Смекни!
smekni.com

Профілактика захворювань опорно-рухового апарату школярів під час роботи за комп’ютером (стр. 3 из 4)

Зменшить відблиск, ретельно вибираючи положення екрану. Розташуйте екран під правильним кутом по відношенню до вікон. Відрегулюйте при необхідності штори чи жалюзі. Відрегулюйте вертикальний кут екрана і властивості роботи екрана, щоб мінімізувати відблиск від верхнього освітлення. Інші способи зменшити відблиск включають використання блиск-поглинаючих фільтрів, світлових фільтрів або додаткових джерел освітлення Розташуйте паперові документи безпосередньо перед Вами, між монітором та клавіатурою, використовуючи підставку для документів. Якщо місця недостатньо, поставте документи на підставку для документів, приєднану до монітору. Розмістіть ваш телефон в легкодосяжному місці. Можуть знадобитись підставка або утримувачі для телефона. Використовуйте навушники і мікрофон, щоб не було необхідності тримати телефонну трубку в руках.

Важливим для збереження здоров’я під час роботи зав комп’ютером є правильне положення тіла. Оптимальним під час роботи за комп’ютером є положення тіла, за якого спина і шия знаходиться на одній лінії, а ноги – на підлозі та зігнуті під прямим кутом. Важливо, щоб спина мала гарну опору: між попереком і спинкою крісла можна помістити невеликий валик, що дозволяє зберегти поперековий вигин. Голову потрібно тримати прямо, з невеликим нахилом уперед.

Для запобігання тунельному синдрому рекомендують користуватися спеціальним килимком для миші з гелевою подушкою, який зменшує тиск на зап’ястя. Миша повинна відповідати розміру долоні і вільно рухатися. Рекомендується використання ергономічної клавіатури. Розміщуючи руки на клавіатурі, потрібно стежити за тим, щоб плечі були розслаблені, а руки зігнуті під кутом близько 90˚.

Рухома підставка для клавіатури може забезпечити оптимальне розташування пристроїв вводу інформації. Проте ця підставка повинна мати місце для мишки, забезпечувати достатній простір для ніг, а також мати можливість регулювання висоти і механізм нахилу. Підставка не повинна «відсувати» дітей надто далеко від інших робочих матеріалів, таких як телефон. Сядьте близько до клавіатури. Розташуйте клавіатуру безпосередньо перед собою. Визначте, якою частиною клавіатури школяр користуєтеся найчастіше, і відрегулюйте клавіатуру таким чином, щоб вона розташовувалася по центру тіла. Нахил клавіатури залежить від положення В тіла при сидінні. Використовуйте підставку для клавіатури або її ніжки, щоб відрегулювати нахил. Якщо людина сидить з нахилом вперед або у вертикальному положенні, намагайтесь нахилити клавіатуру від себе під негативним кутом. Якщо сидить, відхилившись назад, незначний позитивний нахил допоможе підтримувати пряме положення зап’ястка. Розмістіть мишку якомога ближче до клавіатури. Розміщення мишки на дещо похилій поверхні або використання підставки для мишки на допоміжній клавіатурі може допомогти розмістити її близько. Якщо у вас немає повністю регульованої підставки під клавіатуру, у вас може виникнути потреба відрегулювати висоту вашого робочого місця, висоту вашого стільця або використовувати подушку для сидіння, щоб забезпечити зручне положення.

На робочому столі для рук повинно бути досить вільного місця. Важливо простежити, щоб під час роботи мишею на столі лежало не лише зап’ястя, але і лікоть і передпліччя. У цьому положенні м’яза плечового пояса найменш напружені, і така поза є профілактикою можливих захворювань рук. Клавіатура обов’язково повинна розташовуватися нижче ліктя. Якщо не дотримуватися цього правила, м’язам не буде вистачати крові і швидко буде відчуватися втомлюваність. Положення кистей рук вважається найбільш комфортним, коли кут підйому клавіатури відносно робочої поверхні столу становить 2–15 градусів. Таке положення забезпечує нормальну циркуляцію кистях рук.

Тривале сидіння в нерухомій позі погіршує кровообіг у ногах. Важливим є простір для ніг користувача: висота – не менше 600мм, ширина – не менше 600мм, глибина на рівні коліна – не менше 400мм, на рівні підлоги – не менше 600мм. Висоту стільця треба підбирати таким чином, щоб забезпечити перпендикулярність лінії зору користувача екрану монітора. Рекомендується, щоб монітор був розташований не менше ніж на висоту 600мм від очей, взагалі від тіла людини. Важливо також, щоб відстань від очей до монітора, клавіатури та документів чи книжки була однаковою, бажано рівна 500мм.

Для дітей рекомендуються такі норми при роботі з комп’ютером: в шість років можна працювати 10 – 12 хвилин, сім-вісім років – 15 хвилин, дев’ять-десять – до 20 хвилин, не більше чотирьох разів на тиждень.

