Смекни!
smekni.com

Облік інших необоротних активів на прикладі "Рівненський завод тракторних агрегатів" (стр. 3 из 7)

- створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов’язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів;

- удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Закон України "Про оподаткування прибутку підприємства" регулює у податковому обліку амортизацію інших необоротних матеріальних активів та містить в собі загальні положення, терміни, встановлює платника податку та об’єкт оподаткування, визначає валовий дохід та валові витрати, має порядок врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування у результатах наступних податкових періодів, розглядає оподаткування операцій особливого виду, містить інформацію щодо амортизації основних фондів і нематеріальних активів, а також амортизацію витрат, пов’язаних з видобутком корисних копалин, визначає ставку податку, правила ведення податкового обліку, містить інформацію щодо безнадійної заборгованості, оподаткування нерезидентів, оподаткування виробників с/г продукції, містить інформацію щодо порядку внесення змін до Закону, а також порядок нарахування та строки сплати податку і таке інше.

Наказом Міністерства статистики України від 29.12.95 р. N 352 з метою забезпечення уніфікації ведення бухгалтерського обліку на підприємствах затверджуються спеціалізовані форми первинних документів з обліку основних засобів і інших необоротних активів підприємств, що додаються:

- форма N ОЗ-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів";

- форма N ОЗ-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих і реконструйованих (модернізованих) об'єктів";

- форма N ОЗ-3 "Акт на списання основних засобів";

- форма N ОЗ-4 "Акт на списання автотранспортних засобів";

- форма N ОЗ-5 "Акт № про установку, пуск та демонтаж будівельної машини ";

- форма N ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів";

- форма N ОЗ-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів";

- форма N ОЗ-8 "Картка обліку руху основних засобів";

- форма N ОЗ-9 "Інвентарний список основних засобів";

- форма N ОЗ-14 "Розрахунок амортизації основних засобів" (для промислових підприємств);

- форма N ОЗ-15 "Розрахунок амортизації основних засобів" (для будівельних організацій);

- форма N ОЗ-16 "Розрахунок амортизації по автотранспорту".

А також затвердити Методичні рекомендації щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів, що додаються.

Інструкція з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи та незавершене капітальне будівництво бюджетних установ. Бухгалтерський облік необоротних активів повинен забезпечити правильне документальне оформлення та своєчасне відображення в регістрах бухгалтерського обліку надходження, переміщення, вибуття всіх необоротних активів, які належать установі, у тому числі і здані в оренду.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов'язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (крім банків і бюджетних установ) незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності, а також виділених на окремий баланс філій, відділень та інших відособлених підрозділів юридичних осіб. Ведення позабалансових рахунків здійснюється за простою системою (без застосування методу подвійного запису).

Положенням (стандартом) № 2 "Баланс" визначаються зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ).Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена і очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з його використанням.У статті "Інші необоротні активи" наводяться суми необоротних активів, які не можуть бути включені до наведених вище статей розділу "Необоротні активи", крім гудвілу, який наводиться у рядку 065.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби" визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності. У П(С)БО 7 зазначені загальні положення з трактуванням термінів, також інформація щодо визнання та оцінки основних засобів, їх переоцінка, амортизація, зменшення корисності основних засобів, інформація щодо вибуття основних засобів, а також розкриття інформації про основні засоби у примітках до фінансової звітності.

РОЗДІЛ 2. ОБЛІК ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ВАТ "РІВНЕНСЬКИЙ ЗАВОД ТРАКТОРНИХ АГРЕГАТІВ"

2.1 Первинний облік інших необоротних матеріальних активів

Велике значення для управління виробництвом має отримання своєчасної, повної та достовірної інформації про господарські процеси, що відбуваються на підприємстві. Основним джерелом такої інформації є документування господарських операцій. Раціональна і правильна організація первинного обліку, яка повинна забезпечити повну реєстрацію всіх господарських фактів та гарантувати юридичну доказовість достовірності відображених даних, є основною передумовою ефективного управління підприємством "Рівненський завод тракторних агрегатів".

Процес формування необхідної облікової інформації взагалі, та інших необоротних матеріальних активів зокрема, проходить на підприємстві кілька етапів, а саме: первинне спостереження, узагальнення (тобто обробка даних) та представлення звітних даних.

Бухгалтерський облік ІНМА на підприємстві забезпечує:

- своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку повну інформацію про оцінку, переоцінку і надходження інших необоротних активів; внутрішнє переміщення таких активів (зі складського приміщення в цех); вибуття таких активів (реалізація, ліквідація, безоплатна передача, нестача, псування);

- відображення даних про нарахування амортизації ІНМА за звітній період та їх зносу з початку корисного використання;

- визначення витрат, пов’язаних з підтриманням таких активів у робочому стані (поточне обслуговування);

- визначення фінансових результатів від реалізації та іншого вибуття ІНМА.

Первинні документи, що застосовує "Рівненський завод тракторних агрегатів" містять достатньо інформації, що характеризує об’єкт і є підставою для проведення записів у бухгалтерському обліку. В той же час документи слугують юридичною підставою щодо доказовості наявності об’єктів та здійснення різного роду операцій з ними.

Форми первинної облікової документації з обліку ІНМА "Рівненського заводу тракторних агрегатів" наведено у Додатку А.

Існуюча сукупність форм первинної документації з обліку інших необоротних матеріальних активів дає можливість побудови такої системи обліку, яка відповідає масштабам підприємства, його організаційно-структурній формі та об’єктивним умовам функціонування.

Форма 03-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів" використовується для:

- зарахування до складу інших необоротних матеріальних активів окремих об’єктів;

- обліку введення об’єктів інших необоротних матеріальних активів в експлуатацію;

- оформлення внутрішнього переміщення інших необоротних матеріальних активів з одного підрозділу (цеху, відділу, ділянки) до іншого;

- виключення об’єктів зі складу інших необоротних матеріальних активів при передачі іншому підприємству - як при продажу (обміні), так і при безоплатній передачі.

Форму 03-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів" використовують при оформленні приймання-передачі іншого необоротного матеріального активу з капітального ремонту, реконструкції або модернізації. Акт складається в одному примірнику, якщо ремонт, реконструкція або модернізація здійснювались господарським способом, та в двох - якщо стороннім підприємством (другий примірник передається підприємству, яке здійснювало роботи).

Форми 03-3 "Акт на списання основних засобів" використовуються для оформлення вибуття окремих об’єктів інших необоротних матеріальних активів при повній або частковій ліквідації. Акт складається в двох примірниках і затверджується керівником підприємства, потім передається в бухгалтерію, де на його підставі здійснюють запис до форми 03-9 та вилучають картку форми 03-6, що відображають у відомості форми 03-7.

Форма 03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність та рух всіх інших необоротних активів на підприємстві. Картки заводяться на кожен інвентарний об’єкт або групу однотипних об’єктів, які мають однакову вартість, введені в експлуатацію в один і той же час та знаходяться в одному підрозділі (цеху). Інвентарні картки заповнюються на підставі наступних первинних документів з обліку руху ІНМА: 03-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів"; 03-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів"; 03-3 "Акт на списання основних засобів" (при цьому картка вилучається).