Смекни!
smekni.com

Організація маркетингу на торгівельному підприємстві (стр. 3 из 5)

Конкретні результати за багатьма з наведених позицій досягаються, як компроміс у процесі переговорів, і залежать від позицій постачальника та покупця на ринку.

8. Приймання товарів

Транспортні засоби, що доставили товари в ТОВ «Максус-сервіс» повинні бути без затримок прийняті й розвантажені. Розвантаження варто здійснювати з дотриманням загальних правил виконання вантажно-розвантажувальних робіт. Товари, що надійшли в магазин, доставляють у зону приймання. Приймання товарів є однієї з важливих операцій торгово-технологічного процесу магазина й проводитися особами, на яких покладена матеріальна відповідальність. Прийманню й оприбуткуванню підлягають тільки доброякісні товари, що відповідають вимогам стандартів і технічних умов.

Приймання товарів по кількості здійснюється відповідно до правил, установленими в інструкції «Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення й товарів народного споживання по кількості». Вона полягає у звіренні маси, числа місць, одиниць фактично, що надійшли товарів, з показниками рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних і інших супровідних документів.

Якщо товари надійшли в магазин без супровідних документів, то на фактично, що надійшло їхню кількість, складають акт із вказівкою в ньому відсутніх документів, а товари, що надійшли, приймають на відповідальне зберігання.

Кількість товарів, що надійшли, визначають у тих же одиницях виміру, які зазначені в супровідних документах.

Приймання товарів по якості на підприємстві «Максус-сервіс» здійснюється відповідно до правил, установленими в інструкції «Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення й товарів народного споживання по якості».

Операції по надходженню товарів становлять початкову стадію складського технологічного процесу. Кількість операцій і послідовність їхнього виконання залежать від розмірів партій товарів і видів транспортних засобів, який вони доставляються на склад.

Якісна перевірка товарів сприяє кращій організації зберігання, обліку й наступної відпустки товару зі складу.

Приймання товарів по якості проводиться для виявлення відповідності якості товарів, що надійшли на склад, вимогам стандартів, технічних умов, умовам договору, а для деяких товарів - зразкам-еталонам і т. д.

Одночасно із прийманням товарів по якості виробляється перевірка їхньої комплектності, а також тари, упакування й маркування.

У цілому ж, процедура перевірки товарів по якості аналогічна описаної вище приймання по кількості.

Складені за результатами приймання товарів акти є документами, що підтверджують невиконання постачальником (відправником, виготовлювачем) умов договору. Тому вони служать підставою для пред'явлення йому претензій.

Претензія - вимога покупця до постачальника (виготовлювачеві) про відшкодування збитків, усуненні недоліків поставлених товарів тощо.

Претензія повинна бути підписана керівником підприємства або його заступником. Вона відправляється рекомендованим листом або поштовим відправленням з повідомленням про вручення.

Строки напрямку претензії одержувачем товарів, а також порядок і строки розгляду й відповіді на неї постачальником установлюються договором.

У випадку повної або часткової відмови в задоволенні претензії заявник вправі пред'явити позов в арбітражний суд. Він пред'являється у вигляді позовної заяви.

Позовна заява - вимога до компетентного органа про захист порушеного права організації.

9. Формування товарних запасів торгівельного підприємства

Товарними запасами називаються предмети споживання, що перебувають у сфері товарного обігу, а, попросту говорячи, "запасним" уважається товар, що очікує моменту свого продажу. Після того, як товар виявляється проданим, він переходить у сферу споживання й перестає бути товарним запасом.

Керування товарними запасами спрямовано на підвищення рентабельності й швидкості обігу вкладеного капіталу. Воно передбачає на стадії формування товарних запасів - контроль рівня товарних запасів і обґрунтування оптимального обсягу замовлень, на стадії реалізації товарних запасів - зміна обсягів і причин створення товарних запасів і розробка політики реалізації наднормативних товарних запасів.

При обліку та плануванні товарних запасів використовуються абсолютні та відносні показники. Абсолютна величина товарних запасів може бути виражена в натуральні або у вартісних одиницях. Абсолютна величина товарних запасів - величина непостійна. Вона увесь час змінюється залежно від надходження й продажу товарів. Тому при аналізі й плануванні велике значення має зіставлення товарних запасів з товарообігом. Із цією метою товарні запаси виражаються в днях. Цей показник - відносний, він характеризує величину товарного запасу, що перебуває на підприємстві торгівлі на певну дату, і показує, на скільки днів торгівлі вистачить товарних запасів.

Облік надходження товарів на склад ТОВ «Максус-сервіс» організований декількома способами залежно від способу зберігання товарів: аналітичним обліком і партійним.

Основними функціями керування запасами є планування, мотивація, організація й контроль схоронності товарних запасів.

Товарні запаси необхідні для безперебійного забезпечення попиту покупців - споживачів, тому планування й формування товарних запасів здійснюється по видах запасів: поточні, підготовчі, гарантійні (страхові), сезонні запаси.

На першому етапі планування товарних запасів необхідно оцінити купівельний попит, переваги й платоспроможність покупців, урахувати потреби в товарах на основі портфеля замовлень, договорів і вбрань на поставку конкретних товарів покупцям, оцінити динаміку обсягів продажів з метою прогнозування необхідного обсягу споживання товарів.

На основі отриманої інформації здійснюється розробка плану поставок товарів по асортиментах і строкам. План поставок товарів являє собою сукупність планово-розрахункових документів, у яких визначаються номенклатура товарів, що поставляються, вимоги до її якості, кількість і строки поставки, що повинне бути відбите в основних вимогах пропонованих до товару й істотних умовах договорів поставок, що містяться, товару.

Планування строків поставок здійснюється залежно від норм запасів у днях на всіх стадіях руху товарів: оформлення товарно-супровідних і митних документів, знаходження товару в шляху, страховий запас у днях при транспортування товарів, вантажно-розвантажувальні роботи, транспортування товарів до магазина, передпродажна підготовка, страховий запас у днях на випадок непередбачених затримок у шляху, запас у днях на повернення забракованих товарів.

Планована кількість товарних запасів також залежить від ряду критеріїв: безпосередньо необхідного обсягу товару для задоволення потреб покупців, тобто прогнозованого обсягу продажів у натуральних одиницях виміру по кожному виді товару, а також понад цю необхідну кількість ураховуються товарні втрати при транспортуванні, зберіганні й у результаті природного збитку, псування, бою, лома, шлюбу. Однак з метою незатоварення варто віднімати залишки товарів з перехідних запасів, тобто залишки не реалізованих товарів, продаж яких була запланована в минулому періоді.

10. Діяльність з організації торгівельно-технологічного процесу

Товари, прийняті на ТОВ «Максус-сервіс» по кількості і якості, із зони приймання надходять у зону зберігання.

Для переміщення товарів на зберігання:

- вирішують питання про те, яку кількість товару розмістити в активній складській зоні і яку - у резервній;

- визначають необхідні для розміщення товару розміри активного й резервного складського простору;

- розподіляють товари по маркуванню;

- визначають місце зберігання товару;

- переміщують товар до відведеного на складі місця.

Правильна технологія зберігання товарів на складі передбачає:

1. раціональне їхнє розміщення й укладання;

2. створення та підтримка оптимальних умов зберігання.

Пересування й укладання товарів у межах обраної зони здійснюють працівники відділу прийому складу. При виборі місця зберігання товару враховується кількість і частота надходження товарів. Рішення про розміщення певної кількості товару в активній або резервній зоні приймається окремо по кожному товарному найменуванню.

Для кожного найменування товару встановлюється певна зона зберігання. Товар переміщається у виділену зону й укладається.

На ТОВ «Максус-сервіс» перевага віддається стелажному способу укладання, при якому не допускається ушкодження товару й тари. При цьому способі розпаковані товари, а також товари в зовнішній тарі різними способами (рядами, десятками й т.д.) укладають на стелажі. Найбільше ефективно стелажне зберігання товарів, покладених на піддони. Воно забезпечує широке застосування підйомно-транспортних механізмів, створює гарні умови для повсякденного оперативного обліку товарів. Стелажне зберігання товарів дозволяє більш раціонально використовувати ємкість складу, тому що за допомогою виделкових навантажувачів або кранів-штабелерів товари можна укладати на полках, розташованих на максимальній висоті.

При укладанні товарів на зберігання дотримуються наступних основних вимог:

- однорідні товари повинні бути покладені в стелажі по обох сторони одного проходу;

- при укладанні товарів вручну їх варто розміщати в осередках стелажів по вертикалі, для того щоб вони перебували в одній або в декількох поруч розташованих секціях;

- на верхніх ярусах стелажів повинні розміщатися товари тривалого зберігання, а також товари, що відпускаються зі складу великими партіями;