Смекни!
smekni.com

Болонский процесс 4 (стр. 5 из 7)

Наступна конференція

Міністри приймають рішення провести наступну конференцію в травні 2005 р. у м. Берґен (Норвегія).

Два дні пред­ста­в­ни­ки Ра­ди Єв­ро­пи озна­йо­млюва­ли ке­рі­в­ни­ків укра­ї­н­­­­сь­ких ін­сти­ту­тів, уні­вер­си­те­тів та ака­де­мій із шля­ха­ми ре­а­лі­за­ції в єв­ро­пей­сь­ких кра­ї­нах ідей та мети Бо­лон­сь­ко­го про­це­су. Водночас ре­к­то­ри ві­т­чи­з­ня­них ВНЗ по­ка­за­ли за­ко­р­дон­ним уча­с­ни­кам на при­кла­дах ро­бо­ти про­ві­д­них уні­вер­си­те­тів Укра­ї­ни, що оно­в­лен­ня укра­ї­н­сь­кої ви­щої шко­ли ко­ре­л­юєть­ся з іде­я­ми Бо­ло­нь­ї. Од­нак для вхо­джен­ня в Бо­лон­сь­кийпро­цес цьо­го за­ма­ло. Укра­ї­н­сь­кій ви­щій шко­лі по­трі­б­но ще багато зро­би­ти в цьо­му на­пря­мі і вод­но­час збе­ре­г­ти тра­ди­ції, які скла­да­лись у на­ших кра­щих уні­вер­си­те­тах про­тя­гом ба­гатьох ро­ків і на­віть кі­ль­кох століть їхньої ді­я­ль­но­с­ті.

«Осві­та Укра­ї­ни від­по­ві­д­но до ру­ху кра­ї­ни в Єв­ро­пу без­за­пе­ре­ч­но і од­но­зна­ч­но ви­зна­чи­ла як ос­но­в­ний на­прям ін­те­г­ра­цію в єв­ро­пей­сь­кий осві­т­ній про­с­тір, – за­зна­чив на від­крит­ті се­мі­на­ру мі­ністр осві­ти і на­у­ки Ва­силь Кре­мень. – Бо­лон­сь­кий про­цес, як ві­до­мо, спря­мо­ва­ний на пе­ре­тво­рен­ня Єв­ро­пи на най­більш кон­ку­рен­то­сп­ро­мо­ж­ний і роз­ви­ну­тий осві­т­ній про­с­тір у сві­ті. Бо­лон­сь­кою де­кла­ра­ці­єю, яку під­пи­сали єв­ро­пей­сь­кі мі­ні­с­т­ри осві­ти 1999 ро­ку, пе­ред­ба­че­но ре­а­лі­за­цію багатьох ідей і пе­ре­тво­рень. Пе­ре­д­у­сім, це фо­р­му­ван­ня єди­но­го, від­кри­то­го єв­ро­пей­сь­ко­го про­с­то­ру у сфе­рі осві­ти, впро­ва­джен­ня кре­ди­т­них тех­но­ло­гій на ба­зі єв­ро­пей­сь­кої си­с­те­ми транс­фе­ру кре­ди­тів, сти­му­лю­ван­ня мо­бі­ль­но­с­ті і ство­рен­ня умов для ві­ль­но­го пе­ре­су­ван­ня сту­де­н­тів, ви­кла­да­чів, на­у­ко­вців у ме­жах єв­ро­пей­сь­ко­го ре­гі­о­ну, при­йн­я­ття си­с­те­ми осві­т­ньо-­ква­лі­фі­ка­цій­них рі­в­нів, яка скла­да­єть­ся з двох ци­к­лів, спро­щен­ня про­це­ду­ри ви­знан­ня ква­лі­фі­ка­цій, що спри­я­ти­ме пра­це­вла­ш­ту­ван­ню ви­пу­с­к­ни­ків і сту­де­н­тів на єв­ро­пей­сь­ко­му ри­н­ку пра­ці, роз­ви­т­ку єв­ро­пей­сь­кої спів­пра­ці в сфе­рі ко­н­т­ро­лю за якіс­тю ви­щої осві­ти та під­си­лен­ня єв­ро­пей­сь­ко­го ви­мі­ру осві­ти. Бо­лон­сь­кий про­цес за­вдя­ки істотним до­ся­г­нен­ням стає де­да­лі від­чу­т­нішою ре­а­лі­єю для всі­єї Єв­ро­пи та її гро­ма­дян. Пе­р­с­пе­к­ти­ва при­єд­нан­ня Укра­ї­ни до цьо­го про­це­су, – під­кре­с­лив Ва­силь Кре­мень, – на­дає на­шій кра­ї­ні мо­ж­ли­ві­с­ть по­гли­би­ти від­но­си­ни з єв­ро­пей­сь­ки­ми дер­жа­ва­ми в по­да­ль­шій ін­те­г­ра­ції до ЄС».

