Смекни!
smekni.com

Планування діяльності органу державної влади (стр. 8 из 17)

Головне управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації упорядковує відшкодування витрат на надання пільг підпорядкованим організаціям; реалізовує вимоги законодавства про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; організовує роботу соціальних інспекторів.

Головне управління у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, а також із релігійними організаціями, об'єднаннями громадян, благодійними організаціями тощо.

Головне управління очолює начальник, який призначається на посаду й звільняється з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України.

Начальник головного управління має заступників, які за його поданням, погодженим з Міністерством праці та соціальної політики України, призначаються на посаду й звільняються з посади головою обласної державної адміністрації.

Начальник головного управління:

1. Здійснює керівництво та організує роботу головного управління, несе персональну відповідальність за виконання покладених на головне управління завдань, визначає функції та ступінь відповідальності заступників начальника головного управління, керівників його структурних підрозділів.

2. Діє без довіреності від імені головного управління, представляє його інтереси в органах державної влади та місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами.

3. Подає на затвердження голові обласної державної адміністрації кошториси доходів, видатків і штатний розпис головного управління.

4. У встановленому порядку призначає на посади та звільняє з посад працівників головного управління, погоджує призначення на посади, звільнення з посад керівників підвідомчих головному управлінню підприємств, установ і закладів, начальників управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій.

Усі функцій Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації найбільш ефективно реалізуються за рахунок організаційного забезпечення управління, тобто за рахнок побудови організаційної структури (Додаток А). Зараз організаційна структура Головного управління являє собою лінійно-функціональний тип структури, оскільки має систему побудови, яка поєднує в собі пряме підпорядкування персоналу прямому начальнику та так би мовити перехресне підпорядкування робітників функціональному начальнику. Ця структура є сама по собі досить обтяжлива та спричиняє великі непорозуміння при розподілі повноважень та зон відповідальності.

В умовах Головного управлінняпраці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації така структура є занадто громіздка та не досить зручною з точки зору побудови та розподілу системи підпорядкування та відповідальності. До того ж процес обміну інформацією в такому підприємстві ускладнюється настільки, що необхідно мати додаткову спеціалізовану службу за для своєчасного обслуговування мереж передачі та розподілу інформації.

Однак, зазначена структура має певні ознаки лінійно-штабної структури, про що свідчить наявність певних підрозділів підпорядкованих лише Начальнику Головного управління. Тому, такий тип структури може бути гарним проміжним щаблем при переході від лінійної структури до більше ефективного типу. Ця структура дозволяє, що правда в обмежених обсягах, втілювати ідеї сучасної філософії якості.

Крім того необхідно пам’ятати, що за умов особливості діяльності Головного управління організаційна структура повинна відповідати наступним критеріям: оптимальність, оперативність, надійність, економічність, гнучкість, стійкість структури управління, оскільки основна мета діяльності управління – надання послуг населенню.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції головного управління, утворюється колегія в складі начальника головного управління (голова колегії), його заступників, начальників відділів головного управління. До складу колегії можуть входити керівники підрозділів райдержадміністрацій та виконкомів місцевих рад, а також представники відповідних громадських організацій. Персональний склад колегії затверджується головою обласної державної адміністрації за поданням начальника головного управління. Рішення колегії впроваджуються в життя наказами начальника головного управління.

Для розробки наукових рекомендацій щодо основних напрямів діяльності головного управління, обговорення найважливіших програм і вирішення Інших питань у головному управлінні можуть утворюватися наукові ради. Склад рад і положення про них затверджує начальник головного управління. Головне управління є бюджетною установою, утримується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Гранична чисельність, фонд оплати праці працівників головного управління, кошторис доходів і видатків, штатний розпис в межах виділених асигнувань затверджуються головою обласної державної адміністрації.

Головне управління є юридичною особою, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки в установах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

2.2 Аналіз результатів діяльності Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 6 липня 2006 р. № 350 "Про організацію виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12.04.06 №512 "Деякі питання моніторингу створення робочих місць" головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації щомісячно проводиться моніторинг створення нових робочих місць.

