Смекни!
smekni.com

Паспортна система України (стр. 4 из 6)

2. Для одержання паспорта громадянин подає:

- заяву за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ України;

- свідоцтво про народження;

- дві фотокартки розміром 35х45 мм;

- у необхідних випадках - документи, що підтверджують громадянство України.

3. За видачу паспорта справляється державне мито.

4. Для вклеювання до паспорта нових фотокарток при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку подаються паспорт і дві фотокартки зазначеного розміру.

5. Обмін паспорта провадиться у разі:

- зміни (переміни) прізвища, імені або по батькові;

- встановлення розбіжностей у записах;

- непридатності для користування.

6. Для обміну паспорта громадянин подає:

- заяву за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ України;

- паспорт, що підлягає обміну;

- дві фотокартки розміром 35х45 мм.

Для обміну паспорта у зв'язку із зміною (переміною) прізвища, імені чи по батькові або встановленням розбіжностей у записах подаються також документи, що підтверджують ці обставини.

7. Для одержання, обміну паспорта і вклеювання до нього нових фотокарток громадянин подає документи і фотокартки не пізніш як через місяць після досягнення відповідного віку або зміни (переміни) прізвища, імені чи по батькові, встановлення розбіжностей у записах або непридатності паспорта для користування.[43]

8. Громадянин повинен надійно зберігати паспорт.

Про втрату паспорта громадянин зобов'язаний терміново повідомити паспортну службу, яка видає тимчасове посвідчення, що підтверджує його особу. Форма тимчасового посвідчення та порядок його видачі встановлюються Міністерством внутрішніх справ України.

9. Паспорт особи, яка припинила громадянство України відповідно до статті 19 Закону України "Про громадянство України" ( 1636-12 ), підлягає поверненню до паспортної служби.

Паспорт померлого здається до органів запису актів громадянського стану, який після реєстрації смерті громадянина надсилає його до паспортної служби.

Знайдений загублений паспорт підлягає здачі до паспортної служби.

10. В особи, взятої під варту або засудженої до позбавлення волі, паспорт вилучається органами дізнання, попереднього слідства або судом. При звільненні з-під варти чи від відбування покарання паспорт повертається його власникові.

11. Забороняється вилучення у громадянина паспорта, крім випадків, передбачених законодавством України, зокрема забороняється взяття паспорта у заставу.

12. Зразки печаток, штампів і бланків документів, які застосовуються для виконання цього Положення, порядок зберігання паспортів громадян, які проходять військову службу, перебувають під вартою, відбувають покарання, а також порядок зберігання бланків паспортів та їх знищення встановлюються Міністерством внутрішніх справ України.

2.1.3. Відповідальність за порушення правил користування паспортом

1. Посадові особи та громадяни, винні в порушенні вимог цього Положення, притягаються до відповідальності згідно із законодавством України.

(Положення із змінами, внесеними згідно з Постановою ВР N 2748-12

від 28.10.92, в редакції Постанови ВР 3423-12 від 02.09.93 )

2.2. Єдина Державна Автоматизована Паспортна Система (ЄДАПС)

Постановою Кабінету Міністрів України № 898 від 2 серпня 1996 року ВАТ "КП ОТІ" визначене головним виконавцем робіт зі створення Єдиної державної автоматизованої паспортної системи (ЄДАПС).

Основне призначення ЄДАПС - комплексна автоматизація процесу паспортизації (оформлення, виготовлення, контроль використання документів). Система забезпечує стандартизацію ідентифікаційної і облікової інформації громадян. Для зберігання її застосовані міжнародні формати біометричних та інших даних, в т.ч. фотозображення особи.

ЄДАПС - це сучасна, повністю комп'ютеризована практично інтелектуальна паспортна система, яка оперує цифровою і машинозчитуваною інформацією.

Одна з основних функцій ЄДАПС - накопичення і систематизація персональних та облікових даних про громадян України. Система розрахована стати централізованим інформаційним ресурсом для міністерств, відомств та інших державних установ. Аналіз демографічної та міграційної ситуації, структури і складу населення, розроблення програм соціально-економічного розвитку, проведення виборів, референдумів - ось деякі сфери потенційного застосування ЄДАПС. Вона розширює інформаційний простір України і закладає фундамент для впровадження інформаційних технологій в різних ланках державного управління.

Система побудована за трирівневою ієрархічною архітектурою - відповідно до адміністративно-територіального поділу України (місцевий, регіональний і центральний рівні).

З питань оформлення паспортних документів громадяни звертаються у відділення за місцем проживання. Тут, на місцевому рівні, в систему вносяться необхідні персональні дані, здійснюється їх первинна верифікація і формується запит на виготовлення документа. Всі дані передаються до обласного банку даних (регіональний рівень) для подальшої перевірки, вони заносяться до інтегрованої бази даних та направляються для централізованого виготовлення паспортних документів.

