Смекни!
smekni.com

Транспортне страхування (стр. 5 из 8)

Страховик в будь-який розумний час має право на інспектування і огляд об'єкту страхування.

Зміна умов страхування, включення в страхове покриття додаткових об'єктів або збільшення страхового ризику в період чинності страхового договору здійснюється за допомогою індосаменту.

Індосамент може здійснюватися шляхом напису на обороті полісу або заповнення спеціального додатку до страхового полісу. При цьому змінюється розмір страховий суми і страхового платежу. Зупинення чинності договору страхування. По поданні сповіщення страховику про те, що автомобіль, означений в полісі, виходить з ладу і не використовується, чинність полісу може зупинитися (за винятком втрат або збитків такому автомобілю внаслідок пожежі, крадіжки або спроби до неї) з дати отримання страховиком сповіщення від страхувальника. При цьому звичайно застерігається, що період зупинення експлуатації транспортного засобу складе не менше чотирьох наступних тижнів і що вихід автомобіля з ладу не є результатом втрати або збитків, що підлягають відшкодуванню по даному полісу. Страховик звичайно віднімає з наступного внеску, що підлягає сплаті по договору страхування, суму, рівну 75% пропорційної премії за період зупинення чинності полісу.

Якщо більш одного автомобіля зазначено в полісі, те застосовується зупинення страхового покриття, якщо був виданий окремий поліс в відношенні кожного застрахованого автомобіля.

Припинення договору страхування. Договір страхування припиняється в наступних випадках:

А) закінчення терміну дії;

Б) виконання страховиком зобов'язань перед страхувальником по договору в повному обсязі;

В) несплати страхувальником страхових внесків в встановлені договором терміни;

Г) ліквідації страховика, що є юридичною особою, або смерті страхувальника, що є фізичною особою;

Д) ліквідації страховика в порядку, встановленому законодавчими актами України;

Е) прийняття судом рішення про визнання договору страхування недійсним;

Ж) в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

Договір страхування може бути також припинений достроково на вимогу страховика або по угоді сторін. Про намір дострокового припинення договору страхування сторони зобов'язані повідомити друг друга не менше ніж за 30 днів до передбачуваної дати припинення договору страхування, якщо договором не передбачене інше.

В випадку дострокового припинення договору страхування на вимогу страхувальника страхова компанія вертає йому страхові внески за термін договору, що залишився за винятком зазнаних витрат; якщо вимога страховика зумовлена порушенням страховиком правил страхування, то останній вертає страхувальнику внесені їм страхові внески повністю.

При достроковому припиненні договору страхування на вимогу страховика він вертає страхувальнику внесені їм страхові внески повністю; якщо вимога страховика зумовлена невиконанням страхувальником правил страхування, то він повертає страхувальнику страхові внески за термін договору що залишився, за винятком зазнаних витрат.

Страхові тарифи по добровільним видам особистого страхування, страхування майна і страхування відповідальності розраховуються страховиками самостійно. Конкретний розмір страхового тарифу визначається в договорі страхування по угоді сторін. При втрати страхового полісу він оголошується недійсним і страховик звичайно видає дублікат полісу.

Середньорічна величина збитковості страховий суми разом з ризиковою надбавкою складає тарифну нетто-ставку по даному виду страхування. Тарифна нетто-ставка при автострахуванні враховує звичайно різноманітні чинники збитковості страховий суми. В зарубіжній практиці, наприклад, при страхуванні легкових автомобілів, до таких чинників відносять:

1) Виготовлення транспортного засобу. Автомобілі можуть класифікуватися по декільком категоріям в залежності від продуцента і досвіду страховика. Наприклад, враховується потужність двигуна, гранична швидкість руху і засоби по безпеці руху, вартість можливого ремонту.

2) Район експлуатації. Ставки звичайно ранжуються згідно досвіду страховиків (місто, село, передмістя, міжміські сполучення і т.д.).

3) Види використання. В практиці часто розрізняють три вида використання транспортного засобу: по-перше, для побутових, домашніх цілей, розваг і подорожей на місце роботи і назад за умови, що не будуть здійснюється подорожі в цілях ведення бізнесу; по-друге, використання автомобіля утримувачем полісу і його наймачем або партнером по бізнесу, але не для комерційних подорожей або цілей торгівлі; по-третє, комерційні подорожі і використання автомобіля в цілях торгівлі.

4) Важливим чинником є район парковки, де звичайно знаходиться стоянка автомобіля. Трапляється так, що автомобіль, який знаходиться в гаражі, розташованому в районі з низькими ставками, може використовуватися головним чином в районі з більш високими ставками, бо розмір премії залежить від зв'язаного з цим ризиком пригод і крадіжок.

