Смекни!
smekni.com

Європейський банк реконструкції та розвитку як міждержавна фінансова організація (стр. 7 из 19)

Фінансово самостійне БМФ не обов'язково повинно бути дохідним. Дохідне БМФ насправді не буде скорочуватися. У менеджерів немає стимулу для досягнення прибутковості (якщо тільки досягнення прибутковості установи не обговорено в їхньому контракті як одна з їхніх задач), а в приватних інвесторів є. Однак однієї лише прибутковості недостатньо для суспільства. Фактично БМФ може домогтися прибутковості як приватна організація, але утратити свою головну орієнтацію. Так може бути у випадку, якщо акції донорів передчасно продаються приватним інвесторам, що, прагнучи домогтися максимальної прибутковості, переорієнтують основну діяльність БМФ із мікрокредитування, наприклад, на кредитування великих клієнтів або фінансування споживчого кредиту.

Засоби акціонери банків, що надають, мікрофінансування зажадали, щоб ці установи займалися тільки видачею кредитів, а не прийомом внесків від населення або наданням інших видів банківських послуг. Тому основними інструментами кредитування є мікрокредити розміром до 10 000 євро, що доповнюються малими кредитами, розміри яких звичайно не перевищують 150 000 євро. Кредити на більш великі суми видаються у виняткових випадках і звичайно мають потребу у твердженні ради директорів конкретного банку мікрофінансування. Ці інструменти добре зарекомендували себе, а методика кредитування виявилася ефективних, надійних і зручної для клієнтів. В даний час відкриття поточних рахунків і інших банківських послуг надаються як корисні додаткові послуги цільовій клієнтській групі ММП, хоча ними можуть користуватися і клієнти, що не беруть кредитів. Поточні рахунки використовуються банками мікрофінансування так само, як ефективний інструмент контролю за станом фінансів клієнта, особливо при кредитуванні малих підприємств. До того ж банки мікрофінансування всі частіше надають сільськогосподарські кредити і кредити на поліпшення житла, оскільки відзначається явний попит на ці послуги з боку клієнтів, що не можуть одержати подібний кредит у діючому фінансовому секторі.

На даний момент банки мікрофінансування освоїли досить простий стратегічний напрямок, масово і при високому рівні обслуговування надаючи основні фінансові послуги. Якщо їм доведеться функціонувати як цілком комерційним установам і вони не будуть залежати від субсидій, то банкам мікрофінансування прийдеться розширювати масштаби і діапазон діяльності, і для цього вони не повинні бути занадто сковані у своїх можливостях, продовжуючи виконувати стратегічну задачу, що полягає в наданні мікрофінансування. З просуванням уперед нові послуги або види діяльності повинні будуть пройти оцінку на їхню потребу цільовій групі ММП і їхня автономність у довгостроковій перспективі, а також на предмет установлення рівноваги між обома цілями.[10]

Одна з основних цілей, поставлених перед банками мікрофінансування їхніми акціонерами і донорами, що фінансують технічну допомогу, полягає в поширенні їхньої діяльності на ряд регіонів. Регіональна експансія банків мікрофінансування має важливе значення, оскільки ММП у вилучених регіонах не мають ніякого доступу до офіційного фінансового сектора. Незважаючи на своє недавнє виникнення, банки мікрофінансування домоглися в цій справі істотного прогресу і в даний час відкривають 208 своїх відділень і пунктів .

Ефективність діяльності визначається співвідношенням суми адміністративних витрат (включаючи будь-які засоби, отримані на технічну допомогу), виділенням резервів на покриття втрат і знецінення кредитних засобів, з одного боку, і портфеля кредитів у цілому, з іншої сторони. Чим нижче цей коефіцієнт, тим ефективніше працює БМФ.

У 12 найбільш ефективних БМФ у світі цей коефіцієнт коливається від 8 до 30 відсотків. Програма фінансування мікро- і малих підприємств Олександрійської бізнесу-асоціації вважається найбільш ефективною програмою у світі. Її адміністративна ефективність складає 8 відсотків. При порівнянних середніх розмірах кредитів МЕБ Боснії і КМБ Росії досягли такої ж адміністративної ефективності, що оцінюється в 8 і 10 відсотків, відповідно. Тому ці два банки вигідно виділяються на тлі зразкових міжнародних установ з «передовою практикою». Очікується, що більш молоді банки мікрофінансування ЄБРР згодом досягнуть аналогічного рівня ефективності.