Система реалізована за модульним принципом, що передбачає функціонування різних типів архітектурних та програмно-апаратних конфігурацій в єдиному комплексі з потужним сервером бази даних центрального рівня. Таким чином, це складна гетерогенна мережа, розрахована на велику кількість інформаційних потоків, різнопланових за структурою, інтенсивністю та рівнем секретності.

В зв'язку з цим розробником вирішено ряд важливих завдань.

- реалізація принципу розподілених обчислень і паралельної обробки інформації

- оперативне відпрацювання всіх запитів, надання інформації в зручному для сприйняття вигляді

- максимальна незалежність прикладних програмних засобів, на яких вони функціонують

- можливість модифікації та оперативного створення нових прикладних застосувань

- створення ефективної системи захисту інформації та розподілення доступу для різних категорій авторизованих користувачів

З 1 липня 2003 року розпочата дослідна експлуатація Головного обчислювального центру (ГОЦ), Центрального відділення в м.Києві и Київського міського центру ЄДАПС. Перші паспорти для виїзду за кордон з використанням технології ЄДАПС були виготовлені до 12 річниці незалежності України.

У березні 2004 року реалізований пілотний проект ЄДАПС у складі ГОЦ, Резервного банку даних, двох регіональних центрів (міста Київ та Черкаси) та 13 вузлів міського рівня для оформлення заяв на виготовлення паспортів для виїзду за кордон.

В червні 2004 року почалося розгортання вузлів першої черги ЄДАПС. З 1 жовтня 2004 року оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон за технологією ЄДАПС здійснюється 44 підрозділами ГІРФО в м.Києві, АР Крим, Київської, Черкаської, Житомирської, чернігівської та Харківської областях.

На початок 2005 року за технологією ЄДАПС оформлено майже 130 000 паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

В травні 2005 року на замовлення Державної авіаційної адміністрації почалися роботи по проекту виготовлення “Посвідчення члена екіпажу” з використанням технології ЄДАПС.

З 1 липня 2005 року оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон за технологією ЄДАПС здійснюють 85 підрозділів ГІРФО в АР Крим, у 24 областях, в містах Київ та Севастополь.

Загальна кількість вузлів системи - близько 850. Сюди входять відділення місцевого, регіонального та центрального рівнів.

Вся інформація після необхідної верифікації та уточнення акумулюються в інтегрованій базі даних центрального рівня.

Проектна місткість - 100 млн. ідентифікаційних записів (більше 10 Терабайтів).

Спеціалісти ВАТ "КП ОТІ" розробили політику інформаційної безпеки ЄДАПС і створили систему контролю і захисту даних від несанкціонованого доступу. Це багаторівнева комбінація фізичних, технічних, математичних і організаційних методів, що підтримує цілісність системи.

ЄДАПС функціонує в режимі реального часу. Пропускна здатність не менше 20 тис. запитів на годину.

ЄДАПС реалізована як відкрита система. В ній закладено потенціал кількісного і якісного розвитку та інтеграції з іншими інформаційними системами. На даний час забезпечена взаємодія з ДПА України. Нарощення технічних і функціональних можливостей проходить поетапно. Це дає можливість сконцентрувати ресурси на розв'язанні актуального завдання паспортизації, одночасно вирішуючи весь комплекс проблем інформатизації державного управління.

2.3 Оформлення паспортів громадянина України нового зразка для виїзду за кордон

Останнім часом у світі склалась загальна тенденція до посилення правоохоронної складової у сфері міграційної політики та запровадження біометричної ідентифікації власників закордонних паспортів.

Зважаючи на визначений Україною курс на євроінтеграцію постановою Верховної Ради України від 23 лютого 2007 року № 719-V затверджено Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон нового зразка, який відповідає сучасним міжнародним вимогам.

Для практичної реалізації положень згаданого документу 26 червня 2007 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 858 „Про затвердження технічного опису і зразка бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України”.

Цією урядовою постановою затверджено новий зразок закордонного паспорта, який відповідає вимогам Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), та порядок централізованого оформлення, виготовлення та видачі нових документів.

Згідно з новими стандартами, паспорт громадянина України для виїзду за кордон має обкладинку синього кольору. В ньому передбачено 25 ступенів захисту. Зокрема, сторінка даних, на яку наноситься інформація про власника паспорта способом лазерного гравірування, виготовлена з багатошарового полікарбонату із захисним покриттям. Внутрішні сторінки документа містять фонові графічні візерунки єдиної національної тематики, яка відтворена в зображенні орнаментів і геральдики, притаманних для відповідних регіонів країни.