Смекни!
smekni.com

Облік інших необоротних активів на прикладі "Рівненський завод тракторних агрегатів" (стр. 6 из 7)

3. Максимально можлива деталізація об’єктів інших необоротних матеріальних активів сприяє усуненню умовності їх класифікації, одержанню більш реальної інформації про ступінь зносу, полегшенню порядку обліку операцій заміни окремих частин об’єкта, а також посиленню контролю за збереженням майна підприємства.

4. Розробити та затвердити типові форми первинних документів та облікових регістрів для відображення наявності та руху інших необоротних матеріальних активів.

Вище зазначені пропозиції мають сприяти вдосконаленню методики та організації обліку на рахунках бухгалтерського обліку інших необоротних матеріальних активів, допоможуть розв’язати наявні проблеми.

ВИСНОВКИ

П(С)БО 7 "Основні засоби" визначає та регулює методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про матеріальні необоротні активи і розкриття їх у фінансовій звітності. Виходячи з цього документа, інші необоротні матеріальні активи (як і основні засоби) – це активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більший ніж один рік (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Зазначимо, що строк корисного використання (експлуатації) – це очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватися підприємством або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг).

Облік інших необоротних матеріальних активів ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи". Він призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів, до яких належать групи основних засобів, що обліковуються на рахунку 10 "Основні засоби". Рахунок "Інші необоротні матеріальні активи" активний.

За дебетом рахунка 11 відображаються:надходження придбаних, створених, безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів на підприємство; сума витрат, що пов’язана з поліпшенням об’єкта; сума дооцінки вартості об’єкта необоротних матеріальних активів.

За кредитом рахунка 11 відображається вибуття інших необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об’єкта та сума їх уцінки.

За цим рахунком ведуться такі субрахунки:

111 "Бібліотечні фонди" - на цьому субрахунку ведеться облік наявності та руху бібліотечних фондів;

112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи" - тут відображається вартість предметів, строк корисного використання яких більший ніж один рік, зокрема спеціальних інструментів і пристосування, вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством ставкою (нормою) з урахуванням очікуваного способу використання таких об’єктів;

113 "Тимчасові (нетитульні) споруди" - ведеться облік експлуатаційних тимчасових (не титульних) споруд;

114 "Природні ресурси" - на цьому субрахунку ведеться облік наявності та руху придбаних природних ресурсів для видобутку (нафти, газу тощо);

115 "Інвентарна тара" - ведеться облік наявності та руху інвентарної тари;

116 "Предмети прокату" - ведеться облік наявності та руху активів, призначених для видачі напрокат;

117 "Інші необоротні матеріальні активи" - ведеться облік наявності та руху активів, які не обліковуються на попередніх субрахунках.

Амортизація інших необоротні матеріальних активів проводиться щомісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому певний об’єкт став придатним для корисного використання та призупиняється на період реконструкції, модернізації та добудови. Адже у процесі експлуатації інших НМА виникають витрати, пов’язані з їх поліпшенням. Якщо поліпшення об’єкта приводить до збільшення майбутніх економічних вигід, такі витрати в бухгалтерському обліку включаються до складу капітальних витрат та накопичуються на субрахунках рахунка 15 "Капітальні інвестиції", і потім збільшують вартість об’єкта інших НМА. Припинення нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта інших необоротних матеріальних активів.

Метод амортизації інших необоротних матеріальних активів обирається підприємством самостійно, з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигід від їх використання, а саме:

- прямолінійним, за яким річна сума амортизації визначається шляхом ділення вартості об’єкта на очікуваний строк його використання;

- виробничим, за яким місячна сума амортизації визначається шляхом множення місячного обсягу продукції (робіт, послуг) на виробничу ставку амортизації, котра розраховується діленням вартості об’єкта на загальний обсяг продукції, що планується виробити з використанням цього об’єкта.

Велике значення для управління виробництвом має отримання своєчасної, повної та достовірної інформації про господарські процеси, що відбуваються на підприємстві. Основним джерелом такої інформації є документування господарських операцій. Раціональна і правильна організація первинного обліку, яка повинна забезпечити повну реєстрацію всіх господарських фактів та гарантувати юридичну доказовість достовірності відображених даних, є основною передумовою ефективного управління підприємствами.

