Смекни!
smekni.com

Адміністрування системного реєстру Win9x/nt/2000 (стр. 3 из 4)

Що мається на увазі під утилітами? Перше, вони, за винятком рідких випадків, недоступні користувальницьким програмам, а використовуються винятково операційною системою. Друге, оскільки вони використовуються практично будь-який підсистемою, вони повинні мати єдиний інтерфейс і надавати стандартне обслуговування. Точний результат конкретної реалізації утиліти залежить від (принаймні одного з) її аргументів. Третє, дія утиліти повинна бути точно визначено, хоча і не в такому строгому змісті, як функція апаратури. Як бажано, так і необхідно мало-мало гнучкості, якщо ми переходимо на наступний послу чистої електроніки рівень. Останнє, утиліти повинні виконувати свої функцій ефективно, тому що вони дуже часто викликаються модулями операційної системи.

Огляд утиліт. Існує загальний набір утиліт, що об-роззують підставу операційної системи. Ми розглянемо ряд з них у розділах, що залишилися, глави. В додаток до цього є утиліти, призначені для специфічних цілей операційної системи. Часте визначення того, що вважати утилітою, залежить більше від примхи проектувальника, чим від формальних правил проектування операційної системи. Тому нижче описуються можливі погляди на те, що повинно, а що не повинно бути включене в набір утиліт.

Загальне, якщо не сама істотне, властивість більшості операційних систем — механізм обслуговування годин і календаря. Цей засіб дозволяє системі розрізняти послідовність подій і відзначати перебіг часу, хоча б для«історичної» точності, якщо немає інших причин. Реалізації можуть бути різними, хоча в більшості систем вони залежать від лічильників реального часу, заснованих на коливаннях кристала кварцу. Неможливо реалізувати операційну систему реального часу без відповідного таймера.

Рудиментарний засіб, що залишився від операційних систем ранніх поколінь, —це можливість одержання дампа пам'яті. У ранніх системах, коли програма «вилітала», користувачу залишалося тільки вивести дамп пам'яті і потім ретельно його досліджувати вже без ЕОМ. Дамп — це просто раса-печатка вмісту кожної комірки пам'яті під час «вилета» програми. Роздруківка містила як програми операційної системи, так і користувальницькі програми, тому що не було прийнятного способу для їхнього поділу. У роздруківку включалося для аналізу також і вміст регістрів центрального процесора. У багатьох випадках користувач одержував дамп при аварійному завершень програми поза залежністю від того, чи був він йому потрібний чи немає. Деякі користувачі, особливо віддані пакетному режиму роботи, безмежно вірять у дампи пам'яті, тому що це було єдиним засобом налагодження програм.

Структура даних, відома кожному програмісту, — це рядок символів. Досить дивно, що розроблювачі ЕОМ не спроектували апаратури для їхньої обробки на командному рівні; звичайне надання засобів обробки рядків залишається операційній системі. Важливі два аспекти обробки рядків: перетворення із символьного виду у внутрішнє представлення і редагування і форматування символьного рядка.

Помилки можуть случитися в будь-який час, у будь-якім місці й у будь-якій програмі, і операційна система не є виключенням. Гарні засоби обробки помилок включають тимчасове повідомлення можливої причини разом із усієї дохідливою, додатковою інформацією, для того щоб допомогти користувачу «поставити діагноз» проблеми, що сталася. Інтегрування засобу обробки помилок, підключені до кожного системного модуля, є необхідним засобом сучасних операційних систем.

Прихід мультипрограмних систем привів до виникнення явища чекання в черзі (черговості). Ранні системи не були розраховані на це, тому що вони виконували запити строго послідовним образом. Черги (чи списки, якщо вам так більше подобається) — фундаментальне поняття сучасних операційних систем. За допомогою ефективного управлення чергами потенційно недостатні системні ресурси можуть бити розділені практично оптимальним способом.

Робота [89] визначає концепцію керування доступом до ресурсів, відому як семафор. Ця концепція і її варіанти є основою будь-якої сучасної операційної системи. Семафори можуть використовуватися при проектуванні систем необмеженим образом. Платою за це є збільшення накладних витрат для керування структурами даних, що використовуються при реалізації семафора. Система широко і різноманітно використовує семафори для керування багатьма системними операціями.

Всі описані вище засоби є утилітами. На самому ділі вони складають структурний фундамент, на якому будується операційна система. Давайте порівняємо їх з іншими програмами, що класично вважаються утилітами. На наш погляд, вони, звичайно, є лише удосконаленими користувальницькими програмами. Прикладами їх є редактори текстів, бібліотекарі, засоби відладки і завантажники, що переміщають. Дійсно, усі ці елементи математичного забезпечення загальноцільові і розповсюдження. Однак вони відрізняються деякими характеристиками. По-перше, вони доступні всім користувачам без обмежень. По-друге, при виконанні вони є звичайними програмами, тобто залежать від послуг операційних систем, таких , як забезпечення введення-висновку. І останнє, на їхніх функціях будує свою роботу користувач, а не операційна система. Для виробників зручно поставляти їх, тому що вони використовуються при розробці системного математичного забезпечення, точно так само, як і користувачами.

