Смекни!
smekni.com

Облік інших необоротних активів на прикладі "Рівненський завод тракторних агрегатів" (стр. 4 из 7)

На підставі інвентарних карток заповнюються наступні накопичувальні документи: 03-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів"; 03-8 "Картка обліку руху основних засобів" (заповнюється в кінці місяця); 03-9 "Інвентарний список основних засобів" (крім випадку внутрішнього переміщення інших необоротних активів).

Дані карток сумарно звіряють з регістрами синтетичного бухгалтерського обліку.

Форма 03-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів" використовується для реєстрації інвентарних карток інших необоротних активів. Ця форма складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареєстровані у цьому описі картки розміщують у картотеці ІНМА, де їх групують за видами, а всередині видів - за місцезнаходженням. Картки недіючих ІНМА групують окремо. Вибуття інших необоротних активів відмічається у картці, яка вилучається з картотеки діючих об’єктів, що відображається в цьому описі

Форма 03-8 "Картка обліку руху основних засобів" заповнюється на підставі наступних форм: ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів"; ОЗ-14 "Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)".

Форма 03-9 "Інвентарний список основних засобів" використовується у місцях експлуатації інших необоротних активів (цехах, відділах) для обліку кожного об’єкту за матеріально відповідальними особами.

Перевірка на практиці порядку заповнення цих первинних документів свідчить, що в основному на підприємстві його дотримуються, але допускається запізнення у часі.

2.2 Аналітичний та синтетичний облік інших необоротних активів

Облік бібліотечних фондів ведеться на рахунку 11 "Бібліотечні фонди", до яких належать книги, журнали, підшивки газет, що зберігаються в технічній бібліотеці підприємства і в поточному архіві. Одиницею обліку бібліотечних фондів є примірник – кожна окрема одиниця книги. Додатковою одиницею є річний комплект – сукупність номерів періодичних видань, зшитих, переплетених або закріплених іншим способом в одне ціле, які приймаються за одну облікову одиницю. Аналітичний облік бібліотечних фондів ведеться за тематичним, алфавітним або лінгвістичним принципом за кожним примірником шляхом присвоєння одиниці обліку бібліотечного фонду інвентарного номеру або шляхом реєстрації без присвоєння інвентарного номеру.

Витрати на придбання періодичних видань збираються на субрахунку 153 "Придбання виготовлення інших необоротних матеріальних активів" та списуються в дебет субрахунку 111 "Бібліотечні фонди" (табл.. 2.1).


Таблиця 2.1 Типові бухгалтерські проводки з придбання періодичних видань

№ з/п Назва господарської операції Обороти Сума, грн. Назва бухгалтерського регістру або номер додатку
Дт Кт
1. Отримано журнали "Все про бухгалтерський облік" від постачальника 153 631 28,6 Накладна, Додаток О
2. Відображено суму ПДВ 641 631 5,72 Накладна, Додаток О
3. Оплачено вартість журналів 631 311 34,32 Виписка з банку, Додаток П
4. Введено в експлуатацію бібліотечний фонд. 111 153 28,6 ОЗ-1, Додаток Б

Якщо підприємство передплатило періодичні видання, то понесені витрати доцільно обліковувати на рахунку 39 "Витрати майбутніх періодів" з наступним рівномірним списанням у дебет рахунку 92 "Адміністративні витрати" (табл. 2.2).

Таблиця 2.2 Типові бухгалтерські проводки з обліку бібліотечних фондів

№ з/п Назва господарської операції Обороти Сума, грн. Назва бухгалтерського регістру або номер додатку
Дт Кт
1. Відображено витрати з передплати періодичних видань 153 39 150,0 Виписка з банку, Додаток П
2. Списано витрати майбутніх періодів 92 39 150,0 Бухгалтерська справка, Додаток Р

Облік малоцінних необоротних активів ведеться на рахунку 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи". На цьому рахунку відображаються вартість предметів, строк корисного використання яких більший за один рік, зокрема спеціальних інструментів і спеціальних пристосувань. Аналітичний облік малоцінних необоротних матеріальних активів ведеться за інвентарними об’єктами. Узагальнені дані аналітичного обліку використовуються для здійснення бухгалтерських записів в синтетичному обліку та складання бухгалтерської звітності (табл. 2.3).


