Смекни!
smekni.com

Короткий історичний нарис розвитку судової психіатрії (стр. 5 из 5)

Зазначені процеси явно не відповідають завданням правової й судової реформи, здійснюваної в цей час у Росії. Реформа покликана істотно зміцнити гарантії захисту основних прав і воль людини, привести вітчизняне законодавство у відповідність із міжнародно-правовими стандартами в цій області. Так, з 1993 р. вступили в дію Закон РФ «Про психіатричну допомогу й гарантії прав громадян при її наданні» і Основи законодавства РФ про охорону здоров'я громадян. Обоє законодавчих акту враховують вимоги міжнародно-правових норм до діяльності по наданню медичної допомоги. З 1995 р. діє частина перша нового Цивільного кодексу РФ, з 1996 р. - його друга частина, а також новий Сімейний кодекс Росії, з 1997 р. - новий Кримінальний кодекс РФ. З липня 1997 р. набув чинності російський Кримінально-виконавчий кодекс РФ (замість Виправно-трудового кодексу РСФСР).

У цей час відбувається перехід вітчизняної психіатрії (включаючи судову) на нову Міжнародну класифікацію хвороб (так звану класифікацію десятого перегляду, або МКБ-10).

Психіатрична систематика в МКБ-10 перетерпіла помітні зміни в порівнянні з попередніми класифікаціями. Ці зміни стосуються насамперед введення деяких нових рубрик, звуження границь шизофренії, використання набагато більше докладних характеристик психічних розладів і чітких діагностичних критеріїв, що визначають кількість і співвідношення симптомів, необхідних для достовірної діагностики. Важливо відзначити, що у всій класифікації МКБ-10 застосовується термін «розлад» (а не «хвороба»), під яким мається на увазі клінічно певна група симптомів або поведінкових ознак, що заподіюють у більшості випадків страждання й перешкоджаюче особистісне функціонування. Ізольовані соціальні відхилення або конфлікти без особистісної дисфункции не повинні включатися в групу психічних розладів. Є підстави думати, що перехід до МКБ-10 буде сприяти більше глибокій інтеграції вітчизняної загальної й судової психіатрії у світову психіатричну науку.