Смекни!
smekni.com

Журналістика - творчість чи ремесло? (стр. 3 из 4)


РОЗДІЛ 2

ДІЯЛЬНІСТЬ СЕВИ НОВГОРОДЦЕВА – ТВОРЧІСТЬ ЧИ РЕМЕСЛО?

У теоретичній частині були викладені основні наукові підходи до визначення термінів «творчість» та «ремесло». Та було зазначено ставлення журналістико знавців до проблеми питання: журналістика – творчість чи ремесло? На основі теорії спробуємо зрозуміти чи є діяльність Севи Новгородцева, відомого радіоведучого, який працює у російській службі Бі-бі-сі, суто ремесли або творчість. Але для того, щоб краще розібратися у питанні, спочатку наведемо біографічну довідку.

Народився 9 липня 1940 року в Ленінграді в сім'ї капітана далекого плавання. У 1949 році у батька були великі неприємності, він перейшов у Естонське пароплавство рядовим диспетчером, сім’я переїхали в Таллінн. У школі займався фотографією, закінчив курси сурмачів-барабанщиків в Будинку піонерів, ходив в драмгуртку. У 1954 році отримав Першу премію на Естонському конкурсі талантів. У 1957 вступав у московські театральні інститути (ім. Щукіна і Щепкіна), та спробі завершилися невдачою. За порадою батька в те ж літо вступив до Ленінградського Вищого Інженерного Морського Училищя ім. Адм. Макарова на судноводійський факультет.

З 1959 року грав в училищному духовому оркестрі на кларнеті. З 1962 року - в Ленінградському джаз-октеті, регулярно з'являється в молодіжнійтелепередачі.Навесні 1964-го, під час тривалої відпустки в Ленінграді отримав пропозицію працювати в Ленконцертіз Давидом Голощокіним.У 1965-му потрапив у джаз-оркестр Йосипа Вайнштейна. В цей же час Сева Новгородцев інтенсивно вивчанє англійську мову.Влітку 1966-го прецює перекладачем в Інтуристі.

У 1972-му році ВІА "Добрі молодці" запросили Новгородцева керівником. 1973-й рік - перехід до Москви, В Росконцерт. У грудні 1974 року на піку слави і успіху захопився йогою і, переосмисливши життя, залишив роботу.

Під впливом дружини вирішив емігрувати. 18 листопада 1975 покинув Батьківщину. Австрія, потім Італія, де випадково зустрівся з Олексієм Леонідовим, який загітував піти на Бі-бі-сі. На початку 1977 року перебрався до Лондона.

1 березня 1977 прийшов на роботу в Буш-хаус. Перекладав новини і зачитував в ефір. Музичну передачу тоді робив Сем Джонс. Місяця через три начальство, знаючи про музичне минуле, запропонували йому вести предачу разом із Новгородцевим. Перша передача вийшла 9 червня 1977 під назвою "Програма поп-музики з Лондона". Місяця через два Сем, розчарований заробітною платнею, вирішив виїхати до Америки. Так, несподівано, Сева Новгородцевстав єдиним ведучим передачі.

Протистояння радянської системи відчувалося повсякденно. У 79-му році стали приходити перші листи, щодо антирадянського змісту передач Новгородцева. У 1982 році він виграв конкурс на посаду і став редактором у відділі тематичних передач Бі-бі-сі. Через зайнятість у кіноіндустріїу травні 1984 року пішов з Бі-бі-сі, залишивши за собою тільки "Рок-Посіви".

На початку 1987-го Севу Новгородцева викликав голова Бі-бі-сі, Баррі Холланд. В ефірі утворилася дірка і Новгородцеву запропонували заповнити її музикою. У відповідь він виклав давно заготовлену ідею. Так у листопаді 1987 року в ефір вийшов перший "Севаоборот".

У 1988 році у СРСР був створений клуб шанувальників рок-передачі, названий Норіс (Незалежна Об'єднаний Інформаційний Рок-Синдикат). Московський Норіс прийшов до думки про видання програм в книжковому вигляді.Так народилася концепція книжки "Рок-Посіви".

У 1995 році почався ще один, вельми пам'ятний проект - журнал "О!". Товстий, ілюстрований, щомісячний рок-журнал. Але через фінансову кризу журнал закрився, проіснувавши 14 місяців.Вийшло 3 номери на папері, четвертий був у плівках, п'ятий в електроному варіанті.

Взимку 2000 року російський бізнесмен в Лондоні запропонував створити російське радіо для нашої діаспори. Народу на той час тут вже було достатньо. 1 березня 2000 на радіостанції Spectrum (558 кГц), на середніх хвилях, вийшов перший щоденний випуск«годину "Першого Російського Радіо"». C березня 2003 року на хвилях Бі-бі-сі виходить щоденна передача "БібіСева, новини з людським обличчям", а з осені 2004-го - телепрограма "Севалогія" на телеканалі НТВ + "Ностальгія".

