Смекни!
smekni.com

Рекомендації по підготовці і проведенню публічного виступу (доповіді) (стр. 3 из 3)

• перелік основних розділів доповіді;

• вашу оцінку тривалості кожного розділу;

• основні тези кожного розділу і час на їх виклад;

• перелік ілюстративного матеріалу з указівкою моментів його представлення.

Такий план допоможе вам не упускати нічого з того, що ви збиралися викласти, а також чітко контролювати час на кожному етапі доповіді.

Виступ

Виконання описаних вище рекомендацій є необхідною умовою успішної доповіді. Разом з цим дуже багато залежить від його викладу на публіці. Скористайтеся для цього вашими навичками усного мовлення, уважно поставтеся до свого зовнішнього вигляду, контролюйте жести, міміку. Не захоплюйтеся власною мовою, уважно спостерігайте за аудиторією. Якщо слухачі відводять очі, розмовляють між собою, читають або відверто сплять — це сигнали втрати контакту з аудиторією, зниження уваги й інтересу до доповіді. Застосуйте заходи до того, щоб повернути увагу.

Будьте готові до того, що під час доповіді можуть виникнути перешкоди: хтось спізнився або іде, сторонній шум, перебої з світлом, несправність технічних засобів. Заздалегідь продумайте свою реакцію, будьте спокійним, упевненим у собі лідером аудиторії.

На закінчення відзначимо, що розвиток навичок виступів вимагає практики. Не уникайте публічних виступів, прагніть до них, і ви досягнете успіху.