Смекни!
smekni.com

Журналістика - творчість чи ремесло? (стр. 4 из 4)

За Романцем творчість слід визначати як виробництво певного оригінального продукту для комунікаційної мети [13]. Спираючись на це твердження та аналізуючи все сказане вище безпомилково можна назвати Севу Новгородцева яскравою творчою особистістю. Достойним журналістом, професіоналом нашого часу.


ВИСНОВКИ

Вивчивши теоретичну базу й перевіривши отриманні результати на практиці, ми дійшли таких висновків з приводу нашого дослідження.

«Журналістика є професійна діяльність по збору, переробці і періодичному поширенню актуальної інформації» - пояснює нам тлумачний словник. Ремесло журналіста полягає в знанні і володінням навиками журналіста, теоретичними правилами побудови текстів, послідовністю дій в процесі написання статті або зйомки відео сюжету, здатності обробити інформацію, і так далі.

Звичайно без всих цих якостей Сева Новгородцев не зміг би досягти таких висот у радіожурналістиці. Адже просто бездумною балаканино, без знання специфіки радіо, як ЗМІ, не можливо вибудувати радіопрограму так. Щоб вона дійшла до слухачів і зачепила їх.

Але кінцевий результат не зможе стати захоплюючим і цікавим, справжнім продуктом творчої діяльності журналіста, без цієї самої творчості! Творчість, талант, мистецтво може зробити з журналіста по професії дійсно майстерного журналіста, з "писаки"-кандидата Пулітцеровськой премії, з ведучого рубрики- улюбленого, що вселяє довіру, цікавого автора!Тим самим можна відповісти і на питання про гарні новини - гарні новини вийдуть лише у гарного журналіста. Посередні - в посереднього. Тут, мені здається, присутня прямо пропорційна залежність.

Творчість відмінна від ремесла приблизно так, як жива людина відрізняється від мертвої, як оригінал відрізняється від копії або як небо відрізняється від землі. Зовсім не ремесло визначає творчість, а щось інше. Я б назвала це щось – друкарським духуом.

У випадку Севи Новгородцева професіоналізм тісно переплітається з творчістю. Тому не можливо однозначно сказати чи є діяльність Новгородцева виключно ремеслом чи творчістю.

Ці поняття не розривні між собою у діяльності будь-якого гарного, вартого уваги журналіста.

Загалом же журналістика може бути і ремеслом, і професією, і мистецтвом. Як алмаз, в різних руках може стати діамантом в різну кількість карат, а може залишитися самородком, так і журналістика може бути і четвертою владою, і цікавим чтивом, і просто викладом подій дня.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Актуальні проблеми журналістики: Збірник наукових праць/ Ред. Бідзіля Ю.М.- Ужгород: МП"Ліра", 2001.

2. Борев Ю. Б. Предмет и задачи эстетики // Эстети ка. – М., 1985.

3. Бухарцев Р. Г. Психологические особенности журналистского творче ства: Материалы спецкурса. — Свердловск: Уральский ун-т им. А. М. Горького, 1976.

4. Здоровега В. Й. Теорія і методика журналістської творчості: Навчальний посібник. – Львів:ПАІС, 2000.

5. История философии: Энциклопедия. – Мн.:Интерперссервис; Книжный дом, 2002.

6. Корконосенко С.Г. Основы творческой деятельности журналиста. – СПб. : Знание, СПбИВЭСЭП, 2000.

7. Лазутина Г.В. Основы творческойдеятельности журналиста. Учебник для вузов. - М.: «Аспект Пресс», 2001.

8. Малкольм Ф. Мэллет Справочник для журналистов стран Центральной и Восточной Европы. – М., 1993.

9. Мельник Г. С. Тепляшина А.Н. Основи творческой деятельности журналиста. – СПб.: Питер, 2004.

10. Михайлин І. А. Основи журналістики: Підручник. – 3-тє вид. – Л., 2003.

11. Нерух О.О. Першооснови журналістської творчості: Навчальний посібник для студентів філологічного факультету, спеціальність «журналістика»/ Мін-во освіти України, ХНУ ім.Н.В. Каразіна. – Х.: Світ дитинства, 2000.

12. Олешко В. Ф. Журналистика как творчество. Учебное пособие для курсов «Основи журналистики» и «Основы творче ской деятельности журналиста». – М.:РИП – холдинг, 2003.

13. Роменець В. А. Психологія творчості. - К.; Либідь, 2001.

14. Ученова В.В. Беседы о журналистике. – М., 1985

15. Шкуратова Н. Б. Проблема катарсису: історичний аспект //Етика, естетика і теорія культури: Зб. - К., 1992. - № 35.

16. http://seva.ru/

17. http://journalisti.ru/

18. http://www.arba.ru/

19. http://uk.wikipedia.org

20. http://www.jaunlatvija.lv