27 квітня 2005 року за свою діяльність був нагороджений орденом Британської імперії.

Сева Новгородцев, бачимо, багато що досяг у радіожурналістиці. А от якими якостями володіє цей радіоведучий і чи мають вони творчий характер? З метою якнайглибше зрозуміти ставлення до його діяльності безпосередньої аудиторії слухачів, за допомогою глобальної мережі «Інтернет» провели опитування, де поставили питання: Чи вбачаєте ви у роботі Севи Новгородцева творчу діяльність? Та оримали такі відповіді:

«Низькийуклін Вам,Всеволод Борисович і Вашим передачам, завдяки яким дух рока - жив,живеі буде жити. (Лада. Україна)» [16].

«Він створював історію, всі його передачі були своєрідною культурною революцією (Георг. Росія)» [16].

«Безперечно його діяльність – це справжня творча робота. Прекрасно пам’ятаю кінець 80-х: дача, ніч, приймач VEF и його передачі. Просто завчений професіоналізм так не впливає (Олександр. Росія)» [16].

Відгуки, які ми отримали, вказують на визнання Севи Новгородцева талановитим, професіональним журналістом, який залишив у серцях цілого покоління величезний слід.

Розглянемо детальніше діяльність Севи Новгородцева. На що ми взагалі звертаємо увагу, коли чуємо журналіста в ефірі? Звичайно, на те, як він почуває себе біля мікрофону і на те, як і що він говорить. Новгородцева виділяє вміння чітко і досить емоційно говорити, не мало важливим у його передачах є підбір теми, які він сам готує до ефіру. Комунікація зі слухачами та гостями у студії відбувається невимушено. Манера ведення програм Севи Новгородцева є унікальною, говорячи зрозумілі речі, його слова завжди мають двозначний смисл. Під час ефіру, якою б гострою не була тема, радіоведучий ніколи не захоплюється нею з головою і завжди тримає розмову під контролем. Що безперечно є важливою ознакою професіоналізму справжнього радіожурналіста.

Вміння цікаво, гостро та об’єктивно подавати матеріал, звичайно є важливим, але це не є ідентифікатором саме журналістської творчості. То чи присутня творча сторона у діяльності Севи Новгородцева?

Суть творчого підходу закладена в самій концепції його радіо продуктів. Тамами його передач завжди були і є різні актуальні події і проблеми – соціальні та культурні. Сам підхід до створення програм є майже художнім.

Його програма «Рок-посіви» лунає в ефірі вже більше 30 років. На початку зародження програми не існувало в Росії такої професії як диск-жокей, тому Сева Новгродцев керувався лише власними внутрішніми переконаннями. Озираючись на те, що саме він ввів такий жанр, можна зробити висновки, що в цьому він проявив себе як творча натура.

Програма «СеваОборот» має не на багато коротшу історію. Вона виходила в ефірі Бі-бі-сі майже 20 років. Це розмовна передача. Вона є авторською самого радіожурналіста. Народилася під час обіду у їдальні Бі-бі-сі, де завжди оговорювалися новини без усілякого офіціозу. Такий формат здався Новгородцеву цікавим для радіостанції. Без особливих зусиль помітно, що ця програма задумана і підготовлена безперечно творчою людиною. Суть програми полягала у «радіо-посиденьках» Севи Новгородцева з цікавим гостем. Вінвинайшоврадянський варіант «тэйбл-тока», рісйською — балаканина в ефірі. Тобто можна назвати його батьком радіостанцій сучасного популярного формату. Цікавинкою у такій програмі як «Севаоборот» було те, що вся розмова в ефірі проходила за пляшкою вина. Така особливість виникла у зв’язку з тим, що на час її зародження припалв той факт, що в СРСР проводилася політика «сухого закону».

У 2003 році в ефірі з’являється така програма як «БібіСева». Концепція програми полягала у осмисленні політичних новин за день, але без всілякою політтехнології, по можливості нормальною людською мовою. У зв’язку з поганою обізнаність ведучого у політичному питанні до студії було вирішено запрошувати компетентного гостя. А ведучий виконує роль представника аудиторії, задаючи актуальні питання. Загалом Сева Новгородцев керує цією передачею, технічно організовує потік інформації, створюючи сприятливі умови в ефірі.

Загалом у Севи Новгородцева можна відзначити спокій у подачі матеріалу. Цей спокій виглядає як професійно запланований, продуманий. Він спокійно поглядає на всі інтриги і спокійно їх розголошує, виносячи сміття, не доступне широкій аудиторії.

Сам Новгородцев говорить про свою діяльність так: «Я намагався колись музику писати і зрозумів, що розумовою працею мелодію ніколи не вигадаєш – вона повинна народитися. Тут щось подібне. Я зізнаюсь вам у своєму професійному секреті. Протягом передачі іноді до кінця не розумію що я говорю. Так я знаходжуся у стані напівтрансу. Тобто, мабуть, відкривається якийсь канал і існують сили, які вище менеі допомагають мені у роботі» [17].