Смекни!
smekni.com

Профілактика захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером (стр. 4 из 4)

Вправа № 7

Станьмо діти рівненько. вийти з-за парт

Отак! Отак!

Вклонімося низенько. нахиляння тулуба вперед

Отак! Отак!

Далі руки отак в боки,

Веселенько підем в скоки! стрибки

Отак усі стриб! стриб!

А ніжками диб! диб!

Вгору ручки піднімай вправа для нормалізації дихання

І всі разом присідай!

Станьмо знов рівненько!

Вправа № 8

Вже стомилися ми трішки, ходьба на місці

Вийдем, дітки, на доріжку.

Наші ручки: раз, два, три. Поплескали

Наші ніжки: раз, два, три. Потупотіли

Ось голівонька стомилась, нахиляння головою в сторони

Вліво-вправо нахилилась:Раз, два, три.

Будем пальчики стискати, стискання пальців рук

Будем знову працювати.

2.3 Комплекс вправ для середньої та старшої школи

Спеціально для учнів середньої та старшої школи, хто проводить за комп’ютером багато часу, для профілактики захворювань, обумовлених однотипними рухами руками пропонується виконання фізичних вправ – ерг-аеробіка. Удома, працюючи за комп’ютером, для профілактики захворювань опорно-рухового апарату слід періодично виконувати вправи ерг-аеробіки по 5 – 6 разів кожну.

Комплекс 1

1. Виконуйте обертальні рухи головою спочатку за годинниковою стрілкою, а потім – у зворотному напрямку. При цьому намагайтеся, щоб кінчик носа знаходився на одній лінії. Зробіть цю вправу з опущеною, а потім – з високо піднятою головою.

2. Повільно стисніть кисті в кулаки, а потім повільно розтисніть їх.

3. Покладіть долоні на стіл і надавіть ними на його поверхню. По черзі вигинайте пальці.

4. Виконайте обертальні рухи кистями. Стисніть руки в кулаки й обертайте ними навколо своєї осі.

5. Стисніть руки разом і надавлюйте однією рукою на пальці іншої.

6. Встаньте. Струсніть руками.

7. Кілька разів підніміть й опустіть руки. Опишіть кистями, а потім кожним пальцем кілька кіл.

8. Виконайте нахили вперед, намагаючись торкнутися підлоги руками. Повільно поверніться у вихідне положення.

9. Поставте руки на пояс і виконайте нахили вперед, назад, вліво, вправо.

Комплекс 2

1. Повільно поверніть голову якнайдалі вліво. У кінцевій точці відкиньте голову назад. Ви повинні відчути, як розтягнуться м’язи шиї. Повернувшись у вихідне положення, точно так само поверніть голову вправо.

2. Підніміть й опустіть руки, потрясіть кистями.

3. Міцно стисніть пальці у кулаки на кілька секунд, потім розтисніть їх і розслабте руки.

4. Виконайте обертальні рухи кистями.

5. З’єднайте долоні разом і розгорніть пальцями до себе, зап’ястями від себе. Повільно надавлюйте однією рукою на пальці іншої руки з боку долоні, ніби вертаючи долоню і зап’ястя назовні.

6. Встаньте витягніть руки перед собою й активно ворушіть пальцями протягом однієї хвилини.

7. Покладіть руки на пояс. По черзі повертайте тіло вліво і вправо, одночасно розводячи руки.

8. Ускладніть попередню вправу: після кожного повороту тулуба піднімайте руки і відведіть їх назад.

9. Різким одночасним рухом підніміть праву руку до упору вгору, ліву – опустіть вниз і виконайте кілька ривків руками, одночасно вигинаючи спину. Потім поміняйте руки.

Комплекс 3

1. Виконайте круговий рух головою вправо так, щоб торкнутися вухом плеча. Затримайтесь в цьому положенні, потім поверніть голову вліво і знову затримайтесь.

2. Виконайте обертальні рухи головою спочатку вправо потім вліво.

3. Піднявши плечі на гору, спробуйте дістати ними до ушей, потім повільно опустити плечі.

4. Розітріть зовнішні і внутрішні поверхні долонь до відчуття тепла.

5. За допомогою великого пальця лівої руки відгинайте назад кожен палець правої. Виконайте чотири натискання на кожен палець, потім повторіть це для правої руки.

6. З’єднайте пальці рук між собою, долоні повинні бути повернуті одна до одної внутрішніми сторонами і злегка розставленими. Удавлюйте пальці рук один одним, після цього розслабте кисті і потрясіть ними.

7. Повільно стисніть пальці в кулаки, після чого різко розтисніть, викинувши пальці. Опустіть руки потрясіть кистями.

8. Встаньте, поставте руки на пояс. Відведіть лікті назад так, щоб максимально звести лопатки. Поверніться у вихідне положення.

9. Опустіть руки вниз і підніміть плечі якнайвище. Опустіть плеці.

Комплекс 4

1. Поставте лікті на стіл і з’єднайте руки в замок. Покладіть підборіддя на долоні і нахиліть голову вліво. Повернувшись у вихідне положення повторіть цей рух вправо.

2. З’єднайте руки в замок, підніміть їх над головою і повільно потягніться за ними.

3. Сидячі за столом, покладіть на нього руки. Спираючись на стіл, відведіть плечі максимально назад, затримайтесь в цьому положенні кілька секунд. Поверніться у вихідне положення.

4. Випряміть спину, руки покладіть на стіл. Поверніть плече вліво, верхня частина тіла і талія при цьому повинні залишатися нерухомими. Повернувшись у вихідне положення, повторіть цей же рух уліво.