Таблиця 2.3 Типові бухгалтерські проводки з обліку малоцінних необоротних активів

№ з/п Назва господарської операції Обороти Сума, грн. Назва бухгалтерського регістру або номер додатку
Дт Кт
1. Оприбутковано комп’ютерний стіл від постачальника 153 631 345 Накладна, Додаток С
2. Відображено суму ПДВ 641 631 69 Накладна, Додаток С
3. Відображено вартість перевезення 153 685 25 Акт виконаних робіт, Додаток Т
4. Відображено суму ПДВ 641 685 5 Акт виконаних робіт, Додаток Т
5. Оплачено рахунок транспортній компанії 685 311 30 Виписка з банку, Додаток П
6. Оплачено рахунок постачальнику меблів 631 311 414 Виписка з банку, Додаток П
7. Введено в експлуатацію стіл 112 153 370 ОЗ-1, Додаток В

Облік тимчасових (не титульних) споруд ведеться на рахунку 113 "Тимчасові (не титульні) споруди". До них належать дрібні об’єкти допоміжного характеру, які використовуються для потреб будівництва: паркани, забори, огорожі, пристосування з техніки безпеки, сходи, драбини та таке інше.

Аналітичний облік тимчасових(не титульних) споруд ведеться у відповідних регістрах обраної форми обліку. Вартість таких споруд погашається шляхом нарахування зносу.

Витрати на спорудження тимчасових споруд відображаються за дебетом рахунка 153 " Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" у кореспонденції з рахунками 20, 23, 65,66 та ін.. Понесені витрати списуються з кредиту рахунка 153 в дебет рахунка 113 "Тимчасові (не титульні) споруди"(табл. 2.4).


Таблиця 2.4 Будівництво огорожі для майданчику

№ з/п Назва господарської операції Обороти Сума, грн. Назва бухгалтерського регістру або номер додатку
Дт Кт
1. Списано матеріали на виготовлення огорожі 153 201 150 Акт на списання матеріалів, Додаток У
2. Нарахована заробітна плата робітникам 153 661 500 Табель використання робочого часу, Додаток Ф
3. Введено в експлуатацію огорожу для майданчика. 113 153 915 ОЗ-1, Додаток Г

Природні ресурси обліковуються на рахунку 114 "Природні ресурси". Підприємство "Рівненський завод тракторних агрегатів" використовує на виробництві будівельний ліс та джерела мінеральної сировини. Особливістю їх є те, що при добуванні перетворюються на матеріальні запаси.

Вартість придбаних підприємством природних ресурсів відображається на рахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" згідно з оплаченими чи акцептованими рахунками продавців після їх оприбуткування. Аналітичний облік природних ресурсів ведеться в наступних розрізах "Лісові угіддя", "Запаси нафти та газу", "Залежі мінералів" тощо. Вартість земельних ділянок та об’єктів природокористування, придбаних підприємством у власність, відображається на субрахунку 153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" згідно з оплаченими або прийнятими до оплати рахунками продавців після їх оприбуткування (табл. 2.5).

Таблиця 2.5 Типові бухгалтерські проводки з обліку земельних ділянок

№ з/п Назва господарської операції Обороти Сума, грн. Назва бухгалтерського регістру або номер додатку
Дт Кт
1. Оприбутковано земельну ділянку 153 631 2580 Договір купівлі-продажу, Додаток Х
2. Сплачено рахунок за договором купівлі-продажу 631 311 2580 Виписка з банку, Додаток П
3. Введено ділянку в експлуатацію 114 153 2580 ОЗ-1, Додаток Д

Облік інвентарної тари, призначеної для здійснення технологічних процесів у виробництві продукції, залежно від її вартості, строку служби, а також прийнятої на підприємстві облікової політики, може обліковуватися у складі виробничих запасів (субрахунок 204 "Тара й тарні матеріали") або інших необоротних матеріальних активів (субрахунок 115 "Інвентарна тара") (табл. 2.6).

Облік тари ведеться в натурально-вартісному вираженні. Аналітичний облік ведеться за кожним об’єктом з групуванням за видами тари: тара з деревини; тара з картону та паперу; тара з металу; тара з пластмаси; тара зі скла; тара з тканини і не тканинних матеріалів тощо.

Якщо тара реалізується іншому підприємству, то ця операція відображається як реалізація майна підприємства.

Таблиця 2.6 Типові бухгалтерські проводки з обліку тари