При цьому вимагається визначити адресу того місця, де звичайно міститься транспортний засіб, а не район, в якому воно використовується. При заповненні заяви страховик може сумніватись, як відповісти на це питання, особливо коли він можливо має два адреси. Відповідальність вирішувати по якій адресі знаходиться автомобіль звичайно лягає на страхувальника, і він не повинен вказувати адресу місця стоянки з більш низькими ставками, якщо автомобіль фактично звичайно міститься по іншій адресі в місці стоянки, що вимагає більш високих ставок. В противному випадку поліс може вважатися недійсним.

Ставки платежів, як показує досвід, повинні встановлюватися так, щоб вони створювали зацікавленість у страховиків укладати договори на більшу страхову суму і на більш тривалі терміни. Розмір ставки і страхового платежу повинен залежати від тривалості терміну страхування і при страхуванні за 3-6 місяці страхова ставка повинна бути вище річної.

В цілях залучення постійних клієнтів українські страховики також використають різноманітні знижки з платежів і надання пільг страховикам. Наприклад:

А) страховику, що уклав договір страхування транспортного засобу на 2 року, надається знижка з платежу - 5%; на 3 року - 10%, на 4 року - 15%, на 5 років - 20%;

Б) страховик, що на протязі 2-х і більш попередніх років без перерви укладав договори страхування даного транспортного засобу або транспортного засобу тієї же категорії (вигляду) і за цей час не вчинив аварії по своїй вині (або в випадках заподіяння збитків невстановленим транспортним засобом), при укладенні нового договору на наступний термін має право на знижку з платежу в наступних розмірах: за наявності безперервного страхування і нескоєнні аварії по своїй вині в течію 2-х попередніх років - 10%, 3-х років - 15%, 4-х років - 20%, 5-ти і більш років - 30%,

В) за кожний рік безперервного страхування і безаварійної їзди (т.е. неотримання страхувальником страхового відшкодування) встановлюється знижка з платежу в розмірі 10% і починаючи з 12-го року передбачається здійснення безкоштовного страхування.

Зустрічаються і такі оригінальні схеми страхування як надання страхового захисту лише по окремому ризику (наприклад викраденню, крадіжки і т.п.). Причому ставки, природно, знижуються у порівнянні з повним страхуванням.

Розширення пільг за безаварійну їзду істотно не відіб'ється на фінансових результатах добровільного страхування засобів транспорту. Якщо же врахувати, що це страхування стане більш масовим, те пряму економічну вигоду отримають як страхувальники (володарі засобів транспорту), так і страховики.

Деякими страховиками передбачений так званий привілейований поліс при автострахуванні для своїх постійних страхувальників.

Серед пільг, що надаються утримувачу привілейованого полісу передбачене, що по першому випадку ДТП або після нього, по полісу, по якому повинен бути знижений страховий внесок, що підлягає сплаті по відновленому договору страхування на наступний рік з максимальною знижкою в 20%, означений внесок скорочується на 10%.

Порядок і умови здійснення страхової виплати. Страхова виплата здійснюється страховиком в відповідності з договором страхування або законом на підставі заяви страхувальника і страхового акту (аварійного сертифікату).

Страховий акт складається страховиком або уповноваженою їм особою (аварійним комісаром), при необхідності страховик запрошує відомості, пов'язані зі страховим випадком, у правоохоронних органів, банків, медичних установ і інших підприємств, установ і організацій, що володіють інформацією про обставини страхового випадку, а також мати право самостійно з'ясовувати причини і обставини страхового випадку. Законом України "Про страхуванні", передбачено, що підприємства, установи і організації зобов'язані повідомляти страховикам по їхнім запитам відомості, зв'язані зі страховим випадком, включаючи відомості, що складають комерційну таємницю. При цьому страховики несуть відповідальність за їхнє розголошення в будь-якій формі, за винятком випадків, передбачених законодавством України.

Відмова в страховій виплаті. Підставою для відмови страховика зробити страхову виплату є:

А) навмисні дії особи що застрахувалася або вигодоотримувача, направлені на настання страхового випадку;

Б) скоєння страхувальником або особою, в користь якого укладений договір страхування, навмисного злочину, який знаходиться в прямому причинному зв'язку зі страховим випадком;

В) повідомлення страховику страхувальником завідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування;

Г) отримання страхувальником відповідного відшкодування збитки по майновому страхуванню від особи, винного в заподіянні цих збитків;

Л) інші випадки, передбачені законодавчими актами.

Умовами договору страхування можуть бути передбачені інші підстави для відмови в страховій виплаті, якщо це не суперечить законодавству України.