Смекни!
smekni.com

Процеси взаємодії звуків між собою. Словники української мови (стр. 2 из 5)

Що вам відомо про особливості говіркового мовлення жителів Полтавського краю? Чи відрізняється це мовлення від мовлення жителів вашого міста, села?

Полтавщина. Споконвічно український край, якому доля відвела історичну й географічну центральність. Осердя нашої нації ніяк не може повернутися на круги своя в мовному плані. Мова Полтавщини, цей найважливіший фрагмент середньонадніпрянських говорів, що лягли в основу сучасної української літературної мови, переживає тривалу кризу. Ніяк пристрасне слово великого полтавця Івана Котляревського, збагачене й відшліфоване його наступниками – земляками Панасом Мирним, Архипом Тесленком, Олесем Гончаром, Павлом Загребельним, не займе в себе вдома належного йому місця. Воно, з одного боку, «трибунно» і «мітингово» захищається, ставиться нібито «на сторожі коло людей», а з другого – потай громиться вигостреним історією мечем (М.Степаненко).

У третьому і четвертому реченні визначіть відміну іменників. Випишіть з тексту слова, де наявні асимілятивні явища. Поясніть значення і правопис слова «трибунно». Поміркуйте, чим за правописними і фонетичними ознаками відрізняється це слово від слова знання. Поділіть ці слова на морфеми.

Асиміляція за способом і місцем творення викликала появу подовжених приголосних звуків у вимові їх витримка вдвічі довша, ніж у звичайних приголосних.

Подовжуються звуки [н'], [л'], [д'], [дз'], [з'], [т'], [ц'], [с'] [дж], [ж], [ч], [ш], якщо вони стоять між двома голосними:

На письмі подовжені приголосні передаються двома буквами: життя, весілля, ллються.

Таблиця. Подовжені м'які приголосні

Слова, в яких відбувається подовження Приклади
в іменниках середнього роду другої відміни затишшя, знання, колосся, обличчя, бездоріжжя, чуття
В окремих іменниках чоловічого і жіночого родів першої відміни суддя, стаття, рілля, зрання, Ілля,
в орудному відмінку однини іменників ІІІ відміни сіль- сіллю, подорож- подорожжю, мазь- маззю, туш- тушшю, ніч- ніччю, тінь- тінню
В особових формах дієслова лити та похідних Ллють, наллємо

Прочитайте текст. Визначіть стильову приналежність і тип мовлення. Яка ваша думка стосовно означених у тексті проблем? У тексті є вислів "серце віддаю дітям". Хто автор цього крилатого вислову? Що вам відомо про цього педагога. Підготуйте короткий виступ на основі підібраних наукових джерел і книги «Школа під голубим небом».

Талановитій людині треба завжди пам'ятати, що шлях до зірок пролягає через труднощі…

Труднощі – це переборення життєвих суперечностей.

..."серце віддаю дітям". Віддаю щиро, душевно, радісно. І виховую цим щирість, душевність, радість. Одним словом – красу. Красу пізнання, красу творчого самоствердження – праці, красу спілкування людей, зрештою, красу нашого життя.

Впевненість у собі, як правило, - результат переживання людиною своїх можливостей у вирішенні тих завдань, які ставить перед нею життя, і особливо тих, які вона ставить перед собою сама.

Покликання учителя є навчання учнів своєю Поведінкою, своїми Знаннями, своєю Людяністю, свою Свободою, своєю Любов'ю, своїм Щастям, своїм Талантом (І.Зязюн).

Випишіть з тексту слова з асимілятивними явищами, подовженими приголосними. Яке явище зафіксоване у виділених словах? Поясніть, керуючись поданою нижче довідкою.

Українській мові не властивий збіг трьох і більше приголосних – він утруднює вимову. Саме тому при збігові кількох приголосних у вимові, що виникає у словах унаслідок словотворення і формотворення, один із них випадає, тобто відбувається спрощення приголосних.

Це полегшує вимову, вилучає зі звукопотоку те, без чого, не зашкодивши змістові, можна обійтися.

Таблиця. Спрощення приголосних звуків

перехід груп приголосних спрощуються у вимові і на письмі випадає у вимові, але зберігається на письмі
стн - сн: перстень — персня, область — обласний, якість — якісний, кількість — кількіснийчесть- чесний, пристрасть- пристрасний, зап’ястний, хвастнути, хворостняк, шістнадцятьконтрастний, баластний, компостний, форпостний
стл - сл: улестити – улесливий, щастя — щасливийкористь- безкорисливий кістлявий, пестливий, хвастливий
скн - сн: тиск — тиснути, блиск — блиснути вимовляється і пишеться в словах випускний, пропускний, рискнути, вискнути (від виск), тоскно, скніти, скнара, відпускний (від відпустка)
зкн - зн брязк — брязнути, бризки — бризнути
ждн -жн тижня, тижневий — від тиждень
здн - зн проїзний, виїзний, заїзний, під'їзний — від їздити
стськ, -нтськ, -нтств модерніст – модерністський, кореспондент — кореспондентський
стц, стч невістка — невістці, невістчин, артистка — артистці, пустка — у пустці, хустка — у хустці

Перепишіть, вставляючи, де потрібно, пропущені букви. Запишіть групи приголосних, у яких відбувається спрощення в сучасній українській мові.