Пам'ятаючи про ці розходження, у розділах глави, що залишилися, ми розглянемо структуру і реалізацію деяких базових утиліт операційної системи. Вони ні в якому разі не складають якоїсь визначеної безлічі, тому що це залежить від природи операційної системи.

Основні можливості програми

У програмі було використано ряд компонент для безпосередньої роботи з реєстром. Зокрема, було підключено INI файл в якому збережено шляхи до основних гілок , ключів, типів роєстру.

Перший розділ програми “система ” має ряд підгілок ,які обмежують використання функцій некваліфікованими користувачами.

Розлянувши функціїі дисплея ми можемо відключити вкладки опцій дисплея. До них віднесемо те , що з’являється при натисканні “свойства” на робочому столі. На відміну від параметрів і оформлення , фон і заставка не є досить загрозливими для подальшоїі роботи системи. А при зміні параметрів і оформлення користувач має можливість привести систему у неробочий стан. Наприклад, змінивши частоту монітора на вешеможливу ПК увійде у стан зависання.

Наступний розділ включає деякі елементи робочого столу, зокрема мережеве оточення і корзину. Ви можете управляти пунктами контекстного меню корзини: удаляти ,перейменовувати її а також відновляти . Ці пункти є необхідноми леше у тому випадку коли хочете українізувати ОС або зменшити кількість значків на робочому столі. Сам значок “Сетевое окружение” не є великою перешкодою для доступу у мережу, але коли його дизактивувати ви не зможете побачити мережеве оточення в цілому.

Кожна людина, яка знає що таке мережа знає скільки шкоди можна наробити через сітку. І тому було вирішено заборонити сумісний доступ до мережевих пристроїв таких як принтери і файлів безпосередньо.Також можна приховати вікно індентфікації користувача, яке з’являється при спробі мережевого доступу до іншого комп’ютера. Наприклад, коли інший користувач зробив певні свої файли видимими для мережі і обмежив доступ до них паролем то без вікна індентифікації інший користувач може взалі не отримати доступу тієї інформації.

Панель управління – річ цікава. В ній можна змінювати більшість настройок конфігурації системи. Відключивши функцію добавить/удалить користувач позбавляється права видаляти системні продукти кореккно. Безперечно, їх можна видалити за допомогою самовидалення, але коли папка є системною і доступ до неї обмежений , то тоді користувач нічого зробити не може.Console.cpl відповідає за настройки командної строки. Без цієї утиліти ви не зможете редагувати командний рядок, працювати в DOS’і.Devapps.cpl відповідає за пристрої, що підключені до ПК. Без цієї утиліти ви не зможете коректно підключити зовнішні та внутрішні пристрої. Ups.cpl відповідає за джерело безперебійного живлення. Якщо ви працюєте з сервером або з комп’ютером, що обробляє велику кількість інформації раптове вимкнення електроенергії може спричинити збій у ПК і вся інформація буде втрачена. Щоб такого не виникло краще налагодити вищезгадану утиліту і її приховати.

Вкладка принтери відповідає за роботу, вилучення і встановлення принтерів.Функція встановлення принтера відповідає за встановлення цього пристою на операційну систему. У випадку коли принтери вже встановлені на даному комп’ютері вкладку видалити принтер слід забрати.

Пароль, взагалі,- річ тонка. І з ним треба поводитись обережно. При включенні вкладки віддалене управління користувач не може змінювати параметри віддаленого управління. Вкладка “Профили пользователей” визначає чи використовується едина концігурація для всіх користувачів чи кожен має власні настройки. При ввімкненому параметрі “Смена паролей ” користувач не може змінити паролі , тобто ця вкладка є заблокованою.

Вхід в систему у кожного користувача специфічний. Він може бути з паролем або без, певний сценарій входу. Було використано можливість входу в систему без паролю. В цьому є багато своїх плюсів і мінусів. Позитивним є те, користувч не витрачає часу дарма на введення паролю. Але якщо за комп’ютером працює значна кількість користувачів то ця функція є недоречною так як усі вони працюють з правами адміністратора. Тому ця функція є рекомендованою для домашніх систем.Також після натискування клавіш CTRL+ALT+DEL перед входом в систему видається задане повідомлення. Ця функція є доречною для адміністраторів і бавитися нею не слід. Слід зазначити, що збереження імені останнього користувача не завжди є доречним. Можливо ви несанкціоновано використовуєте комп’ютер і нехочете , щоб при будь-яких ниполадках, що ви створили вас звинуватили. Також це є зручніше. Утиліта редагування системного реєстру операційної системи (Regedit. Regedt32) в руках новачка часто призводить до нестабільної роботи системи. Отже, доступ до цієї програми має бути заборонений.