Смекни!
smekni.com

Організація маркетингу на торгівельному підприємстві (стр. 5 из 5)

13. Організація маркетингу на підприємстві

З позиції менеджменту (управління бізнесом) всі підприємства, фірми мають спільну ознаку — вони є організаціями. Організація — це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальних цілей. Складні організації мають такі загальні характеристики: ресурси, залежність від зовнішнього середовища, вертикальний і горизонтальний розподіл праці, необхідність ефективного управління. Із цих позицій управління організацією розуміють як процес планування, організації, мотивації і контролю, необхідний для формулювання й досягнення поставлених цілей. Ключ до успіху діяльності полягає в дотриманні й постійному забезпеченні певної логіки в організації управління підприємством. Основною передумовою ефективної роботи ТОВ «Максус-сервіс» є насамперед кваліфіковані дії її менеджерів, у тому числі менеджерів з маркетингу.

Організація маркетингу на ТОВ «Максус-сервіс» базується на відповідних організаційних структурах (підрозділах). Такі структури можуть створюватись згідно з виконуваними функціями, за географічними регіонами, товарами, марками, ринками тощо. В будь-якому разі в таких структурах здійснюються усі функції маркетингового менеджменту відповідно до цілей і завдань менеджменту підприємства.

До основних принципів організації маркетингу на підприємстві належать:

• цілеспрямованість — відповідність цілям, стратегії, політиці підприємства; спрямованість на пошук і задоволення потреб споживачів;

• чіткість і оптимальність організаційної структури відповідно до стратегії, цілей та завдань маркетингу;

• визначення напрямків діяльності — орієнтація на конкретну концепцію, чітке визначення функцій і завдань кожного підрозділу та його працівників;

• гнучкість — своєчасне реагування на зміни у навколишньому середовищі та можливостях підприємства;

• скоординованість і узгодженість дій маркетингових підрозділів (окремих працівників) для досягнення максимального ділового ефекту;

• економічність — витрати на маркетинг мають покриватись доходами від реалізації маркетингових заходів;

• наявність висококваліфікованих кадрів, постійна увага до їх вдосконалення;

• активна маркетингова політика — пошук нових ринків, вивчення потреб конкретних споживачів тощо.

Як видно із прайс-листа підприємства, представленому на додатку Б, ширина асортиментної продукції становить 5 найменувань: вироби з бутадієн-нітрильного еластомера, акрилатного, фторкаучука FPM-32, фторкаучука FPM та сілікатного еластомера. У свою чергу глибина асортиментів продукції охоплює всі види ремкомплекту для автомобілів вітчизняного виробництва як легкового, так і вантажного типу.

14. Інформаційні технології торгівельного підприємства

У ТОВ «Максус-сервіс» надходять великі суми грошового виторгу, тому на підприємстві забезпечено правильний облік коштів, чіткий контроль за їхньою схоронністю й своєчасною здачею їх у банк.

Правильно організований облік і контроль грошового виторгу – необхідна умова дотримання принципів раціонального господарювання в торгівлі й схоронності товарно-матеріальних цінностей. Розрахунки з покупцями й облік вступників від них грошових сум здійснює або безпосередньо продавець, або спеціально виділений для цієї мети працівник - касир-контролер.

Найбільш ефективний спосіб розрахунку з покупцями - автоматизований спосіб із застосуванням контрольно-касових машин (ККМ). Він забезпечує точний облік грошового виторгу й контроль продажу товарів, дозволяє перевірити правильність виконання розрахунково-касових операцій, скорочує час, необхідне для розрахунків, підвищує продуктивність праці контролерів-касирів, знижує до мінімуму можливість помилок при розрахунках, надає відомості про обсяги продажів товарів і кількості обслужених покупців по годинниках робочої зміни.

Рівень автоматизації розрахунково-касових операцій характеризується різноманіттям автоматично виконуваних функцій і швидкістю дії ККМ, оперативністю і якістю видаваної інформації й пропускною здатністю вузла розрахунку.

Машини, що електронно-реєструють (ЕКРМ) мають скануючі пристрої, що дозволяють визначити вартість товару автоматично, без набору її на клавіатурі. Нові моделі ЕКРМ можуть виконувати функцію касового термінала в ролі головного пристрою, що управляє роботою декількох ККМ.

Все це дає можливість:

збільшити швидкість обслуговування покупців;

автоматизувати розрахункові й облікові операції;

забезпечувати безпомилкову роботу контролерів-касирів, оперативно контролювати торгово-технологічний процес;

передавати й сприймати інформацію із сервера, розташованого в центральному офісі фірми.

ЕКРМ використовуються в складі комплексів для міжгалузевої інтегрованої автоматичної системи керування рухом товарів. На основі застосування штрихового кодування, що зчитують пристроїв - адаптерів, програмного забезпечення, портативних терміналів, автоматизованих робочих місць контролера-касира, етикетируючих пристроїв здійснюється автоматизація торгово-технологічного процесу в оптовій і роздрібній ланках руху товарів.

Касово-комп'ютерний облік збільшує не тільки продуктивність праці, але й прибуток підприємства. Це робиться в такий спосіб: товарознавець-менеджер бачить на екрані всю хронологічну послідовність торговельного процесу по товарних групах, у вигляді таблиць, графіків, діаграм. Інформація з'являється перед ним у максимально наочній формі від одного натискання клавіші. Наприклад, сидячи за комп'ютером і займаючись поточними справами, товарознавець-менеджер бачить на екрані попередження про зниження товарних запасів нижче критичного рівня. Відразу автоматично на моніторі з'являється список постачальників цих товарів, до яких потрібно терміново звернутися, визначаються коливання попиту, виявляються закономірності не тільки по сезонах, але й по днях місяця. Це допомагає оперативно враховувати інтереси покупців і не витрачати гроші на закупівлі товарів, що не користуються попитом.


Список літератури

1. Альбеков А.У. Экономика коммерческой организации. – М.: Феникс, 2004. – 448 с.

2. Архипов В.Е. Принципы эффективного менеджмента и маркетинга. – М.: Инфра-М, 2004. – 48 с.

3. Валевич Р.П., Давыдова Г.А. “Экономика торгового предприятия”. Учебное пособие, - Минск: Высшая школа, 2000г.

4. Ворст - М.: Высшая школа, 2002. -Й., Ревентлоу П. Экономика фирмы. Пер. с датского. 272 с.

5. Гудков А.В. Информация о товаре: основы логистики. – М.: Горячая линия телеком, 2004. – 336 с.

6. Зеваков А.М., Петров В.В. Логистика производственных и товарных запасов, – М.: Изд-во Михайлова В.А., 2002 г.

7. Караваева Н.С. и др. Новые виды торгового оборудования. Учебное пособие. – М., ЗИСТ, 1990.

8. Караваева Н.С. и др. Новые виды торгового оборудования. Учебное пособие. – М., ЗИСТ, 1990.

9. Коммерция и технология торговли. Ф.Г.Панкратов. В.К.Памбухчиянс

10. Кравченко Л.И. Анализ хозяйственной деятельности в торговле, – М.: Новое знание, 2003г.

11. Краткий курс по экономике предприятия, под ред. Н.Н. Ушаковой, Киев, «Генеза», 1998 г.

12. Организация торговли непродовольственными товарами В.Г. Бурмистров.

13. Памбухчиянц В.К. Организация и технология торговых процессов. – М., -,,Экономика”, 1994.

14. Панкратов Ф.Г. и др. Организация и технология торговых процессов. – М.,,,Экономики”, 1994.

15. Соломатин А.Н. Экономика и организация деятельности торгового предприятия. Учебник пособие, - М.: ИНФРА-М, 2001г.