Смекни!
smekni.com

Дидактична гра як засіб навчання іноземних мов молодших школярів (стр. 2 из 4)

Улюблена тварина

Мета гри: тренування у побудові коротких повідомлень у межах теми “Animals” (Тварини) з опорою на предметні малюнки.

Обладнання: малюнки тварин на окремих аркушах паперу, виконані учнями.

Зміст гри: перед початком гри учитель пропонує учням намалювати на окремому аркуші паперу улюблену тварину і підготувати коротку розповідь про неї (розмір, колір, ім'я, свійська чи дика тварина тощо). Потім клас ділиться на дві-три команди. Представники команд по черзі описують свою тварину, демонструючи малюнок. За кожне правильно побудоване речення команді записується одне очко. Перемагає команда, яка набере найбільшу кількість очок.

Формування та вдосконалення умінь і навичок читання

Знайди слово

Мета гри: удосконалення умінь читання та розуміння змісту прочитаного.

Обладнання: картки з іншомовним текстом.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Усі учасники гри отримують від учителя картки з текстом. Протягом певного часу учні читають текст. Потім учитель пропонує відшукати та прочитати речення зі словом, яке він озвучує рідною мовою. Учень, який першим відшукав потрібне речення, піднімає руку і зачитує його. Перемагає команда, члени якої знайшли найбільшу кількість речень.

Хто останній?

Мета гри: розвиток техніки читання слів.

Зміст гри: на дошці іноземною мовою написаний список із 30-40 слів. За сигналом учителя один із учнів починає його читати. Тому учаснику гри, який припустився помилки, вчитель пропонує встати. Потім читати продовжує інший гравець, і гра триває. Перемагає учень (група учнів), який залишиться сидіти, тобто не помилився жодного разу.

Формування та вдосконалення умінь і навичок письма

Зв’язкові

Мета гри: удосконалення умінь писати під диктовку вчителя; повторення літер абетки.

Зміст гри: учитель “передає” літерами (іноземною мовою) зміст “таємного послання”. Учні записують його на окремих аркушах паперу. Потім учитель разом із гравцями перевіряють правильність виконання завдання та визначають переможців гри.

2. Дидактичні ігри для третього класу

2.1 Ігри, що готують до комунікативної діяльності

Формування та вдосконалення фонетичних навичок

Хто найспритніший?

Мета гри: практика у сприйманні звуків на слух.

Обладнання: картки з трьома колонками: 1 – слово (іноземною мовою), 2 – транскрипція, 3 – переклад.

Зміст гри: учитель роздає учасникам гри картки, на яких у першій колонці написані слова іноземною мовою, у другій - їх транскрипція, у третій – переклад рідною мовою . Після того, як учитель вимовить одне з цих слів, учні повинні з'єднати його лінією з відповідною транскрипцією та перекладом. Перемагає той, хто швидше і якісніше виконає це завдання.

Звуки

Мета гри: формування навичок сприймання на слух голосних у різних позиціях.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Учитель називає слова англійською мовою. Учні плескають у долоні, якщо голосний звук у цих словах вимовляється широко. Якщо ж звук вимовляється коротко, плескати не потрібно. Перемагає команда, члени якої не припустилися помилок, або виявилось їх менше, ніж в іншої команди.

Формування та вдосконалення орфографічних навичок

Плутанина

Мета гри: формування навичок поєднання літер у слові.

Зміст гри: учитель пише на дошці літери, з яких учні повинні скласти слово, яке він задумав (наприклад: ebcnh - bench). Перемагає той, хто перший здогадається і правильно напише на дошці це слово. Потім переможець пропонує своє слово (плутанину), і гра продовжується.

Потяг

Мета гри: перевірка рівня засвоєння орфографії вивченого лексичного матеріалу у межах теми «Іn the classroom» (У класі).

Зміст гри: клас ділиться на дві команди, для кожної з яких на дошці зображений потяг. Учитель роздає учням малюнки, на яких зображені предмети, що оточують учнів у класі. Представники команд по черзі виходять до дошки, домальовують вагон і записують у ньому назву цього предмета іноземною мовою. Перемагає команда, яка швидше і з меншою кількістю помилок виконає завдання.

Лінійка

Мета гри: перевірка рівня сформованості орфографічних навичок у межах кількох вивчених тем.

Зміст гри: учитель іноземною мовою пише на дошці будь-яке відоме учням слово. Потім учасники гри по черзі пишуть слова, перша літера яких є останньою у попередньому слові. Слова у лінійці не повинні повторюватись: fiveegggive … . Учень, який не зміг продовжити лінійку, або припустився орфографічної помилки, вибуває із гри. Переможцем вважається гравець, який останній і без помилок написав слово. Гру можна проводити як на особисту, так і на командну першість.

