Смекни!
smekni.com

Правові та організаційні проблеми формування підрозділів протидії корупції в органах Державної п (стр. 3 из 3)

Аналогічні факти мають місце і в інших областях, за якими також порушено і розслідуються кримінальні справи.

Серйозною проблемою є тенденція росту числа фактів протиправних дій стосовно співробітників податкової служби.

Специфіка роботи в податковій службі сама по собі не виключає умов конфронтації.

У багатьох випадках діяльність податкового інспектора зачіпає найбільш уразливу сферу платників податків – їх фінанси. Інколи реакцією платників податків є образливі дії або погрози на адресу працівника податкової служби, що не є “частиною його роботи”. Це особиста образа працівника, а також органів податкової служби. Тому ми ставимо питання так, щоб про ці та аналогічні випадки наші працівники повідомляли у підрозділи по боротьбі з корупцією та безпеки. Кожний працівник служби має знати можливі ситуації погрози, образи, нападу, шантажу або провокації хабара і вміти поводитися в таких ситуаціях. Правильна правова оцінка ситуацій, в які можуть потрапити працівники ДПС при виконанні службових обов’язків, може стати першим кроком на шляху до їх запобігання. Всі працівники податкової служби мають бути підготовленими до оцінки таких ситуацій та захистити себе й оточуючих.

З цією метою Управлінням підготовлено спеціальний посібник про дії працівників податкової служби в екстремальних ситуаціях. Розробляються спеціальні тести з питань безпеки. Жоден випадок погрози, шантажу чи іншої протиправної дії стосовно працівників податкової служби під час виконання службових обов’язків не повинний залишатися без відповідного реагування. Безперечно, що кожний, хто “підніме руку” на податківця, який виконує свої службові обов’язки, повинний відповісти на законних підставах. Так само, як і кожен податківець, який вчиняє корупційні правопорушення, повинний відповідати за це.

Відомо, що всі без винятку факти протиправних дій стосовно працівників податкової служби і членів їх сімей (якщо це пов’язано зі службовою діяльністю) вимагають негайного і рішучого реагування. Практика свідчить, що органи внутрішніх справ через різні обставини не завжди своєчасно реагують на заяви працівників ДПС у випадках погрози, образи або шантажу. На жаль, ще існують факти, коли від працівників служби не приймають заяв, вдаються до тяганини з їх реєстрацією.

Працівники підрозділів служби у таких випадках самостійно проводять перевірки, готують матеріали і передають їх в органи внутрішніх справ для прийняття рішення у порядку, встановленому ст. 97 КПК України.

Враховуючи велику завантаженість органів внутрішніх справ, доцільно б внести зміни у відповідні закони і покласти на підрозділи по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС права та обов’язки органу дізнання у справах про злочини проти працівників податкових органів при виконанні ними своїх службових обов’язків, передбачених ст. 189, 1891 -1895, 190, 1901 КК України.

Виникає необхідність наділення підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки правом проведення дізнання у справах про злочини, передбачені ст. 165–172 КК України.

Відповідні зміни необхідно внести до Закону України “Про державну податкову службу в Україні”, а саме: перейменувати Управління (відділи) по боротьбі з корупцією в органах ДПС на підрозділи по боротьбі з корупцією та безпеки в органах ДПС.

Внесення зазначених змін до чинного законодавства та наділення додатковими повноваженнями підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки дозволить організувати на належному рівні взаємодію у повсякденній діяльності правоохоронних органів, а також уникнути дублювання, паралелізму, витрачання сил і засобів різних систем.