Зразок: [ждн] - [жн]: тиждень-тижня.

Швидкіс…ний, якіс…ний, улес…ливий, осві…читись, хвас…ливий, контрас…ний, щас…ливий, блис…нути, аген…ство, заїз…ний, учас…ник, очис…ний, скатер…ка, буревіс…ник, п’я…десят.

Складіть речення з кількома словами, у яких спрощення на письмі не передається.

Прочитайте текст. Чим схивалювала вас розповідь? Чи відомо вам про криницю Совісті, яку збудували всім селом на Черкащині? Підготуйте повідомлення про директора Сахнівської школи Олександра Захаренка, користуючись матеріалами засобів масової інформації.

Випишіть з тексту слова, де наявні фонетичні явища, поясніть їх.

У криниці справді цілюща, осріблена вода, бо до першого, що вже у воді, з дванадцяти кілець прикріплені срібні ложки, виделки, ланцюжки, хрестики. Над куполом криниці великі і маленькі дзвоники з викарбуваними іменами понад тисячі померлих мешканців села, з яких чотириста вісімдесят символізують дітей (у війну загинуло 216 сахнівчан!). Під довгими рядками імен і прізвищ біліють рушники як незгасна пам'ять. А навколо Криниці Совісті – 5 скульптур, які виготував уродженець села Сахнівки, народний умілець І.Кущ. Тут і трагічна постать матері, яка втратила чоловіка і 8 дітей, і дідусь з ціпком, який звіз на цвинтар більше 100 померлих, і батько з донькою, яка так не хоче вмирати, і мати з сином, що діляться останнім сухариком, а в центрі – мати, яка напуває освяченою водою вже мертву дитину...Символіка Криниці совісті тісно переплітається із народними традиціями. В аналізованих текстах тісно переплітаються кілька символів: криниця, як символ здоров'я, сили, багатства, родючості, святості, чистоти; символ вдовиці і вдівця і символ рідного села, віри в безсмертя народу (О.Захаренко).

Захаренко Олександр Антонович Захаренко (1937 – 2002) - директор Авторської школи в селі Сахнівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області . Народний учитель СРСР, Народний учитель України, дійсний член Академії педагогічних наук України. За чотиритомне видання „Енциклопедія шкільного роду” автора понад 400 праць було визнано найкращим освітянином України 2001 року.

Рефлексія і самоперевірка

Затранскрибуйте фонематичною та фонетичною транскрипцією (фонетичний запис виконайте за орфоепічним словником). Схарактеризуйте наявні фонетичні явища.

Варіант 1. З джерела, ніч була, Різдво, знімається, гість, мести, сільський, Запоріжжя, поштар.

Варіант 2. З зітханням зливається сміх, без жалю, у казці, вирісши, відзив, яєчня, хрест.

Варіант 3. Як білий сніг, відчуття, з щирістю, житнє колосся, прясти, диспетчер, ведмідь.

Варіант 4. Безжурне життя, блищить на сонці, вогкість у сторожці, як дим, у річці, прясти, флюгер.

Варіант 5. Без числа, на поличці, заробітчани, на роздоріжжях, їсти, спросоння, сріблястий.

Варіант 6. Виллються всі зітхання, найкраще, по стежці, Ґандзя, у клітці, лимарський, рушник.

Варіант 7. Хоч де вродиться, розжеврівся, безсмертя, якби, Засулля, розповісти, дворушник.

Варіант 8. Доторкнешся, у стрічці, у кігтях, бджілка, з життям, лічба, муляр, поштивий.

Варіант 9. Котишся по стежці, не лазь же, екзамен, Одещина, сняться, лицарський, сісти.

Варіант 10. У книжці, піщинці, не поріжся, безліччю, натхнення, з-під,розповісти, ніхто.

Варіант 11. Засвідчення, на подушці, вогкістю, Парасчин, безсмертя, поштамт, перепілка.

Варіант 12. Покажчик, натхнення митця, безтактність, без жалю, ось де, з’являєшся, як завжди, булочна.

Варіант 13. На роздоріжжях майбуття, у відчаї, освідчився Марічці, багатший, брести до рибалки.

Варіант 14. У ложці дьогтю, щастя, скривджені молодчики, Онищук, сміх, без числа, лимар.

Варіант 15. Піддашшя, Вітчизні, гнеться гілля, смієшся, важче, грузчик, хрещення, дорожчий.

Тема для розмови.

У час кризи комунікативного потенціалу, реалізації свободи слова як уседозволеності важливо створювати й підтримувати пізнавальний інтерес, пробуджувати любов до рідної мови, фольклору, художньої літератури. Отже, основні пріоритети державної мовної політики – "пробурити" грубезно-збайдужілий пласт українського мовомислення в напрямі відродження української масової культури, кінематографа, книговидання, створення українського Інтернет-простору, продукування національних ідей в україномовних естетичних формах. Яка ваша думка стосовно означеної проблеми. Обговоріть це в класі.

Завдання додому.

У підтримці екології української мови важливу роль відіграють поети. Віктор Коптілов у статті «Життя у слові», написаній до 80-річчя з дня народження Д.Г.Білоуса, наголошує: «Не знаю нікого з наших поетів, хто так жив би у Слові, як Дмитро Білоус, у Слові сокровенному, влучному, народному, у Слові вишуканому, добірному…».