5. Сидячі на стільці, опустіть руки вниз і виконайте кілька кругових рухів плечі спочатку назад, а потім уперед.

6. Встаньте. Зробіть повільний вдих, затримайте подих. Потім зробіть повільний видих.

7. Руки опустіть вниз, зчепіть пальці в замок і розташуйте зчеплені кості так, щоб долоні були повернуті вниз паралельно підлозі. Підніміть зчеплені в замок руки нагору і максимально відведіть їх назад, прогнувшись усім тілом.

8. Зчепіть руки, складені в замок, за спиною і декілька раз підніміть і опустіть їх.

Ефективною є вправа, яку легко виконувати вдома: кілька разів на день по три-чотири хвилини треба стояти біля стіни, притиснувшись до неї п’ятами, сідницями, лопатками і потилицею.


Висновок

ХІХ століття – час інформаційних технологій. Усе більше людей на планеті мають комп’ютери вдома. Ми, безпечно, хочемо, щоб від комп’ютера було більша користь та розвага. І часто не знаємо, що цей приклад, ці програми, ці ігри несуть у собі і якусь небезпеку, особливо для дітей у шкільному віці. Перечислимо найголовніші фактори ризику для здоров’я дитини від користування комп’ютером: комп’ютерні випромінювання, електромагнітне електричне поле, порушення клімату, забруднення оточуючого повітря, робоча поза, оформлення та освітлення приміщення, кількість часу, що дитина проводить за комп’ютером, порушення норм під час організації робочого місця, психологічна якість програм, вплив на психіку дитини, стреси, що виникають у зв’язку зі специфікою використання комп’ютерів.

Однією з найважливіших факторів ризику є порушення опорно-рухової системи під час роботи з комп’ютером, що може призвести до таких захворювань, як сколіоз, порушень осанки та інших. Щоб запобігти дані захворювання потрібно в першу чергу правильно підібрати робоче місце та встановити комп’ютер. Не рекомендовано встановлювати комп’ютер на звичайні побутові столи. Краще придбати спеціальний стіл та стілець, рекомендується мати можливість регулювати висоту робочої поверхні від 655 до 740 мм. Важливим є простір для ніг користувача: висота – не менше 600мм, ширина – не менше 600мм, глибина на рівні коліна – не менше 400мм, на рівні підлоги – не менше 600мм. Також рекомендується мати на комп’ютерному робочому місці спеціальний стілець, який: зможе змінювати свою висоту, має можливість регулювати уклін опори для спини (від 0 до 20 градусів) , може повертатися, має опір для ліктів. Не погано також мати підставку для ніг. Висоту стільця треба підбирати таким чином, щоб забезпечити перпендикулярність лінії зору користувача екрану монітора. Рекомендується, щоб монітор був розташований не менше ніж на висоту 500мм від очей, взагалі від тіла людини. Важливо також, щоб відстань від очей до монітора, клавіатури та документів чи книжки була однаковою, бажано рівна 500мм.

Для дітей рекомендуються такі норми при роботі з комп’ютером: в шість років можна працювати 10 – 12 хвилин, сім-вісім років – 15 хвилин, дев’ять-десять – до 20 хвилин, не більше чотирьох разів на тиждень.

По друге для профілактики опорно-рухової системи при роботі за комп’ютером потрібно виконувати деякі фізичні вправи. Існує багато вправ, які можна робити до та після роботи за комп’ютером. Є багато вправ в формі ігор, які також можуть слугувати профілактикою опорно-рухового апарату.

Отже, для того щоб передбачити проблеми пов’язані з опорно-руховим апаратом досить чітко дотримуватись правил роботи за комп’ютером та включити в ранкову гімнастику спеціальні вправами.

Список використаних джерел

1. Беззубова Г.В, Скляр О.В, Лисенко В. М.Інформатика. Для дітей шкільного віку. Харків. Фоліо, 2005 – 319с.

2. Морзе М.В. Методика навчання інформатики. Київ. 2003.

3. Баловсяк Н.В. Компьютер и здоровье. – СПб: Питер, 2008. – 208 с.

4. Гун Г.Е. Компьютер: как сохранить здоровье: Рекомендации для детей и взрослых . – СПб: Питер, 2003. – 127 с.

5. Демирчоглян Г.Г. Компьютер и здоровье: Факторы риска и стемы оздоровления. – М.: Сов. Спорт, 1995. – 62 с.

6. Комп’ютерна азбука. Конспекти уроків. 1 клас / в.м. Шевченко, Л.С. Осколок – К.: 2003. – 125 с.

7. http://habrahabr.ru/blogs/i_am_sportsman/40692/

8. Положення про кабінет інформатики:збірник нормативних документів/упор. В.А.Ребрина. – Шепетівка: Аспект, 2005. – 63с.

9. Сходинки до інформатики. Конспект уроків. 2 клас/В.М. Шевченко, Л.С. Осколок, В.П Крквченко та ін. – К., 2003. – 81с.

10. Сходинки до інформатики. Конспект уроків. 3 клас/В.М. Шевченко, Л.С. Осколок, В.П Крквченко та ін. – К., 2003. – 81с.

11. Фарбер Д.А., Корниенко И.А.,Соньки В.Д. Физиология школьника. – М.: Педагогика, 1990. – 64с.

12. Чернозубов И.Е. компьютер и дети. – М.: Компания АЛЕС, 1998. – 96с.