Смекни!
smekni.com

Порядок складання фінансової звітності (стр. 6 из 14)

• під час підготовки звітності не враховувалась ймовірність збільшення або зменшення майбутніх економічних вигід, пов'язаних з певною статтею, та можливість її достовірної оцінки;

• принцип нарахування застосовувався формально, не зважаючи на економічну сутність господарських операцій. Датою реалізації продукції, товарів, робіт, послуг вважається дата відвантаження (передачі) продукції, товарів (підписання документів про виконані роботи, надані послуги) 7;

• жорстке регулювання методології обліку фактично виключало можливість застосування професійного судження та формування облікової політики керівництвом українського підприємства: право вибору існує лише щодо методу нарахування зносу малоцінних та швидкозношуваних предметів, створення одного з дозволених резервів за рахунок собівартості, оцінки вартості товарів гуртовими базами торгівлі, постачання та збуту8;

• не розглядалися непередбачені події та події після дати балансу;

• склад собівартості в значній мірі визначався податковим законодавством, а не економічною сутністю цієї категорії.

Усе це позначалось на якісних характеристиках звітності українських підприємств, не сприяючи ні їх зрозумілості, ні доречності, ні достовірності, ні зіставності в нових економічних умовах. Мета П (С) БО - уникнути зазначених недоліків.

3.2 Баланс, зміст його статей

Баланс - звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал. Зміст і форма балансу та загальні вимоги до визнання і розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 “Баланс”. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб усіх форм власності, крім банків та бюджетних установ.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої, неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Як і будь-яка форма фінансової звітності, баланс включає заголовок, основні її елементи (класи) та підкласи. У заголовку наводиться:

1) назва підприємства, його організаційно - правова форма та місцезнаходження;

назва звіту;

дата, на яку складено звіт;

валюта, в якій складено звіт та рівень її точності.

Елементами балансу, безпосередньо пов’язаними з визначенням фінансового стану підприємства та змін в ньому є:

активи;

зобов’язання;

власний капітал.

Активи - це ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, очікується, призведе до збільшення економічних вигод у майбутньому.

Актив відображається у балансі за умови, що:

оцінка його може бути достовірно визначена;

очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з його використанням.

Зобов’язання - це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Активи і зобов’язання не підлягають згортанню, за винятком випадків, передбачених окремими стандартами. Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов’язань та власного капіталу.

В активі балансу міститься інформація про активи підприємства з точки зору їх складу та розміщення. В пасиві балансу інформація про джерела фінансування активів і склад цих джерел з точки зору власного та залученого капіталу. Найважливіша особливість балансу в фінансовій звітності - це рівність валюти активу і пасиву. Баланс - найважливіший фінансовий документ, що рекомендується зовнішнім користувачам і використовується як для зовнішніх, так і внутрішніх потреб підприємства, будучи основним елементом звітності.

В кожній країні діють свої норми і правила складання балансу і переліку його статей, що встановлюється в спеціальних законодавчих актах.

Розглянемо складання форми 1 „Баланс" на прикладі підприємства ПОСП „Нива." (Додаток А)

Бухгалтерський баланс - це сукупність показників, які характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства на звітну дату у вигляді активів, зобов’язань та власного капіталу. Зміст і форма Балансу та стальні вимоги до розкритгя його статей визначаються П (С) БО 2 "Баланс". Баланс складається виходячи з залишків на рахунках 1-6 класів Плану рахунків. Баланс подається у складі річної та проміжної звітності. У примітках до балансу розкривається інформація, що не наведена безпосередньо у балансі, але є обов'язковою за відповідними положеннями, а також інформація, що містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Стаття "Нематеріальні активи"

У статті "Нематеріальні активи" відображається вартість об’єктів, які віднесені до складу нематеріальних активів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті наводяться окремо первісна та залишкова вартість нематеріальних активів, а також накопичена амортизація. Залишкова вартість визначається як різниця між первісною вартістю і сумою накопиченої амортизації.