Розділ 2. Комплекс вправ пов’язаних з профілактикою захворювань опорно-рухового апарату

2.1 Комплекс вправ для зняття м’язового напруження

Комплекс 1

Вихідне положення – сидячі на стільці

1. Витягнути і розчепірити пальці так, щоб відчути напруження. У такому положенні затримати протягом 5 секунд, розслабити, а потім зігнути пальці. Повторити вправу п’ять разів.

2. Повільно і плавно опустити підборіддя, залишатися в такому положенні дві – три секунди і розслабитися.

3. Сидячі на стільці, піднести руки якомога вище, потім плавно опустити їх додолу, розслабити. Вправу повторити п’ять разів.

4. Переплести пальці рук і покласти їх за голову. Звести лопатки, залишатися в такому положенні п’ять секунд, а потім розслабитися. Повторити вправу п’ять разів.

Комплекс 2

Вихідне положення – сидячі на стільці.

1. Зробити кілька глибоких вдихів і видихів. Потягнутися на стільці, зігнувши руки на потилиці, відхиляючи голову назад і випростовуючи плечі. Повторити п’ять разів.

2. Зробити нахили і повороти головою. Повторити п’ять разів.

3. Зробити легкий самомасаж обличчя і кистей рук протягом п’ятнадцяти секунд.

Комплекс 3

Вихідне положення – стоячи, ноги разом, руки вниз.

1. Прямі руки розвести в боки долонями догори, зробити вдих, а потім опустити руки й видихнути.

2. Схрестити руки перед грудьми, міцно охопивши себе за плечі. Виконати вправу п’ять разів.

3. Виконати кругові рухи ліктями вперед протягом п’яти секунд і так само назад.

Комплекс 4

Вихідне положення – сидячі на стільці.

1. Круговими рухами пальців протягом п’ятнадцяти секунд зробити масаж голови.

2. Покласти одну ногу на іншу, руки поставити на пояс. Вільною головою виконати п’ять кругових рухів, стопою усередину, а потім покачайте розслабленою ногою. Повторіть це ж іншою ногою.

3. Зчепити руки в замок і потягнутися вгору, випрямивши спину. Виконати п’ять разів.

Комплекс 5

Вихідне положення – сидячі на стільці.

1. Погладити голову обома долонями у напрямку до плечей п’ять разів.

2. Зробити вдих. Затримавши подих і, зжавши руки в кулаки, напружити м’язи рук, живота і спини. Видихнувши, цілком розслабити всі м’язи. Повторити п’ять разів.

3. Зробити глибокий вдих, підняти руки вгору і потягнутися п’ять разів. На видиху опустити руки вниз, розслабити м’язи, округлити спину.

2.2 Фізкультхвилинки для молодших школярів

Ергономічними вимогами обмежений час роботи учнів різних вікових категорій за персональним комп’ютером, учитель завжди повинен проводити фізкультхвилинку на уроках та гурткових заняттях з використанням комп’ютерів. Адже у віці 6–7 років у організмі дитини немає функціональних можливостей для тривалої підтримки різноманітних стаціонарних станів, які виникають під час виконання різних видів діяльності. Це виявляється у швидкій втомі при фізичних та емоційних навантаженнях. Проведення фізкультхвилинок є найважливішою умовою проведення уроків інформатики в молодшій школі. Але фізичні вправи слід проводити в захоплюючий ігровій формі, як це пропонують автори методичних розробок до уроків у ході експериментальної апробації курсів «Комп’ютерна азбука» та «Сходинки до інформатики», наприклад:

Варіант 1

Раз, два! – всі пірнають.

Три, чотири! – виринають.

П’ять, шість! – на воді

Кріпнуть крильця молоді.

Сім, вісім! – повторили

І за парту тихо сіли.

Варіант 2

Станьмо, діти, чітко вряд.

Вирушаємо у сад.

Руки в гору піднімаєм,

Наче яблука зриваєм.

Назбираємо багато,

Щоб у зимку ласувати.

Швидше, діти, треба стати.

Будем дрова ми рубати.

Раз – підняли руки в гору,

Два – змахнули всі додолу.

І рубаємо завзято,

Хай тепло заходить в хату.

Варіант 3

Ми на човнику катались –

Веслами гребли.

Ми в квартирі прибирали –

Віником мели.

Ягоди ми збирали –

Багато раз ми присідали.

Сильний вітер до землі

Вправа 4

Гне дерева молоді.

А вони ростуть, міцніють,

Вгору тягнуться, радіють.

Вітер віє нам в лице;

Захиталось деревце.

Вітерець все тихше, тихше,

Деревце все вище, вище!

Вправа 5

Стрибу-стрибу! Скоки-скоки!

Прилетіли дві сороки.

Прискакали жабенята,

Стали у танку кружляти.

Прибігла лисонька –

Заграла на скрипочці.

Скре-ке-ке, ква-ква-ква!

Щоб спочила голова.

Вправа № 6

Встаньте, діти, посміхніться,

Землі нашій уклоніться

За щасливий день вчорашній.

Всі до сонця потягніться,

Вліво, вправо нахиліться,

Веретенцем покрутіться.

Раз присядьте, два присядьте

І за парти тихо сядьте.