Процес формування необхідної облікової інформації взагалі, та інших необоротних матеріальних активів зокрема, проходить на підприємстві кілька етапів, а саме: первинне спостереження, узагальнення (тобто обробка даних) та представлення звітних даних.

Мінстатом України від 27.12.1995 р. №352 затверджено такі типові форми з обліку основних засобів та необоротних матеріальних активів як:

1. ОЗ-1 "Акт приймання – передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів".

2. ОЗ-2 "Акт приймання – здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів".

3. ОЗ-3 "Акт на списання інших необоротних активів".

4. ОЗ-4 "Акт на списання автотранспортних засобів".

5. ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" .

6. ОЗ-7 "Опис інвентарних карток з обліку основних засобів".

7. ОЗ-8 "Картка обліку руху основних засобів".

8. ОЗ-9 "Інвентарний список основних засобів".

9. 03-14, 03-15, ОЗ-16 "Розрахунок амортизації основних засобів".

Облік бібліотечних фондів ведеться на рахунку 11 "Бібліотечні фонди", до яких належать книги, журнали, підшивки газет, що зберігаються в технічній бібліотеці підприємства і в поточному архіві. Одиницею обліку бібліотечних фондів є примірник – кожна окрема одиниця книги. Аналітичний облік бібліотечних фондів ведеться за тематичним, алфавітним або лінгвістичним принципом за кожним примірником шляхом присвоєння одиниці обліку бібліотечного фонду інвентарного номеру або шляхом реєстрації без присвоєння інвентарного номеру.

Облік малоцінних необоротних активів ведеться на рахунку 112 "Малоцінні необоротні матеріальні активи". На цьому рахунку відображаються вартість предметів, строк корисного використання яких більший за один рік, зокрема спеціальних інструментів і спеціальних пристосувань. Аналітичний облік малоцінних необоротних матеріальних активів ведеться за інвентарними об’єктами.

Облік тимчасових (не титульних) споруд ведеться на рахунку 113 "Тимчасові (нетитульні) споруди". До них належать дрібні об’єкти допоміжного характеру, які використовуються для потреб будівництва: паркани, забори, огорожі, пристосування з техніки безпеки, сходи, драбини та таке інше. Аналітичний облік тимчасових(не титульних) споруд ведеться у відповідних регістрах обраної форми обліку. Вартість таких споруд погашається шляхом нарахування зносу.

Природні ресурси обліковуються на рахунку 114 "Природні ресурси". Особливістю їх є те, що при добуванні перетворюються на матеріальні запаси. Аналітичний облік природних ресурсів ведеться в наступних розрізах "Лісові угіддя", "Запаси нафти та газу", "Залежі мінералів" тощо.

Облік інвентарної тари, призначеної для здійснення технологічних процесів у виробництві продукції, залежно від її вартості, строку служби, а також прийнятої на підприємстві облікової політики, може обліковуватися у складі виробничих запасів (субрахунок 204 "Тара й тарні матеріали") або інших необоротних матеріальних активів (субрахунок 115 "Інвентарна тара"). Облік тари ведеться в натурально-вартісному вираженні. Аналітичний облік ведеться за кожним об’єктом з групуванням за видами тари: тара з деревини; тара з картону та паперу; тара з металу; тара з пластмаси; тара зі скла; тара з тканини і не тканинних матеріалів тощо.

Предмети прокату обліковують на рахунку 116 "Предмети прокату". Предметами прокату є об’єкти, що передаються громадянам у строкове платне користування (прокат). Аналітичний облік предметів прокату необоротних активів ведеться за видами активів.

На субрахунку 117 "Інші необоротні матеріальні активи" та рахунку 18 "Інші необоротні активи" ведеться облік наявності та руху необоротних активів, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" та на інших рахунках обліку необоротних активів. Аналітичний облік яких ведеться за видами активів.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в України" від 16.07.99р. №996-ХІV зі змінами і доповненнями.

2. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 лютого 1997 року № 283/97-ВР.