхідна. Теорія держави і права, а також інші юридичні науки таку інформацію здатні надати.

Таким чином, держава і право вивчаються не однією наукою, а комплексом суспільних наук. Зв'язано це з різносторонньою діяльністю численних органів і установ держави. Держава займається економікою, управлінням, політикою, духовною сферою. Все це сфери інтересу конкретних наук - управлінської науки, економічної, політичної, соціології і інших. Повне уявлення про державу дає тільки погляд на нього з різних сторін, аналіз соціальних, політичних, економічних і інших чинників, які визначають призначення, функції і роль в суспільстві – держави і права.[13]

2.2. Теорія держави і права в системі юридичних наук.

Теорія держави і права входить в систему юридичних наук, з'єднаних загальним поняттям юриспруденція. В системі юридичних наук теорія держави і права займає таке місце, як філософія в системі суспільних наук, тобто є базовою, фундаментальною для всіх галузей юридичних наук. Систему юридичних наук можна підрозділити на три основні групи: теоретико-історичні, галузеві і спеціальні.[14]

До теоретико-історичних наук відносяться теорія держави і права, історія держави і права (вітчизни і зарубіжних країн), історія політичних і правових навчань.

До галузевих юридичних наук відносяться науки конституційного права, адміністративного, фінансового, цивільного, трудового, кримінального права і інші.

Спеціальні юридичні науки – це судова медицина, судова психологія, криміналістика, судова психіатрія, судова бухгалтерія і інші.

Вся ця безліч юридичних наук є цілою системою: взаємозв'язану і взаимодоповнюючу. Це пояснюється тим, що держава і право – явища складні і багатогранні, мають безпосереднє відношення до різних сторін суспільного життя. Вивчити їх в рамках якоїсь однієї науки неможливо. Тому неминуча спеціалізація наукових знань про різні області державного і правового життя суспільства. Саме на цій основі і відбувається класифікація юридичних наук по певних галузях знань про державу і право. Проте слід мати у вигляді, що будь-яка структура юридичних наук не може відобразити повністю швидко змінну, динамічну картину сучасного життя. Поглиблення спеціалізації наукового знання викликали до життя такі галузі, як космічне, атомне, комп'ютерне право. Поява глобальних проблем примусила учених зайнятися розробкою економічного, природоохоронного права, розробкою правових норм по боротьбі з міжнародним тероризмом. Розширення і поглиблення міжнародної інтеграції у всіх сферах суспільно-політичного життя стимулюють небувалий розвиток комерційного, податкового, банківського, торгового, митного, цивільного права. Але разом з тим кожна галузева або інша юридична наука вивчає какую–либо окрему сторону або сферу життя і діяльності держави і права, тоді як без пізнання загальних законів неможливо зрозуміти весь процес і закономірності розвитку і функціонування держави і права в цілому.

Без фундаментальних понять про єство держави і права і її проявах, змісті і формах держави, його структурі, соціальній ролі і призначенні неможливо з'ясувати особливості держав різних історичних типів, різних етапів їх розвитку, сформулювати задачі і напрями формування основ демократичної соціальної правової держави і так далі. Без знання загальних питань правомірної поведінки, правопорушень і юридичної відповідальності і законності не можна розраховувати на успіх в боротьбі із злочинністю. Теорія держави і права для галузевих і спеціальних юридичних наук є методологією.[15] Її орієнтири потрібні для розробки проблем, що стоять перед галузевими і спеціальними юридичними науками.

Державно-правова теорія на основі вивчення держави і права різних історичних епох, всіх областей і напрямів державно-правової дійсності визначає загальні і специфічні закономірності їх розвитку, основні ознаки і істотні характерні риси, не обмежуючись аналізом досвіду однієї країни, окремого регіону, або напряму державно-правового життя. В цьому і виявляється специфіка теорії держави і права у ряді юридичних наук.

Державно-правова теорія пов'язана з практикою не тільки через галузеві і спеціальні дисципліни, але і безпосередньо. Разом з тим, якщо галузеві науки роблять упор на сучасній державній практиці, на діючому праві, то теорія держави і права зовсім не обмежена в просторі і в часі в своїх дослідженнях. Тому інтеграція даних всіх юридичних наук приводить до їх взаємного збагачення. [16]Найтісніші контакти біля теорії держави і права з тими науками, з якими у неї є єдність об'єктів (держави і права) і відповідно сусідство і тісний зв'язок предметів. В першу чергу йдеться про історію держави і права.

