Смекни!
smekni.com

Зразки процесуальних документів (стр. 1 из 8)

Розділ 4

ЗРАЗКИ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ її

4.1. Заяви про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Встановлення факту

родинних відносин

Святошинському районному суду м. Києва Заявник: Степашко Галина Кирилівна

(поштовий індекс, адреса) __

Заінтересовані особи: Фінансовий орган державної адміністрації (поштовий індекс, адреса) Районний відділ реєстрації актів громадянського стану (поштовий індекс, адреса)

Заява про встановлення факту родинних відносин

2 лютого 2004 року помер мій брат, Степашко Василь Кирилович. Після його смерті відкрилась спадщина на житловий будинок (вказати адресу).

Відповідно до ст. 1262 ЦК України я маю право на успадкування майна, що належить померлому. Інших спадкоємців немає.

Під час війни наші документи, що підтверджують родинні стосунки, були втрачені. В архіві РАЦС актові записи про моє народження та народження сестри не збереглися, що підтверджується архівною довідкою. З цього приводу відділ РАЦС відмовив мені в поновленні запису акта про народження (висновок додається).

Факт наявності наших родинннх зв'язків із братом підтверджується випискою з господарської книги сільської ради (її назва), у якій записані ми зі Степашком В. К. як брат і сестра, листами нашого батька та вітальними листівками брата.

Цей факт також можуть підтвердити Крамар М. В., Загорулько В. В. та інші громадяни, список яких буде надано додатково. -, На підставі статей 3, 234, п. І ст. 256, ст. 257 ЦПК України -

ПРОШУ:

s І. Встановити факт, що я, Степашко Галина Кирилівна, є рідною сестрою Степашка Василя Кириловнча, який помер 2 лютого 2004 року.

383

2. Допитати як свідків громадян Крамара Миколу Васильовича (алп са), Загорулька Віталія Власовича (адреса).

Додаток:

і. Копія свідоцтва про смерть.

Дата

2. Довідка з обласного архіву.

3. Висновок відділу РАГС.

4. Виписка з господарської книги.

5. Довідка бюро технічної інвентаризації.

6. Листи та листівки (5 аркушів).

7. Квитанції про сплату судових витрат.

8. Копії заяви (2 прим.).

(Г. Степашко)

Встановлення факту належності правовстановлюючого документа

Дарницькому районному суду м. Києва Заявник: Сіренко Леонід Дмитрович

(поштовий Індекс, адреса)

Заінтересовані особи: Фінансовий відділ

районної державної адміністрації

(повна назва, поштовий індекс, адреса)

П'ятнадцята державна нотаріальна контора м. Києва

(поштовий індекс, адреса)

Заява

про встановлення факту належності правовстановлюючого документа

5 лютого 2005 року померла моя бабка, Мусієнко Степанида Миколаївна, яка залишила мені заповіт на приватизовану квартиру (адреса). Заповіт посвідчено 2 вересня 2001 року в державній нотаріальній конторі, реєстр №5-3542.

Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає.

У встановлений законом строк я прийняла спадщину і звернулась до нотаріальної контори за свідоцтвом про право на спадщину, проте мені було відмовлено в ньому.

Підставою для відмови стало те, що в заповіті спадкодавцем Мусіен-ко С. М. було неправильно вказано моє ім'я - замість «Леонід» записано «Олексій», - яке не співпадає з ім'ям, зазначеним у свідоцтві про народження і паспорті.

З дитинства мене в сім'ї та серед друзів називали Олексієм або Альохою.Тому і бабка, Мусієнко С. М., називала мене Олексієм. Справжнє моє ім'я -Леонід - в родині і серед знайомих майже не вживалось. . j .

384

- Той факт, що заповіт складений на моє ім'я, підтверджується листом Мусієнко С. М-, який я одержав під час перебування у тривалому відрядженні за кордоном, телеграмами, а також його можуть підтвердити громадяни: Величко В. С, Монажек А. В., Горай К. П.

На підставі статей 3, 234, п. 6 ст. 256, ст. 257 ЦПК України -

ПРОШУ:

1. Встановити, що заповіт, складений Мусієнко Степанидою Миколаївною, посвідчений у державній нотаріальній конторі 2 вересня 2001 року, реєстр № 5-3542, складений на моє ім'я, на ім'я Сіренка ЛеонідаДмитровича.

2. Допитати як свідків громадян: Величка Віктора Сергійовича (адреса), Монажека Андрія Васильовича (адреса), Горай Катерину Павлівну(адреса).

Додаток:

1. Копія заповіту.

2. Відмова державної нотаріальної контори видати свідоцтво проспадщину.

" 3. Копія свідоцтва про смерть Мусієнко С. М. ( 4. Лист, телеграми Мусієнко С. М. (4 арк). Квитанції про сплату судових витрат.

6. Копії заяви (2 прим.).

