Смекни!
smekni.com

Складання процесуальних актів у кримінальних справах (Михайленко) (стр. 37 из 49)

Засудженій за статтями 86 , 172 і ч. З ст. 193 КК України Васіній Ользі Володимирівні м. Енськ, вул. При­морська, 47

копія — Енській міській юридичній консультації, адвокату Фельдману А. М. м. Енськ,

вул. Центральна, 25

ПОВІДОМЛЕННЯ про внесення касаційного подання на вирок

Енський міський суд відповідно до ст. 349 КПК Украї­ни сповіщає Вас, що на вирок щодо Васіної О. В. прокуро­ром внесено касаційне подання внаслідок м'якості пока­рання.

Справу, призначено для розгляду в касаційній інстанції Енського обласного суду о 10 год. ЗО травня 199_р. за адре­сою: м. Енськ, вул. Печерська, 7.

Одночасно роз'яснюю, що Ви маєте право ознайоми­тись в суді з поданням, подати свої заперечення, додаткові матеріали і дати пояснення суду в його засіданні, що роз­глядатиме справу в касаційному порядку.

Голова суду (підпис)

До судової колегії

в кримінальних справах

Енського обласного суду

ЗАПЕРЕЧЕННЯ на касаційне подання прокурора

м. Енськ Дата

Відповідно до вимог ст. 346 КПК України ознайомився з касаційним поданням прокурора по кримінальній справі підзахисної Васіної О. В., засудженої за статтями 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України до десяти років позбавлення волі з


конфіскацією майна, і з'ясував, що в поданні ставиться пи­тання про скасування вироку та направлення справи на новий розгляд з тієї підстави, що нібито суд призначив м'яку міру покарання підсудній без врахування характеру, ступеня суспільної небезпечності вчинених злочинів, їхньої тяжкості і особи засудженої.

Такий висновок прокурора є необгрунтованим. У виро­кові суд зазначив, що, призначаючи міру покарання під­судній, враховує підвищену суспільну небезпечність роз­крадань в особливо великих розмірах, а також те, що вона вчинила кілька протиправних діянь. Суд врахував і особу винуватої, особливості справи, всі обтяжуючі обставини. Про це прямо зазначено у вироку. Доводи прокурора в цій частині не відповідають матеріалам справи.

Він ігнорує принцип індивідуалізації покарання сто­совно підсудної Васіної О. В.

Так, залишається фактом, що Васіна О. В. з'явилась з повинною, щиро розкаялась у протиправних вчинках, які вона скоїла за несприятливих сімейних обставин. На робо­ті і за місцем проживання Васіна О. В. характеризується позитивно, має поганий стан здоров'я, раніше до кримі­нальної чи будь-якої іншої відповідальності не притяга­лась, частину матеріальних збитків відшкодувала, на її ут­риманні малолітня дочка, котрій ніхто не замінить матері, в тому числі і опікуни, про яких пише прокурор у поданні.

Суд призначив засудженій міру покарання в межах санкції ст. 86 і, КК України. При цьому ніяких порушень не допустив.

Але якщо і вирішувати питання про скасуваня вироку у справі Васіної О. В., то тільки у бік його пом'якшення. З врахуванням наведених доводів: це буде справедливо. Ке­руючись ч. 2 ст. 349 КПК України,

прошу:

дане заперечення прилучити до справи засудженої Ва­сіної О. В. і разом з поданням направити в касаційну ін­станцію з тим, щоб воно було враховано при касаційному розгляді справи.

Захисник засудженої Васіної О. В. (підпис)

Із запереченням повністю згодна.

Засуджена Васіна О. В. (підпис)

УХВАЛА

судової колегії в кримінальних справах (про залишення вироку без змін)

м. Енськ Дата

Судова колегія в кримінальних справах Енського об­ласного суду України у складі головуючого Кононен-ко Ф. В., судців Маркова Є. К. і Убушуєва С. П., за участю прокурора Шипілина А. Н., адвоката, Фельдмана А. М. за поданням прокурора м. Енська Кашина С. Ф., розглянув­ши у відкритому судовому засіданні кримінальну справу Васіної Ольги Володимирівни, засудженої 12 квітня 199_ р. Енським міським судом за сукупністю злочинів за стаття­ми 86і, 172 і ч. З ст. 193 КК України до десяти років позбав­лення волі з конфіскацією майна з відбуванням покарання у виправно-трудовій колонії загального режиму, встановила: Васіна О. В. визнана винною в тому, що, працюючи бухгалтером Енського міськторгу і будучи водночас скарб­ником профкому цього міськторгу, зловживаючи своїм службовим становищем, з жовтня 199_ р. по січень 199_ р. систематично розкрадала кошти профспілкової організа­ції, займалась службовим підлогом. Крім того, викрала диплом про закінчення економічного інституту у сусідки Зюзіної Г. Т.

Так, 20 червня 199_ р. Васіна О. В. не оприбуткувала (сума), 21 жовтня — (сума), в 199_ р. 12 вересня — (сума), 13 жовтня — (сума), 30 листопада — (сума), в 199_ р. 6 квіт­ня — (сума) крб. Крім цього, засуджена Васіна О. В. 14 червня 199_ р. недооприбуткувала (сума), а 3 січня 199_ р. — (сума). Неоприбутковані і недооприбутковані суми Васі­на О. В. привласнила.

