Смекни!
smekni.com

Європейський банк реконструкції та розвитку як міждержавна фінансова організація (стр. 12 из 19)

В оцінці ЄБРР позитивно відзначені технічні успіхи в прокладці нафтопроводу з урахуванням термінів його будівництва і кошториси, а також значні природоохоронні плюси, що дає цей вид транспортування нафти. Разом з тим, в оцінці також підкреслена невдала спроба ЄБРР заручитися в ході політичного діалогу підтримкою уряду країни в реалізації проекту. Крім цього, у ній відзначені негативні наслідки несумлінної ділової практики уряду і його благодушності для можливого припливу ПІІ в майбутньому.

Один з витягнутих уроків полягає в тому, що при фінансуванні тільки частини загального проекту ЄБРР не може уникнути репутаційного ризику через невдале виконання тієї частини проекту, що ЄБРР не фінансував. Це особливо актуально в тих випадках, коли в порівнянні з іншими, що надходять у країну ПІІ проект різко виділяється своїми масштабами. Ще один урок полягає в тім, що ЄБРР не слід переоцінювати ефективність проведеного їм політичного діалогу, коли він зіштовхується з проблемою сумлінності чиновників. [2]

Оцінка операцій технічного співробітництва

ВОП провів оцінку майже 350 фінансованих по лінії ТС завдань консультантів, на які витрачено близько 100 млн. євро, що надійшли від більш ніж 30 донорів у рамках Програми фондів технічного співробітництва ЄБРР. З урахуванням завдань по лінії ТС, що пройшли оцінку в рамках спеціальних досліджень ВОП, ця цифра перевищує 900 завдань із загальною сумою витрачених на них засобів більш 250 млн. євро.

Розробка комерційної системи керування

ЄБРР дав кредит центральноазіатської нафтової компанії на меті збільшення виходу продукції на одному з її НПЗ, підвищення екологічних стандартів і техніки безпеки. Супровідні його операції ТС були націлені на підтримку підготовки проекту і зміцнення управлінського і комерційного потенціалу НПЗ перед його приватизацією.

Компоненти ТС проекту мали чітко обкреслену технічну базу і значною мірою сприяли розробці проекту і його рентабельності. Однак на результати операцій ТС негативно вплинули низький коефіцієнт використання потужностей і небажання спонсора взяти участь у процесі приватизації.

В оцінці ВОП відзначений вузький профіль операцій ТС з упором на технічні й адміністративні питання, що обмежило ефект впливу проекту на процес переходу. Крім того, реалізації проекту заважали низькі темпи реформ і твердість структур, характерна для країн на початковому етапі переходу. Додатковий аналіз у рамках ТС сусідніх ринків і перспектив приватизації міг би допомогти реалізації проекту й інституціональному будівництву, а також сприяти приватизації. Крім того, у тісній взаємодії з іншими МФУ ЄБРР варто активізувати політичний діалог з метою досягнення такого рівня політичного впливу, що необхідний для запуску реформ у секторі .

Нафтопереробний завод у Росії

З метою підтримки модернізації одного з російських НПЗ минулого проведені дві операції ТС на загальну суму 1,2 млн. євро. Засобу пішли на підготовку технічної експертизи різних проектів модернізації НПЗ, у які ЄБРР міг би в майбутньому укласти свої засоби. Крім цього, у ході операцій ТС був проведений перший міжнародний аудит і впроваджені міжнародні стандарти фінансової звітності. ВОП оцінив операції як "частково успішні", незважаючи на відмінно пророблену консультантами ТС роботу і зроблену підтримку з метою майбутньої модернізації НПЗ. Однак основна мета операції ТС - залучити інвестиції ЄБРР - досягнута не була. Це пояснюнення російською кризою 1998 року і зміною власника - сьогодні НПЗ входить до складу нафтового комбінату повного циклу. В оцінці були також виражені визначені сумніви в можливості реалізації такого складного проекту модернізації НПЗ за допомогою проектного фінансування.

Проведені технічні дослідження відрізнялися високою якістю і допомогли помітно поліпшити процес планування на НПЗ. Проте, доцільніше було б почати з визначення масштабів операції з метою економії фондів ТС на етапі до вкладення засобів ЄБРР у даний проект. ВОП також підняв питання про доцільність розширення масштабів операції ТС і охоплення нею ще одного або двох НПЗ, що підвищило б імовірність реалізації ЄБРР конкретного проекту в цьому секторі.

Закупівля товарів і послуг

При здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг на той або інший проект ЄБРР не допускається яка-небудь дискримінація, забезпечуються сумлінність і прозорість. Присуджувані в рамках проектів ЄБРР контракти повинні ґрунтуватися на цих фундаментальних принципах, закріплених у правилах закупівель товарів і послуг ЄБРР. Принципи покликані підвищувати ефективність і мінімізувати кредитні ризики при реалізації фінансованих Банком проектів. ЄБРР жадає від всіх учасників процесу закупівель дотримання найвищих норм ділової етики і поводження.