Укра­ї­на має на­мір при­єд­на­тись до Бо­лон­сь­ко­го про­це­су че­рез два ро­ки, під час зу­стрі­чі мі­ні­ст­рів освіти єв­ро­п­е­й­ських кра­їн у Но­р­ве­гії. Щоб це стало ре­а­ль­ні­с­тю, укра­ї­н­сь­кі ви­щі на­вча­ль­ні за­кла­ди ма­ють про­ве­с­ти вну­т­рі­шню ре­ві­зію своєї ді­я­ль­но­с­ті що­до її від­по­ві­д­но­с­ті ви­могам Бо­ло­ньї. Хо­ча змі­ни, які ни­ні від­бу­ва­ють­ся в на­ших уні­вер­си­те­тах та ін­сти­ту­тах, ко­ре­лю­ють­ся з ви­мо­га­ми, які по­ста­ють пе­ред кра­ї­на­ми-претендентами на при­єд­нан­ня до Бо­лон­сь­кої уго­ди. Цьому сприяє за­ко­но­да­в­че по­ле укра­ї­н­сь­кої ви­щої шко­ли, яке фо­р­му­ва­лось май­же од­но­ча­с­но із прин­ци­па­ми Бо­лон­сь­ко­го про­це­су.

Вер­хо­в­на Ра­да, за сло­ва­ми го­ло­ви Ко­мі­те­ту Вер­хо­в­ної Ра­ди Укра­ї­ни з пи­тань на­у­ки і осві­ти Ста­ні­с­ла­ва Ні­ко­лаєн­ка, на рі­в­ні за­ко­но­дав­ст­ва пра­цю­ва­ла над ство­рен­ням спри­я­т­ли­вих умов з огляду на при­єд­нан­ня до Бо­лон­сь­кої уго­ди. Пе­ре­д­у­сім, це кро­ки, спря­мо­ва­ні на де­мо­к­ра­ти­за­цію й ав­то­но­м­ність укра­ї­н­сь­ких ВНЗ: ви­бо­р­ність ре­к­то­ра і ке­рі­в­ни­ків стру­к­ту­р­них під­роз­ді­лів, са­мо­уп­ра­в­лін­ня університетів та вплив на про­це­си управлін­ня сту­де­нт­с­т­ва і гро­мад­сь­ко­с­ті, ство­рен­ня піль­го­вих умов що­до фі­нан­со­вої ді­я­ль­но­с­ті ВНЗ. Вод­но­час ни­ні, як роз­по­вів Ста­ні­с­лав Ми­ко­лайо­вич, ідеться про змі­ни до За­ко­ну «Про ви­щу осві­ту», які то­р­к­нуть­ся і до­ку­ме­н­тів, що отри­му­ють сту­денти пі­с­ля за­кін­чен­ня на­вчан­ня у ВНЗ, під­ви­щен­ня ста­ту­су на­гля­до­вих рад і про­зо­рі­сть про­це­сів управ­лін­ня в уні­вер­си­те­тах та ін­сти­ту­тах.

Стра­те­гі­ч­но укра­ї­н­сь­ка по­лі­ти­ка що­до ви­щої осві­ти зо­рі­є­н­то­ва­на на по­тре­би осо­би­с­то­с­ті в по­да­ль­шо­му пра­це­вла­ш­ту­ван­ні, – за­зна­чив під час се­мі­на­ру, пред­­­­­ста­в­ля­ю­чи си­с­те­му ві­т­чи­з­ня­ної ви­щої шко­ли, за­сту­п­ник мі­ні­с­т­ра осві­ти і на­у­ки Ми­хай­ло Сте­п­ко. – Це від­бу­ва­єть­ся за­вдя­ки роз­ши­рен­ню до­сту­пу до які­с­ної осві­ти, що є од­ним із за­вдань Бо­лон­сь­ко­го про­це­су та мі­с­тить­ся в до­ку­ме­н­тах Ра­ди Єв­ро­пи.

Нині в Укра­ї­ні на­лі­чу­єть­ся 1003 ви­щих на­вча­ль­них за­кла­ди, з яких по­над триста здій­с­ню­ють осві­т­ню ді­я­ль­ність на уні­вер­си­тет­сь­ко­му рі­в­ні. Роз­ви­нутою є си­с­те­ма ВНЗ не­дер­жа­в­ної фо­р­ми вла­с­но­с­ті. Що­рі­ч­но до ви­щої шко­ли на на­вчан­ня в­сту­па­ють 408 ти­сяч осіб, що вдві­чі бі­ль­ше ніж п’ять ро­ків то­му. За ко­ш­ти дер­жа­ви на­вча­єть­ся 50 від­со­т­ків укра­ї­н­сь­ких сту­де­н­тів, ін­ші – за ра­ху­нок вла­с­них ко­ш­тів, кре­ди­тів то­що. Укра­ї­н­сь­кий про­фе­сор­сь­ко-ви­к­ла­да­ць­кий за­гал – це 78 ти­сяч ви­кла­да­чів, із яких 12 від­сот­ків – про­фе­со­ри.

Ви­ща осві­та Укра­ї­ни за­без­пе­чує весь спектр спе­ці­а­ль­но­с­тей, які є в усьо­му сві­ті. Най­бі­ль­ші се­к­то­ри за на­пря­м­а­ми під­го­то­в­ки, як роз­ка­зав Ми­хай­ло Фи­ли­мо­но­вич, – гу­ма­ні­та­р­ні і пе­да­го­гі­ч­ні, еко­но­мі­ч­ні й управ­лін­сь­кі на­у­ки, ін­же­не­р­но-­те­х­ні­ч­на осві­та і при­ро­д­ни­ча. Остан­нім на­пря­мом Укра­ї­на по пра­ву пи­ша­єть­ся. Ці фа­хі­в­ці зна­ні не ли­ше на ба­ть­кі­в­щи­ні, а й у Єв­ро­пі та сві­ті.

Що­до пе­ре­тво­рень, то ни­ні по­стій­но змі­ню­єть­ся ди­на­мі­ка пе­ре­лі­ку на­пря­мів і спе­ці­а­ль­но­с­тей. Сьо­го­дні на­лі­чу­єть­ся 76 на­пря­мів під­го­то­в­ки – це ба­ка­ла­вр­сь­кі про­гра­ми. Із се­ре­ди­ни 90-х ро­ків в укра­ї­н­сь­кій ви­щій шко­лі вве­де­но си­с­те­му осві­т­ніх рі­в­нів – не­по­в­на ви­ща осві­та (мо­ло­д­ший спе­ці­а­ліст), ба­зо­ва (ба­ка­лавр) і по­вна ви­ща осві­та. Фа­к­ти­ч­но, за словами Ми­хай­ла Сте­п­ка, це від­по­ві­дає ви­мо­гам Бо­лон­сь­кої кон­ве­н­ції і то­му, що в Єв­ро­пі на­зи­ва­єть­ся «дво­ци­к­ло­вою під­гото­в­кою».

Сьо­го­дні в Укра­ї­ні за­твер­дже­но ста­н­да­р­ти для 80 спе­ці­а­ль­но­с­тей. Якщо говорити про ау­ди­то­рне на­вантаження з точки зо­ру си­с­те­ми кре­ди­тів на зразок при­йн­я­тої в кра­ї­нах-уча­с­ни­цях си­с­те­ми ECTS, то за 3,5 ро­ку ба­ка­лавр в укра­їн­сь­ких ВНЗ може на­бра­ти 225 кре­ди­тів, за чо­ти­ри ро­ки – 258, ма­гістр – 93 кре­ди­ти за пів­то­ра ро­ку, що становить 351 кре­дит ЕС­ТS. Єв­ро­пей­сь­ка си­с­те­ма кре­ди­тів (транс­фе­рів), за сло­ва­ми експерта Ради Єв­ро­пи С.Бе­р­ган, пе­ред­ба­чає, що ба­ка­ла­вр­сь­кий сту­пінь включає 180 кре­ди­тів, а ма­гі­с­тер­сь­кий – 240.

Най­ва­ж­ли­ві­шим се­ред ви­мог Бо­лоньї є ко­н­т­роль яко­с­ті. В Укра­ї­ні – два типи ко­н­т­ро­лю. Внутрішній, по­в’я­за­ний із се­ме­с­т­ро­вим скла­дан­ням іс­пи­тів, з ре­к­тор­сь­ки­ми ко­н­т­ро­ль­ни­ми, по­то­ч­ним те­с­ту­ван­ням тощо. Зо­в­ні­ш­ній ко­н­т­роль – це дер­жа­в­на ін­спе­к­ція на­вча­ль­них за­кла­дів та ДАК.