З метою приховання розкрадання (сума) вона підроби­ла квитанцію про одержання в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська профспілкових марок, виправивши на документі цифру 1109 на 1308. Крім того, засуджена Васіна О. В. з метою розкрадання грошей у ве­ресні 199_ р. склала завідомо неправдиву заяву від імені профкому в назване відділення Ощадбанку на одержання нової чекової книжки, підробивши в документі підпис го­лови профкому Міркіна А. Одержання книжки приховала і за якою в 199_ р. З вересня незаконно одержала (сума) і привласнила їх, а 25 вересня — (сума), з яких (сума) викра­ла. 13 листопада 199_ р. вона незаконно одержала в Ощад­банку (сума) і привласнила їх.

Всього Васіна О. В. викрала і витратила на свої потреби (сума), заподіявши профспілковій організації майнову шкоду в особливо великих розмірах.

Крім того, 25 грудня 199_ р. Васіна О. В. з письмового столу сусідки Зюзіної Г. Т. викрала важливий особистий документ — диплом про закінчення Саратовського еконо­мічного інституту.

Прокурор у своєму поданні вважає, що вирок підлягає скасуванню внаслідок м'якості покарання з направленням справи на новий судовий розгляд, оскільки, на його думку, суд не врахував характеру і ступеня суспільної небезпеч­ності вчинених злочинів і особи винуватої, неправильно оцінив пом'якшуючі і обтяжуючі відповідальність обстави­ни при призначенні підсудній міри покарання. Зокрема, він вважає, що вилучення у підсудної (сума) грошей в раху­нок відшкодування матеріальних збитків, а також те, що на її утриманні є малолітня дочка, що Васіна О. В. до кримі­нальної відповідальності притягується вперше, що мали місце причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів, не можуть бути покладені в основу пом'якшення покарання підсудній. Прокурор також стверджує, що суд, визначаючи міру покарання, ігнорував те, що підсудна вчинила злочин­ні дії з корисливих мотивів.

Заслухавши прокурора, який підтримує подання, пояс­нення захисника, котрий заперечує проти його задоволен­ня, судова колегія дійшла висновку, що вирок суду у кри­мінальній справі Васіної О. В. є обгрунтованим, у зв'язку з чим подання прокурора належить залишити без задо­волення.

Судпостановив вирок і призначив Васіній О. В. пока­рання з додержанням вимог статей 323 і 337 КПК України і ст. 42 КК України.

Суд першої інстанції правильно призначив остаточну міру покарання по сукупності злочинів шляхом поглинан­ня менш суворого покарання більш суворим у межах санк­ції ст. 86і КК України.

У вироку вказано, що суд враховує підвищену суспіль­ну небезпечність розкрадання в особливо великих розмі­рах, вчиненого посадовою особою, особливості обставин


справи, те, що Васіна О. В. скоїла й інші злочини, а також те, що вона позитивно характеризується, раніше до кримі­нальної відповідальності не притягувалась, з'явилась з по­винною і у вчиненому щиро розкаялась, має поганий стан здоров'я, на її утриманні малолітня дочка, частину збитків усумі (якій) відшкодувала. Доводи прокурора про те, що засуджена спеціально зайшла в квартиру сусідки Зюзі­ної Г. Т. з метою вкрасти її диплом, не мають підстав. У су­ді встановлено, що Васіна О. В. зайшла зателефонувати і, скориставшись тим, що в квартирі була лише неповнолітня дочка Зюзіної Г. Т., викрала диплом.

На основі викладеного судова колегія вважає, що пока­рання у вигляді десяти років позбавлення волі з конфіска­цією майна, призначене Васіній О. В., є справедливим і відповідає тяжкості вчинених злочинів та особі засудженої, і не знаходить підстав для скасування чи зміни вироку.

Керуючись статтями 364, 363 КПК України, судова ко­легія в кримінальних справах Енського обласного суду,

визначила: вирок судової колегії в кримінальних справах Енського міського суду від 12 квітня 199_ р. щодо Васіної Ольги Во­лодимирівни залишити без змін, а касаційне подання про­курора від 24 квітня 199_ р. без задоволення.


Головуючий Судді

(підпис) (підписи)


3.ПЕРЕГЛЯДВПОРЯДКУНАГЛЯДУРІШЕНЬСУДУ. ВІДНОВЛЕННЯСПРАВЗАНОВОВИЯВЛЕНИМИ ОБСТАВИНАМИ

До Президії Енського обласного

суду

ПРОТЕСТ (в порядку нагляду)

По справі Васіної О. В. На вирок Енського міського суду і ухвали судової колегії в криміналь­них справах Енського обласного суду

Вироком Енського міського суду від 12 квітня 199_ р. Васіна Ольга Володимирівна, 195_ р. народження, яка на­родилась в с. Лебеді Липівського району Енської області, проживала в м. Енську, вул. Широка, буд. 99, кв. 51, освіта середня спеціальна, має десятирічну дочку, раніше не су­дима, засуджена за ст. 86і КК України до десяти років по­збавлення волі з конфіскацією майна, за ст. 172 КК Украї­ни до одного року позбавлення волі і за ч. З ст. 193 КК Ук­раїни — до шести місяців позбавлення волі.

Остаточну міру покарання суд визначив десять років позбавлення волі з конфіскацією майна і відбуванням по­карання в колонії загального режиму.

Ухвалою судової колегії в кримінальних справах Енсь­кого обласного суду від 20 травня 199_ р. вирок залишено без змін, а касаційне подання прокурора на м'якість виро­ку — без задоволення.