ЄБРР диференціює свої методики закупівель товарів і послуг у державному і частці секторах. Клієнтові з приватного сектора дозволяється застосовувати свої методи закупівель, якщо ЄБРР переконується, що вони в комерційному плані рентабельні, а ціни - справедливі і ринкові. Крім цього, клієнт повинний забезпечити відсутність колізії інтересів і безумовне дотримання корінних інтересів його компанії. Порядок виробництва закупівель у державному секторі носить регламентований характер. ЄБРР пропонує клієнтам використовувати структурований, прозорий порядок, максимізуючий фактор змагальності і рівні умови для всіх учасників. ЄБРР уважно аналізує і контролює процедуру закупівель на всіх ключових етапах цього процесу.

ЄБРР продовжує тісно співробітничати з іншими міжнародними банками розвитку з метою гармонізації документообігу для виробництва закупівель клієнтами з державного сектора. ЄБРР, зокрема, опублікував проект документа по гармонізації закупівельної документації. Значний прогрес був досягнутий в області складання документів по перед кваліфікаційному доборі будівельних організації і запитові пропозиції по наданню консультаційних послуг. Що стосується документа по виробництву будівельних робіт, то на цей предмет уже проводяться консультації з представниками приватного сектора.

З метою підвищення ефективності фінансованих ЄБРР закупівель він готує ряд документів і регулярно поміщає інформацію про плановані контракти на сторінці свого сайту .[2]


3 Стратегія діяльності ЄБРР в Україні

Україна стала членом ЄБРР у серпні 1992 року після підписання Президентом України Указу “Про членство України в Європейському банку реконструкції і розвитку” № 379/92 від 14 липня 1992 року. Крім цього зазначеним Указом визначено представництво України в керівних органах ЄБРР. Міністр фінансів України призначається Керуючим від України - членом Ради Керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку, а Голова Правління Національного банку України заступником Керуючого від України - членом Ради Керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку. У квітні 1993 році у Києві відкрилось Постійне представництво Банку. Також, в поточний період опрацьовується можливість відкриття Постійного представництва ЄБРР в Дніпропетровську.

На базі так званої “української команди” ЄБРР, яка належить до бізнес-групи Південної та Східної Європи, було створено окремий департамент ЄБРР по Україні із розміщенням у Києві. З метою врегулювання на законодавчому рівні статусу та діяльності Постійного Представництва ЄБРР в Україні у червні 2007 року було підписано Договір між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні. За весь час співробітництва з Україною ЄБРР надав інвестицій на загальну суму понад 3 млрд. євро в рамках 150 проектів. За інформацією Мінфіну станом на 1 грудня 2007 року портфель ЄБРР в Україні нараховує 133 проекти із загальним обсягом фінансування 2,86 млрд. євро.

Україна стала третім найбільшим позичальником фінансових ресурсів ЄБРР (після Росії та Польщі), що складає 8,7% від усіх підписаних зобов’язань Банку. Це значно перевищує обсяги запозичень у попередні роки, коли Україна посідала п’яте місце. За 2005-2007 роки за обсягом щорічних зобов’язань Україна є другим найбільшим позичальником серед країн (після Росії), де ЄБРР здійснює свої операції (загальний обсяг операцій сягнув 772 млн. євро у 2007 році). У рамках проектів здійснено інвестиції у харчову і нафтогазову промисловість, транспорт, телекомунікації, сферу фінансів та надання послуг в сільському господарстві, а також в муніципальну інфраструктуру. ЄБРР також є розпорядником Чорнобильського фонду “Укриття”, заснованого у грудні 1997 року для надання допомоги Україні в реконструкції саркофага, який повинен стати екологічно безпечною системою. Портфель проектів ЄБРР переважно сконцентрований у приватному секторі – близько 71% від усього обсягу фінансування – порівняно із 29% у державному секторі. На сьогодні співробітництво України з ЄБРР відбувається відповідно до Програми співробітництва між Урядом України та ЄБРР на 2007-2009 роки, підписаної у червні 2007 року. Програмою співробітництва на 2007-2009 роки між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку передбачено такі пріоритетні напрями співробітництва, за якими ведеться спільна робота щодо підготовки та реалізації проектів.

3.1 Результати реалізації попередніх стратегій діяльності ЄБРР в Україні до 2007 року

Процес співпраці України з ЄБРР характеризується не лише широким діапазоном галузей та напрямків діяльності, а й досить позитивною динамікою щодо кількості проектів та обсягів фінансування. За останні роки Україна вийшла на третє місце за обсягом інвестицій Банку (після Росії та Польщі), обсяг яких досяг приблизно 8,7% від обсягу підписаних зобов'язань Банку .