За рахунок усіх джерел фінансування у 2006 році в області створено 71,1 тис. робочих місць, що майже на 5,8 тис. одиниць більше ніж у 2005 році. На підприємствах, організаціях та установах області введено в дію 19,9 тис. робочих місць, більше половини з яких у переробній промисловості та торгівлі (відповідно 4,5 тис. од. та 5,8 тис. од.). За рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населенням створено 51,2 тис. робочих місць, з них у торгівлі - 32,8 тис. одиниць.

У 2007 році за рахунок усіх джерел фінансування в області створено 70,6 тис. робочих місць. На підприємствах, організаціях та установах області введено в дію 22,3 тис. робочих місць, більше половини з яких у переробній промисловості (5,7 тис. од.) та торгівлі (6,1 тис. од.). Наприклад, на ТОВ "Караван Харків" (Московський р-н) створено 670 одиниць, ТОВ "Електра В" (Орджонікідзевський р-н) – 223 од., ТОВ "Караван-будівельний Харків" (Київський р-н) – 215 од., ТОВ "ЛГЗ "Прайм" (Чугуївський р-н) – 306 од., ТОВ "Автосервіс-Т" (Харківський р-н) – 300 од., ТОВ "Малинівський склозавод" (Чугуївський р-н) – 212 одиниць. За рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населенням створено 48,3 тис. робочих місць, з них у торгівлі – 29,8 тис. одиниць (рис. 2.1.).

Рисунок 2.1. Динаміка створення робочих місць по Харківській області у 2006-2008 роках, тис. од.


За рахунок усіх джерел фінансування за 2008 рік в області створено 68,2 тис. робочих місць. На підприємствах, організаціях та установах області введено в дію 17,5 тис. робочих місць, більше половини з яких у торгівлі (4,9 тис. од.) та переробній промисловості (3,9 тис. од.). За рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населенням у 2008 році створено 50,7 тис. робочих місць, з них у торгівлі – 30,4 тис. одиниць.

За рахунок усіх джерел фінансування у І кварталі 2009 р. в області створено 10,6 тис. робочих місць, більше з половини яких – у торгівлі (6,1 тис. од.). На підприємствах, організаціях та установах області введено в дію 2,3 тис. робочих місць. Наприклад, на ТОВ "Технотранс 2006" (Харківський р-н) створено 286 одиниць, ТОВ "Трайгон Фармінг Харків" (м. Харків) – 127 од., ПП "Автоальянс" (Харківський р-н) - 62 од., ТОВ "Салтівський м’ясокомбінат" (м. Харків) – 49 од., АКБ "Базис" (Харківський р-н) - 43 од., ПП "Гермес" (м. Харків) - 41 од. За рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населенням створено 8,3 тис. робочих місць. Основну кількість робочих місць створено в м. Харкові – 5,8 тис. одиниць, або 54,9 % від їх загального обсягу. Серед районів області їх найбільший обсяг припадає на Харківський район – 1158 од., Куп’янський район, включаючи місто – 389 од., Лозівський район, включаючи місто – 316 од.

Основну кількість робочих місць у 2006 р. створено в м. Харкові – 42,2 тис. од., або 59,4% від їх загального обсягу. Серед районів області їх найбільший обсяг припадає на Харківський район – 3,8 тис. од., Чугуївський та Куп’янський райони, включаючи міста – по 2,3 тис. од., Лозівський район, включаючи місто – 2,2 тис. од. Обсяг створення робочих місць в 1,7 рази перевищує кількість ліквідованих, а по 9 видах економічної діяльності дане співвідношення перевищує середньообласний показник. Наприклад, в добувній промисловості – в 10 разів, будівництві та виробництві і розподіленні електроенергії, газу та води – в 3 рази. Високі темпи розвитку сфери застосування праці спостерігаються в Золочівському, Богодухівському, Куп’янському районах області, Київському та Дзержинському районах м. Харкова. Відповідне річне завдання обласної програми зайнятості населення виконано в цілому по області (на 108,3%), всіма районами м. Харкова, містами обласного значення та 17 районами області, з них найвищий – у Дзержинському, Київському районах м. Харкова та Золочівському районі області – більше 120%.