Смекни!
smekni.com

Організація маркетингу на торгівельному підприємстві (стр. 4 из 5)

- тарні місця повинні укладатися (при будь-якому способі зберігання) маркуванням назовні.

Раціональна організація зберігання товарів досягається не тільки правильним вибором способу зберігання, але й системою розміщення товарів на складі.

Така система передбачає закріплення за кожною товарною групою або окремим видом товару постійних місць зберігання (площадок, стелажів, секцій, осередків і т.д.). При цьому важливо враховувати частоту й черговість надходження й відпуску товарів, строки й умови їхнього зберігання, габарити й масу тарних місць, дотримувати правил товарного сусідства.

Найважливішою операцією технологічного процесу на ТОВ «Максус-сервіс» є підготовка товарів до продажу, що сприяє звільненню продавців і інших працівників від зайвих витрат часу й праці в процесі обслуговування покупців, швидкому відпуску товарів і збільшенню пропускної здатності магазинів, скорочує товарні втрати й підвищує коефіцієнт використання торговельного залу. Операції по підготовці товарів до продажу діляться на:

1.Загальні, до них ставляться

а) розпакування, б) сортування товарів, в) перевірка правильності позначення цін, г) додання виробам товарного виду (чищення, прасування), д) укладання на візки, у контейнери, ящики, кошики для подачі в торговельний зал, е) розміщення товарів у торговельному залі,

ж) викладення в зоні обслуговування покупців або на робочому місці продавця.

2. Спеціальні, містять у собі: а) комплектація, складання й монтаж виробів, що надходять у розібраному виді, б) усунення дрібних дефектів, накатку тканин, нарізку електропроводу, в) фасовка окремих товарів господарського призначення. Складені елементи процесу продажу товарів. Продаж товарів є заключним етапом технологічного процесу на торговельному підприємстві.

Особливість продажу товарів, послідовність проведення окремих операцій залежить від складності асортиментів продаваних товарів, характеру попиту покупців, застосовуваних форм продажу.

Незважаючи на принципові відмінності в організації продажу товарів із застосуванням різних форм (особливо самообслуговування) і з індивідуальним обслуговуванням покупців, вони мають і загальні риси. У магазинах процес продажу складається з наступних операцій:

1. Зустріч покупця й виявлення попиту.. 2. Пропозиція й показ товарів. При показі продавець уточнює запити покупців, звертає увагу на особливості окремих товарів. 3. Допомога у виборі товарів і консультація. У свою чергу підвищує культуру торгівлі. Вона проводиться при показі й відборі товарів і включає відомості про призначення товарів різних марок. Консультація сприяє пропаганді нових товарів, вихованню естетичних смаків покупців. 4. Оплата вартості товарів, упакування й видача товарів. Заключна стадія процесу обслуговування покупців здійснюється в розрахунковому вузлі, де покупець пред'являє товари контролерові-касирові, самостійно відібрані в залі самообслуговування.

Велике значення має рекламне оформлення магазинів, що вирішується з урахуванням архітектурних особливостей інтер'єра магазина й конструкції торгово-технологічного встаткування.

11. Комерційні операції з тарою

Під оборотом тари розуміють її обіг між двома послідовними заповненнями. У торгівлі виконується цілий ряд операцій, пов'язаних з обігом тари. Основними з них є:

приймання тари, що надійшла з товаром;

розкриття й вивільнення тари з-під товару;

зберігання тари;

повернення тари;

документальне оформлення операцій з тарою.

На ТОВ «Максус-сервіс» відбувається приймання тари по кількості і якості. Вона здійснюється в порядку, установленому договором купівлі- продажу або поставки. При цьому сторони договору можуть посилатися в ньому на правила, записані в інструкціях про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення й товарів народного споживання по кількості і якості.

Приймання тари здійснюється матеріально відповідальними особами одночасно із прийманням товару, що надійшов у ній. Кількість тари, що надійшла, звіряється із зазначеним у супровідних документах. При перевірці якості й комплектності тари керуються нормами відповідних нормативно-технічних документів, що встановлюють вимоги до них.

Крім того, перевіряється правильність маркування. Маркування, що характеризує тару, повинна містити: найменування підприємства-виготовлювача тари або його товарний знак; позначення стандарту або іншої нормативно-технической документації; напис «Многооборотная» (для многооборотной тари).

У випадку виявлення розбіжностей у кількості тари або її неналежної якості покупцем складається акт, службовець підставою пред'явлення претензії постачальникові. Більш докладно питання приймання на підприємствах оптової й роздрібної торгівлі розглянуті у відповідних главах підручника.

Розкриття тари роблять у певній послідовності за допомогою спеціального інвентарю, що дозволяє уникнути її ушкоджень. Такий інвентар включає різні пристосування, за допомогою яких виробляється розкриття дерев'яної, металевої й м'якої тари.

Звільнену з-під товарів тару очищають, сортують по видах, призначенню й категоріям.

Зберігають тару в спеціально відведених приміщеннях або під навісом, що захищає її від впливу прямих сонячних променів і атмосферних опадів.

Розташовують тару на дерев'яних ґратах, настилах, подтоварниках. Умови зберігання тари різних видів і типів визначаються відповідними стандартами.

Многооборотная тара зберігається на ТОВ «Максус-сервіс» до нагромадження відвантажувальних партій. Разова тара після звільнення з-під товару в більшості випадків підлягає утилізації.

Як правило, у договорах передбачається майнова відповідальність покупця не тільки за несвоєчасне повернення тари, але й за повернення тари більше низького, чим при одержанні, якості. Тому на багатьох підприємствах оптової торгівлі й у великих магазинах створюються ремонтні майстерні, що роблять ремонт тари перед її відправленням постачальникам.

Завершальна операція з тарою на підприємстві ТОВ «Максус-сервіс» - її вивіз - виробляється на підставі товарно-транспортної накладної.

Окремим підвидом транспортної тари є піддони й контейнери, називані тарообладнанням. Перевага її в тім, що крім зручності транспортування їх можна ефективно використовувати й у торговельному залі, де вони виконують функцію торговельного встаткування, заміняючи собою торговельні полки. Використання такої тари дозволяє, по-перше, виключити досить трудомістка ланка в ланцюзі руху товарів, відбір товарів на складі по замовленнях роздрібних магазинів. По-друге, заощаджується час працівників залу на викладення товарів. Все це приводить до прискорення доставки товарів, зниженню витрат обігу, зменшенню втрат від псування товарів і в остаточному підсумку до збільшення прибутку в торгівлі.

12. Комерційні операції на транспорті

На підприємстві ТОВ «Максус-сервіс» використовується винятково автомобільний вид транспорту.

На автомобільному транспорті перевезення розрізняються, насамперед, по територіальній ознаці, а саме:

а) міські (у межах риси міста, іншого населеного пункту); б) приміські (за межі міста або іншого населеного пункту на відстань до 50 км включно); в) міжміські (за межі зазначених вище населених пунктів на відстань більше 50 км);

Перевезення автомобільним транспортом прийнято також розділяти на централізовані й децентралізовані. При централізованих перевезеннях автотранспортна організація містить договір з відправником (постачальником або грузообразующим пунктом - станцією, портом та ін.), за вказівкою якого вантажі доставляються до одержувачів. При децентралізованих перевезеннях автотранспортна організація містить договір з кожним з одержувачів, за завданням яких і доставляє їм вантажі. Для автомобільного перевезення характерна умова договору при тім, кого будуть експедируватися вантажі - відправником або одержувачем.

Здача вантажу до перевезення оформляється товарно-транспортної накладної, що є формою договору. Перевезення однорідних вантажів від одного відправника на адресу одного одержувача на те саме відстань може оформлятися актом виміру або актом зважування сумарно на весь обсяг перевезень, виконаних автомобілем протягом зміни. Користування автомобілем з оплатою його роботи з погодинного тарифу оформляється звичайно записами відправника (одержувача) у шляховому аркуші.

Плата за перевезення визначається угодою сторін договору (у тому числі річним договором) по тарифах або іншому встановленому способі. Всі розрахунки за перевезення виробляються замовниками автотранспорту, у якості яких можуть виступати як відправники, так і одержувачі. За зазначеними в законі вилученнями провізна плата повинна бути внесена до здачі вантажу до перевезення. У противному випадку автотранспортні підприємство не приймає вантаж до перевезення.

Строки доставки вантажів установлені тільки для перевезень у міжнародному сполученні й обчислюються з 24 годин дня прийому вантажів і оплати, а по термінових замовленнях-з моменту приймання вантажу й оплати вартості перевезення.

Перевезення вантажів повинна здійснюватися по найкоротшій відстані, відкритій для руху автомобільним транспортом, за винятком випадків, коли по дорожніх умовах більше раціональне перевезення зі збільшенням пробігу. У цих випадках автотранспортне підприємство повинне довести до відома замовника про збільшення відстані перевезення.

Видача вантажу виробляється на складі одержувача або в іншому зазначеному в замовленні на перевезення місці. Обов'язок одержувача затребувати доставлений на його адресу вантаж заснований на законі. Він може відмовитися від прийняття вантажу лише в тому випадку, якщо якість вантажу внаслідок псування або ушкодження, за які відповідає автотранспортне підприємство, змінилося настільки, що виключено можливість повного або часткового використання вантажу по прямому призначенню. Про причину відмови одержувач повинен указати в накладній.