Смекни!
smekni.com

Європейський банк реконструкції та розвитку як міждержавна фінансова організація (стр. 11 из 19)

Одна з основних задач оцінки полягає в тому, щоб у ході розробки нових проектів враховувати накопичений досвід. Цей процес починається із широкого обговорення відділами банківського департаменту ЄБРР уроків, витягнутих з оцінки проектів. Крім того, на кожнім етапі процесу твердження проекту банкіри регулярно одержують інформацію про минулий досвід. Приклади з практики стають предметом обговорення на семінарах і використовуються для обліку конкретних потреб відділів банківського департаменту. Крім того, ВОП готує інформаційні матеріали для керівництва ЄБРР і вводить у базу даних витягнуті уроки для внутрішнього користування. В даний час розробляється аналогічна база даних для зовнішнього користування.

Сільськогосподарська товарно-сировинна програма

У рамках програми по інвестуванню в агропромисловий комплекс, національний банк (як правило, філія міжнародний організації) здобуває профінансовану сільгосппродукцію і тримає її на заздалегідь затвердженому складі до моменту продажу її торговельним фірмам або підприємствам харчової промисловості. Задачі програми полягають у створенні в АПК механізму кредитування оборотного капіталу під заставу і сприянні розробці нового закону про кредитування під квитанція зі складу.

Протягом трьох років ЄБРР двічі збільшував обсяг інвестицій у проект і розширив перелік кредитуємої сільгосппродукції, а ліцензійний і наглядовий компоненти програми були виділені як позитивні приклади для розробки майбутнього закону про кредитування під квитанція зі складу. Як відзначив ВОП, незважаючи на фінансову привабливість програми, інші фінансові організації поки не здійснюють аналогічні проекти, а плановані результати в проведенні правової реформи так і не досягнуті. Проте, проект може служити зразком для подібних операцій у даному секторі.

Концесійні проекти у житлово-комунальну сферу

Уперше ЄБРР вклав кошти в приватний концесійний проект у сфері муніципального ВКГ в 2000 році. Це дозволило поліпшити зміст міської системи трубопроводів, підвищити якість обслуговування клієнтів і впровадити більш ефективну і зручну систему виставляння рахунків на оплату. Загальна сума інвестицій з урахуванням засобів ТС оцінюється в 134 млн. євро на перші 15 років 25-літньої концесії і включає кредит ЄБРР у сумі 31 млн. євро.

Як відзначалося в оцінці ЄБРР, ключем до успіху проекту стала відсутність держави в числі партнерів компанії. Єдиним її акціонером є муніципальне утворення. Це дозволило додати процесові передачі підприємства в концесію простий і зрозумілий характер. Ще один важливий фактор - здатність комунального підприємства забезпечувати водопостачання в комплексі з водовідведенням по найнижчим у країні розцінкам навіть після недавнього росту тарифів. Тому населення прекрасне прийняло цей проект. Концесіонер успішно провів "розукрупнення", здійснив невідкладний ремонт, модернізував підприємство і підвищив якість обслуговування.

Один з витягнутих уроків полягає в тому, що підключення ЄБРР до реалізації проекту на ранній стадії має найважливіше значення для його успіху на перспективу. Залучення засобів ТС на розробку концепції проекту разом з державними відомствами зіграло ключову роль в успішній приватизації цього комунального підприємства. Спеціальні оцінні дослідження підприємництва Росії ВОП провів спеціальну оцінку роботи Фонду підтримки малого підприємництва Росії (ФПМПР), приділивши особливу увагу проблемам впливу проектів на процес переходу і стійкості процесу розвитку. Фонд почав діяти в 1995 році після успішного завершення в 1994 році пілотних проектів. У 2001 році ФПМПР розгорнув свої операції в нових районах, і термін дії програми був продовжений до 2010 року. ЄБРР виділив для програми в цілому близько 240 млн. євро, і ще 140 млн. євро було надано країнами "великої сімки".

В основі створення ФПМПР лежать дві взаємозалежні цілі - надання коротко - і середньострокових кредитів мікро -и малим підприємствам і сприяння інституціональному будівництву в російській фінансовій системі шляхом навчання співробітників кредитних організацій і надання їм засобів технічного співробітництва. Сукупний обсяг обраних коштів склав 960 млн. євро на майже 119 000 кредитів у 119 малих і великих містах. Цей успіх особливо примітний, якщо врахувати, що програма після фінансової кризи 1998 року виявилася під погрозою закриття. Прийняті в терміновому порядку міри дозволили обмежити втрати і розширити масштаби програми. У ній продовжили участь два загальноросійських і три регіональних банки, а в останні два роки до неї приєдналися ще три регіональних банки. З кінця 1998 року консультаційні послуги з питань кредитування робить тільки одна консультаційна фірма. Кошти, що надійшли від донорів ФПМПР, ЄС і з інших джерел дозволили витратити близько 110 млн. євро на більш ніж 97 операцій ТС до кінця 2006 року.