Формування статті Балансу "Нематеріальні активи" за Планом рахунків:

первісна вартість (рядок 011) = Сальдо Дт 12;

знос (рядок 012) = Сальдо Кт 133

Формування статті Приміток, до річної фінансової звітності за Балансом:

рядок 080 (графа 3,14) (Форма №5) = рядок 011 (графа 3,4) (Форма №1);

рядок 080 (графа 4,15) (Форма №5) - рядок 012 (графа 3,4) (Форма №1) В примітках до статті необхідно навести таку інформацію:

строк корисного використання нематеріальних активі" (або норми амортизації, що застосовуються підприємством);

методи амортизації нематеріальних активі", що застосовуються;

валову балансову вартість та накопичену амортизацію за групам и нематеріальних активів (разом з накопиченою сумою збитків від зменшення корисності) на початок і на кінець звітного періоду;

стаття (або статті) Звіту про фінансові результати, до якої внесена сума нарахованої амортизації нематеріальних активів;

узгодження балансової вартості нематеріальних активів на початок і на кінець звітного періоду з урахуванням змін протягом звітного періоду;

причину того, що період амортизації окремих нематеріальних активів перевищує 20 років (якщо це має місце);

опис, балансову вартість та залишковий період амортизації нематеріальних активів, які є суттєвими для фінансових звітів;

первісну справедливу вартість, балансову вартість та метод оцінки нематеріальних активів, отриманих у вигляді державного гранту та первісно відображених за справедливою вартістю;

наявність та балансову вартість нематеріальних активів з обмеженим правом володіння та балансову вартість нематеріальних активів, переданих у заставу як забезпечення зобов'язань;

суму укладених угод на придбання нематеріальних активів.

Стаття "Незавершене будівництво"

У статті "Незавершене будівництво" показується вартість незавершених капітальних інвестицій в будівництво, створення, виготовлення, реконструкція, модернізація, придбання необоротних активі" (в т.ч. необоротні матеріальні активи, призначені для заміни діючих і обладнання для монтажу), що здійснюються підприємством, а також авансові платежі для фінансування такого будівництва.

Формування статті Балансу "Незавершене будівництво" за Планом рахунків:

• рядок 020 = Сальдо Дт 15.

Формування статті Приміток до річної фінансової звітності за Балансом:

• рядок 340 (графа 4) = рядок 020 (графа 4) (без врахування сум авансових платежів для фінансування капітального будівництва)

В примітках до статті необхідна навести таку інформацію:

• вартість незавершеного будівництва;

• вартість обладнання до монтажу;

• авансові платежі для фінансування будівництва тощо;

• розкрити інформацію про призначення даного будівництва;

• строки вводу в експлуатацію.

Стаття "Основні засоби"

У статті "Основні засоби" наводиться вартість власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексі", які віднесені до складу основних засобів згідно з відповідними положеннями (стандартами). У цій статті також наводиться вартість інших необоротних матеріальних активів.

Вданій статті наводяться окремо первісна (переоцінка) вартість, сума зносу основних засобів (в дужках) і їх залишкова вартість. В підсумок балансу включається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю основних засобів і сумою їх зносу на дату балансу.

Формування статті Балансу "Основні засоби" за Планом рахунків:

• первісна вартість (рядок 031) = Сальдо Дт 10 + Сальдо Дт 11;

• знос (рядок 032) = Сальдо Кт 131 + Сальдо Кт 132

Формування статті Приміток до річної фінансової звітності за Балансом:

• рядок 260 (графа 3,14) (Форма ЛЬ5) = рядок 031 (графа 3,4) (Форма №1);

• рядок 260 (графа 4,15) (Форма №5) = рядок 032 (графа 3,4) (Форма №1) В примітках до статті необхідно навести таку інформацію:

• класифікацію основних засобів;

• для кожного класу основних засобів:

• бази оцінки для визначення балансової вартості;

• застосовані методи амортизації;

• застосовані строки корисної експлуатації або норми амортизації;

• валова балансова вартість та сума накопиченої амортизації на початок і кінець року;

• узгодження балансової вартості на початок та кінець року;

• у цілому для основних засобів:

• наявність та сума обмежень на права власності;

• облікова політика щодо оцінених витратна відновлення основних засобів;

• сума видатків на рахунку основних засобів в процесі будівництва;

• сума зобов'язань, пов'язаних з придбанням основних засобів.

Узгодження балансової вартості основних засобів на початок та кінець звітного періоду: