Смекни!
smekni.com

Болонский процесс 4 (стр. 6 из 7)

Ре­к­тор На­ці­о­на­ль­но­го уні­вер­си­те­ту «Львів­сь­ка по­лі­те­х­ні­ка» Юрій Ру­дав­сь­кий, посилаючись на до­сві­д сво­го уні­вер­си­те­ту, говорить, що на шля­ху до вхо­джен­ня в Бо­лон­сь­кий про­цес потріб­но вве­с­ти ква­лі­фі­ка­цію ма­гі­с­т­ра-­ін­же­не­ра у си­с­те­му під­го­то­в­ки фа­хі­в­ців тех­ні­ч­но­го про­фі­лю, ви­рі­шити питання дво­сту­пе­не­во­с­ті в се­ре­д­ній шко­лі з огля­ду на ве­ли­кий гу­ма­ні­та­р­ний блок у під­го­то­в­ці ба­ка­ла­в­рів. Має та­кож від­бу­тися змі­на під­хо­ду до фо­р­му­ван­ня га­лу­зе­вих ста­н­да­р­тів ви­щої осві­ти – від ма­гі­с­т­ра до ба­ка­ла­в­ра і, на­ре­ш­ті, потрібна но­ва фо­р­ма додатка до диплома, яка б відповідала вимогам Болонської угоди і в якій була б анотація дисциплін та їх кре­ди­т­ний ви­мір.

На ду­м­ку ректора Ха­р­ків­сь­ко­го національного університету ім­. В­.­Ка­ра­зі­на Ві­ля Бакі­рова, про­бле­ми, що сто­ять пе­ред укра­ї­н­сь­кою ви­щою шко­лою що­до вхо­джен­ня в Бо­лон­сь­кий про­цес, по­тре­бу­ють спі­ль­них зу­силь уні­вер­си­те­тів, ор­га­нів управлін­ня нац­і­о­на­ль­н­ою осві­тою і на­у­кою та до­по­мо­ги єв­ро­пей­сь­ких екс­пе­р­тів. По­трі­б­ні ана­ліз і оці­н­ка освітньо-­про­фе­сійних про­грам та дер­жа­в­них ста­н­да­р­тів осві­ти що­до їх уз­го­джен­ня із за­га­ль­нопри­йн­я­ти­ми єв­ро­пей­сь­ки­ми ста­н­да­р­та­ми, мо­ж­ли­во­с­тя­ми за­сто­су­ван­ня ЕCTS. Треба роз­гля­ну­ти пи­тан­ня співста­в­лен­ня сту­пе­нів, мо­ж­ли­во, об’єднан­ня спе­ці­а­ль­но­с­тей, на­зв на­вча­ль­них ди­с­ци­п­лін, за­лі­ко­вих оди­ниць, си­с­тем ко­н­т­ро­лю й оці­н­ки знань то­що. Ва­ж­ли­ва про­бле­ма – ство­рен­ня єди­но­го се­ма­н­ти­ч­но­го про­с­то­ру з уні­фі­ко­ва­ної те­р­мі­но­ло­гії, по­ня­тій­ним апа­ра­том для спі­л­ку­ван­ня з питань яко­с­ті на­вчан­ня та ін­ших. По­трі­бні ана­ліз си­с­тем за­без­пе­чен­ня га­ра­н­ту­ван­ня й управ­лін­ня які­с­тю ви­щої осві­ти, ви­вчен­ня прак­ти­ки оці­н­ки і мо­ні­то­ри­н­гу яко­с­ті осві­ти, що фо­р­му­єть­ся у Бо­лон­сь­ко­му про­це­сі, а та­кож де­та­ль­ні­ше озна­йо­м­лен­ня з діяль­ні­с­тю між­на­ро­д­них ор­га­ні­за­цій, які долучилися до про­цесу оці­н­ки яко­с­ті.

Се­мі­нар «Ре­фо­р­му­ван­ня ви­щої осві­ти і Бо­лон­сь­кий про­цес» був зна­чу­щим для роз­ви­т­ку відносин між Укра­ї­ною та Ра­дою Єв­ро­пи. Для уча­с­ті в ньо­му до Ки­є­ва при­їха­ла ве­ли­ка і пред­ст­авницька де­ле­га­ція екс­пе­р­тів. Спі­л­ку­вання ре­к­то­рів ві­т­чи­з­ня­них ви­щих на­вча­ль­них за­кла­дів з екс­пе­р­та­ми бу­ло обопільно­ ко­ри­с­ним. Екс­пе­р­ти Ра­ди Єв­ро­пи бі­ль­ше ді­з­на­лись про на­ші на­вча­ль­ні за­кла­ди, їхню вну­т­рі­шню стру­к­ту­ру, про­це­си оно­в­лен­ня, роз­по­ві­ли про го­ло­вні на­пря­ми Бо­лон­сь­ко­го про­це­су.

Ва­ж­ли­вою складовою Бо­лон­сь­кого про­це­су є ква­ліфіка­ції. Сьо­го­дні, ко­ли ви­зна­че­на до­ку­ме­н­та­ль­но і в ба­га­тьох єв­ро­пей­сь­ких кра­ї­нах діє дво­сту­пе­не­ва або дво­­ци­к­ло­ва си­с­те­ма – ба­ка­лавр і ма­гістр, пи­тан­ня ква­лі­ф­і­ка­цій у за­га­ль­но­єв­ро­пей­сь­ко­му ро­зу­мін­ні є від­кри­тим. І на­віть не то­му, що в Бе­р­лі­ні мі­ні­с­т­ри зо­се­ре­ди­ли ува­гу на тре­тьо­му ща­б­лі ква­лі­фі­ка­цій – до­к­тор­сь­ко­му рі­в­ні. Екс­перт Ра­ди Єв­ро­пи А.­Ма­р­фі за­ува­жує, що ни­ні сто­їть пи­тан­ня на­ва­н­та­жен­ня, на­по­в­нен­ня ква­лі­фі­ка­цій. Тоб­то не ли­ше їх кре­ди­т­на від­по­ві­д­ність, хо­ча і це ду­же ва­ж­ли­во, а те, що має зна­ти і вмі­ти лю­ди­на з ті­єю чи ін­шою ква­лі­фі­ка­цією – її ком­пе­те­н­тність, про­філь, знан­ня. І в Бе­р­лі­ні наголошувалося на не­об­хід­ності де­та­ль­нішо­го і ши­ршо­го опи­су ква­лі­фі­ка­цій, які на­да­ють ви­щі на­вча­ль­ні за­кла­ди на на­ці­о­наль­но­му рі­в­ні, аби їх можна бу­ло по­рі­в­ню­вати. Єв­ро­пей­сь­ка спі­ль­но­та ни­ні на­ма­га­єть­ся роз­ро­би­ти кри­те­рії, за яки­ми опи­су­ва­тимуться ква­лі­фі­ка­ції, але це немо­ж­ли­во, на ду­м­ку єв­ро­пей­сь­ких екс­пе­р­тів, без чі­т­ко­го уявлення, що ві­д­бу­ва­є­ться в на­вча­ль­них за­кла­дах кра­їн-­уча­с­ниць. Це по­ле­г­шить про­цес ви­знан­ня, но­с­т­ри­фі­ка­ції ди­п­ло­мів, дасть змогу ро­бо­то­да­в­цям ро­зу­мі­ти рі­з­ни­цю між ба­ка­ла­в­ра­ми і ма­гі­с­т­ра­ми. Це один із еле­ме­н­тів ті­єї си­с­те­ми на­ко­пи­чен­ня та аку­му­ля­ції кре­ди­тів, яка є ос­но­вою для мо­бі­ль­но­с­ті ст­у­де­н­тів і на­у­ко­вців. Без чі­т­ко­го уяв­лен­ня про на­по­в­не­ність, зміст ква­лі­фі­ка­цій бу­де складно ввес­ти єди­ний до­да­ток до ди­п­ло­ма, який має з’яв­и­тись у Єв­ро­пі згі­д­но з до­мо­в­ле­но­с­тями мі­ні­с­т­рів кра­їн-­уча­с­ниць Бо­лон­сь­ко­го про­це­су у 2005 ро­ці. На­по­в­не­ність не­роз­ри­в­но по­в’я­за­на з які­с­тю осві­ти, рі­в­нем про­фе­сі­о­на­лі­з­му лю­ди­ни, її мо­бі­ль­но­с­ті, кон­ку­рен­то­сп­ро­мо­ж­но­с­ті на ри­н­ку пра­ці – го­ло­вною ме­тою ство­рен­ня су­с­пі­ль­с­т­ва «Єв­ро­пи знань».