Незважаючи на те, що усі банки мікрофінансування були створені у важких для роботи умовах, загальні показники їхньої комерційної життєздатності і потенціал довгострокового росту поки що доволі гарні. Операції, проведені банками мікрофінансування, задовольнили потреба більшості країн, що дотепер ігнорувалася офіційним фінансовим сектором. Ці банки збільшили кількість і підвищили якість послуг, наданих МСП, і розширили доступ до фінансування для цього підприємницького сегмента. Українська Програма Мікрокредитування була значно розширена у 2005 та 2006 р. Сім українських банків-партнерів активно здійснюють кредитування мікро - та малих підприємств (ММП) через 719 філій/відділень у більш ніж 250 містах 25 областей України. На додаток до цього, ще 190 мобільних відділів кредитування обслуговують сільські ММП.

Слід зазначити, що мікрофінансування полягає не просто в скороченні мінімального розміру банківських кредитів, пропонованих на ринку. Воно включає також скорочення термінів обробки заявок, зниження вартості операцій для клієнтів, збільшення розмірів кредиту стосовно балансу позичальника і/або наявному забезпеченню і введення гнучких вимог у відношенні забезпечення.

За єдиним виключенням (Косово, де відсутність інших фінансових установ дало банкові мікрофінансування монопольна перевага), повна вартість чистого прибутку на статутний капітал (чистий прибуток на статутний капітал з урахуванням отриманих субсидій) дотепер залишається незадовільної з погляду прибутковості (це означає, що від даних інвестицій варто очікувати мінімального доходу в 10-15 відсотків). Однак дві тенденції простежуються досить чітко: по-перше, повна вартість чистого прибутку на статутний капітал згодом росте, починаючи з первісного негативного етапу, обумовленого важким тягарем субсидій на етапі створення. По-друге, у міру того, як у ці банки починають надходити додаткові субсидії, досягається випереджальна нормальні темпи швидкість регіонального росту, повна вартість чистого прибутку на статутний капітал тимчасово страждає, а досягнення самостійності відкладається. Тому очевидно, що досягається компроміс між досягненням самостійності і розширенням охоплення МСП за рахунок більш стрімкої регіональної диверсифікованості. Яку з цих двох задач вибрати, вирішувати суспільству.


2. Проектний цикл як базовий механізм реалізації партнерства з ЄБРР

Одним з найважливіших механізмів співпраці з ЄБРР є проектний метод. Поданий на розгляд до ЄБРР проект повинен відповідати загальній стратегії діяльності банку, а саме – сприяти у створенні ринкової економіки. В даному розділі розглядаються вимоги ЄБРР до проектів, надається поетапний підхід до механізму здійснення фінансування з ЄБРР з наведенням прикладу, критерії оцінки та постпроектна оцінка проектів.

2.1 Життєвий цикл проекту: складові та етапи

Уряд, муніципальне чи приватне підприємство подає заявку до ЄБРР із проханням про надання кредиту для виконання проекту і, якщо банк вирішує, що даний проект потенційно придатний для фінансування, розпочинається проектний цикл. Продовжується він або до завершення проекту, або, у випадку відмови у фінансуванні, до прийняття Радою Директорів відповідного рішення. Для кожної стадії проектного циклу передбачені певні процедури.

Послідовність проектного циклу така (малюнок 2.1):

1. Ідентифікація (вивчення) проекту: чи підходить він для фінансування ЄБРР.

2. Стадія підготовки: переговори між замовником проекту (тобто позичальником) і банком про умови позики, підготовка документів для розгляду банком.

3. Затвердження проекту, тобто ЄБРР приймає на себе зобов'язання надати фінансування.

4. Виконання, тобто виплата позики.

Ідентифікація представляє собою такий механізм : бюро інформації по проектах в Лондоні чи представництва ЄБРР в країнах операцій проводять первісну оцінку проекту на предмет з'ясування, чи може банк допомогти в його фінансуванні - цей етап називається підбором проектів. Цим шляхом повинні пройти всі потенційні клієнти з метою економії власного часу і коштів. Операції здійснюються фахівцями з великим досвідом банківської роботи. Для роботи над проектом банк призначає керівника операції і надалі зв'язок з банком підтримується через цього співробітника. Банківський департамент складається з територіальних відділів, які відповідають за усі країни операцій, а також галузевих відділів. Комерційні підприємства, які мають наміри одержати фінансування, чи посередники, уповноважені діяти від їхнього імені, повинні направляти запити безпосередньо до ЄБРР. Банк забезпечує повну конфіденційність операцій.


Малюнок 2.2

ЄБРР діє по можливості оперативно, в залежності від наявності інформації та її якості. Разом з тим, потенційні спонсори повинні враховувати, що банк не приступить до фінансування доти, доки цілком не переконається в тому, що має всю необхідну інформацію і ретельно перевірені юридичні документи. Після первісного звертання до ЄБРР співробітники банку консультують потенційних позичальників щодо питань порядку їх дій та можливих схем проекту. На цьому початковому етапі банк вимагає від клієнта наступну максимально докладну інформацію