Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 27 из 49)

Обвинувачена заявила, що зі справою бажає знайоми­тись разом із захисником — адвокатом Фельдманом А. М. Захисник Фельдман А. М. пред'явив ордер юридичної кон­сультації від 15 лютого 199_ р. на право участі в криміналь­ній справі Васіної О. В. і був допущений для ознайомлення зі справою.

Обвинуваченії! Васіній О. В. та її захисникові Фельдма-ну А. М. пред'явлено всі матеріали попереднього слідства в двох томах, підшиті й пронумеровані. У першому томі міс­титься 350 сторіїкж, у другому — 270.

Обвинувачена Васіна О. В. та її захисник Фельд­ман А. М. знайомилися з матеріалами справи в службовому кабінеті слідчого 15 лютого 199_ р. з 11 до 18 години з пе­рервою з 13 до 14 години, а також 16 лютого 199_ р. з 12 до 18 години ЗО хвилин. Обвинувачена і захисник робили для себе відповідні виписки з матеріалш справи.

Після ознайомлення з матеріалами попереднього слід­ства від обвинуваченої Васшої О. В. ніяких клопотань, заяв не надійшло. Захисник Фельдман А. М. попросив приєдна­ти до справи характеристику на Васіну О. В. за місцем її проживання, видану 13 лютого 199_ р. житлово-експлуата­ційною дільницею № 11, а також заявив клопотання про закриття криміїїальної справи в частині обвинувачення Ва­сіної О. В. за ст. 172 КК України, оскільки, на його думку, дії обвинуваченої по підробленню документш охоплюють­ся диспозицією ст. 86і КК України, за якою Васіна О. В. притягується до відповідальності.

Протокол прочитано слідчим уголос. Ніяких заува­жень, заяв від обвинуваченої та її захисника не надшшло. Все записано вірно.

Обвинувачена(підпис)

Слідчийпрокуратурим.Енська,

юрист2-гокласу(підпис)

Захисник(підпис)

-цілі

ПОСТАНОВА про часткове задоволення клопотання захисника1

р,:л . ;/%н«ншанйг! . ' .•с-і:-Мє:.-, -Ся

м.ЕнськДата

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу :нко А. Р., розглянувши клопотання захисника Фельд-а А. М., заявлене після ознайомлення з матеріалами «мінальної справи за обвинуваченням Васіної О. В. у кненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172 і ч. З 193 КК України,

встановив: захисник Фельдман А. М., ознайомившись відповідно ст. 218 КПК України з матеріалами кримінальної справи обвинуваченням Васіної О. В., заявив усне клопотання, есене до протоколу пред'явлення матеріалів справи для найомлення, про необхідність закрити кримінальну іраву в частині обвинувачення Васіної О. В. у вчиненні садового підлогу, передбаченого ст. 172 КК України, ос-ьки, на його думку, підроблення обвинуваченою доку-нтів охоплюється диспозицією ст. 86і КК України. За-існик, крім того, попросив приєднати до справи харак-ристику на Васіну О. В. з місця проживання, видану З лютого 199_ р. ЖЕД №11.

Зазначена характеристика може мати значення в спра-тому клопотання в цій частині слід задовольнити. Клопотання про закриття справи в частині обвинува-іення Васіної О. В. у вчиненні службового підлогу, перед­баченого ст. 172 КК України, є необгрунтованим і не може Бути задоволене з таких підстав. Васіна О. В., будучи служ­бовою особою, неодноразово підробляла з корисливих мо­тивів офіційні документи — заяви до районного відділення Ощадбанку на одержання нової чекової книжки, квитан­цію на одержання профспілкових марок. В цих документах Васіна О. В. підробляла підписи, вносила до них завідомо Неправдиві відомості, а потім незаконно одержувала за ни­ми з районного відділення Ощадбанку гроші, які здебіль­шого привласнювала, чим заподіяла профспілковій органі­зації матеріальних збитків в особливо великих розмірах.

го

'Данийдокументвиробленопрактикою.В ч.Зст.221КПК України івориться лишепро постановупро відмовувзадоволенніклопотання.

Ці дії правильно кваліфіковані за сукупністю вчинених злочинів, передбачених статтями 172 і 86 КК України, ос­кільки тут мають місце два самостійні злочини, кожен з яких передбачений в законі. Підроблення документів не передбачається ст. 86 і КК України як конструктивна озна­ка розкрадання в особливо великих розмірах. Дії по під­робленню документів утворюють окремий злочин.

На підставі викладеного, керуючись статтями 130, 221 КПК України,

постановив:

1. Заявлене в даній справі захисником Фельдма-
ном А. М. клопотання частково задовольнити. Приєднати
до справи характеристику Васіної О. В., видану 13 лютого
199_ р. ЖЕД № 11 м. Енська.

2. В частині закриття справи за обвинуваченням Васі-
ної О. В. у вчиненні злочину, передбаченого ст. 172 КК Ук-
раїни, в задоволенні клопотання відмовити як у заявлено-
му без достатніх підстав.

Дану постанову можна оскаржити прокуророві м. Енська.

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)


Слідчому прокуратури м. Енська, юристу 2-го класу Ільєнку А. Р.