Для на­шої кра­ї­ни сьо­го­дні не сто­їть питан­ня: потрібна чи ні сту­пе­не­ва си­с­те­ма у ви­щій освіт­і. Сьо­го­дні укра­ї­н­сь­ка уні­вер­си­тет­сь­ка осві­та є сту­пе­не­во­ю. Од­нак укра­ї­н­сь­кий ро­бо­то­да­вець з недовірою ставиться до «ба­ка­ла­в­рів». У фахівцях цієї ква­лі­фі­ка­ції не­за­цікавлені еко­но­мі­чні структури та й бі­ль­ші­с­ть уні­вер­си­те­тів ви­пу­с­кає не ба­ка­ла­в­рів, а спе­ці­а­лі­с­тів. А ро­бо­то­да­вець має ду­же при­бли­з­не уяв­лен­ня про рі­з­ни­цю між спе­ці­а­лі­ст­ом і ма­гі­с­т­ром, від­зна­чив ре­к­тор Ки­їв­сь­кої по­лі­те­х­ні­ки Ми­хай­ло Згу­ров­сь­кий. Пра­це­да­вець, додав його ко­ле­га, ре­к­тор На­ці­о­на­ль­но­го уні­вер­си­те­ту «Львів­сь­ка по­лі­те­х­ні­ка» Юрій Ру­дав­сь­кий, не знає тон­ко­щів, але ро­зу­міє, що на ма­гі­с­т­ра вчаться кра­щі сту­де­н­ти, то­му во­ни і мають попит на вітчизняному ринку праці.

Якість осві­ти – на п’я­то­му мі­с­ці се­ред пріо­ри­те­тів Бо­лон­сь­ко­го про­це­су, але оці­н­ка яко­с­ті осві­ти в Єв­ро­пі по су­ті пе­ре­ду­ва­ла Бо­лон­сь­ко­му про­це­су. В про­це­сі мо­ні­то­ри­н­гу на на­ці­о­на­ль­них рі­в­нях осві­ти мо­жуть бу­ти за­ді­я­ні уря­до­ві стру­к­ту­ри, не­за­ле­ж­ні аге­н­ції, са­мі на­вча­ль­ні за­кла­ди та не­за­ле­ж­ні екс­пе­р­ти. В ко­ж­ній кра­ї­ні, го­во­рить екс­перт Ра­ди Єв­ро­пи К.Кемп­бел, є хо­ча б од­на аге­н­ція, яка за­йма­єть­ся про­бле­ма­ми яко­с­ті. Є і рі­з­ні об’­єк­ти оці­н­ки: від про­грам та без­по­се­ре­д­ньо на­вча­ль­них за­кла­дів до ви­вчен­ня пе­в­них про­блем чи пи­тань на загаль­ноунів­е­р­си­тет­сь­ко­му рі­в­ні, як, на­при­клад, у Шо­т­ла­н­ді­ї. Як­що го­во­ри­ти про пред­ста­в­ни­ц­т­во в на­ці­о­на­ль­них аге­н­ці­ях, які за­йма­ють­ся пи­тан­ня­ми яко­с­ті осві­ти, то за ко­р­до­ном до їх скла­ду вхо­дять пред­ста­в­ни­ки уні­вер­си­те­тів, уря­до­вих стру­к­тур, не­за­ле­ж­ні екс­пе­р­ти, а та­кож сту­де­нт­с­т­во. За сло­ва­ми па­ні Ке­м­п­бел, у де­яких кра­ї­нах вважають, що са­мі уні­вер­си­те­ти по­ви­нні ак­ре­ди­ту­ва­ти свої про­гра­ми, а в кра­ї­нах Схі­д­ної та Центра­ль­ної Єв­ро­пи ста­н­да­р­ти ак­ре­ди­та­ції, як і в Укра­ї­ні, вста­но­в­лює дер­жа­ва. Але ос­но­в­ну від­по­ві­да­ль­ність за якість не­суть са­мі уні­вер­си­те­ти – во­ни ма­ють її за­без­пе­чи­ти. Ви­кла­да­ць­кий склад спри­яє цьо­му. За­ко­но­дав­ст­во ж має да­ти уні­вер­си­те­там мо­ж­ли­вість за­без­пе­чи­ти та­ку якість на­вчан­ня. За сло­ва­ми па­ні Ке­мп­бел, ни­ні по­ши­ре­на прак­ти­ка на­дан­ня гро­мад­сь­ко­с­ті ін­фо­р­ма­ції про якість та ста­н­да­р­ти. Це ва­ж­ли­во для мо­бі­ль­но­с­ті сту­де­н­тів, які, звичайно, хо­чуть зна­ти про те, що і як їм бу­дуть ви­кла­да­ти. Та­к як у Поль­щі, США, Ве­ли­кій Бри­та­ні­ї. На єв­ро­пей­сь­ко­му рі­в­ні з уча­с­ни­ка­ми Асо­ці­а­ції уні­вер­си­те­тів пра­цює між­на­ро­д­на ор­га­ні­за­ці­я «ENQA» та «EUPASHE», яка за­йма­єть­ся на­вча­ль­ни­ми за­кла­да­ми ти­пу ко­ле­джів. Робота «ENQA» та «EUPASHЕ» спря­мо­ва­на на роз­ро­б­лен­ня ста­н­да­р­тів, про­це­дури за­без­пе­чен­ня яко­с­ті.