Мо­ж­на ска­за­ти, що укра­ї­н­сь­ка ви­ща шко­ла має еле­ме­нти, які від­по­ві­да­ють іде­ям і прин­ци­пам Бо­лон­сь­ко­го про­це­су. Ці ідеї в сво­їй ро­бо­ті і про­це­сі оно­в­лен­ня ви­ко­ри­с­то­ву­ють укра­ї­н­сь­кі кла­си­ч­ні, ав­те­н­ти­ч­ні і вод­но­час по­-су­ча­с­но­му по­ту­ж­ні уні­вер­си­те­ти, які до­б­ре відомі в Єв­ро­пі. Та­кі, як Львів­сь­кий на­ці­о­на­ль­ний уні­вер­си­тет, Львів­сь­ка по­лі­те­х­ніка, На­ці­о­на­ль­ний технічний уні­вер­си­тет «КПІ», Ха­р­ків­сь­кий уні­вер­си­тет імені В.Ка­ра­зі­на та ще ба­га­то інших ви­щих на­вча­ль­них за­кла­дів. Під- тве­р­джен­ням цьо­го мо­же бу­ти й те, що під час під­го­то­в­ки до все­ук­ра­їн­сь­ко­го екс­пе­ри­ме­н­ту що­до впро­ва­джен­ня кре­ди­т­но-­мо­ду­ль­ної си­с­те­ми ор­га­ні­за­ції на­вча­ль­но­го про­це­су ба­жан­ня взя­ти в ньо­му участь ви­яви­ло по­над чотири де­ся­т­ки укра­ї­н­сь­ких уніве­р­си­те­тів. А це озна­чає, що ко­же­н із них має свої на­працювання.

Вод­но­час укра­ї­н­сь­ка ви­ща шко­ла має без­ліч про­блем, які треба розв’язу­ва­ти не­за­ле­ж­но від Бо­лон­сь­ко­го про­це­су і які, як­що по­ди­ви­тися з то­ч­ки зо­ру вхо­джен­ня в «Єв­ро­пу знань», по­гі­р­шу­ють роз­пі­зна­ван­ня на­шої ви­щої осві­ти у зо­в­ні­ш­ньо­му сві­ті. Го­ло­вни­ми з них, на ду­м­ку ре­к­то­ра На­ці­о­на­ль­но­го тех­ні­ч­но­го уні­вер­си­те­ту «Ки­їв­сь­ка по­лі­те­х­ні­ка» Ми­хай­ла З­гуров­сь­ко­го, є над­ли­ш­ко­ва кі­ль­кість на­вча­ль­них на­пря­мів та спе­ці­а­ль­но­с­тей, збіль­шен­ня роз­ри­ву між осві­тя­на­ми та ро­бо­то­да­в­ця­ми, скла­д­на для роз­пі­зна­ван­ня в Єв­ро­пі си­с­те­ма на­у­ко­вих сту­пе­нів, а та­кож неучасть на­ших уні­вер­си­те­тів у су­с­пі­ль­них пе­ре­тво­рен­нях і не­до­ста­т­ня ав­то­но­мія укра­ї­н­сь­ких ВНЗ. На ду­м­ку Ми­хай­ла За­ха­ро­ви­ча, ва­ж­ли­вим для укра­ї­н­сь­кої ви­щої шко­ли є за­с­то­су­ван­ня єв­ро­пей­сь­ких ста­н­да­р­тів яко­с­ті у ві­т­чи­з­ня­ній си­с­те­мі лі­це­н­зу­ван­ня і ак­ре­ди­та­ції та на­ша участь в єв­ро­пей­сь­кій ме­ре­жі з оці­н­ки яко­с­ті у ви­щій осві­ті (ENQA). Ак­ре­ди­ту­ва­тись ма­ють не ли­ше на­вча­ль­ні за­кла­ди і спе­ці­а­ль­но­с­ті, а й окре­мі осві­т­ні про­гра­ми, а ко­н­т­роль яко­с­ті має то­р­ка­тись і ка­д­ро­во­го скла­ду уні­вер­си­те­ту, і ма­те­рі­а­ль­ної ба­зи, а пе­ре­д­у­сім знань сту­де­н­тів, ви­пу­с­к­ни­ків що­до їхньої ком­пе­те­н­ції та спро­мо­ж­но­с­ті відповідати ви­мо­гам ри­н­ку пра­ці. Що­до кре­ди­т­них оди­ниць, ана­ло­гі­ч­них ЕCTS, то аль­те­р­на­ти­ви їх упро­ва­джен­ня в Укра­ї­ні нема­є.