Смекни!
smekni.com

Порядок складання фінансової звітності (стр. 2 из 14)

У рядках фінансової звітності, які не мають показників, ставиться прочерк. Проте підприємство можуть самостійно виготовляти бланк звітності, зберігаючи нумерацію рядків типових форм звітності, не заносячи до них ті статті, показники яких у підприємства відсутні (наприклад, для торговельних підприємств цілком нехарактерними (безпоказниковими) будуть статті у рядках 110, 120,130, Балансу, а підприємств, які створені не у формі акціонерного товариства, - розділ 3 Звіту про фінансові результати).

Конкретні уніфіковані формати фінансової звітності разом із вказівками щодо їх заповнення затверджено наказами Міністерства фінансів України від:

31 березня 1999р. № 87 “Про затвердження положень (стандартів) бухгалтерського обліку”;

25 лютого 2000р. № 39 “Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 “Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємства”

24 лютого 2001р. № 101 “Про внесення змін і доповнень до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25”Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємства”;

29 листопада 2000р. №302 “Про примітки до річної фінансової звітності “ (з урахуванням змін за наказом Мінфіну України від 28.10.2003р. № 602);

Згідно статті 11 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" зазначається, що фінансова звітність підприємства (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності та суб’єктів малого підприємства, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) включає:

баланс;

звіт про фінансові результати;

звіт про рух грошових коштів;

звіт про власний капітал;

примітки до звітів.

Фінансові звіти містять статті, склад і зміст яких визначаються відповідними положеннями (стандартами). Стаття -елемент фінансового звіту, який відповідає критеріям. Стаття наводиться у фінансовій звітності, якщо відповідає таким критеріям:

існує ймовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод, пов’язаних з цією статтею;

оцінка статті може бути достовірно визначена.

До фінансової звітності включаються показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відособлених підрозділів підприємства. Для суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Звітнім періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку звітного року в складі балансу та звіту про фінансові результати. Баланс підприємства складається за станом на кінець останнього дня кварталу (року).

Перший звітній період новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців. А також звітнім періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

Підприємства зобов’язані подавати квартальну та річну фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, якщо інше непередбачено цим Законом. Органам виконавчої влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства. Термін подання фінансової звітності встановлюється Кабінетом Міністрів України. Фінансова звітність підприємств не становить комерційної таємниці, крім випадків, передбачених законодавством.

Відкриті акціонерні товариства, підприємства-емітенти облігацій, банки довірчі довірчі товариства, валютні та фондові біржі, інвестиційні фонди, інвестиційні компанії, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи зобов’язані не пізніше 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюджувати її у вигляді окремих друкованих видань.

У разі ліквідації підприємства ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс та у випадках, передбачених законами, публікує його протягом 45 днів.

Державне регулювання фінансової звітності в Україні здійснюється з метою:

1) створення єдиних правил введення фінансової звітності, які є обов’язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів;

2) удосконалення фінансової звітності.

Розділ 2. Фінансово-економічна характеристика господарства ПОСП „Нива"

За умов переходу до економіки України до ринкових відносин, суттєвого розширення прав підприємств значно зростає роль своєчасного та якісного аналізу фінансового стану підприємств, оцінки їхньої ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стабільності.

Особливого значення набуває своєчасна та об’єктивна оцінка фінансового стану підприємств за виникнення різноманітних форм власності, оскільки жодний власник не повинен нехтувати потенційними можливостями збільшення прибутку фірми.

Фінансовий стан підприємства - це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності.

Фінансова діяльність підприємства має бути направлена на забезпечення систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової та кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і залучених коштів, фінансової стійкості з метою ефективнішого функціонування підприємства.

Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство „Нива" (далі ПОСП „Нива”) знаходиться в центральній садибі села Тарасівка, яке розташоване в південно-західній частині Первомайської області. Залізнична станція знаходиться в 7 км від села. Відстань до міста Первомайськ від господарства становить 25 км, до Миколаєва - 285 км. Земельний масив господарства розташований на півдні центру України. Клімат території помірно континентальний. Територією проходить смуга атмосферного тиску, на південь від якої переважають вологі повітряні маси. Зима на території м’яка, з частими відлигами, літо тепле, сухе. Пересічна температура січня від - 5,4 до - 6,5 градусів морозу, липня відповідно від +21,4 до +20 градусів тепла. Тривалість безморозного періоду 160-170 днів, Опадів випадає на рік приблизно 430-520 мм, максимальна їх кількість випадає у теплий період року (близько 70%). Сталий сніговий покрив, пересічна висота якого 11-16 см, встановлюється у 2-й половині грудня. Серед несприятливих кліматичних явищ, які заважають максимально-успішному розвитку господарювання підприємства, посухи, суховії, пилові бурі, град, зливи. Це негативно впливає на розвиток сільськогосподарських рослин.

Рельєф території рівнинний. Під час ґрунтоутворення на рівнині сформувалися чорноземи звичайні, для більшості яких характерна солонцюватість. Звичайні чорноземи мають високий вміст калію. Внесення мінеральних та органічних добрив в ПОСП „Нива" є однією з умов підвищення родючості ґрунту.

Загальна земельна площа підприємства становила до 2004 року 1386 га. а в 2004 вона становить 1371 га. Для кращого ознайомлення з діяльністю господарства важливо розглянути і проаналізувати розміри виробництва за останні три роки діяльності (табл.2.1).

Дані таблиці вказують, що ПОСП „Нива" є середнім за розмірами господарством в Первомайському районі, адже майже всі показники розмірів виробництва приблизно такі ж як у середньому по приватним господарствам району.


Таблиця 2.1. Визначення розміру виробництва в ПОСП „Нива" Первомайського району

Показники ПОСП „Нива” В середньому по району 2004р. Господарство в 2004р. в% до
2002р. 2003р. 2004р. 2003р. 2004р. Середнього по району
Вартість валової продукції сільського господарства (в співставних цінах 2000р), тис. грн. 1741 799,7 1509,8 1758 86,7 188,7 85,8
Грошова виручка від реалізації сільськогосподарської продукції, тис. грн. 630,3 437,7 649,0 785,0 94,7 115,2 91,2
Середньорічна чисельність працюючих, чол. 82,0 60,0 59,0 80,0 71,9 98,3 73,7
Площа сільськогосподарських угідь, га. 1386 1371 1371 1485 98,9 100,0 92,3
Поголів’я худоби та птиці, ум. гол. 29,4 41,6 41,2 70,8 140,1 99,0 58,1
Середньорічна вартість основних виробничих засобів, тис. грн. 2106 2535 2563 3016 121,6 101,1 84,9

Так, вартість валової продукції сільського господарства в співставних цінах 2000 року збільшилось в порівняні з 2003 роком на 710,1 тис. грн. Грошова виручка від реалізації сільськогосподарської продукції теж збільшилась на 15%, що є позитивним моментом. Середньорічна чисельність працюючих з кожним роком зменшується. За рахунок виходу з господарства деяких пайовиків розмір сільськогосподарських угідь в 2004 році в порівняні з 2002 роком зменшився на 1,1%.

Середньорічна вартість основних виробничих засобів збільшилась на 1%, а середньорічне поголів’я худоби на 40% в порівняні з 2002 роком.

Отже, як бачимо, господарство середнє за розмірами виробництва, що є умовою ефективного ведення рослинництва і тваринництва, раціонального використання робочої сили і техніки.