Оцінка проектів і закупівля товарів і послуг

У спеціальному дослідженні утримується висновок про те, що, хоча при виконанні програми й удалося збільшити число кредитів, їхній обсяг і якість, отримані результати поки ще не дозволяють говорити про її стабільність. Тому з обліком отриманих на сьогоднішній день результатів програмі привласнений загальний рейтинг "частково успішна". Ступінь стабільності програми можна буде визначити тільки після її завершення (у даний час планується на 2010 рік). При виконанні задач програми по інституціональному будівництву ФПМПР зможе одержати рейтинг "успішний" або "досить успішний".

Рейтинг впливу ФПМПР на перехідний процес оцінювався з урахуванням здатності програми здійснювати комерційне кредитування мікро -і малих підприємств, забезпечувати ведення політичного діалогу і створювати сприятливі умови для кредитування малого бізнесу. Відсутність чіткої зацікавленості з боку одного з ведучих учасників програми привело до скорочення її масштабів у ряді регіонів. У чеканні результатів переговорів з цим учасником у спеціальному дослідженні програмі за ефект впливу на процес переходу був присуджений рейтинг "задовільний" (за станом на сьогодні).

Програма може одержати за ефект впливу на процес переходу рейтинг "гарний" або "відмінний", однак для цього потрібно вирішити ряд проблем. Для одержання рейтингу "гарний" потрібно усунути інституціональні перешкоди на шляху реалізації програми, виявити і залучити нові кредитоспроможні регіональні банки і впровадити в програму нові механізми і технології. Для одержання рейтингу "відмінний", крім вищезгаданих умов, банкам-партнерам необхідно доповнити одержувані ними по лінії програми засобу фінансовими ресурсами з інших джерел.

Виробництво комплектуючих для машинобудування

У 1994 році ЄБРР дав кредит у 17 млн. євро заводу виробнику, що входить у велику промислову групу, на закупівлю устаткування. Проект став першою операцією ЄБРР із компанією, що знаходиться цілком у власності і керуванні вітчизняних підприємців. Позичальник активно торгував з іншими вхідними в групу компаніями (велику частину устаткування повинна була поставити одна з фірм групи) і тому багато в чому залежав від фінансового становища групи і був підданий зв'язаним з ним ризикам. Хоча ЄБРР і використовував контракти для контролю за цими ризиками, вони йому не допомогли, коли група збанкрутувала. Через затримки з монтажем устаткування і надходженням кредитних засобів позичальник не сплатив ЄБРР свій другий внесок. У результаті цього ЄБРР цілком обґрунтовано відмовився перелічувати засобу далі, обмеживши тим самим свої збитки і зберігши визначений ефект впливу проекту на перехідний процес.

Недосконалість правового режиму не дозволило ЄБРР реструктурувати кредит. Після краху групи і ряду банків ведучу роль у реструктуризації кредитів стала грати держава, яке в остаточному підсумку продало залишки групи новому приватному власникові. Протягом п'яти років ЄБРР намагався стягнути цей кредит і, нарешті, погодився на 9 млн. євро, що складає 68% виплаченої їм суми.

Досвід ЄБРР у сфері стягнення заборгованості по виданих кредитах у країнах регіону підтверджує той факт, що одним із самих серйозних перешкод залишається недосконалість законів про банкрутство. З обліком цього, у стратегіях ЄБРР, імовірно, варто висувати як умову фінансування проектів, що не мають сильних іноземних спонсорів, реформування законів про банкрутство і зміцнення судової системи.

Проект будівництва нафтопроводу для сирої нафти

У будівництво одного з трансграничних трубопроводів для прокачування сирої нафти в рамках більш великого загального проекту модернізації НПЗ ЄБРР вклав 40 млн. євро. Фінансування нафтопроводу стало однієї з найбільших прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у країні і було зв'язано зі спробами її уряду значно лібералізувати нафтовий сектор. Задача загального проекту складалася в приватизації компанії, впровадженні в секторі нових технологій і забезпеченні за допомогою лібералізації росту ефективності і прозорості ринку. Крім того, при реалізації проекту передбачалося застосовувати високі екологічні стандарти і норми техніки безпеки.