Од­ин із ки­тів, на яко­му бу­ду­єть­ся Бо­лон­сь­кий про­цес, – ав­то­но­мія уні­вер­си­те­тів. Єв­ро­пей­сь­ка спі­ль­но­та роз­гля­дає їх як пар­т­не­рів у по­бу­до­ві су­с­пі­ль­с­т­ва «Єв­ро­пи знань». На ду­м­ку до­к­то­ра П.Ні­бо­р­га, не мо­ж­на уяви­ти уні­вер­си­те­ти без ав­то­но­мі­ї. І вод­но­час ав­то­но­мія, сво­бо­да що­до про­це­су на­вчан­ня та на­у­ко­вих до­слі­джень озна­чає і під­зві­т­ність. Під­зві­т­ність пе­ре­д­у­сім що­до яко­с­ті на­вчан­ня, рі­в­ня за­сво­єн­ня сту­де­н­том ма­те­рі­а­лу. Сьо­го­дні, за сло­ва­ми до­к­то­ра Ні­бо­р­га, тра­ди­цій­ні мо­де­лі управ­лін­ня уні­вер­си­те­тів змі­ню­ю­ть­ся. Уні­вер­си­те­ти дедалі бі­ль­ше від­чу­ва­ють зо­в­ні­ш­ній вплив, і не зав­жди від дер­жа­ви, а швид­ше – ри­н­ко­вих сил та ко­ме­р­цій­них ін­те­ре­сів. По­ши­рю­єть­ся мо­дель управ­лін­ня, ко­ли уні­вер­си­те­ти ма­ють на­гля­до­ві ра­ди, до яких вхо­дять по­ряд із пред­ста­в­ни­ка­ми ака­де­мі­ч­ної спі­ль­но­ти зо­в­ні­ш­ні спо­сте­рі­га­чі та сту­де­н­ти.

Усі змі­ни в на­вча­ль­них за­кла­дах від­бу­вають­ся, аби за­до­во­ль­ни­ти ви­мо­ги сту­дентів до осві­ти. То­му од­не із пи­тань, які порушує єв­ро­пей­сь­ка спі­ль­но­та, – роз­ши­рен­ня уча­с­ті сту­де­нт­сь­ко­го за­га­лу в про­це­сах управ­лін­ня уні­вер­си­те­тів, за­охо­чен­ня сту­де­нт­с­т­ва до ви­рі­шен­ня пи­тань умов жит­тя і на­вчан­ня в за­кла­дах осв­іти, якості осві­ти. Ці про­це­си властиві і укра­ї­н­сь­ким ВНЗ. У нас на за­ко­но­да­в­чо­му рі­в­ні за­крі­п­ле­но пра­во ви­хо­ва­н­ців уні­вер­си­те­тів та ін­сти­ту­тів на ство­рен­ня в ме­жах за­кла­ду сту­де­нт­сь­ких па­р­ла­ме­н­тів, се­натів, ста­ро­стат­ів. Є і ці­ка­вий до­свід, на­при­клад, у Львів­сь­ко­му на­ці­о­на­ль­но­му уні­вер­си­те­ті ім­. Івана Фра­н­ка. «Ми не про­с­то під­три­му­є­мо сту­де­нт­сь­кі іні­ці­а­ти­ви, – розповів ре­к­тор уні­вер­си­те­ту Іван Вака­р­чук, – а пра­г­не­мо за­крі­пи­ти си­с­те­му сту­де­нт­сь­ко­го са­мо­вря­ду­ван­ня, яка б на ос­но­ві пе­в­них ме­ха­ні­з­мів за­без­пе­чи­ла ак­ти­в­ну роль сту­де­нт­с­т­ва як су­б’єк­та в на­вча­ль­но­му про­це­сі. Йдеться про си­с­те­му. По­стій­но від­бу­ва­ють­ся зу­стрі­чі ре­к­то­ра зі сту­де­н­та­ми. Один раз на мі­ся­ць дві го­ди­ни ре­к­тор спі­л­ку­єть­ся з ними з пе­в­но­го пи­тан­ня, яке сто­су­єть­ся чи со­ці­а­ль­них про­блем, чи ви­кла­дан­ня то­го чи ін­шо­го пред­ме­та, чи пи­тань са­мо­вря­ду­ван­ня. Діють сту­де­нт­сь­кі центри, ор­га­ні­за­ції, які за під­три­м­ки ре­к­то­ра­ту випускають свої ви­дан­ня, у них – оці­н­ка на­шої ді­я­ль­но­с­ті. Це ре­сурс про­зо­ро­с­ті».