(Л. Сіренко)

Дата

Встановлення факту належності заповіту

Оболонському районному суду м. Кисва Заявник: Кайдаш Марія Сергіївна

(поштовий індекс, адреса)

Заінтересовані особи:

Малишко Олена Григорівна

(поштовий індекс, адреса),

Друга державна нотаріальна контора м. Києва

(поштовий індекс, адреса)

Заява про встановлення факту належності заповіту

15 квітня 2004 року помер мій свекор, Малишко Пилип Григорович, який залишив заповіт на 1 /2 частину житлового будинку в с. Лісники Ки-єво-Святошинського району. Заповіт посвідчено 5 березня 2002 року нотаріусом державної нотаріальної контори, реєстровий номер 16-5285.

385

Другу частину будинку успадкувала його донька від першого шлюбу, Малишко О. Г. Спір про право на заповідану мені частку будинку відсутній.

25 — 5-2085

Я прийняла спадщину в установленому законом порядку, але нотаріальна контора відмовилася видати свідоцтво про спадщину, посилаючись на неправильний запис мого імені в заповіті, яке не співпадає з ім'ям, зазначеним у свідоцтві про народження та паспорті.

Замість справжнього ім'я Марія в заповіті помилково записано «Марина». Так мене називали всі мої близькі та знайомі, у тому числі і померлий свекор Малишко П. Г.

Той факт, що заповіт на 1/2 частину будинку складено на моє ім'я, підтверджується вітальними листівками і листами, написаними свекром і мною, у яких він називає мене Маринкою. Я також традиційно підписувалась ім'ям Марина, не надаючи цьому правового значення. Факт належності мені заповіту можуть підтвердити також громадяни: Калінічен-ко Віктор Степанович, Косовська Марія Василівна.

Встановлення цього факту мені потрібно для оформлення спадщини в нотаріальній конторі.

На підставі статей 3, 234, п. 6 ст. 256, ст. 257 ЦПК України -

ПРОШУ:

1. Встановити факт належності мені правовстановлюючого документу - заповіту, складеного померлим Малишком Пилипом Григоровичем5 березня 2002 року і посвідченого Другою державною нотаріальноюконторою м. Києва, реєстровий номер 16-5285.

2. Допитати як свідків громадян Калініченка Віктора Степановича(адреса), Косовську Марію Василівну (адреса).

Додаток:

Дата

1. Копія заповіту.

2. Копія свідоцтва про смерть Малишка П. Г.

3. Відмова нотаріальної контори.

4. Копія свідоцтва про народження заявника.

5. Листівки, листи (7 аркушів).

6. Квитанція про сплату судових витрат.

7. Копії заяви (2 прим.).

(М. Кайдаш)

Встановлення факту прийняття спадщини

Голосіївському районному суду м. Києва

Позивач: Рябець Ольга Миколаївна

(поштовий індекс, адреса)

Заінтересовані особи: Державна нотаріальна контора,

Фінансовий орган державної адміністрації

(повна назва, поштовий індекс, адреса)

386 -

шн Заява

про встановлення факту прийняття спадщини

27 лютого 2004 року померла моя мати, Рябець Віра Микитівна. Після її смерті відкрилась спадщина на приватизовану квартиру (адреса). Право власності зареєстровано в Бюро технічної інвентаризації 15 вересня 1996 року. Квартира складається із двох жилих кімнат, підсобних приміщень, загальною площею 41,5 кв. м. Окрім мене, інших спадкоємців немає.

До дня її смерті я постійно проживала разом із нею, піклувалась про її здоров'я. Фактично прийняла спадщину, але протягом шестимісячного строку не звернулась до нотаріальної контори про прийняття спадщини. За цих обставин мені відмовлено у прийнятті спадщини. Така відмова нотаріуса суперечить вимогам спадкового права. Відповідно до ч. З ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він в установлений строк не відмовився від спадщини.

Я постійно проживала з матір'ю на час відкриття спадщини, що підтверджується відміткою в паспорті про реєстрацію та довідкою органу РУГУ МВС про місце реєстрації проживання померлої. Від спадщини не відмовлялась.

Крім цього, прийняття мною спадщини підтверджується рахунками про сплату мною всіх щомісячних обов'язкових платежів за користування комунальними послугами квартири, абонентською книжкою розрахунків за електроенергію спадкового приміщення, проведенням його ремонту та заміною нового сантехнічного обладнання. Факт фактичного володіння спадковим майном можуть підтвердити також громадяни: Ка-линюк О. В., Таркавський М. С. Зважаючи на вказані обставини, я вимушена звернутися до суду із заявою про встановлення факту прийняття спадщини з метою захисту свого права на спадщину майна моєї матері.

На підставі статей 3, 256 і 257 ЦК України, ст. 1261 ЦК України -

ПРОШУ:

1. Встановити факт прийняття мною, Рябець Ольгою Миколаївною,спадщини, що відкрилась внаслідок смерті Рябець Віри Микитівни 27 лютого 2004 року.

2. Зобов'язати нотаріальну контору оформити моє право на прийняттяспадщини в установленому порядку.

3. Допитати як свідків громадян Калинюк Оксану Вікторівну (адреса),Таркавського Михайла Сидоровича (адреса).

Додаток:

1. Копія свідоцтва про смерть спадкодавця.