Смекни!
smekni.com

Облік фактору інфляції при прийнятті фінансових рішень (стр. 4 из 4)

Формулювання висновків випливає з попереднього пункту, тобто з аналізу і зіставлення альтернатив. У цьому розділі не слід додавати будь-яких роз'яснень – всі вони мають міститись у попередньому розділі.

Визначення щодо дій передбачає зазначення результатів аналізу шляхом чіткого опису тих кроків, які невідворотно приведуть до вирішення центральної проблеми.

У зв'язку з тим, що вказаний вище метод застосовується здебільшого у випадках, коли основну роль відіграють юридичні або так звані "людські" фактори, не будемо входити до більш детального його викладення, а зосередимось на наступному методі, який більш зорієнтований на використання якісних і кількісних фінансово-економічних показників.

Метод Кепнера і Трего дає добрі результати в умовах, коли основну роль у проблемній ситуації відіграють фінансово-економічні фактори. Цей метод передбачає таку послідовність кроків:

- визначити цілі та умови, які є або суттєвими, або бажаними;

- класифікувати цілі відповідно до їх важливості;

- визначити альтернативні варіанти вирішення проблемної ситуації;

- оцінити наслідки кожної з альтернатив;

- прийняти попереднє рішення щодо кращої з альтернатив;

- оцінити ймовірність негативного розвитку подій внаслідок реалізації обраного шляху вирішення проблеми;

- розробити план контролю за результатами остаточного рішення.

При цьому прийняття рішення полегшується за допомогою використання форми (бланка) аналізу альтернатив.

Таблиця 3.1 – Форма (бланк) аналізу альтернативних шляхів вирішення ключової проблеми

Пункт Цілі (умови) Альтернатива
Необхідні Приймається/не приймається
А
Б
Бажані Е/Ю Ранг Інформація Рейтинг Кількість балів
1
2
Е Економічні фактори
Ю Юридичні фактори
Всього 100 %
Примітки

3.2 Взаємовідносини в ході прийняття рішень з проблемних питань

Взаємовідносини між членами проектної команди в ході прийняття рішень з проблемних питань щодо фінансування проектів наведені на блок-схемі.


Висновок

У наукових дослідженнях системи фінансового менеджменту є проблеми, які й досі не досліджено. Перш за все це стосується проблем прийняття ефективних фінансових рішень. Для її розв’язання необхідна розробка адекватного категоріального базису, технологій процедур, а також добір і обґрунтування системи конструктивних принципів, методів, моделей та інструментів прийняття ефективних фінансових рішень.

У багатьох випадках фінансові рішення в сфері використання особистих коштів можуть прийматися на підставі вибору варіанта, що приводить до збільшення вартості майна незалежно від індивідуальних переваг або аналізу ступеня ризику.


Список використаної літератури

1. Економічний аналіз: Навч. посібник / М. А. Болюх, В. З. Бурчевський, М. І. Горбаток та ін.; За ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка. – Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 2003.

2. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання Терещенко О.О. Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2003.

3. Ковалев В.В. Финансовый менеджмент: теория и практика. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2007.

4. Клименко С. М., Дуброва О. С. Обґрунтування господарських рішень та оцінка ризиків: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2005.

5. Фінансовий менеджмент у банку. Примостка Л.О. Підручник. – 2-ге вид., доп. і перероб. — К.: КНЕУ, 2004.