ВКАЗІВКИ

у справі Васіної О. В., яка обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86і, 172, ч. З ст. 193 КК України

м. Енськ Дата

З метою забезпечення законності, повноти і всебічнос­ті дослідження обставин справи, а також усунення тягани­ни, допущеної при її розслідуванні, відповідно до п. З


'. 227 КПК України Вам необхідно терміново виконати кі дії:

1. Закрити справу в частині обвинувачення Васі-
О. В. у вчиненні злочину, передбаченого ст. 172 КК
аїни, оскільки дії обвинуваченої, що полягали у вчи-

нні посадового підлогу з метою розкрадання колектив­но майна в особливо великих розмірах, охоплюються ладом злочину, передбаченого ст. 86і КК України.

2. У зв'язку з тим, що Васіна О. В. при пред'явленні їй
івинувачення (дата) була допитана надзвичайно поверхо-
, особливо щодо матеріалів судово-бухгалтерської, судо-
-психіатричної, медико-біологічної, автотехнічної екс-
пиз та документальної ревізії, проведених у даній спра-
обвинувачену необхідно допитати повторно і більш
ально з'ясувати всі обставини справи, звернувши особ-
»у увагу на ставлення обвинуваченої до матеріалів екс-
•тиз та документальної ревізії.

3. Вилучити зі справи всі письмові доручення, окремі іручення, вказівки слідчого органам дізнання та відповіді і них, що не є доказами в справі.

4. Звертаю Вашу увагу на допущену в справі тяганину, справі загалом понад 20 днів не проводились ніякі слідчі шші процесуальні дії.

Пропоную Вам більш активно вести розслідування у іраві Васіної О. В., яка знаходиться на контролі в облас-й прокуратурі, і закінчити проведення попереднього ства із складанням обвинувального висновку не пізні-|ше як (дата).

Прокурорм.Енська,

радник юстиції (підпис)

Прокурору Енської області, державному раднику юстиції 3-го класу Зеленковському С. П. копія:

прокурору м. Енська, раднику юстиції Петрушку С. А. (до відома)

ЗАПЕРЕЧЕННЯ щодо вказівок прокурора

м. Енськ Дата

У моєму провадженні знаходиться кримінальна справа за обвинуваченням Васіної О. В. у вчиненні злочинів, пе­редбачених статтями 86і, 172, ч. З ст. 193 КК України.

У даній справі прокурор м. Енська, радник юстиції Петрушко С. А. (дата) дав мені вказівки, зокрема щодо об­сягу обвинувачення та закриття справи в його частині.

Із вказівками прокурора я не згоден і, керуючись части­нами 1, 2 ст. 114 КПК України, надаю Вам справу з пи­сьмовими вказівками прокурора міста, які вважаю неза­конними і необгрунтованими як такі, що не узгоджуються з обставинами справи.

1. Вказівку прокурора щодо закриття справи в частині
вчинення Васіною О. В. злочину, передбаченого ст. 172 КК
України з тієї підстави, що начебто посадовий підлог охоп-
люється диспозицією ст. 86 і КК України, вважаю незакон-
ною і такою, яка суперечить практиці, що склалася (див.
аналогічну кримінальну справу за обвинуваченням Шихо-
вої А. Л., у якій Верховний Суд України вирок Енського
обласного суду (дата) залишив без змін).

Посадовий підлог є самостійним злочином, передбаче­ним ст. 172 КК України. Розкрадання майна шляхом зло­вживання посадовим становищем, пов'язане із вчиненням посадового підлогу, має кваліфікуватися за сукупністю зло­чинів (див. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. — Київ, 1994. — С. 256), що і було мною зроблено.

2. Я не бачу ніякого сенсу повторно допитувати обви-
нувачену Васіну О. В. щодо матеріалів проведених у справі
експертиз та документальної ревізії. Вона була ознайомле-
на з цими матеріалами і неодноразово висловлювала своє
ставлення до них (т. 1, а. с. 227). А при остаточному
пред'явленні Васіній О. В. обвинувачення вона відмови-
лась давати детальні пояснення з матеріалів експертиз і ре­візії, пославшись на те, що вона неодноразово робила це раніїпе (т. 2, а. с. 229).

3. Мені запропоновано вилучити із справи всі письмові доручення, вказівки органам дізнання та відповіді на них на тій підставі, що вони не є доказами в справі. Така вказівка су­перечить вимогам ст. 22 КПК України про всебічність, пов­ноту і об'єктивність дослідження обставин справи.

Доручення, вказівки органам дізнання (як мої, так і про­курора) та відповіді на них мають залишитись у справі з тим, щоб було видно, які версії і наскільки повно були перевірені, аби суд чи учасники процесу до них не повертались.

4. Зауваження прокурора про допущену тяганину в справі і припис закінчити проведення слідства до (дата) є необ'єктивними. Твердження про те, що в справі більш як 20 днів не проводились ніякі дії, не відповідає насправді виконати роботі, облік якої тільки за датами процесуаль­них актш уявляється примітивним і суто формальним.

Мною проведено велику роботу по аналізу протоколи* допитів, організації проведення документальної ревізії, су­дово-біологічної,, автотехнічної експертиз та по оцінці їх матеріалів. Потрібно було планувати розслідування злочи-нів і проведення окремих слідчих дій, займатися розшуком необхідних документів, свідкш, складати варіанти різного роду постанов, редагувати їх, друкувати тощо. Уся ця робо­та слідчого прокурором міста, по суті, проігнорована.