Формування та вдосконалення лексичних навичок

Найуважніший учень

Мета гри: перевірка рівня засвоєння учнями вивченої лексики у межах однієї чи кількох тем.

Зміст гри: учитель розкладає на парті й упродовж двох - трьох хвилин демонструє учасникам гри предмети, назви яких відомі учням. Потім накриває їх папером і пропонує учням по черзі назвати іноземною мовою ті з них, які вони запам'ятали. Перемагає учень, який вірно назвав найбільшу кількість предметів.

Який колір?

Мета гри: повторення назв кольорів.

Зміст гри: учитель починає вірш, а учні піднімають руку і закінчують його, отримуючи за кожний вірно вгаданий колір одне очко. Перемагає учасник гри, який набрав найбільшу кількість очок.

Колір, який я так люблю,

Називається як? (Вluе)

Цей колір частіше узимку буває,

Називається він...(Whitе)

Море, де розташований «Артек»,

Називається як? (Вlаск)

Колір вовка і мишей,

Називається як? (Grеу)

А ведмідь на ім'я «Бравий»,

Вибрав колір собі... (Вrоwn)

Чарівні кульки

Мета гри: удосконалення лексичних і граматичних (синтаксичних) навичок і формування умінь і навичок говоріння у межах кількох вивчених тем.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. На дошці зображені кульки з написаними на них іноземною мовою словами. Завдання команд полягає у тому, щоб скласти по одному реченню з кожним із цих слів. Речення не повинні повторюватися. Перемагає команда, яка склала найбільшу кількість логічно поєднаних речень, правильно оформлених у мовному відношенні й відповідно до визначеної сфери спілкування.

Місток

Мета гри: перевірка рівня засвоєння учнями лексичних одиниць і сформованості відповідних орфографічних навичок у межах вивченої раніше теми.

Зміст гри: на дошці намальований струмок. Клас ділиться на дві команди. Завдання гравців полягає у тому, щоб “перейти” цей струмок по “комінню”, яке умовно позначене на струмку квадратами (по 10 квадратів для кожної команди). Представники команд по черзі виходять до дошки і вписують у ці квадрати по одному слову у межах однієї вивченої теми. Якщо гравець припустився помилки, спроба не зараховується. Гра триває до того часу, поки котрась із команд не «перейде» через струмок (вірно впише слова в усі квадрати).

Нове слово

Мета гри: перевірка правильності написання раніше вивченої лексики.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Для кожної із них на дошці вчителем написані іноземною мовою голосні літери (ou, oo, ea, ee …). Гравці по черзі виходять до дошки і, додаючи приголосні літери, утворюють слова, за кожне з яких їм зараховується очко. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Хто швидше?

Мета гри: повторення лексики у межах теми (Людина, частини тіла, зовнішність).

Зміст гри: гравці шикуються у шеренгу. Вчитель у швидкому темпі іноземною мовою дає учням команди:

Touch your nose.

Touch your ears …

Учні повинні швидко виконувати їх. Гравець, який не встиг, або не вірно зреагував на команду, залишає гру і сідає на своє місце. Переможцем вважається гравець, який останнім залишить шеренгу.

Формування та вдосконалення граматичних навичок

Що вони роблять?

Мета гри: удосконалення навичок вживання дієслів у теперішньому тривалому часі (Тhe Present Continuous tense).

Обладнання: сюжетні малюнки, на яких зображено дії людей.

Зміст гри: клас ділиться на дві команди. Учитель по черзі демонструє кожній з них сюжетні малюнки і запитує:

-What is he/she doing?

Якщо члени першої команди дають правильну відповідь, їм зараховується очко. Якщо їм це не вдається, очко записується іншій команді, і гра продовжується. Перемагає команда, яка набрала найбільшу кількість очок.

Що він сказав?

Мета гри: тренування у побудові загальних і спеціальних запитань у теперішньому простому часі (The Present Simple tense).

Зміст гри: один із учнів класу виходить до дошки і задумує певний предмет. Суперники, будуючи запитання, намагаються відгадати його. Той, хто відгадав, задумує свій предмет, і гра триває.

Як запитати?

Мета гри: тренування у конструюванні спеціальних запитань.

Зміст гри: на дошці вчитель записує іноземною мовою кілька питальних слів, які вже відомі учням when (коли), where(де), why (чому)… Потім іноземною мовою він називає кожному із гравців по черзі короткі речення (відповіді на запитання), а учень повинен підібрати відповідне питальне слово і побудувати запитання: