Смекни!
smekni.com

Профілактика захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером (стр. 2 из 4)

· Нерівне розташування плечей;

· Випирання кута однієї лопатки;

· Асиметрія талії;

· Асиметрія шкірних складок тулуба;

· Перекіс тазу;

· Нахил в один бік

Якщо кривизна сколіозу посилюється, хребет теж починає скручуватися або згинатися, на додаток до бічного викривлення. Це призводить до того, що ребра на одній стороні тіла випирають назовні, утворюючи реберний горб. На іншому боці ж формується глибока западина, що разом деформує тулуб. Важкий ступінь сколіозу може викликати біль у спині і утруднене дихання.


Очі найбільш вразливі при роботі з ПК, тому їм необхідно приділяти особливу увагу. В даній статті ми розглянемо лише вплив комп’ютерів, а точніше моніторів, на очі, і спробуємо розібратись, як цей вплив «пом’якшити».

Спеціалісти, які займаються дослідженням впливу комп’ютера на стан здоров’я користувача, погоджуються з тим, що збільшення кількості пацієнтів, які скаржаться на «проблеми» із зором, безпосередньо пов’язане з роботою на ПК.

Ось, лише деякі ознаки «перевантаження комп’ютером» (симптоми):

· сухість, свербіж в очах, печія в очах, відчуття «піску» під повіками;

· сповільнене перефокусування з ближніх об’єктів на дальні;

· підвищена чутливість до світла;

· сповільнена реакція на подразнення;

· головний біль, біль всіх відділів хребта, шиї;

· безпричинна знервованість, нерідко депресія, як наслідок - поганий сон;

· стомлюваність, як очей, так і загальна втома в процесі роботи.

Помічено, що протягом робочого тижня всі ці симптоми наростають, за ніч не проходять і до кінця тижня різко впливають на виконання професійних і навчальних завдань.

Наявність цих симптомів ще не варто вважати хворобою, але якщо вчасно не прийняти міри, то недотримання правил гігієни зору може і, як правило, приведе до негативних наслідків.

Отже, потрібно дотримуватись обов’язкових правил, для уникнення в майбутньому можливих проблем з нашим (без перебільшення) дорогоцінним зором:

· Вибрати хороший сучасний монітор (від автора: якщо звичайно така можливість є).

· Дотримуватись безпечної відстані від монітора 50-70 см., з розміщенням його під прямим кутом по відношенню до ока.

· Кожні 45 хвилин необхідно влаштовувати перерви на 15 хвилин, під час яких дивитися вдалину (більше 3-х метрів) або часто переводити погляд з одного предмету на інший. Не бажано розташовувати робоче місце в кутку. Ідеально, коли робоче місце людини, яка працює за комп’ютером, розташоване біля вікна, оскільки очі в любий момент можуть відпочити при погляді у вікно.

· Необхідно регулярно і тривало провітрювати кімнату, де працює(ють) ПК. Кондиціонер не є заміною, бо несе безжиттєве повітря. Не зашкодить озеленення робочих місць. Зелені рослини переробляють вуглекислий газ - результат видиху людини (від автора: пригадуєте уроки біології), і поглинають іонізуючі речовини, що утворилися внаслідок випромінювання моніторів.

· Мати гнучке, треноване на витривалість тіло, регулярно підтримуючи його у формі. Якщо простіше, то вести активний спосіб життя.

Правильно харчуватися (їжа повинна мати достатню кількість вітамінів А і D). Для зору треба їсти по більше моркви. Особливо корисною для очей вважається чорниця.

Також читав, що добре зберігають і відновлюють очі перфораційні окуляри, якими треба користуватись під час роботи за ПК.

Вправи для відновлення (всі вправи виконуються по кілька разів на день):

· масаж закритих очей внутрішньою поверхнею долоні по 20-60 секунд;

· сильно зажмуритись на 3-5 секунд, відкрити очі на 1-2 секунди, знову зажмуритись і так декілька раз;

· сконцентрувати погляд на кінчику носа на 3-5 секунд, розвести очі, знову звести на кінчик носа;

· кругові оберти очима вліво, вправо;

· швидкі погляди вверх-вниз-вліво-вправо-вверх.

Також зір можна відновлювати: вправами, лікуванням, краплями. Проте це зовсім не означає, що є хоча б найменша підстава піддавати себе ризику.

1.2 Профілактика захворювань опорно-рухової системи

Кожну з хвороб завжди краще попередити чим лікувати.

Профілактика остеохондрозу.Для профілактики остеохондрозу необхідно часто розминати м'язи спини, зменшувати навантаження на між хребцеві диски. Загальні правила для профілактики остеохондрозу:

· Намагайтеся не перевантажувати хребет, не робіть різких рухів, уникайте травм

· Тримайте спину рівно, міняйте положення тіла

· Використовуйте ортопедичний матрац для сну

· Піднімайте важкі предмети з положення сидячи, а не нахиляючись за ними

· Не носіть сумки в одній руці, на одному плечі. Використовуйте сумки на коліщатках, рюкзаки

· Намагайтеся як можна менше нахилятися і перебувати в такому положенні

· Носіть взуття без каблука

· Робіть гімнастику, займайтеся плаванням

· Загартовуйте організм

· Уникайте переохолодження

· Правильно харчуйтеся

· Ведіть здоровий спосіб життя

· Висіти на перекладині, не тільки витягаючи хребет, а й зміцнюючи руки

· Боротися із зайвою вагою

Профілактика тунельного синдрому. Для профілактики даної хвороби можна використовувати деякі вправи.

Дану вправу можна виконувати раз в декілька годин на день.

Сильно стиснути пальці в кулаку та так само сильно розтиснути.

Сжати кулаки и повертатиспочатку в одну сторону, потім в іншу.

Притиснувши долоні одну до одної, розвести лікті в сторони. Передплічча в такому положенні знаходяться паралельно підлозі. Потім спробуйте опустити долоні як найнижче не розмикаючи і залишаючи лікті високо. Зробити цю вправу декілька раз.

Якщо у вас є спеціальний м’який м’ячик для рук постискуйте його по черзі кожним пальчиком, долонею та між руками

Повторіть попередню вправу без м’ячика роблячи опор великому пальцю

Витягніть руки перед собою, якпоказано на картинці, натисніть однією долоню на другу. Під дією опору, намагайтеся вигнути зігнуту долоню.

Але найголовнішою профілактикою опорно-рухового апарату є у першу чергу потрібно вести рухливий спосіб життя: чергувати інтелектуальну працю з фізичною активністю.

Для зміцнення хребта рекомендуються заняття плаванням. Необхідно постійно стежити за поставою і положенням, у якому доводиться проводити учневі значну частину часу.

1.3 Норми роботи з комп’ютером

Особливу увагу доцільно приділити організації робочого місця школяра. Якщо в організації робочого місця допускається невідповідність параметрів меблів антропометричним характеристикам дитини (функціональна висота робочої поверхні стола і сидіння, незручні кути згину та нахилу, незручне розміщення дисплея і клавіатури тощо), то виникає необхідність постійного підтримання вимушеної робочої пози, що може призвести до порушень кістково-м’язової і периферійної нервової систем. Довготривалий дискомфорт в умовах недостатньої фізичної активності може викликати розвиток загальної втоми зниження працездатності, болі в області шиї, спини, попереку. На це в першу чергу повинні звернути увагу батьки, облаштовуючи робочій стіл дитини вдома.

Зберігати потрібну поставу під час роботи за комп’ютером допомагає правильно підібрані робочі стіл і стілець.

Конструкція робочого столу повинна забезпечувати можливість оптимального розташування на робочій поверхні обладнання. При цьому треба враховувати його кількість і конструктивні особливості (розмір монітора, клавіатури тощо) та характеру роботи, яка виконується.

Конструкція робочого стільця (крісла) повинна забезпечувати підтримку раціональної пози під час виконання основних виробничих операцій, створюючи умови для зміни пози з метою зниження статистичного напруження м’язів шийно-плечової області, спини та попередження втоми. Стілець (крісло) повинен мати м’яке сидіння. Спинка стільця повинна підтримувати нижню половину спини, але при цьому не бути жорстко закріплено, щоб можна було вільно рухатися. Висота стільця повинна бути такою, щоб ноги стояли на полу «повнею ступнею». Детальні вимоги до обладнання та організації робочого місця учня наведені у «Державних санітарних правилах та нормах ДСанПІН5.5.6.009-98».


Монітор і необхідні предмети повинні бути розміщені так, щоб не доводилось постійно повертати голову в один бік. Час від часу слід робити перестановку. Вона дозволить змінювати навантаження на різні відділи хребта. Неправильне розташування екрана і паперових документів може призвести до незручного положення тіла. Відрегулюйте положення монітора та документів таким чином, щоб шия знаходилася в нейтральному, розслабленому положенні. Розташуйте монітор в центрі безпосередньо попереду Вас, над клавіатурою. Якщо екран розташований надто високо, спробуйте зняти монітор з комп’ютера і розташувати системний блок на підлозі, і при необхідності відрегулювати висоту екрана за допомогою книг різних розмірів чи коробок. Якщо екран розташований надто низько, спробуйте розмістити його на системному блоці комп’ютера та при необхідності вставити книгу чи коробку між ПК і основою екрана. Сядьте щонайменше на відстані руки від екрана і потім відрегулюйте відстань для нормальної видимості.