Теорія держави і права і історія держави і права вивчають одні і ті ж об'єкти (держава і право), але предмети дослідження цих об'єктів у них різні: якщо задача історії в хронологічному порядку і у всій повноті реконструювати процеси, що відбуваються з державою і правом в історії суспільства, то теорію цікавлять лише загальні закономірності цих процесів, обчищені від нашарувань випадкових історичних фактів. В той же час саме історична наука дає теорії держави і права матеріал для узагальнень.

По відношенню до всієї решти юридичних наук теорія держави і права є найзагальнішою наукою. Її положення і висновки є відправними, базовими для інших юридичних наук. Проте зв'язок теорії держави і права з іншими юридичними науками цим не обмежується. Будучи приватними по відношенню до теорії держави і права, інші юридичні науки більш поглиблений і більш конкретно вивчають різні державно-правові питання, у зв'язку з чим дають теорії держави і права необхідний для теоретичних узагальнень матеріал. Не випадково в дореволюційний період теорія держави і права розглядалася як енциклопедія права. На сучасному етапі юридичної освіти вона виступає як загальна теорія, що розкриває глибинні філософські і соціологічні основи державно-правових інститутів.

Таким чином, в системі правознавства теорія держави і права – загальна теорія, що є методологічною базою для всіх юридичних наук.

Висновок.

Підводячи підсумки виконаної роботи по вивченню предмету теорії держави і права необхідно зробити ряд висновків за рішенням тих задач, які були поставлені у введенні, отже:

- Теорія держави і права – це одна з суспільних наук, вивчаюча закономірності виникнення держави і права, їх типологію, єство, форми і функції, а також правові відносини, що виникають в суспільстві.

- Предметом теорії держави і права є не просто теорія держави і права, але і всі ті явища, які з ними пов'язані: закономірності виникнення, функціонування держави і права, як головних явищ суспільного життя, їх соціальне і політичне єство, їх зміст і форми, юридичні відносини і зв'язки, характерні риси правової свідомості і правової культури. Також предмет складають правові і державно-владні відносини, державні і правові явища, категорії і поняття, які дозволяють пізнати єство, зміст і форми права і держави, удосконалювати їх службову роль в суспільстві, їх управлінські, регулятивні і охоронні функції, нарешті, використовувати держава і право в цілях реформування економічних основ суспільного життя, перетворення суспільно-політичних процесів, орієнтирів і цінностей.

- Визначення функцій теорії держави і права сприяє розкриттю предмету, дозволяє дати оцінку ефективності дії теоретичної системи.

- У системі суспільних наук теорія держави і права – приватна соціологічна теорія, що розглядає державу і право як суспільні явища (інститути), тобто як елементи суспільства.

У системі правознавства, теорія держави і права – загальна теорія, що є методологічною базою галузевих юридичних наук: поняття, принципи і закономірності, відкриті і визначені теорією держави і права, мають для всіх юридичних наук орієнтуюче значення. Разом з тим методологічне значення теорії держави і права має істотне значення у визначенні загальноправових понять і категорій, вживаних для всіх галузей юридичного знання, наприклад таких, як право, правова норма, правовідношення, механізм правового регулювання, вживання і реалізація права і інші. Активне використовування цих досягнень теорії держави і права дозволить говорити про більш поглиблену інтеграцію наукових знань.

Зіставлення предмету теорії держави і права з предметами інших суспільних і юридичних наук дозволяє не тільки дати змістовну характеристику даної науки, але і показати її динаміку. Зміна і перетворення предмету свідчить про безперервний пошук науки.

Необхідно також відзначити, що наука теорія держави і права напряму пов'язана з учбовою дисципліною, що має схожу з наукою назву. Відношення до вивчення теорії держави і права повинне бути дуже серйозним, бо теорія держави і права є ввідною дисципліною по відношенню до всього курсу юридичних наук. Заставляння тих основ, що дає теорія держави і права, дозволяє сформувати фундамент необхідних знань для майбутніх правознавців. Це дозволяє зрозуміти всю необхідність вдосконалення правової системи в сучасній російській дійсності.

Література.

Конституція РФ

Венгеров

Волкова

Енгибарян

Керімов

Комарів